Stiri Cupa României Feminin

Rectorul Daniel Breaz, despre retragerea CSU Alba Iulia: „Principalul motiv, taxele foarte mari impuse de Federație”

Andreea Vlase

Andreea Vlase
14.09.2018

CSU Alba Iulia nu se va afla la startul următoarei ediții a Ligii Naționale de Baschet Feminin, după ce echipa de senioare a fost desființată. Clubul Sportiv Universitar și-a făcut echipă de fotbal în acest an, care joacă în liga a 5-a. Rectorul Universității „1 Decembrie” a vorbit despre motivul care a dus la retragerea echipei de baschet feminin, dar nu exclude o revenire în viitor.

„Sunt mai multe chestiuni la mijloc, dar principal motivul este cauzat de taxele foarte mari impuse de Federație. În baschetul albaiulian se va continua la nivel de junioare, iar în momentul în care respectivele generații vor ajunge la seniorat, se va alcătui o echipă ce va activa în primele eșaloane”, a declarat rectorul Daniel Breaz pentru ziarulunirea.ro

În acest an s-au impus condiții mai stricte pentru participarea în Liga Națională. Printre acestea se numără lipsa datoriilor către federație, dar și taxa de garanție. Pentru grupa A (prima valorică din prima fază a LNBF), garanția este de 10.000 de euro, iar pentru grupa B, de 5.000. Cluburile din competiția feminină nu au fost de acord cu plata acestei taxe și a fost o vară cu multe incertitudini. Până la urmă federația a acceptat și alte forme de garanție, iar 10 din cele 13 cluburi au depus garanția până la Comitetul Executiv din 3 septembrie.

În urmă cu doi ani, când era vicecampioana României, echipa din Alba Iulia s-a confruntat cu probleme financiare și a decis să participe în al doilea eșalon. Cum în acest an Liga 1 a fost absorbită de Liga Națională, creându-se grupa B în prima fază, CSU Alba Iulia a luat în calcul, inițial, participarea în a doua grupă valorică, cu un lot format din junioare, dar a renunțat.

Clubul a participat la turneele din Liga Națională 3x3, una din condițiile obligatorii pentru înscrierea în următoarea ediție de campionat. După ce a participat la cele 4 turnee obligatorii pentru calificarea la turneul final, CSU Alba Iulia nu s-a prezentat la turneul final. Nu trebuie uitat că formația din Cetatea Unirii mai avea o amendă de 10.000 de euro din sezonul precedent, pentru că a retras satelitul din Liga 1, precum și o penalizare de 3 puncte în campionat.

În 2014 s-a pus problema unei participări a celor de la CSU Alba Iulia în Euroligă, având și un wildcard pentru acest lucru și a fost inclusă în urna pentru tragerea la sorți, dar s-a renunțat la idee după ce nu s-a primit sprijinul promis inițial. După 4 ani echipa de baschet feminin din Alba Iulia rămâne pentru moment o amintire. Rămân cele două Ligi ale Europei Centrale câștigate de albaiulience în 2014 și 2016, finala campionatului disputată în 2016 și alte trei prezențe în careul de ași, plus două finale de cupă 2013, 2015). Rămâne și un ultim sezon în care alb-albastrele au lăsat o impresie bună în prima parte a campionatului, dar s-au confruntat cu diverse probleme, inclusiv organizatorice și restanțe, și au încheiat pe locul 8 din 9.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!