Stiri Cupa României Feminin

Sepsi SIC a atacat la Comisia de Apel decizia FRB de a amâna meciul cu CSM Constanța

Baschet .ro

Baschet .ro
15.01.2024

Sepsi SIC a atacat la Comisia de Apel decizia FRB de a amâna meciul cu CSM Constanța

Multipla campioană a României în exercițiu, ACS Sepsi SIC, s-a ținut de cuvânt și a atacat la Comisia de Apel a Federației Române de Baschet decizia FRB de a amâna meciul cu CSM Constanța pentru o dată care este în continuare necunoscută. Apelul a fost depus pe data de 27.12.2023, iar la 19 de zile distanță Comisia de Apel nici măcar nu s-a reunit pentru a pronunța o hotărâre, chiar dacă art. D pct. 1 din Regulamentul Comisiei de Apel precizează că această comisie trebuie convocată în maxim 7 zile de la depunerea apelului.

Nerespectarea propriilor regulamente a devenit principalul regulament la Federația Română de Baschet după ce FRB ignoră demersul statutar al ACS Sepsi SIC și favorizează în termeni evidenți gruparea CSM Constanța, probabil viitoarea campioană a României la baschet feminin. La finalul anului precedent site-ul nostru a relatat cum CSM Constanța a reușit să modifice inclusiv regulamentul Ligii Naționale de Baschet feminin pentru a fi în avantajul acesteia și a beneficiat de aportul jucătoarelor străine în prezentul sezon, ca urmare a unei decizii FRB, deși avea această interdicție regulamentară.

CSM Constanța a reușit să beneficieze și de amânarea meciului cu ACS Sepsi SIC deoarece se confrunta cu cinci sportive indisponibile pentru derby-ul campionatului, după cum fostul director al DJS Constanța a recunoscut într-o conferință de presă ce a avut loc de data de 05.01. Această decizie de amânare ce nu a fost publicată pe site-ul FRB nici până în prezent a fost contestată de către Sepsi SIC la Comisia de Apel a FRB unde gruparea din județul Covasna solicită câștigarea meciului cu 20-0.

Conform apelului depus, Sepsi SIC consideră că decizia de amânare a fost una nelegală conform prevederilor din RGOCB respectiv că CSM Constanța nu a achitat o taxă de amânare în cuantum de 500 de euro.

Considerăm că decizia de amânare a meciului dintre CSM Constanța și ACS Sepsi SIC este una nelegală raportat la prevederile art. 12.24 din RGOCB. Mai exact, solicitarea CSM Constanța nu a fost realizată conform prevederilor regulamentare cu 15 zile înainte de data desfășurării jocului și nu a existat acordul subscrisei pentru amânarea jocului, fapt ce atrage nulitatea deciziei de amânare a meciului și implicit pierderea jocului de către CSM Constanța cu scorul de 0-20, fără punct în clasament.

Nu în ultimul rând, CSM Constanța nu a făcut dovada plății sumei de 500 EURO pentru solicitarea cererii de amânare a jocului într-un termen mai scurt de 15 zile, fapt ce atrage nulitatea acestei cereri și pierderea jocului cu scorul de 0-20, conform art. 12.38 RGOCB, ultima teză "fără îndeplinirea acestei condiții, jocul nu va fi reprogramat".

Demersul ACS Sepsi SIC nu are nicio șansă de izbândă în România din moment ce clubul din Covasna se judecă la Comisia de Apel a Federației Române de Baschet cu ... Federația Română de Baschet. În mod evident, comisia prezidată de către Bogdan Tohăneanu va decide în favoarea entității angajatoare care îi remunerează lunar cu sume de bani, anume Federația Română de Baschet, fapt ce va genera oportunitatea ACS Sepsi SIC de a se adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. 

Istoria ne-a învățat că atunci când un membru al comisiei FRB nu a ascultat ordinele venite "de sus" a fost schimbat. Mai exact, Nicolae Pârșu, fost membru al Comisiei de Disciplină a FRB a fost demis pentru că nu a pronunțat o decizie favorabilă Federație.

Faptul că membrii Comisiei de Apel, anume Bogdan Tohăneanu, Gabriela Purda și Răzvan Socoteanu pronunță hotărâri la comandă, astfel cum sunt solicitate de conducerea FRB și nu în baza propriei convingeri, a fost dovedit recent printr-o hotărâre a Curții de Apel București în speța Marcu Badiu vs. CSU Știința București, caz care se judecă și în prezent. Conform hotărârii pronunțate de către judecătorul Curții de Apel București, Comisia de Apel FRB a motivat hotărârea în speța Marcu Badiu vs. CSU Știința București doar după ce echipa bucureșteană a atacat soluția la Curtea de Apel București și nu în 10 zile, după cum se prevede în Regulamentul Comisiei de Apel a FRB.

În cauză, atât încheierea din data de 08.06.2022, cât și decizia nr. 6/12.08.2022 nu au cuprins, inițial, motivele de fapt și de drept care au întemeiat soluțiile, acestea fiind făcute cunoscute abia după exercitarea acțiunii în anulare și după ce Curtea, în mod repetat, a solicitat trimiterea dosarului arbitral.

Această modalitate de a proceda nu este una conformă cu prevederile art. 603 alin. 1 lit. e C. pr. civ., motivele de fapt și de drept trebuind a fi arătate deodată cu redactarea încheierii/hotărârii, iar nu ulterior, după exercitarea acțiunii în anulare, eventual și cu luarea în considerare a motivelor pe care se sprijină aceasta. - se arată în motivarea Curții de Apel București.

Sepsi SIC se pregătește să devină primul club din România care va ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne o decizie a Federației Române de Baschet.

1 comentariu la aceasta stire:
  • T TI :

    Repsectati Regulamentul !
    Clubul Sepsi SIC are perfecta dreptate ! Legile,regulamentele sunt obligatorii si in Romania ...deci asteptam sa respecte si FRB ! Dupa ce ati dat linie alba importului de jucatoare straine clubului constantean,acum mai acceptati in favoarea constantentilor si in defavoarea celorlalte cluburi aranjamentele si smecheriile care au pornit inca de la inceputul noului sezon competitional! Fiti corecti ! Fiti cinstiti! Fiti fair play ! Nu ajutati o echipa in defavoarea celorlalte ! Sustineti sportivitatea,competitia curata in slujba baschetului romanesc ! Faceti regulamente in care nu lasati porti deschise unor smecheri si sa nu schimbati regulile jocului in timpul mersului...in caz contrar pierde baschetul,sportul romanesc si veti pierde cluburi care nu vor accepta ilegalitatea si competitia dirijata !

    cu 3 luni în urmă (20.01.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!