Stiri Cupa României Masculin

Încă un litigiu pentru FRB. Doi sportivi s-au adresat Tribunalului Mureș

Baschet .ro

Baschet .ro
04.04.2021

Încă un litigiu pentru FRB. Doi sportivi s-au adresat Tribunalului Mureș

Federația Română de Baschet se confruntă cu un val de litigii în fața instanțelor naționale. Conform portalului instanțelor de judecată, doi sportivi au decis să acționeze în judecată forul românesc alături de alte două structuri sportive afiliate FRB ca urmare a nerespectării prevederilor din Regulamentul General de Organizare al Competițiilor de Baschet. 

Este vorba de Cătălin Petrișor și Dragoș Andrei, foști baschetbaliști legitimați de către Clubul Sportiv Phoenix Galați în sezonul 2017/2018, care au decis să acționeze în judecată Federația Română de Baschet, Clubul Sportiv Municipal Galați și Clubul Sportiv Universitatea Galați, ca urmare a nerespectării regulamentului general de organizare al competițiilor de baschet.

Mai exact, forul condus de către Horia Păun ar fi validat un contract de colaborare între CS Phoenix Galați și CSM Galați respectiv CS Universitatea Galați, prin intermediul căruia primul club ar fi cedat cu titlu gratuit locul în Liga Națională de Baschet către CSM Galați fără ca CSU Galați și CSM Galați să preia obligațiile clubului cedent. Interesant este că FRB ar fi validat acest contract chiar dacă la momentul încheierii, CSM Galați nu era afiliată la Federația Română de Baschet. Cu alte cuvinte, Horia Păun alături de departamentul legal al FRB, condus de către avocatul Doru Toma, ar fi acceptat ca dreptul de participare în LNBM să fie cedat unei entități terțe ce la momentul respectiv nu era afiliată forului românesc.

Conform art. 7.3 al contractului de colaborare nr. 86/24.08.2018, înregistrat în registrul FRB sub numărul 1905/28.08.2018, dintre CS Phoenix Galați, CSM Galați și CSU Galați, se menționează faptul că:

Clubul Sportiv Municipal Galați, prin încheierea prezentului contract de colaborare nu preia obligațiile Clubului Sportiv Phoenix Galați față de terți și nu se obligă să plătească eventualele obligații financiare din contractele individuale de muncă, contractele de activitate sportivă și/sau orice alte contracte încheiate de către Clubul Sportiv Phoenix Galați cu sportivii, antrenorii și alți participanți la activitatea sportivă (foto jos).

Această prevedere contractuală este contrară art. 2.14 din Regulamentul General de Organizare al Competițiilor de Baschet. Conform regulamentului, pentru ca un contract de colaborare să producă efecte juridice și să fie validat de către FRB trebuie să conțină o serie de clauze obligatorii precum o preluare de datorie în cazul insolvenței, falimentului sau desființării uneia dintre părți, în sensul ca celelalte părți să preia în solidar eventualele datorii către jucători și terți. 

Sa se mentioneze expres ca in cazul, insolventei, falimentului sau desfintarii uneia din parti celelalte parti vor plati in solidar eventualele datorii catre jucatori si terti;

Nu doar că acel contract de colaborare nu conține această clauză, ci este stipulată în sens contrar. Cu alte cuvinte, CSM Galați și CSU Galați preiau locul din LNBM al CS Phoenix Galați, însă nu și datoriile în cazul insolvenței, falimentului sau desființării CS Phoenix Galați.

De asemenea, o altă condiție prevăzută de 2.13 din RGOCB este ca toate părțile contractante să fie afiliate la FRB în momentul încheierii contractului de colaborare, aspect neîndeplinit de către CSM Galați la data de 24.08.2018 (foto jos). Conform frbaschet.ro, CSM Galați a fost afiliată provizoriu la data de 03.09.2018 conform unei decizii a Comitetului Executiv, adică ulterior încheierii contractului de colaborare. Prin urmare, acel contract nu respectă prevederile regulamentare putând fi anulat, iar dreptul CSM Galați de a evolua în LNBM desființat retroactiv cu anularea tuturor rezultatelor înregistrate în ultimele două sezoane.

La scurt timp după preluarea locului în LNBM de către CSM Galați, Florin Nini, președintele CS Phoenix Galați a dorit să îngroape urmele fostului club și a formulat o cerere de dizolvare a CS Phoenix Galați la Judecătoria Galați. Pe data de 5 august 2020, site-ul nostru anunța că CS Phoenix Galați a devenit istorie, însă cu toate acestea Florin Nini a continuat să folosească brand-ul, înființând o structură sportivă similară precedentei, denumită CS Academia Phoenix Galați.

Între timp, foștii jucători ai CS Phoenix Galați au așteptat ca Florin Nini să își respecte promisiunile contractuale - "verific contul zilnic și nimic". Deoarece timpul trecea fără nicio soluție din partea clubului, aceștia s-au adresat instanțelor de judecată pentru a-și recupera prejudiciul. Cătălin Petrișor și Dragoș Andrei au obținut o hotărâre favorabilă prin care Tribunalul Vâlcea a obligat CS Phoenix Galați la plata către aceștia a peste 40.000 euro. Doar că sumele de bani nu au putut fi recuperate de la clubul falimentar CS Phoenix Galați, dar nici de la CSM Galați sau CSU Galați ca urmare a contractului de colaborare dintre cele trei structuri sportive încheiat în fraudarea intereselor foștilor creditor ai CS Phoenix Galați, cu concursul Federației Române de Baschet.

Prin urmare, Cătălin Petrișor și Dragoș Andrei au decis să acționeze Federația Română de Baschet, CSM Galați și CSU Galați la Tribunalul Mureș pentru nerespectarea prevederilor regulamentare, invocând un prejudiciu de 40.000 de euro. Dosarul a primit numărul 2585/102/2020.

Gurile rele spun că Horia Păun ar fi fost de acord cu această înțelegere frauduloasă, urmărindu-și propriile interese financiare, deoarece CSM Galați ar fi acceptat să preia datoriile foarte mari ale CS Phoenix Galați, însă doar către Federația Română de Baschet, nu și către sportivi. Deoarece CSM-ul nu putea achita facturi anterioare, transmise de FRB către CS Phoenix Galați, aparent FRB-ul ar fi întocmit o serie de facturi fictive către CSM Galați ce ar fi conținut, în realitate, datoriile vechi ale CS Phoenix Galați. Este important de menționat că Informația din acest paragraf nu este confirmată în mod oficial și nici verificată. Aparențele însă sunt în sensul veridicității informației din moment ce aceasta circulă de mult timp în spațiul baschetbalistic din România, cât și datorită faptului că FRB refuză să transmită unui solicitant toate facturile întocmite pe numele structurii sportive CSM Galați, fiind obligată recent de către Tribunalul Bihor să ofere, cu titlu de informații de interes public, aceste documente.

Rămâne de văzut cum se va soluționa ceea ce pare a fi o problemă majoră de management și legalitate a Federației Române de Baschet.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!