Stiri Cupa României Masculin

Opiniile baschet.ro. Premianții și dezamăgirile sezonului 2021/2022

Opiniile baschet.ro. Premianții și dezamăgirile sezonului 2021/2022

Cine este, în opinia voastră, MVP-ul sezonului?

Bogdan Isailă. Elijah Stewart. Aflat la primul sezon în România a arătat calitate în ambele faze ale jocului. Cel mai eficient jucător al câștigătoarei sezonului regulat nu poate fi trecut cu vederea pentru titlul de MVP al sezonului.

David Istrate. Aflat la primul sezon în Liga Națională, Elijah Stewart s-a adaptat foarte bine campionatului românesc și a adunat medii de 15.2 puncte, 3.3 recuperări, 1.3 pase decisive și 16.4 la eficiență în doar 21 de minute petrecute pe teren. Baschetbalistul lui U-BT Cluj-Napoca a profitat de faptul că o mare parte din colegii lui mai experimentați au fost nevoiți să își conserve energia pentru partidele din Basketball Champions League și a impresionat prin „atleticism” și prin aruncarea curată din afara semicercului. Așadar, având în vedere că a fost cel mai bun jucător al celei mai bune echipe din sezonul regulat, consider că Stewart este MVP-ul sezonului.

Flaviu Ilie. Cine ar fi putut lua această distincție decât cel mai bun jucător al celei mai bune echipe? Elijah Stewart a avut probabil cele mai constante evoluții din tabăra clujeană, atât ofensiv, cât și defensiv. A terminat sezonul cu niște procentaje uluitoare (60% din acțiune, 46% de la trei puncte și 89% de la linia de libere), iar câteva dintre cele mai bune evoluții au venit împotriva unor echipe de play-off precum SCM Timișoara, CSU Sibiu sau CSO Voluntari.

Krisztian Bucsi. Elijah Stewart. Vorbim despre unul dintre cei mai spectaculoși jucători din Liga Națională, care a avut trei meciuri în single digits împotriva unor formații calificate în playoff. Stew a putut să ridice de multe ori publicul în picioare în BTarena cu execuțiile sale electrizante, pe lânga asta procentajul de 46% de la distanță neavând nevoie de alte comentarii. Contribuția sa importantă, de 15.2 puncte pe întâlnire l-a făcut și principalul marcator al campioanei României până în acest punct al sezonului, alegerea fiind clară în privința titlului de MVP.

Eduard-Nicolae Popa. Tradițional distincția de MVP este atribuită celui mai bun jucător de la cea mai bună echipă. La nivel individual se remarcă mai mulți jucători care au reușit statistici impresionante sezonul ăsta (Michael Qualls, Niko Gajic sau Terrell Carter). Însă voi merge pe modelul vechi de atribuire a MVP-ului și îl voi acorda și eu lui Elijah Stewart.

Cine este, în opinia voastră, cel mai bun antrenor al sezonului?

Bogdan. În prima parte Mihai Silvășan conducea detașat în această cursă, dar pe ultima turnantă a revenit Cristian Achim, care cu 8 victorii la rând a dus Oradea pe 2, când toată lumea o vedea pe 4. Astfel cei doi tehnicieni cred ca merită să împartă titlul de cel mai bun antrenor al sezonului în LNBM.

David. Mihai Silvășan. U-BT Cluj-Napoca a disputat până în acest moment 53 de partide: 30 în campionat, 17 în BCL, cinci în Cupa României și una în SuperCupa României. În ciuda acestui ritm nebun, cu multiple deplasări în străinătate, Silvă a reușit să își motiveze excelent elevii și și-a gestionat foarte bine echipa, astfel că aceasta s-a aflat pe primul loc al clasamentului în cea mai mare parte a stagiunii.

Flaviu. Mihai Silvășan merită cu vârf și îndesat această distincție. Deși vorbim strict despre stagiunea din LNBM, trebuie notate și performanțele europene ale tehnicianului și victoriile împotriva altor mari antrenori ai Europei. U-BT Cluj a rămas în continuare cea mai dominant echipă din campionat, iar modul în care au reușit să încheie sezonul cu doar două eșecuri, deși a părut că joacă cu frâna de mână trasă, este remarcabil. O mențiune merită și Hakan Demir, pentru minunile reușite la Dinamo în această scurtă perioadă de timp.

Krisztian. Din punctul meu de vedere, distincția merge fără discuții la Mihai Silvășan. Nu doar pentru parcursul pe plan intern alături de U-BT Cluj, unde a reușit să termine sezonul regulat cu cel mai bun record (cele mai multe victorii și cele mai puține înfrângeri), dar mai ales pentru ce a făcut pe plan european. Silvă crește de la an la an, împreună cu echipa și devine un antrenor tot mai matur, care poate gestiona multiple situații într-un meci. O mențiune specială și pentru Cristian Achim, CSM Oradea prinzând o serie excelentă în luna aprilie, 8 victorii la rând, prin care a încheiat pe locul secund sezonul regulat și le-a luat fața echipelor din Voluntari și Pitești.

Eduard. De-a lungul anilor la acest capitol am mers mereu în tandem cu MVP-ul. Așa că din punctul meu de vedere Mihai Silvășan trebuie felicitat pentru felul în care a gestionat un sezon lung și obositor și a câștigat la distanță mare primul loc în LNBM. De lăudat și revenirea pe final de sezon a Oradiei, ocazie cu care îl nominalizez aici pe Cristian Achim. De asemenea, Alex Olteanu merită salutat pentru felul în care a arătat Constanța în actuala stagiune.

Ce echipă este, în opinia voastră, revelația sezonului?

Bogdan. CSM Ploiești. O nou promovată, care s-a luptat cu șanse reale pentru un loc în playoff. Finalul meciului cu Dinamo le-a turnat plumb în ghete și au cedat doua partide în care plecau favoriți, astfel au ratat finala pentru playoff din ultima etapă. Echipa lui Mihai Popa a arătat un baschet atractiv pe întreg parcursul sezonului și cu siguranță merită această titulatură.

David. În actuala ediție am avut parte de mai multe surprize plăcute. Chiar dacă a câștigat Cupa României în stagiunea precedentă și a ajuns până în semifinalele Ligii Naționale, CSO Voluntari a depășit așteptările încă o dată, adjudecându-și din nou Cupa României și terminând sezonul regulat pe podium. Apoi, SCM U Craiova a făcut o figură frumoasă, ajungând până în finala Cupei și finalizând stagiunea pe locul 5. Însă, probabil că echipa care merită cel mai mult titlul de revelația sezonului este BC Athletic Constanța. După ce în ediția 2020-2021 au avut doar două victorii, constănțenii au reușit în actuala stagiune să câștige 12 meciuri și să fie la trei succese de playoff. Trupa de la Malul Mării a urcat de pe ultima poziție până pe locul 11 și a demonstrat că proiectul început în Constanța este unul sustenabil.

Flaviu. Deși nu a prins playoff-ul, Athletic Constanța a avut o transformare miraculoasă în această stagiune. Dobrogenii au trecut de la 2 victorii în stagiunea precedentă la 12 în acest sezon, în ciuda contextului dificil în care au fost puși prin mutările de trupe din timpul stagiunii. Vorbim despre plecările lui Wallace, Marinov și Gribinic și mulți jucători noi aduși la jumătatea stagiunii. Cu toate acestea, marinarii au bifat victorii cu CSO Voluntari, CSM Oradea, Dinamo București sau CSU Sibiu.

Krisztian. Greu de ales dintre CSM Petrolul Ploiești și Athletic Constanța, ambele reușind un sezon foarte bun, deși nu au prins playoff-ul. Prahovenii s-au prezentat mai mult decât onorabil în sezonul după promovarea din Liga 1 și nu le-a lipsit mult să ajungă în postsezon, iar în cazul „Gladiatorilor din Tomis” s-a văzut o creștere spectaculoasă față de stagiunea precedentă, când Athletic era în plutonul codaș.

Eduard. Din punctul meu de vedere nu avem nicio surpriză în ceea ce privește echipele calificate în playoff. Astfel, surprizele pentru acest sezon le căutăm în afara top 8, acolo unde vedem linii de clasament excelente pentru două formații care au sperat până în ultimele săptămâni la playoff. Este vorba de CSM Ploiești și Athletic Constanța.

Ce jucător a avut, în opinia voastră, cel mai mare salt valoric?

Bogdan. Rareș Uță. Pentru prima dată în România a devenit pivotul nr. 1 într-o echipă și nu a dezamăgit. Și-a ridicat enorm cifrele statistice față de sezonul precedent și este fără doar și poate alegerea corectă.

David. Rareș Uță. După două sezoane petrecute la Cluj și Pitești, pivotul naționalei României și-a găsit locul la Sibiu, iar saltul valoric este impresionant. Mediile lui Uță au crescut de la 3.7 puncte, 2.3 recuperări și 4.3 la eficiență în 10:31 minute la 12.5 puncte, 6.3 recuperări și 14.1 la eficiență, totul în 21:31 minute. Jucătorul născut în Târgu-Mureș a răsplătit pe deplin încrederea arătată de Dan Fleșeriu și de Miguel Angel Hoyo, dominând spațiul de trei secunde, unde a avut un procentaj de aproape 60%.

Flaviu. Rareș Uță e de departe jucătorul cu cea mai mare creștere. Într-un sezon cu multe suișuri și coborâșuri pentru BC CSU Sibiu, pivotul român a reușit să își găsească o constanță în joc și să devină un om de bază în sistemul ardelenilor. Uță și-a triplat mediile la puncte și recuperări față de stagiunea precedentă petrecută la Pitești.

Krisztian. Rareș Uță. Trecerea la Sibiu i-a prins bine pivotului, care are cele mai bune medii din carieră în Liga Națională. Are acum un rol mult mai important în echipă, fiind în rotația de bază privind jucătorii autohtoni, alături de Lucas Tohătan și saltul de la 3.7 puncte la 12.5 puncte în medie este impresionant. Uță a livrat bine mai ales în duelurile cu Oradea, Pitești și Timișoara dintre echipele de playoff și există loc de progres în continuare.

Eduard. Rareș Uță și Lucas Tohătan au fost surprizele plăcute ale Sibiului în această stagiune și merită amândoi precizați la această categorie. Cifrele și progresul pivotului ies însă în evidență mai mult decât cele ale lui Lucas.

Ce echipă este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Bogdan. Dinamo. La începutul sezonului și în urma transferurilor, trupa din Ștefan cel Mare, părea sa se poziționeze în lupta pentru primele patru locuri. Nu a livrat rezultatele scontate și s-a luptat până ultimele runde sa își asigure locul în playoff

David. BC CSU Sibiu. Chiar dacă fanii sibieni au avut motive de bucurie, precum prestațiile excelente ale lui Lucas Tohătan și Rareș Uță, cred că trupa de pe malul Cibinului este dezamăgirea sezonului. În urmă cu trei ani, CSU Sibiu câștiga Cupa României și ajungea până în finala Ligii Naționale. Anul trecut, galben-albaștrii au fost eliminați în mod surprinzător de BCM U Pitești în sferturile de finală ale campionatului și puțină lume se gândea că sibienii pot cădea și mai jos. Însă a urmat un sezon și mai dificil, în care BC CSU Sibiu s-a despărțit de Dan Fleșeriu și în care au existat zvonuri despre plecarea anumitor persoane de bază din cadrul echipei. Drept consecință, gruparea din Sibiu a terminat campionatul pe poziția a 8-a și o așteaptă un duel foarte complicat cu U-BT Cluj-Napoca, în sferturile de finală ale campionatului. 

Flaviu. După venirea lui Miguel Angel Hoyo, CSU Sibiu a crescut vizibil în joc. Cu spaniolul pe bancă, echipa a avut un bilanț de 11-8. La final de an, trupa de pe malul Cibinului a terminat pe un dezamăgitor loc opt, după colapsul din disputa cu CSM Petrolul Ploiești. Sibienii au scăzut considerabil față de sezonul precedent și deși au prins playoff-ul, o clasare pe locul opt, la doar două victorii de nou-promovată din Prahova nu ar trebui să le poarte cinste.

Krisztian. Din păcate, în ciuda fan base-ul de acolo și a pasiunii pentru baschet pe care o arată susținătorii echipei, CSU Sibiu. Din vicecampioană în sezonul dinaintea pandemiei, în eliminată în primul tur în playoff-ul sezonului trecut și acum pe 8 în sezonul regulat, situația Sibiului nu merge într-o direcție tocmai bună. Iese în evidență începutul foarte slab de sezon, care a îngreunat situația echipei și „vulturii” au avut mult de tras apoi pentru a ajunge la un bilanț pozitiv de victorii-înfrângeri.

Eduard. CSU Sibiu, pentru faptul că nu a obținut o clasare în primele patru pentru prima oară din 2016 încoace și, mai mult, a căzut de pe locul doi până pe locul opt. Sibienii au alternat momentele excelente cu cele catastrofale. Rămâne de văzut ce echipă va veni pe parchet în prima rundă de playoff, contra lui U-BT Cluj.

Ce jucător este, în opinia voastră, dezamăgirea sezonului?

Bogdan. Troy Franklin. Prin simplu fapt că a cauzat intenționat accidentări pentru doi adversari pe parcursul acestui sezon competițional. Un astfel de comportament nu își are locul pe terenul de Baschet.

David. Chiar dacă a jucat doar 12 meciuri, în opinia mea, dezamăgirea sezonului este Aleksandar Vlahovic. Fundașul sârb a fost adus la SCM Timișoara în locul lui Revaz Rogava și, în ciuda experienței pe care o are în campionatul nostru, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Vlahovic a avut medii de 4.6 puncte, 3.5 pase decisive și 2.1 recuperări în aproape 18 minute, cu un procentaj extrem de slab din afara semicercului: 19.4%. Drept urmare, jucătorul în vârstă de 31 de ani nu a terminat sezonul la Timișoara.

Flaviu. E greu să pot numi un jucător care a dezamăgit în acest an, dar dacă ar fi să aleg unul, aș merge pe Andrija Stipanovic, care a scăzut vizibil randamentul față de stagiunea precedentă, când a fost poate cel mai bun jucător din LNBM. Deși cifrele sale sunt în continuare bune, randamentul său a scăzut și în destule meciuri, el s-a dovedit a fi un „mismatch” pentru defensiva clujeană. Cel mai bine s-a observat acest aspect în duelurile cu Voluntari, unde ilfovenii au putut varia cu niște linii care îi scot în evidență carențele lui Andrija.

Krisztian. Aș spune Nikola Markovic. Sârbul are, statistic vorbind, cel mai slab sezon în România în privința punctelor marcate și în duelurile care contează cu adevărat, împotriva formațiile implicate direct în lupta la titlu, doar cu CSO Voluntari a putut termina în ambele ocazii în „double digits”.

Eduard. Aleksandar Vlahovic a jucat foarte slab în scurta perioadă petrecută la SCM Timișoara, motiv pentru care a și jucat doar 18 minute pe meci în numai 12 partide. Vlahovic a părut doar o „fantomă” a jucătorului de la Asesoft, din urmă cu fix un deceniu.  

*foto: Răzvan Spechea/ facebook BC CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!