Stiri Cupa României Masculin

F4 Craiova. „Leii din Bănie” și stranierii care sfidează statisticile avansate

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
15.02.2022

F4 Craiova. „Leii din Bănie” și stranierii care sfidează statisticile avansate

Final Four-ul Cupei României la Baschet Masculin din acest an va avea loc în Sala Polivalentă din Craiova, între 15 și 17 februarie. Echipa locală, SCM Universitatea, se duelează cu CSM Galați în semifinalele competiției.

Oltenii au una dintre, dacă nu chiar cea mai spectaculoasă echipă din România, iar acest lucru se datorează în bună măsură noii garnituri de stranieri.

În acest sezon, Leii din Bănie beneficiază de serviciile a șase jucători străini care nu se aflau la Craiova în stagiunea precedentă. Este vorba despre Michael Qualls, Troy Franklin, Titus Robinson, Josh Hawley, Peter Olisemeka și Khaliff Wyatt.

Acest mix de jucători este unul special, întrucât fiecare dintre ei vine cu un pachet unic de calități prin care reușesc să aibă un impact pozitiv asupra jocului.

Troy Franklin și Khalif Wyatt sunt cei doi jucători care nu se bazează atât de mult pe calitățile atletice, însă care influențează jocul prin alte metode.

Franklin este dirijorul ofensivei oltenilor, iar acest lucru se reflectă în numărul de pase decisive înregistrate pe meci, capitol la care este lider în Liga Națională, cu o medie de 6.5. Deși are o înălțime de doar 1.83m, americanul înregistrează un procentaj de 61% pe aruncările din zona inelului. El se menține la un nivel bun și din spatele semicercului, unde are 36% cu 6.3 încercări pe confruntare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Khalif Wyatt este poate cel mai sonor nume al echipei. Fost All-Star al campionatului din Israel, jucătorul originar din Statele Unite ale Americii a avut un debut impresionant în LNBM, când a adunat 15 puncte, 3 pase decisive și o recuperare în doar 21 de minute. El nu a avut încă timpul necesar pentru a se ridica la nivelul din Israel, însă a continuat să contribuie din spatele semicercului (38% cu patru aruncări pe meci) și la capitolul playmaking-ului (3.4 assist-uri pe meci), deși are o medie de doar 15 minute jucate.

Titus Robinson, Peter Olisemeka și Josh Hawley sunt trei jucători relativ similari. Toți se bazează pe calitățile atletice într-o mare măsură. Toți trei pot evolua pe oricare poziție dintre 3, 4 și 5, deși măsoară între 2.01m și 2.05m. Pe defensivă acest lucru este valabil datorită anvergurii impresionante a brațelor care le permite să protejeze inelul, iar pe ofensivă beneficiază de parteneri excelenți în jocul de pick and roll, prin care înregistrează procentaje impresionante la inel.

În cazul lui Olisemeka, cel care își joacă cele mai multe minute pe poziția de pivot, toate reușitele din acțiune din acest sezon au venit din paint, unde are un procentaj de 59%. În doar 20 de minute pe meci, el are o medie de 6.3 recuperări, dar cel mai impresionant aspect este că 2.9 dintre acestea sunt recuperări ofensive.

Titus Robinson îndeplinește fix profilul lui Olisemeka ca recuperator ofensiv foarte bun, dar și ca un finalizator de elită, deși este cu 4 centimetri mai scund decât el. Spre deosebire de Peter, jucătorul american este capabil de a înscrie și din spatele semicercului, unde are 33%.

Același procentaj de la trei puncte îl are și Josh Hawley. Extrema Craiovei a fost protagonistul unora dintre cele mai spectaculoase faze ale sezonului, ca jucător servit la alley-oop. El a demonstrat în câteva rânduri că este și un shooter decent, terminând un meci din acest sezon cu 4/8 din spatele arcului de cerc, dar abilitățile sale sunt cel mai bine puse în valoare în interior, unde are 63%. El este liderul alb-albaștrilor la recuperări.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Nu în ultimul rând, Michael Qualls este un alt fenomen din tabăra gazdei Final Four-ului. Extrema de 28 de ani din formația lui Michalis Kakiouzis este cel mai bun marcator al Ligii Naționale, cu o medie de 24.2 puncte pe meci, la șase lungimi distanță de următorul jucător.

El a demonstrat în mai multe rânduri cât de versatil este ca scorer, fiind capabil să înscrie de la toate cele trei nivele (distanță, semi-distanță și la inel). Qualls are procentaje de 51% din acțiune și 41% de la trei puncte, demonstrând că media sa de puncte nu este un simplu rezultat al unui volum mare de aruncări.

Americanul evoluează foarte bine atât în rolul conducătorului de joc, dar și în jocul fără minge, datorită vitezei sale impresionante și a săriturii verticale prin care își învinge de cele mai multe ori adversarii în tranziție.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro)

Câteva dintre statisticile echipei ne vor demonstra de ce această echipă este atât de specială. Craiova are a doua cea mai bună ofensivă din campionat, în ciuda faptului că rația lor de assist : turnover ocupă locul șapte în ierarhia Ligii Naționale.

Dacă mergem mai departe cu această analiză, vom vedea că procentajul lor de la distanță îi clasează pe locul 11 în acest clasament, dar faptul că au un volum atât de ridicat de aruncări (al treilea din campionat) asigură succesul ofensivei lui Kakiouzis.

Astfel, vorbim despre o echipă care sfidează statisticile avansate, care se bazează de cele mai multe ori pe jocul individual și pe fazele spectacol, dar care totuși se menține în elita Ligii Naționale. Nu de multe ori i-am văzut pe jucători căutând o aruncare contestată de la semi-distanță în locul unei pătrunderi accesibile sau a unei pase către omul liber.

Cu toate că în acest sezon au existat și unele divergențe între jucători pe teren, pare că Leii din Bănie alcătuiesc un grup solid, dar mai ales unic prin stilul de joc dezinvolt prestat și prin calitățile individuale. SCM Universitatea Craiova are un bilanț de 6-1 pe teren propriu, lucru care va constitui cu siguranță un avantaj la Final Four-ul Cupei României.

*foto: Facebook/SCM U Craiova

1 comentariu la aceasta stire:

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!