Stiri Juniori U13 Feminin

Liga 1M - Victorie dificilă pentru Pheonix Galaţi la Iaşi

Daniel Onesim

Daniel Onesim
16.02.2015

Foto: Radu Roşca

În acest week-end a debutat Faza Semifinală a Ligii I la baschet masculin, fază în care s-au calificat, în grupa echipelor cu drept de promovare, Dinamo București, Știința București, Phoenix Galați, Politehnica Iași,  CSM VSKC Miercurea Ciuc și Rapid București. În opinia mea primele trei enumerate sunt favorite clare la calificarea la Turneul Final prin prismă loturilor de jucători, băncilor tehnice și bugetelor investite.                

La Iași s-a desfășurat meciul dintre echipa gazdă, Politehnica Iași și Phoenix Galați, una dintre favoritele la promovarea în prima ligă, echipă care s-a întărit considerabil în pauză dintre fazele competiției prin legitimarea unui jucător american pe poziția 1, Harrison și a unui tânăr jucător român, brașoveanul Alexandru Chiriac, născut 1995, fost component al echipei naționale de juniori. Cele două echipe s-au întâlnit și în prima fază a competiției, fiind repartizate în aceeași grupă de calificare, iar rezultatele consemnate: 101-74 și 99-50 ambele în favoarea galatenilor, nu dădeau mari speranțe echipei gazdă nici în această partidă. 

Si totusi, in ciuda scorului inregistrat pe tabela, la finalul jocului, meciul a fost mult timp echilibrat, tanara echipa ieseana reusind sa puna mari probleme mult mai experimentatilor lor adversari. Practic desprinderea decisiva, la peste 10 puncte, s-a produs spre finalul sfertului trei cand rezervele de energie ale iesenilor s-au diminuat datorita eforturilor depuse, iar eficienta lor ofensiva a scazut dramatic. In plus Vlad Popovici, jucatorul care a evoluat senzational pana atunci, marcand in acest interval de timp peste 30 puncte a acumulat 3 gresli personale si a fost retras pe banca.

Antrenorul iesean Viorel Nanescu a trimis in teren, in primul 5 pe Vlad Popovici, Madalin Nicolae, Liviu Rotariu, Ionut Hurjui si Mihai Olaru.

Florin Nini, experimentatul antrenor galatean, a inceput meciul cu Iosif Parlog, Ciprian Telinoiu, Cornel Ciocata, Roland Brown si juniorul Radu Virna

In primul sfert, cele două echipe au prestat un joc frumos, alert in care Vlad Popovici a reusit sa se desprinda cu usurinta din marcajul lui Brown marcand nu mai putin de 17 puncte din cele 19 ale gazdelor. De partea cealalta, excelenta evolutia lui Iosif Parlog care a reusit 3-4 recuperari ofensive transformate in puncte si cea a juniorului Radu Virna care pe finalul sfertului a marcat 4 puncte consecutive asigurand desprinderea oaspetilor, scor  19-24.

Sfertul secund a continuat in aceeasi nota, Vlad a ajuns repede la 24 de puncte din 26 marcate de echipa ieseana pana la ceal moment. Antrenorul galatean trimite in teren pe pozitia 5 pe Bogdan Balanica care a reusit sa-l apere mai bine pe Vlad, de multe ori depasind limitele regulamentului.

De altfel jucatorul galatean, desi are realizari tehnice deosebite, in teren are un comportament nu tocmai ortodox, totul tolerat de o brigada de arbitrii tanara si usor de timorat. Pacat pentru aceste iesiri nesportive in conditiile in care realizarile sale ofensive au ajutat pe Phoenix sa se mentina in avantaj. In continuare remarcabil jocul juniorului Radu Virna. De la ieseni s-au mai remarcat “veteranii “ Ionut Hurjui si Madalin Nicolae care, desi nerefacut dupa o grava accidentare a revenit in teren pentru a-si ajuta tinerii coechipieri.

Sfertul trei a avut o prima jumatate asemanatoare, meci echilibrat, faze alerte, baschet frumos pentru cele cateva sute de suporteri ieseni. In aceasta perioada la  oaspeti  “s-a remarcat“ si noua achizitie, fundasul american Harrison care in putinele minute jucate nu a demonstrat mare lucru. Mai mult a comis 2 faulturi antisportive si a fost trimis la vestiar de arbitrii partidei. Pe finalul sfertului s-a produs si desprinderea decisiva a echipei oaspete pe fondul unui joc ofensiv foarte bun facut de Parlog, Virna si Balanica.

In sfertul patru iesenii au reusit sa reechilibreze meciul iar Vlad Popovici a fost nevoit sa iasa “din caciula“ si sa arunce de la distanta marcand de cel putin 4 ori de la 6.75. Vlad a fost bine sprijinit in faza ofensiva de Madalin Nicolae care a incercat sa joace mai mult “la interior“ in aceasta faza a jocului.

In opinia mea galatenii au fost surprinsi de jocul bun al gazdelor care au luptat cu multa daruire in aceasta partida. Jucatorii Politehnicii au demonstrat ca si o echipa tanara si lipsita de experienta, doar doi jucatori au peste 22 de ani, formata doar din jucatori crescuti si formati la Iasi poate juca un baschet frumos si poate pune probleme unei favorite certe la promovare. S-a încheiat 91-74, pe sferturi 24-19, 26-24, 23-13, 18-18.

Din pacate sustinerea financiara de care se bucura echipa ieseana este aprope inexistenta. Clubul Politehnica asigura toate cheltuielile aferente participarii in campionat in rest buget pentru salarii nu prea exista, echipa descurcandu-se cu vreo 3000-4000 de lei pe luna din care se achita niste indemnizatii si prime catre jucatori. Nu pot intelege cum intr-un oras atat de mare nu se gasesc cativa oameni de afaceri inimosi care sa sustina financiar o echipa ieseana frumoasa, formata doar din tineri ieseni majoritatea studenti si elevi.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    completari
    Vlad Popovici a reusit sa inscrie 46 puncte cu 5x3pct, procentaj 100% la acest procedeu.
    Comportamentul lui Bogdan Balanica este mai mult decat NEORTODOX : injura pe toata lumea, loveste, face semne obscene spectatorilor. Pacat pt. ca stie baschet si iei a jucat foarte bine.
    Din echipa galateana au lipsit 2 juniori foarte talentati : Vali Popa si Daniel Tudorache. Este posibil ca si ei sa fi renuntat la baschetul de performanta...Ar fi o decizie regretabila pt ca amandoi sunt foarte talentati iar acum au ocazia sa joace si sa progreseze intr-o echipa valoroasa

    cu 9 ani în urmă (16.02.2015) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!