Stiri Juniori U13 Masculin

Sibiul dominată pe poziția 1 și inexistentă în spațiul de trei secunde

Adrian Micinic

Adrian Micinic
14.10.2012

Derby-ul Ardealului a fost adjudecat de către U Mobitelco Cluj-Napoca. Formația pregătită de către Niksa Bavcevic a învins, scor 75-63, în condițiile în care s-au consemnat 18 debuturi la un astfel de meci.

Formația din Cluj, deși a evoluat în deplasare, a deținut controlul asupra jocului și a tabelei de marcaj. Practic echipa de pe Someș a avut mai multă inspirație și a beneficiat de lipsa de inspirație pe faza ofensivă a adversarului.

CSU Sibiu a avut mari probleme în situațiile în care a avut mingea. Este vorba despre dificultăți de exprimare în jocul de construcție, unul care ar trebui să creeze situații favorabile de aruncare. Acest lucru nu s-a întâmplat deloc în jocul echipei de pe Cibin la partida cu U Mobitelco.

Majoritatea reușitelor echipei pregătite de către Dragan Petricevic, care pe merit a avut parte de o primire frumoasă în fața publicului sibian - mobilizat pentru acest prim joc oficial pe teren propriu, disputat chiar împotriva marii rivale, au venit pe fondul inspirației lui Uros Velickovic.  De fapt sârbul a înscris 30 de puncte și a fost atât de vizibil din punct de vedere ofensiv tocmai pentru că jocul colectiv nu a funcționat aproape deloc. Cum de altfel nici din punct de vedere individual niciun alt jucător nu s-a remarcat.

Cei doi jucători de poziția 1 ai Sibiului, este vorba despre Sasho Gruev și Mihai Paul, au petrecut 54 minute pe parchet. În această perioadă au contribuit cu 5 puncte și au avut șase posesii pierdute. Ambii fundași ai Sibiului au avut zero la eficiență. E greu să te impui în aceste condiții. Desigur, fundașul bulgar al Sibiului nu s-a antrenat în ultimele două săptămâni, iar Mihai Paul este practic unul dintre cei mai noi jucători ai echipei. Astfel, când ai probleme cu personalul la poziția 1 misiunea se îngreunează. Dar, indiferent cât de atenuante sunt circumstanțele, înfrângerea Sibiului din acest meci se datorează în mare măsură serii extrem de modeste a celor doi fundași.

Mai ales atunci când adversarul arată mai bine tocmai acolo unde Sibiul suferă. U Mobitelco pare, cel puțin până în acest moment, că a dat lovitura cu legitimarea lui Derek Wright. Piticul fundaș american nu a strălucit la finalizare. Adică 2/12 e chiar dezamăgitor. Însă, el a dictat ritmul acțiunilor echipei clujene, a distribuit mingea, s-a luptat în defensivă și ne-a arătat că inclusiv în apărare poți avea un cuvânt de spus chiar dacă nu ai fizic. Desigur, el are o calitate care e cel mai greu de contracarat: viteza.

Jocul colectiv al lui U Mobitelco nu a strălucit. Însă dacă ținem cont de cele patru absențe, de problemele consemnate în pregătiri, unde de abia spre sfârșit s-au reunit jucătorii care evoluează în acest moment la Cluj, precum și faptul că până în acest moment Niksa Bavcevic pare hotărât să joace și cu tinerii baschetbaliști produși de școala de baschet a acestui club, atunci putem spune că oaspeții au avut circumstanțe atenuante. Mai ales că au arătat mai bine decât adversarul.

E foarte posibil ca această impresie să se datoreze calității unor jucători. Iar aportul, prestația lui Hristo Nikolov mă face să afirm că U Mobitelco e posibil să-l aibă pe cel mai complet jucător din Liga Națională la ora actuală. Deși e foarte greu să facem comparații și să afirmâm că unul e mai bun decât toți ceilalți, jocul serios, matur și sigur al bulgarului venit de la Szolnok vine să confirme poate nu e cel mai bun, dar cu siguranță se află printre ei în acest moment. Practic drumul spre victorie a fost luminat de Nikolov și Wright. Cei doi au făcut diferența în acest meci. Pentru că în ansamblu nici jocul colectiv al oaspeților nu a produs nimic nemaipomenit.

Aș vrea să revin puțin la jocul Sibiului. Un aspect extrem de interesant pe care îl putem consemna în prestația echipei de pe Cibin se referă la faptul că pivoții au fost inexistenți pe faza ofensivă. În România sunt prea puțini jucători de poziția 5 capabili să creeze sau care să facă parte dintr-un mecanism în care nu la pivot să se termine faza chiar dacă mingea trece pe la el. Mă refer pur și simplu la angajarea pivotului pentru o finalizare clasică.

E drept că CSU Sibiu este inferioară la capitolul talie lui U Mobitelco Cluj. Oaspeții au în permanență un jucător de peste 2.10 metri pe parchet. În schimb, CSU Sibiu nu are niciun jucător în lot de o asemenea înălțime. De acest lucru trebuie ținut cont. Însă, cei doi care joacă nu au avut posibilitatea de a arăta procedee de pivot și ca să fim sinceri nici nu au primit mingea sub coș. Poate exagerez spunând acest lucru, deși nu aș crede, dar Sibiul nu a existat sub coș. Knutson nu a avut nicio aruncare în 21 minute de joc. În plus, el nu a obținut nicio recuperare defensivă! Marjanovic a terminat cu 1/3, însă o aruncare a fost din spatele semicercului. Confirmarea vine și din statistica colectivă. U Mobitelco a fost de trei ori mai eficientă în spațiul de trei secunde: 36-12 la punctele marcate din spațiul vopsit.

Reamintesc situația incredibilă consemnată la încheierea primului sfert: CSU Sibiu a avut o singură recuperare în zece minute de joc. Și nu a avut procentaj spectaculos. S-a văzut condusă cu 18-22 după acest interval. Astfel, dominată la recuperare și cu fundașii complet depășiți de adversar CSU Sibiu a pierdut. Nici nu se putea altfel.

Totuși, U Mobitelco s-a impus având 42% la aruncările din acțiune și a beneficiat de jumătate din aruncările libere acordate adversarului. O nouă demonstrație a superiorității clujenilor la interior: 42-28 la recuperări și 36-12 la puncte înscrise din apropierea coșului. Nu mai vorbesc de faptul că oaspeții au avut 19 recuperări ofensive. În plus, Wright a avut foarte multe minute de joc și extrem de multe mingi, dar a pierdut o singură posesie. Să ai un fundaș rapid, inspirat și în același timp sigur la controlul mingii. Un lucru foarte important!

Poate cel mai important aspect al meciului de la Sibiu: Niksa Bavcevic a jucat cu 12 oameni și patru dintre ei sunt juniori. Desigur trei dintre aceștia au petrecut doar câteva secunde, însă au jucat într-un meci de referință și cu atâta tradiție în baschetul românesc încât ar fi păcat să nu remarcăm acest lucru. Mario Lazăr a jucat 11 minute. Atenție la acest jucător. Dar mai ales, atenție la antrenorul Clujului și la rotația acestuia.

În concluzie, la cât de modest a evoluat Sibiul în acest prim meci pe teren propriu nu se putea termina altfel. Suntem la început de sezon, iar această formație este complet nouă (cum de altfel și U Mobitelco este). astfel, e perfect normal să se întâmple astfel de lucruri. Pe de o parte un lucru e cert. Galben-albaștrii pot urca în evoluții, dar e obligatoriu să facă ajustări. Iar jucătorii de poziția 1 să urce în formă sportivă și înceapă să joace ceva baschet.

De cealaltă parte, U Mobitelco s-a impus pe fondul prestației solide a celor doi jucători amintiți. Rămâne de văzut cum se va exprima această formație împotriva unor adversari la bine legați. Pentru că în pofida victoriei nici clujenii nu au motive să fie prea încântați de propriul joc. Însă și ei sunt la început cu această echipă.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!