Stiri Juniori U16 Masculin

Cifrele României U16 la finalul Campionatului European de la Pitești

Cifrele României U16 la finalul Campionatului European de la Pitești

Naționala masculină a României a încheiat duminică, 13 august, participarea la Campionatul European U16 - Divizia B de la Pitești, tricolorii fiind implicați în finala mică a competiției. „Vulturii” au pierdut ultimul joc din Pitești Arena și astfel s-au clasat pe locul 4, pe podium regăsindu-se Croația, Bulgaria și Georgia.

Tricolorii pregătiți de Emmanouil Papamakarios au stat cel mai bine la nivel statistic la media de capace (5.7), unde au fost depășiți doar de Ungaria. În rest, România a fost între primele opt la puncte (72.0 în medie), procentajul liberelor transformate (65.2%) sau la double-double-urile reușite (4), fiind și a treia națională la media de faulturi pe meci (19.9).

„Vulturii” s-au regăsit în a doua jumătate a clasamentului la procentajul triplelor bune (22.9%), la intercepții (10.4) sau la media paselor decisive (10.4), cu toate că au fost echipa cu a treia cea mai redusă medie de posesii pierdute, cu 14.1 pe meci.

Cifrele cele mai bune într-un singur joc au fost cu Islanda, când tricolorii au marcat 90 de puncte și au terminat cu 19 pase decisive, 13 intercepții sau 53.5% din acțiune. Tinerii baschetbaliști români au adunat atunci 38 de aruncări bune din acțiune și 10 reușite din spatele arcului de cerc, în toate cazurile fiind în Top 50. La linia de fault, „vulturii” au avut cele mai multe în fața Bulgariei (22 transformate din 32 de încercări), iar cu Austria au încheiat cu 58 de recuperări.

Duelul din sferturi cu Ungaria a produs un record mai puțin dorit, de 11 capace încasate, cifră care într-un final a reprezentat un record al competiției. Tricolorii au terminat acel joc cu 8 capace, fiind la limită să intre în Top 10 la acest capitol.

Codruț Dinu, remarcatul naționalei U16

Individual, Codruț Dinu a fost de departe remarcatul României la acest Campionat European de la Pitești. Baschetbalistul celor de la CSM Petrolul Ploiești a încheiat cu cea mai mare medie de puncte pe meci (19.1) și a fost în Top 25 la procentajele de la două puncte (50.7%), libere (63.6%), eficiență (+16.6), intercepții (2.4), pase decisive (4.7) sau capace (0.9). În plus, Dinu a adunat și media cea mai ridicată de minute pe parchet, cu 36.1.

Melvin Dubuc a stat cu procentajele cele mai bune din acțiune (45.3%) și din spatele arcului de cerc (28.6%), iar în partida cu Islanda a contribuit cu 66.7% din spatele arcului de cerc. Matei Roșu s-a evidențiat la recuperări (6.4 în medie), dar în același timp a fost printre jucătorii cu cea mai mare medie de greșeli personale, alături de Petru Voiculescu (ambii cu 3.6).

Prestațiile lui Dinu l-au dus în top și într-un singur meci, el regăsindu-se între primii 10 de trei ori la nivelul punctelor marcate (31 în finala mică, 28 vs. Islanda și Ungaria), precum și la aruncările bune din acțiune (12 vs. Ungaria, 11 vs. Islanda și 10 vs. Georgia, în grupe). Cele două partide cu Georgia i-au adus, 27 și 24 de aruncări din acțiune, cifre cu care a condus ierarhia la acest capitol.

Andrei Buboiu și David Brăilescu au contribuit cu 7 recuperări ofensive în fața Austriei (primul), respectiv 5 intercepții în duelul cu Islanda (cel din urmă), iar Petru Voiculescu a avut 10 aruncări precise de două puncte și 4 capace în confruntarea cu Ungaria, ceea ce l-a dus în Top 10 la ambele detalii statistice pe un singur joc. Șerban Matea a fost tricolorul cu procentaj perfect la linia de fault, 100% în partida cu Georgia din faza grupelor, iar Codruț Dinu a încheiat cu 86% la două puncte în fața Islandei.

Ales în echipa ideală a turneului continental, Dinu a avut printre cele mai bune cifre la aruncările de două puncte, triplele încercate, liberele aruncate, precum și la recuperările defensive într-un meci. De asemenea, prestația din sferturi cu Ungaria i-a adus un index de 35 de unități la eficiență, fiind al patrulea la acest capitol și primul la numărul de pase decisive într-un joc (12 vs. Bosnia-Herțegovina).

Rezultatele tricolorilor la Pitești

România a încheiat Campionatul European U16 Masculin - Divizia B cu 5 victorii și 2 înfrângeri, acestea din urmă venind în ultimele două jocuri. Într-un singur meci au încheiat tricolorii cu sub 60 de puncte marcate, fiind vorba despre semifinala cu Bulgaria.

Partidele s-au încheiat astfel pentru lotul coordonat de antrenorul federal Claudiu Fometescu și condus de staff-ul tehnic format din Emmanouil Papamakarios (principal), David Karsai și Paula Nica (secunzi):

  • 72-50 vs. Austria
  • 90-88 vs. Islanda
  • 66-62 vs. Georgia
  • 69-68 vs. Bosnia-Herțegovina
  • 83-73 vs. Ungaria (după overtime)
  • 56-67 vs. Bulgaria
  • 68-70 vs. Georgia

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!