Stiri Juniori U17 Masculin

Camp-ul organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto, o reîntoarcere la baschetul pur

Camp-ul organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto, o reîntoarcere la baschetul pur

Acum exact o săptămână, în Sala Transilvania din Sibiu începeau primele antrenamente de la camp-ul organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto. După patru luni de pauză, baschetul a revenit în țara noastră în forma sa cea mai pură, redus la fundamente și practicat de copii pasionați.

De altfel, dincolo de dezvoltarea abilităților sportive, scopul principal al acestui camp a fost de a-i face pe copii mai curioși. „Cel mai important lucru ar fi ca atunci când merg acasă să aibă o dragoste pentru baschet mai mare decât înainte”, ne-a declarat Javier Carrasco, antrenorul secund al lui Real Betis.

Cei 63 de participanți au fost împărțiți în patru grupe, fiecare purtând numele unui jucător format de echipa din Sevilla. Astfel, au apărut Team Tomas, Team Kristaps, Team Willy și Team Emi. Cu două antrenamente zilnice de câte o oră și jumătate, s-a ajuns la un total de 12 ore de baschet pe zi, în timpul pandemiei.

Situația mondială și, în special, cea din țara noastră le-a dat mari bătăi de cap organizatorilor. Ionuț Georgescu povestea că o parte dintre părinții care și-au adus copiii la camp i-au mărturisit că se așteptau ca în orice moment să apară un mesaj de genul „Ne pare rău, din cauza COVID-19, nu mai putem organiza camp-ul la Sibiu”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baschet.ro (@baschet.ro) on

Totuși, datorită unor eforturi uriașe și a unei echipe de voluntari bine organizate, toate măsurile necesare pentru a ține un astfel de camp au fost respectate. Fiecare antrenor purta minim o mască, fiecare jucător avea câte o minge, iar distanțarea fizică a fost prioritară. De asemenea, mingile erau dezinfectate după fiecare antrenament.

Tehnicienii spanioli au recunoscut că, din cauza pandemiei, s-au văzut nevoiți să schimbe într-o anumită măsură metodologia. „Posibilitățile de a lucra sunt limitate, fiindcă nu putem pasa, nu putem împărți mingile, nu ne putem apăra. Trebuie să ne gândim la noi modalități de a-i stimula, să folosim culori, numere”, a mărturisit Mikel Ereno, secundul echipei de U16 a lui Real Betis Baloncesto.

Participanții la camp au avut un răspuns responsabil și au compensat anumite dificultăți cauzate de context printr-o atenție deosebită la cerințele antrenorilor. De altfel, spaniolii au fost impresionați de nivelul de concentrare arătat de copii, chiar și de cei mai mici. Pastor Planelles, coordonatorul academiei de juniori din Sevilla, a spus următoarele: „În Spania, copiii cei mai mici de la un camp se gândesc la o mulțime de lucruri. Însă, concentrarea pe care am văzut-o aici în timpul explicațiilor ne-a surprins. Au venit aici cu multă dorință de a învăța și de a profita de camp”.

La începutul săptămânii, tinerii baschetbaliști erau destul de timizi însă, pe măsură ce zilele au trecut și antrenamentele s-au adunat, aceștia au devenit tot mai atașați de antrenorii spanioli și de cei români. Comunicarea a fost puțin încurcată de bariera lingvistică și, de aceea, explicațiile au fost rostite de mai multe ori. În același timp, spaniolii au făcut eforturi pentru a învăța anumite cuvinte în limba română, iar copiii au fost încântați de limba spaniolă.

„Prima noastră limbă e baschetul” - Mikel Ereno

Într-adevăr, indiferent de vârstă, participanții la camp s-au străduit să respecte toate indicațiile antrenorilor. Sub privirile părinților, aflați în tribune, copiii au muncit din greu zi de zi pentru a deveni mai buni. Din când în când, câte un copil din grupa cea mai mică se mai uita în tribune, își vedea părinții și, reîncărcat, continua să exerseze.

De partea cealaltă, antrenorii au încercat să aibă dialog cât mai mult cu jucătorii. „How are you? Muy bien!” - așa a început unul dintre antrenamentele de dimineață ale celei de-a doua grupă. După fiecare exercițiu finalizat, antrenorii și copiii aplaudau și se încurajau unii pe alții.

Părinții s-au arătat încântați de ceea ce au văzut și de experiența trăită de copiii lor. „Pentru fiul meu, care vine dintr-un orășel mic, unde posibilitățile de cunoaștere ale acestui sport pe care îl adoră sunt foarte limitate, a fost o experiență de neuitat. I-au plăcut antrenorii foarte mult și tehnicile de predare, a învățat lucruri noi și este fericit cu tot ce s-a întâmplat acolo”, a fost mesajul primit de Ionuț Georgescu de la un părinte.

Aceeași părere o are și Alexandru Moldovan, câștigătorul concursului organizat de site-ul nostru în luna iunie. Într-un interviu acordat redacției noastre, „Fiara” ne spunea că „Aici am reușit să mă dezvolt și îmi place foarte mult”.

 
Ionuț Georgescu, despre camp-ul organizat la Sibiu împreună cu Real Betis

În perioada 27 iulie - 1 august, Sala Transilvania din Sibiu a găzduit un camp de baschet organizat de IG Hoops și Real Betis Baloncesto. După șase zile pline de baschet, Ionuţ Georgescu a tras concluziile și a vorbit despre organizarea camp-ului, despre feedback-ul primit de la copii și părinți, dar și despre planurile de viitor în colaborarea cu Real Betis Baloncesto.

Posted by BaschetRo on Sunday, August 2, 2020

Antrenorii au pus accent mai mare pe parte de individualizare și au lucrat la șut, apărare, dribling, tehnică, dar și la pregătirea fizică. Fiecărui copil i-a fost testată forța și mobilitatea de către o echipă formată din Juanma Yanez, preparatorul fizic al Real Betis, și Vladimir Biasutti, preparatorul fizic al lui CSO Voluntari.

Obiectivul meu pentru ei este să îi evaluez și să îi învăț exercițiile corecte. Ideea este ca în următorul an, dacă se întorc, să vedem progresele” - Juanma Yanez

Nu doar participanții la camp au învățat de la antrenorii spanioli, ci și antrenorii români. Aceștia au avut un rol foarte important în explicarea exercițiilor și au profitat de colaborarea cu echipa venită din Sevilla. Adrian Roșu, fost baschetbalist în Liga Națională, a fost unul dintre antrenorii români prezenți la camp și a declarat următoarele: „Sunt dornici să ne învețe și pe noi, iar noi suntem dornici să învățăm de la ei. Să luăm tot ce putem și să folosim în viitor. Se vede că se pune accent pe chestii diferite față de cele pe care pun accent antrenorii din România. Pun foarte mult accent pe jocul de picioare la o vârstă fragedă și asta mi se pare o chestie pe care va trebui să o adoptăm și noi”.

Javi Carrasco a fost impresionat o parte dintre jucătorii prezenți la camp și nu exclude posibilitatea ca unii dintre ei să ajungă să evolueze pentru Real Betis Baloncesto. „Viitorul le aparține”. De asemenea, Pastor Planelles speră și el ca unul sau doi copii să aleagă să vină la Canterra.

Sezonul viitor vom avea primii juniori români în academia Real Betis Baloncesto. Îi veți cunoaște curând” - Ionuț Georgescu

Un moment important al camp-ului a fost reprezentat de workshop-ul organizat miercuri seara, care i-a avut drept invitați pe Dragoș Pătraru, Vladimir Biasutti, Javier Carrasco, Claudiu Ilina și Virgil Stănescu. Aceștia au vorbit despre importanța muncii, a folosirii tehnologiei, despre necesitatea unei pregătiri fizice corespunzătoare și a unei nutriții corecte și despre beneficiile pe care asumarea responsabilității le poate aduce.

Una peste alta, camp-ul din Sala Transilvania a fost o dovadă a faptului că există pasiune pentru baschet în România doar că talentul trebuie să fie însoțit de multă muncă. De asemenea, copiii ar trebui să fie mai atenți la valorile pe care le oferă sportul, nu la rezultatele pe care le pot avea.

Sunteți fericiți? DA!

Totul este bine? DA!

Betis este bună? DA!

Beeetis” - dialog din cadrul unui antrenament

*foto: Valentin Todea/Baschet.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Da
    Un camp extrem de util și foarte bine organizat, în condițiile complet atipice pe care le trăim.
    Am asistat la câteva antrenamente și mi s-au părut interesante și diferite de ce am mai văzut până acum.
    Doar un lucru vreau să subliniez… Președintele federației s-a aflat la Sibiu în această săptămână și nu a avut minima curiozitate să intre în sala Transilvania să vadă ce fac 60 de juniori legitimați, care nu au mai avut nici o activitate oficială în ultimele 4 luni.
    Asta cred că spune tot despre interesul federației față de activitatea juvenilă.

    cu 3 ani în urmă (03.08.2020)
    • CSS Târgovişte păunul:

      ăhăm
      ...băiatule pe mine mă interesează, da' cum să-ți zic, nu am fost în apele mele în ultima perioadă, nu prea mi-a mai ars de baschet, m-am lăsat de fumat, nici la sibiu la intâlnirea nu am vrut să merg....dar a trebuit ca stii cum e, cluburile vrea asociație...asta e...promit ca la anul voi participa....poate primesc o invitatie si workshop-u ăla ca să vorbesc si eu, nu numai Virgil, că e alegeri la anu, stii ce zic?

      hai, multă sănatate la toata lumea ca e nevoie!

      cu 3 ani în urmă (03.08.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!