Stiri Juniori U18 Masculin

Lorenzo Diaconescu: „Sezonul competițional următor este foarte important pentru mine”

Lorenzo Diaconescu: „Sezonul competițional următor este foarte important pentru mine”

Lorenzo Diaconescu este unul dintre tinerii jucători ajunși în baschetul spaniol în ultimii ani, ploieșteanul făcând pasul inițial pe tărâm iberic la academia lui Real Madrid. În prezent la Zentro Basket Madrid, Lorenzo a povestit, într-un interviu exclusiv acordat pentru baschet.ro, cum arată programul de pregătire la nivelul juniorilor acolo și cum a reușit să se adapteze în Spania în toată această perioadă.

Pentru început, l-am întrebat pe Lorenzo cum a fost trecerea într-un mediu nou, cum a putut să se adapteze și ce planuri are în viitorul apropiat:

„Sunt deja de 3 ani în Spania, acum mă simt ca și acasă acolo. Nu pot spune că a fost ușoară adaptarea, dar sunt foarte mulțumit că am reușit să-mi îndeplinesc obiectivele pe care mi le-am impus.

Sezonul competițional următor este foarte important pentru mine, este ultimul an de juniorat. Voi continua să-mi îmbunătățesc perfomanțele fizice și tehnice, să joc fiecare meci la intensitate maximă.”

El a prezentat felul în care arată pregătirea în baschetul spaniol la nivelul juniorilor și unde simte că în România sunt încă lucruri de pus la punct:

„Programul de pregătire în Spania este structurat în mai multe părți. Avem antrenamente de echipă care cuprind pregătire fizică și baschet, ședințe de individualizare precum și de recuperare.

În weekend avem meciuri atât sâmbătă, cât și duminică, la categorii diferite. Toate acestea sunt de integrat cu un program școlar destul de încărcat.

La toate acestea dacă adaugi o nutriție adecvată și perseverență ajungi la o formă fizică bună.

Cred că în România suntem încă modești în ceea ce ce privește programul de pregătire al juniorilor de baschet, însă mă bucur că au apărut diferite proiecte care sprijină sportivii de perfomanță.”

„Multe antrenamente erau personalizate pe nevoile fiecărui jucător”

Lorenzo a putut evolua la trei categorii în sezonul precedent, fapt pentru care avea două meciuri în fiecare săptămână. Ploieșteanul spune că în Madrid joacă și mulți străini, astfel nivelul devenind unul destul de ridicat:

„Sistemul competițional spaniol e mult mai complex decât cel din România, în special cel din Madrid, unde sunt multe echipe competitive. Jucătorii clubului pot fi înscriși la mai multe categorii. Sezonul trecut eu am evoluat la 3 categorii:  U17, U18, U22. În fiecare săptămână am jucat 2 meciuri.

În Madrid evoluează mulți jucători străini alături de cei spanioli, cu o pregatire bună, astfel că nivelul la categoria mea e destul de ridicat.”

Mai departe, el a povestit despre fiecare club spaniol la care a ajuns până în prezent, cu un accent special pe Real Madrid, unde a detaliat cum decurgea pregătirea:

„Perioada petrecută la Real Madrid a fost foarte importantă pentru mine. Aveam doar 14 ani, iar ei mi-au oferit tot confortul să mă pot integra atât din punct de vedere baschetbalistic, cât și social.

Cu ajutorul lor am reușit să-mi pun la punct tehnici noi, dar și o bună condiție fizică.

Multe antrenamente erau personalizate pe nevoile fiecărui jucător. În prima parte a antrenamentelor se punea mai mare accent pe pregătirea individuală, fiind împărțiți în grupe în funcție de poziția pe care o jucam, fiecare cu câte un antrenor. A doua jumătate a antrenamentului era dedicată pentru pregătirea următoarelor meciuri sau tactici de echipă.

La Betis am petrecut o jumătate de sezon, unde din păcate am suferit o accidentare destul de gravă. Cel mai important e că dupa acest eveniment am revenit mai puternic și mai motivat.”

Am fost curios pentru final, ce ar adăuga Lorenzo în sistemul antrenamentelor la juniori în România dat fiind faptul că are experiența din Spania în spate:

„Ceea ce aș adăuga la pregătirea de aici ar fi probabil mai mult accent și pe pregătirea individuală a jucătorilor, antrenamente fizice și o alimentație corectă.

De asemenea, ceea ce mi se pare foarte important și lipsește destul de mult în Romania este atitudinea jucătorilor pe teren și cum se motivează sau se ajută coechipierii în timpul jocului.”

Selectat în lotul de 12 jucători cu care România va aborda Europeanul U18 Masculin - Divizia B, Lorenzo Diaconescu va avea ocazia să joace în disputa cu Slovacia din această seară (29.07), de la ora 18.45, meciul urmând să fie transmis pe YouTube FIBA - The Basketball Channel.

*foto: arhivă personală Lorenzo Diaconescu / Zentro Basket Madrid

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!