Mvp-ul etapei
Borislava Hristova
Borislava Hristova
Minute 28:38
Puncte 22
Pase decisive 5
Recuperari 9
Eficienta 34
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

CCCO a respins protestul formulat de Sepsi-SIC împotriva CSM Constanța

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
18.02.2024

CCCO a respins protestul formulat de Sepsi-SIC împotriva CSM Constanța

În urmă cu câteva zile, aduceam la cunoștință faptul că Sepsi-SIC a trimis un memoriu la Comisia de Competiții, Legitimări, Transferări și Omologări cu privire la eligibilitatea jucătoarelor străine de la CSM Constanța pentru meciul restant dintre cele două forțe ale baschetului feminin românesc.

Prin avocații săi, gruparea covăsneană a protestat împotriva utilizării jucătoarelor străine de către adversarele sale în acest sezon, întrucât cluburilor din LNBF care nu au înscris o echipă în campionatul U13/U14 ediția 2022/2023 li se interzice folosirea baschetbalistelor internaționale în sezonul curent 2023/2024.

Cu toate acestea, comisia i-a dat câștig de cauză grupării de la malul Mării Negre. Președintele Comisiei, Ștefan Sandulache, ne-a explicat motivul pentru care a respins protestul intentat fiind de părere că din documentele analizate rezultă că sportivele sunt eligibile să joace pentru CSM Constanța în sezonul 2023/2024, deoarece au legitimații valabil eliberate de FRB.

Referitor la protestul formulat de ACS Sepsi SIC unde aceștia susțin că jucătoarele străine de la CSM Constanța nu au drept de joc, aș dori să vă întreb care este motivul pentru care l-ați respins, având în vedere că în decizie nu regăsim respectivul motiv?

„În decizie se regăsește motivul. Dacă veți citi decizia de pe site, scrie în articolul 2, referitor la articolul 21, Sfântul Gheorghe și-a întemeiat prin avocați pe eligibilitate acest protest. Capitolul 21 reglementează protestul și eligibilitatea. La 21.6, dacă nu greșesc, discutăm de eligibilitate. În contextul respectiv, erau niște puncte clare. Dacă există legitimația, dacă vă uitați la litera a) ... practic noi nu putem ieși în afara regulamentului și a stabili alte aspecte, pe care bineînțeles le poate solicita oricine oricând, care nu se regăsesc în articolele din RGOC. Atunci, protestul în sine, întemeiat pe litera C, 21.1, vis-a-vis de eligibilitatea jucătoarelor, vă duceți la 21.6 și vedeți acolo că sunt de la A până la F sau G niște condiții în care noi trebuie să judecăm ideea de eligibilitatea. Analizăm, cum vreți să-i spunem, luarea unei decizii și atât. Noi nu putem intra în alte solicitări pe care dânșii le-au avut. De asta apare din păcate acea respingere, pentru că din documentele respective reiese că erau eligibile pentru jocul respectiv din punct de vedere al Comisiei.”

Astfel, Comisia nu a putut să acorde celor de la Sepsi victoria la masa verde cu 20-0 întrucât legitimațiile jucătoarelor străine de la Constanța sunt în aparență valabile, în ciuda faptului că acestea nu ar fi trebuit să aibă drept de joc conform prevederilor regulamentare clare. Sandulache susține că CCCO nu poate analiza veridicitatea acestor legitimații.

Regulamentul ni se părea destul de clar, anume CSM Constanța nu ar fi avut dreptul să legitimeze jucătoare străine în acest sezon. Dumneavoastră îmi spuneți că problema provine de la persoanele care au lăsat clubul să le legitimeze pe aceste jucătoare străine și acum nu se mai poate face nimic, dacă bine am înțeles? 

„Punctual, indiferent de situație, Comisia decide privind aplicarea unui regulament. Asta vă și spuneam, noi verificăm documentele în baza a ceea ce se întâmplă. Verificăm capitolul de protest și în baza acelui capitol, stabilim niște lucruri. Ce s-a întâmplat în afara acestui protest, că ar fi avut sau n-ar fi avut dreptul, că trebuia să facă nu știu ce sau nu știu cine, astea sunt alte aspecte pe care noi nu le putem analiza sau judeca. Am spus-o și repet, voi respecta întotdeauna litera și spiritul regulamentului făcut. Dacă peste doi ani, peste cinci ani o să spună că noi trebuie să verificăm și alte aspecte în cazul unui protest, noi o să le verificăm și pe acelea. Faptul că am verificat niște documente, doar pentru că este normal și de bun simț când un avocat și o parte, ca să zic așa, supune un probatoriu, trebuie să îl verifici. Noi nu putem judeca veridicitatea unor documente. Nu avem aceste competențe și nici nu o să le avem vreodată. Suntem o Comisie pe jocul de baschet, un for competent cum îi spune în respectiva prevedere de articol, în care ne referim strict la activitatea baschetbalistică și cum reste reglementată la ora actuală. Că se poate îmbunătăți, eu sunt convins că și aici suntem deschiși și putem obține atât de la avocatul Sepsi, cât și de la avocatul de la Constanța opinii de modificare la capitolul X al protestului și, pe cuvântul meu de onoare, că nu am nicio problemă să le supun dacă acestea se justifică. Cât timp sunt la această Comisie, am fost și rămân un timp deschis, drept dovadă am și răspuns la telefon. Chiar vă mulțumesc că ați sunat de data asta.”

Avocatul celor de la Sepsi SIC, Sabin Gherdan, a criticat decizia lui Sandulache fiind de părere că este o aberație.

„În primul rând, această motivare ce v-a fost oferită de către președintele comisiei trebuia să se regăsească în considerentele deciziei, să fie asumată de către acesta în scris. În al doilea rând, raționamentul lui Sandulache este un non-sens juridic. Sandulache spune că comisia care judecă pe regulament încălcările de eligibilitate nu are competența de a verifica dacă un jucător este eligibil și are un drept de joc, cât timp există o legitimație fizică. Dacă diseară Rapid București prezintă o legitimație identică cu cele eliberate de FRB, că nu sunt greu de procurat, pe numele lui Kris Richard și Adam Hanga aceștia pot îmbrăca maieul celor din Giulești și pot participa în finală, iar în cazul unul protest din partea U BT comisia lui Sandulache este legată la mâini căci nu poate analiza legalitatea legitimației, cât timp aceasta există în format fizic și a fost prezentată de cei de la Rapid București. Putem conveni că este o aberație juridică, nu? Sincer nu mă așteptam la o altă decizie din partea unei marionete. De ce spun că e marionetă? Pentru că în momentul în care FRB prin hotărâre de Consiliu Director a anluat dreptul de organizare a Cupei României la Constanța, pe bună dreptate și regulamentar căci CSM-ul nu a plătit la termen taxa de participare, ne-a contactat și ne-a transmis că este de acord să reprogrameze jocul din 15.02 dintre Constanța și Sepsi pe 27.02 la Sepsi și pe 02.03 la Constanța, doar dacă Sepsi renunță la acțiunile sale prin care urmărește constatarea inexistenței unui drept de joc al jucătoarelor străine ale CSM Constanța. Cei de la Sepsi nu au acceptat "oferta", meciul nu s-a reprogramat din data de 15.02, iar comisia lui Sandulache a respins "din păcate" cererea formulată de Sepsi SIC. Baschetul s-a transformat în jocuri politice, acesta e adevărul, iar într-un astfel de mediu are de pierdut doar baschetul și cei care îl practică. Ar mai fi multe de spus, dar din punctul meu de vedere discutăm prea mult pe acest subiect și degeaba, pentru că nu se va schimba nimic." 

În confruntarea directă din campionat, CSM Constanța a trecut cu 94-84 de Sepsi-SIC, după ce meciul a fost amânat pentru aproape două luni. Elevele lui Alexandru Olteanu au beneficiat de aportul străinelor Kristina Higgins, Dragana Zivkovic și Zigrid Koizar.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!