Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. CSM Oradea, adepta stilului „small-ball” în noul sezon

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
11.08.2022

Analiză. CSM Oradea, adepta stilului „small-ball” în noul sezon

Sezonul 2021-22 a consemnat prima finală a Ligii Naționale după trei sezoane la care CSM Oradea nu ia parte. Bihorenii au câștigat două dintre acestea, cu Steaua CSM EximBank și BC CSU Sibiu și au pierdut una cu U-BT Cluj, iar în acest an s-au mulțumit doar cu medalia de bronz în campionat.

Leii Roșii au fost eliminați prematur și din Cupa României, după un eșec la șase puncte la general cu SCM U Craiova. Imaginea sezonului a mai fost spălată de prezența în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup, dar chiar și în această competiție, orădenii au scăzut față de stagiunea 2020-21 când reușeau să obțină locul trei.

În ciuda rezultatelor din stagiunea precedentă, conducerea clubului a decis să îl păstreze în post pe Cristian Achim pentru al 13-lea sezon la cârma grupării de pe Crișul Repede. Șerban Sere a motivat această decizie prin rezultatele obținue în ultimul an, declarându-se mulțumit de performanțele reușite.

Prima mare pierdere suferită de CSM Oradea a fost cea a lui Garlon Green. După două sezoane petrecute în Arena Antonio Alexe, jucătorul american a părăsit LNBM. El a fost cel mai bun marcator al echipei în toate competițiile, iar de la anul va juca în primul eșalon francez, pentru Fos Provence Basket.

De asemenea, Cristian Achim i-a mai pierdut și pe Dovis Bickauskis și Alex Gavrilovic. După un sezon dezamăgitor, lituanianul a revenit în țara sa natală, la BC Cbet Jonava și va fi adversarul lui SCM U Craiova în FIBA Europe Cup. De cealaltă parte, pivotul francez va juca în Belgia, pentru Belfius Mons.

La capitolul jucătorilor români, singura pierdere considerabilă a fost Tudor Fometescu, ajuns la FC Argeș Basketball în această vară. Nici Vlad Marinău nu va conta cu gruparea orădeană, el plecând în Olanda pentru a își continua studiile.

Față de stagiunea trecută, gruparea de pe Crișul Repede a înregistrat doi noi jucători autohtoni ce pot aduce un impact imediat și pot prinde minute bune în rotație. Este vorba despre Tudor Gheorghe, care vine după cele mai reușite sezoane în LNBM și Luca Năstruț, jucător ce a impresionat în Liga 1 în tricoul satelitului lui BC CSU Sibiu și a reușit să prindă minute și pentru echipa de seniori a vulturilor. Contingentul de români este completat de Kris Richard, Cătălin Baciu, Bobe Nicolescu și Enzo Vescan.

Medaliata cu bronz din stagiunea precedentă a Ligii Naționale a reușit să păstreze trei dintre jucătorii străini ce au evoluat și în sezonul trecut la Oradea. Stephen Holt și Nikola Markovic continuă aventura îndelungată alături de această echipă, în timp ce Mark Ogden, jucător venit tocmai la începutul anului 2022, a impresionat în tricoul bihorenilor și a câștigat un lot în echipă pentru cel puțin încă un sezon.

Cel mai sonor nume adus în această vară este cel al lui Justin Carter. Americanul de 35 de ani vine după un sezon în care a fost ales cel mai bun jucător al lui KK Zadar. El are o experiență vastă în Europa, jucând minute bune în Euroligă, Eurocup și în campionatele de top ale bătrânului continent de-a lungul carierei.

Transferul lui Donatas Tarolis a reprezentat unele dintre cele mai șocante mutări din LNBM de pe perioada verii. După două sezoane petrecute alături de U-BT Cluj, lituanianul a evoluat în Turcia și mai apoi în Muntenegru, dar după un singur sezon a revenit în România la marea rivală a fostei sale echipe.

Ultimul jucător despre care vom vorbi este Erick Neal. Acesta reprezintă un pariu riscant pentru echipă, după situația neplăcută creată la PGE Spojnia Stargard. Dincolo de problemele sale de comportament, Neal este un scorer foarte bun, cu o aruncare excelentă de la distanță.

Astfel, singurul pivot clasic din lotul final al echipei pare că va fi Cătălin Baciu, în cazul în care Leii Roșii nu vor aborda noul sezon cu șapte străini. Mark Ogden va fi probabil titularul echipei pe această poziție. Ofensiv, el va fi o împerechere neplăcută pentru mulți dintre adversarii din LNBM, fiind un jucător excelent în jocul de Pick and Roll sau Pick and Pop, un shooter foarte bun pentru poziția 5 și o amenințare în zona inelului. Pare că echipa va merge din nou pe strategia „Live by the 3, die by the 3”, dar de data aceasta cu mai mulți aruncători capabili.

La polul opus, rămâne de văzut cum se vor descurca elevii lui Cristian Achim în duelurile cu pivoți precum Andrija Stipanovic, Eric Thompson, Darko Planinic sau Nikola Jevtovic, întrucât niciunul dintre Ogden, Tarolis și Markovic nu au fizicul necesar de a se lua la trântă cu acești jucători.

CSM Oradea este repartizată în Conferința B a Ligii Naționale, alături de CSO Voluntari, SCM Ohma Timișoara, Dinamo București, Steaua București, Athletic Constanța, CSM Galați, CSM Focșani și Laguna București. În Cupa României, Leii Roșii vor da piept cu FC Argeș și Petrolul Ploiești în primul tur, în timp ce grupa din Europe Cup le conține pe Unicaja Malaga (Spania), Kangoeroes Basket Mechelen (Belgia) și câștigătoarea turneului preliminar #4 FEC (ZZ Leiden/Czarni Slupsk/Jamtland Basket/Besiktas/Cholet Basket). Obiectivele echipei probabil sunt de a depăși performanțele din stagiunea precedentă, deoarece pe hârtie cel puțin, lotul de anul acesta pare mai puternic.

Noutăți Tudor Gheorghe FC Argeș
Donatas Tarolis Buducnost Podgorica
Justin Carter KK Zadar
Luca Năstruț BC CSU Sibiu
Erick Neal SC Derby Pdogorica
Plecări Strahinja Jovanovic CSA Steaua București
Garlon Green Fos Provence Basket
Dovis Bickauskis BC CBet Jonava
Alex Gavrilovic Belfius Mons
Tudor Fometescu FC Argeș Basketball
Sub contract Cristian Achim (antrenor)  
Kris Richard  
Stephen Holt  
Mark Ogden Jr.  
Bobe Nicolescu  
Cătălin Baciu  
Enzo Vescan  
Nikola Markovic  

*foto: Roby Boros

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea unguru1432 :

    un magician, doi magicieni
    se pare ca magicianul a ramas fara joben de la plecarea lui Milan... nu mai are de unde scoate schemele! Sa vedem ce scuze puerile va mai avea, daca strategia „Live by the 3, die by the 3” nu va functiona nici anul asta... Poate se indura Milan si se baga part-time sa il ajute sa scoata iepurele din sacosa de rafie ce i-a mai ramas...

    cu 1 an în urmă (11.08.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!