Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Cum se prezintă situația pe pozițiile 1-10 cu cinci etape rămase din sezonul regulat

Adrian Micinic

Adrian Micinic
14.03.2012

Sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin se apropie de sfârșit. Au mai rămas cinci runde și nimic nu este decis. Fie că vorbim despre prima poziție, despre locurile care asigură avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului sau numele celor opt formații care continuă cursa pentru titlu după disputarea celor 30 de etape.

Parcurgem cel mai nonconformist și surprinzător sezon competițional din ultimii ani. Nivelul baschetbalistic nu s-a ridicat la cel mai înalt nivel chiar dacă am avut momente în care e posibil să fi crezut acest lucru. Adevărul este că sezonul 2011/12 a consemnat o luptă foarte echilibrată între primele zece clasate. Dar motivele nu fac neapărat cinste competiției.

Un campionat care se pretinde puternic nu își permite, prin echipele care compun întrecerea, să înceapă sezonul așa cum a făcut-o CSU Asesoft Ploiești, care să o spunem pe șleau a făcut economii la buget până în momentul în care și-a dat seama că este forța dominantă a baschetului românesc în ultimii opt ani și a revenit la vechea rețetă.

În plus, nu poate fi admis ca o eroare, umană însă foarte gravă, să creeze atâtea probleme în vestiarul unei echipe. Gaz Metan Mediaș a suferit câteva luni bune de pe urma acelei întâmplări și baschetul nu a fost același pentru gruparea din județul Sibiu.

Campioana în exercițiu a plătit scump participarea în cupele europene. Anumiți jucători, foarte importanți în rotația obițnuită, au căzut pe termen lung și U Mobitelco Cluj nu a găsit soluțiile pentru a le acoperi.

Vorbim despre principalele forțe ale Diviziei A în precedentele două ediții de campionat. Formațiile care au dictat ritmul și valoarea baschetului în România din anul 2009 și până în prezent.

Să nu excludem, ba din contră, faptul că anumite echipe au trecut prin perioade dificile din cauza lipsei de formă sau a inconstanței de care au dat dovadă pe parcursul întregului sezon competițional. Aceste aspecte vin să confirme faptul că Divizia A este echilibrată în primul rând datorită faptului că nivelul valoric nu este cel mai bun posibil.

Date fiind aceste aspecte, coroborate cu investițiile masive în anumite locuri, seriozitatea și munca colectivă în altele sau pur și simplu tradiția întâlnită prin alte părți au condus la unul dintre cele mai echilibrate campionate din ultimul deceniu.

Ținând cont de toate aceste aspecte și fără a încerca să minimalizez meritele anumitor echipe, care au dovedit seriozitate și constanță în acest sezon sau în ultimii ani, haideți să vedem care este situația pe primele zece poziții ale clasamentului după 25 de etape.

Actualmente se pare că Gaz Metan Mediaș și BC Timișoara sunt angrenate în lupta pentru ocuparea primei poziții la încheierea sezonului regulat. Iată în ce situație se află cele două:

 Gaz Metan Mediaș   BC Timișoara 
 18-5 (1)   17-5 
Cluj (a) Craiova (d)
Oradea (d) Dinamo (a)
Craiova (a) Rovinari (d)
Giurgiu (d) Sibiu (d)
Pitești (a) Ploiești (a)

Mureș (d)

Leii din Banat au un meci mai puțin disputat. Timișorenii au deplasări deloc ușoare și primesc vizita Ploieștiului la ultima prezență în propriul fief înaintea playoff-ului.

Gruparea din Mediaș are două jocuri din categoric celor dificile în următoarele două etape, însă pornește cu prima șansă în ambele. Urmează apoi două confruntări mai ușoare, împotriva unor echipe destul de imprevizibile, iar în ultima etapă primește vizita Piteștiului, meci care ar putea avea o semnificație importantă.

De notat că în eventualitatea unei egalități în doi, între aceste echipe, Mediaș are avantaj.

Plutonul urmăritor, capabil și cu șanse matematice de a încurca socotelile Timișoarei și Mediașului, este alcătuit din trei echipe. Acestea sunt U Mobitelco Cluj, BC Mureș și CSU Asesoft Ploiești. Acestea au bilanț identic cu cinci etape înaintea terminării sezonului regulat. Să vedem ce program are fiecare în parte:

 BC Mureș   U Mobitelco Cluj   CSU Ploiești 
 16-7   16-7   16-7 
Sibiu (a) Mediaș (d) Dinamo (d)
 Pitești (d)  Ciuc (a) Sibiu (a)
 Ploiești (a)  Craiova (d) Mureș (d)
 Rovinari (d)  Dinamo (a)  Timișoara (d) 
 Timișoara (a)  Sibiu (d) București (a)

Pe baza programului în mod evident U Mobitelco pare cea mai avantajată. Forma de moment însă ar înclina balanța în favoarea celor de la CSU Ploiești. BC Mureș are un calendar infernal și acesta va testa cu adevărat echipa înaintea playoff-ului. Tigrii au un parcurs pozitiv în ultima perioadă însă nu au întâlnit adversari de calbiru, așa cum a făcut-o Ploieștiul.

Mureș are avantaj în fața Clujului, campioana în fața Ploieștiului, iar revanța dintre Mureș și Ploiești ar putea hotărî multe în ceea ce privește pozițiile în clasament respectiv potențialul ambelor echipe înaintea playoff-ului.

Urmează tandemul tizelor. CSM Oradea și București sunt angrenate, cel puțin în acest moment, într-o luptă purtată la distanță, în vederea ocupării locului 6. Iată cum se prezintă programul celor două:

 CSM București   CSM Oradea 
 15-8   15-8 
Ciuc (d) Mediaș (a)
Craiova (a) Ciuc (d)
 Dinamo (d)   Rovinari (a) 
Sibiu (a) Craiova (a)
Ploiești (d) Dinamo (d)

Program asemănător, cu câte un adversar de calibru și cu trei oponenți identici. De asemenea, atât Oradea cât și București are câte un meci împotriva echipelor aflate în luptă pentru asigurarea calificării în playoff.

Accidentările din lotul bucureștenilor oferă un evident avantaj bihorenilor, aceștia beneficiind și de o eventualitate în doi între aceste două formații.

Ajungem în cea mai fierbinte zonă. Nu că lupta pentru întâietate sau ocuparea unei clasări cât mai bune înaintea platoff-ului n-ar fi atrăgătoare. Totuși miza cea mai mare se dă la locul 8. Vorbim de un singur loc disponibil și care este revendicat de către CSU Sibiu, Energia Rovinari respectiv BCM U Pitești. Iată programul fiecărei echipe:

 CSU Sibiu   Energia Rovinari   BCM U Pitești 
 13-10   12-10   11-12 
Mureș (d) Giurgiu (d) Giurgiu (a)
Ploiești (d) Timișoara (a) Mureș (a)
 Timișoara (a)  Pitești (a) Rovinari (d)
București (d) Oradea (d) Iași (a)
Cluj (a) Mureș (a) Mediaș (d)
  Iași (d)  

Echipa de pe Cibin are un parcurs infernal și a rămas datoare exact în acest gen de meciuri în returul actualei ediții de campionat. Rovinari pare cel mai avantajată de actuala situație, însă are un program infernal cu Timișoara, Pitești și Mureș pe teren propriu, respectiv la Oradea. În fine, Piteștiul este condamnată să câștige tot pentru a mai spera la calificarea în playoff cu precizarea că programul este oricum numai ușor nu.

Sibiu are avantaj în fața ambelor echipe, dar revanșa dintre Rovinari și Pitești ar putea limpezi, sau nu, situația în lupta pentru ultima poziție calificantă în playoff.

Fiind atât de echilibrată situația avem posibilitatea de a vedea modificări în aceste, așa zise plutoane. Spre exemplu la cum joacă în acest moment CSU Ploiești poate încă spera la una dintre primele două poziții. De asemenea, avantajul lui CSM Oradea asupra Mureșului poate aduce gruparea bihoreană pe locul al 5-lea, dacă jocul rezultatelor îi ajută. Și exemplele pot continua. Fiind un sezon al surprizelor, cea mai recentă consemnată chiar luni, la Giurgiu, orice se poate întâmpla.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!