Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză - Divizia A masculin - Etapa 24: Se încinge lupta pentru locul 2

Adrian Micinic

Adrian Micinic
06.03.2011

Etapa a 24-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a produs două surprize de proporţii rarisime pentru campionatul nostru. De asemenea, o echipă şi-a continuat parcursul perfect în retur, runda rezervând un derby ardelenesc respectiv câteva victorii scontate, inclusiv într-un meci cu implicaţii în lupta pentru playoff.

CS Otopeni a oferit surpriza rundei a 24-a, prin victoria repurtată pe terenul echipei Steaua Turabo Bucureşti, scor 78-76. Formaţia ilfoveană  se menţine astfel cu şanse reale în cursa pentru un loc în playoff. În schimb, militarii sunt în cădere liberă aflându-se acum pe locul 3 în clasament. Bucureştenii ar putea coborî pe locul 5 dacă la mijlocul săptămânii viitoare echipele din Mediaş şi Târgu-Mureş confirmă calculele hârtiei în meciurile restanţă pe care le au de disputat.
Echipa lui Eugen Ilie a fost dominată la recuperări (25-39), situaţia la aruncări fiind foarte echilibrată şi Marian Minea respectiv Aleksandar Belanovic au fost descalificaţi, iar Slobodan Popovic a fost aproape de a-şi strica un meci excelent cu o aruncare liberă irosită. Chiar şi sub aceste auspicii aviatorii au triumfat la Sala Regimentului de Gardă, în faţa unei formaţii ticsite de nume grele dar total neînchegată. Steaua a forţat aruncări de la distanţă şi a dat cu piciorul unei victorii pe care părea să o obţină fără emoţii la felul în care a decurs prima repriză.
Steaua Turabo pierde pentru a doua oară consecutiv la limită. Militarii au trei înfrângeri în ultimele patru etape, singura victorie în această perioadă fiind obţinută împotriva ultimei clasate.

Popovic a înscris 27 puncte, reuşind să atingă sau să depăşească pragul de 20 puncte pentru a 8-a oară în acest sezon competiţional. Pentru prima dată în ultimele cinci etape Popovic nu a înscris de trei ori din spatele semicercului (a transformat doar două aruncări de trei puncte).
Cortney Scott a izbutit 21 puncte, 5 recuperări, 4 mingi câştigate şi 3 capace în 40 minute de joc. Americanul se află la al 10-lea meci în acest sezon cu 20 sau mai multe puncte marcate. El se menţine astfel între primii cinci marcatori ai campionatului.
Bogdan Popescu a încercat de două ori să transforme o aruncare de trei puncte care ar fi avut darul să întoarcă soarta partidei dar de fiecare dată a ratat. El a înscris coşul victoriei în deplasarea de la Târgu Jiu, pentru ca în jocul de la Timişoara să aducă în avantaj pe Steaua, numnai pentru ca Dan Păltinişanu să înscrie în antepunultima secundă a acelui meci.
Virgil Stănescu a reuşit 21 puncte şi 7 recuperări cu 6 posesii pierdute. El a înscris 10 coşuri din acţiune, dar a făcut doar două vizite la linia de pedeapsă, destul de puţin pentru un pivot foarte activ pe faza ofensivă, aşa cum este cazul lui Stănescu. A fost primul meci în ultimele patru etape în care Stănescu depăşeşte pragul de 10 puncte.


Derby-ul etapei a 24-a în sezonul regulat s-a desfăşurat la Sala Horia Demian din Cluj-Napoca, unde U Mobitelco BT din localitate a depăşit pe Gaz Metan Mediaş, scor 91-80. Gazdele au reuşit o repriză a doua foarte bună, reuşind să expună problemele din jocul formaţiei pregătită de către Bruno Soce.
U Mobitelco BT Cluj a fost echipa mai bună la aruncările din acţiune, având 62% la două puncte respectiv 41% la trei puncte şi a avut mai puţine posesii pierdute (12-17). În aceste condiţii, echipa de pe Someş a compensat handicapul înregistrat la recuperări (27-34).

Kyndall Dykes a avut 18 puncte, cu procentaje foarte bune la aruncările din acţiune (67% la două puncte, 50% la trei puncte) şi se menţine pe primul loc în ierarhia celor mai buni marcatori din Divizia A, având o medie de 20.8 puncte/meci.
Zoran Krstanovic a avut 25 de puncte, aflându-se la al 6-lea meci consecutiv în care transformă cel puţin o aruncare de trei puncte. În schimb, pentru prima dată în şapte meciuri Zoki a ratat o aruncare liberă. În retur el are 40/42 la linia de pedeapsă, adică 95%.
Americanul Tyler Morris a avut 11 puncte şi 5 pase decisive în 21 minute de joc la cel de al 3-lea meci în Divizia A. Toate aceste cifre reprezintă performanţele cele mai valoroase ale jucătorului echipei clujene.
Şapte jucători au înscris toate punctele echipei din Mediaş în partida de la Cluj: 14 - Mitchell; 13 - Nicoară; 12 - Dumitrescu; 11 - Ivanovic şi Howell; 10 - Velickovic; 9 - Kinlock.
Deşi are la dispoziţie patru jucători din echipa naţională, antrenorul Bruno Soce a preferat să joace aproape întreg primul sfert cu un singur român - Tudor Jucan.
Americanul Damien Kinlock a fost titularizat în angrenajul Gazului Metan pentru meciul de la Sala Horia Demian. El a înscris 9 puncte şi a avut 17 la eficienţă, ambele recorduri personale în Divizia A.


BCM U Piteşti a obţinut o victorie importantă în faţa lui BC Timişoara, scor 83-69, într-una dintre partidele cu miză pentru ambele protagoniste. Echipa antrenată de către Tudor Costescu s-a detaşat decisiv în sfertul 3, când a înscris 25 puncte şi a încasat doar 13. Gazdele au început perfect meciul marcând primele 11 puncte ale meciului. Bănăţenii au revenit în joc, reuşind să preia conducerea la jumătatea sfertului al doilea. Formaţia din Piteşti a terminat mai bine repriza, intrând la vestiare în avantaj, scor 43-39.
Ca urmare a acestei victorii, echipa din Piteşti egalează pe CSM Oradea, ambele având câte 14 victorii şi 10 înfrângeri. Bihorenii au avantaj în caz de egalitate, întrucât cu câştigat ambele confruntări directe. În schimb, Timişoara suferă a 13-a înfrângere stagională şi rămâne la două lungimi în urma ultimului loc care asigură participarea în playoff.
Oaspeţii au transformat 10 aruncări de trei puncte, dar a avut 23 de posesii pierdute şi formaţia din judeţul Argeş s-a impus la recuperări (39-28).

Darko Vujacic a fost din nou principala armă ofensivă a Piteştiului. El nu a mai înscris 30 puncte, dar a totlizat 26, alături de 9 recuperări şi 4 pase decisive. Acesta a fost al 11-lea meci pentru muntenegrean în care depăşeşte pragul de 20 puncte marcate în acest sezon competiţional.
Donte Gennie a fost al doilea marcator al partidei cu 23 puncte, la care a adăugat 5 pase decisive.
Milos Pesic a avut o seară catastrofală, cu 9 (!) posesii pierdute respectiv şapte aruncări din acţiune ratate pentru un total de 11 puncte şi 5 recuperări.
Rade Dzambic a irosit cinci aruncări de trei puncte din tot atâtea încercări, iar Nenad Markovic a ratat de şase ori de la distanţă, transformând însă alte trei.


CSU Asesoft Ploieşti
a bifat a 9-a victorie consecutivă în Divizia A la capătul confruntării susţinute la Sala Olimpia împotriva echipei CSM Oradea. Scorul final al partidei a fost de 87-78.
CSM Oradea a înscris un singur coş de trei puncte în această partidă, dar a făcut 33 de vizite la linia de pedeapsă. Ploieştenii nu au excelat, dar au înregistrat o victorie caracteristică, recuperând un handicap de 10 puncte, înregistrat în debutul secvenţei a doua. Pentru a 9-a oară în tot atâtea meciuri jucate în 2011, echipa lui Vladimir Arnautovic a câştigat repriza a doua.

Ike Okoye a izbutit 8 recuperări ofensive în primele 15 minute ale partidei în drum spre al doilea double-double consecutiv în Divizia A. Kevin Ford a debutat pentru CSU Asesoft Ploieşti cu 4 puncte, 7 recuperări şi 2 mingi câştigate cu 2 pierdute în 11 minute de joc.
Andelko Mandic a izbutit cea mai bună evoluţie personală în acest sezon. El a înscris 27 puncte, cu unul mai puţin decât în etapa trecută când a stabilit recordul personal stagional şi a realizat un coeficient al eficienţei de 32.
Levente Szijarto a stabilit un record personal în acest sezon la capitolul puncte marcate. El a avut 17 puncte. În copnfruntarea directă din tur, Levi nu a înscris niciun punct în 30 minute de joc, fiind atunci descalificat pentru cinci greşeli personale.


Una dintre surprizele etapei a 24-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a furnizat-o Politehnica Iaşi, echipă care a depăşit CSM Bucureşti, pe teren propriu. Rezultatul final al partidei a fost de 97-84. Gazdele au condus în permanenţă, cea mai mare diferenţă fiind de 23 lungimi. În schimb, CSM Bucureşti nu a avut avantaj pe tabela de marcaj nici măcar o dată.
Politehnica Iaşi a înregistrat cea de-a 3-a victorie în returul actualei ediţii de campionat şi a 5-a la general. CSM Bucureşti se află la cea de-a 4-a înfrângere consecutivă în campionat şi se îndepărtează tot mai mult de locul 8 al clasamentului, ultimul care asigură calificarea în playoff. Echipa din capitală, aflată la al doilea meci cu Predrag Vasic în funcţia de antrenor principal a transformat doar 3 din totalul de 26 aruncări de trei puncte efectuate. Aşadar un procentaj de 12%. Cele mai multe ratări au aparţinut lui Mihai Paul (1/8 la trei puncte).

Bryan McCullough a stabilit recorduri personale stagionale la capitolul puncte (32), recuperări (9) respectiv eficienţă (39). De asemenea, americanul se află la al doilea meci consecutiv în care a transformat toate aruncările libere de care a beneficiat. Astfel, Bryan are 12 reuşite consecutive la linia de pedeapsă.
Brice Kabengele a debutat pentru Politehnia Iaşi. În 40 minute de joc efectiv el a stabilit recorduri personale stagionale la toate capitolele statistice. Kabengele a terminat meciul cu 24 puncte marcate. Franco-românul se află la a 4-a echipă în Divizia A după CSU Atlassib Sibiu, BC Timişoara (în două perioade diferite) şi CSU Asesoft Ploieşti.
LeRoy Dawson a distribuit 13 pase decisive în această partidă, aceasta fiind cea mai bună reprezentaţie pentru american în calitatea omului cu ultima pasă în acest sezon competiţional.
Mădălin Nicolae a avut procentaj 100% la aruncări în acest meci: 4/.4 la două puncte, 1/1 la trei puncte şi 2/2 la libere. Nicoale a terminat cu 13 puncte şi 7 recuperări pentru 19 la eficienţă înainte de a fi descalificat pentru cinci greşeli personale. Acesa are medii de 9.8 puncte, 5.8 recuperări şi 11.5 la eficienţă în 23 de meciuri jucate.
Miercuri (09.03), ieşenii vor susţine restanţa cu Gaz Metan Mediaş.
Branislav Tomic a bifat al 8-lea double-double stagional şi a stabilit recorduri personale stagionale la puncte marcate cu 33, respectiv eficienţă cu 38. El se află la al 3-lea meci în care depăşeşte pragul de 30 puncte marcate.

Săptămâna viitoare, CSM-ul susţine două meciuri importante pe teren propriu, în compania unor echipe care se luptă pentru poziţiile înalte ale ierarhiei: BC Mureş (miercuri, 09.03), respectiv Steaua Bucureşti (sâmbătă, 12.03). Ambele meciuri se vor juca la Arena de Baschet din capitală şi vor fi transmise în direct la TVR 3, cu începere la orele 18:00.


CSU Atlassib Sibiu a obţinut prima victorie în interimatul lui Cătălin Vulc. Echipa de pe Cibin a primit vizita ultimei clasate, CSU Cuadripol Braşov, formaţie pe care a depăşit-o cu scorul de 99-62.
CSU Atlassib Sibiu a înregistrat cea mai categorică victorie în acest sezon, diferenţa finală fiind de 37 lungimi. Precedenta performanţă laximă la acest capitol data din confruntarea tur cu CSU Cuadripol Braşov, când echipa de pe Cibin a învins cu 98-66. Aceasta este prima victorie pentru sibieni după despărţirea de antrenorul Audrius Prakuraitis. Învingătorii au fost net superiori la recuperări (37-23) şi pase decisive (24-14). De asemenea, sibienii au fost foarte precişi la finalizare (65% la două puncte, 41% la trei puncte).

Octavian Popa Calotă a stabilit un record personal la capitolul pase decisive, cu 12, respectiv a izbutit primul său double-double stagional.
Michael Harrison a egalat cea mai bună performanţă personală la recuperări, cu 13. El a realizat al 6-lea double-double în sezonul 2010/11.
Etapa viitoare, echipa din Sibiu va juca la Timişoara, într-un meci decisive pentru ambele echipe în vederea menţinerii în cursa pentru calificarea în playoff. Partida va fi difuzată în direct pe TVR 3.
CSU Cuadripol Braşov a suferit cea de-a 13-a înfrângere consecutivă în Divizia A. Echipa de sub Tâmpa rămâne pe ultimul loc al clasamentului având o singură victorie din 24 partide disputate.
Andrei Dohi, jucător transferat în iarnă la Braşov tocmai de la CSU Atlassib Sibiu, a stabilit un record personal la capitolul puncte marcate. El a avut 17 puncte în 23 minute de joc, cu un procentaj de 87% la aruncările din acţiune.


BC Mureş a învins, în deplasare, pe BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc, scor 82-70, într-un meci controlat în momentele importante de elevii lui Deri Csaba. Aceştia au condus cu 20 de puncte în secvenţa decisivă, după o primă repriză echilibrată.
BC Mureş a înregistrat cea de-a 4-a victorie consecutivă în campionat şi astfel se înscrie în lupta pentru locul 2 la finalul sezonului regulat, alături de echipele U Mobitelco BT Cluj-Napoca, Gaz Metan Mediaş şi Steaua Turabo Bucureşti. Echipa lui Deri Csaba are un joc mai puţin disputat, dar va susţine această restanţă la mijlocul săptămânii viitoare, în deplasare, împotriva CSM-ului din Bucureşti.

Jujuan Cooley a avut 11 pase decisive. El a depăşit pragul de 10 pase decisive în retur pentru a 6-a oară în opt meciuri jucate şi înregistrează al 9-lea double-double stagional. S-a întâmplat pentru prima dată în patru meciuri când Cooley nu a petrecut tot meciul în teren. El a jucat 37 minute la Miercurea Ciuc. În acest meci, Cooley a fost principalul recuperator (8) al echipei sale, având şi cel mai mare număr de mingi câştigate (3), respectiv pierdute (5).
BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc a ratat 21 de aruncări de trei puncte şi a fost depăşistă din nou la recuperări (36-43).
Yamene Coleman a realizat al 4-lea double-double consecutiv, al 6-le în retur respectiv al 10-lea în Divizia A. Acesta este al 12-lea meci consecutiv în care americanul depăşeşte 10 puncte.


Derby-ul Olteniei a fost adjudecat pentru a doua oară în acest sezon competiţonal de către Energia Rovinari. De această dată echipa lui Slobodan Nikolic a depăşit pe SCM U Craiova, scor 86-71.
Meciul a avut loc la Craiova, dar oaspeţii au fost cei care au dictat ritmul, având iniţiativa pe tabela de marcaj în marea majoritate a timpului de joc. Energia Rovinari a fost superioară Craiovei din toate punctele de vedere la capitolul aruncări. Ambele echipe au avut sub 60% la aruncările libere!

Louis Darby a depăşit pragul de 20 puncte marcate într-un meci pentru a 8-a oară în acest sezon.
Polonezul Rafal Bigus a bifat al 4-lea double-double consecutive pentru echipa de la Târgu-Jiu. El se află la a 6-a astfel de realizare în acest sezon competiţional.
Porter Troupe a înregistrat primul double-double în acest sezon competiţional. Totodată el a stabilit un record personal din punct de vedere al eficienţei (29).
SCM Universitatea Craiova pierde pentru a 14-a oară consecutiv (incluzând două eşecuri înregistrate în Cupa României).
Kenneth Simms a bifat al 6-lea double-double consecutiv şi al 15-lea stagional.
Marius Bulancea a petrecut 40 minute în teren pentru prima dată în echipamentul formaţiei craiovene. El a avut 7 puncte, 4 recuperări şi 4 pase decisive (ultimele două recorduri stagionale).

O concluzie interesantă trasă de profesorul Dumitru Lecca după această rundă: meciurile cele mai importante, din această rundă, directe dintre antrenorii români (incluzându-l aici pe Eugen Ilie) şi cei străini s-au încheiat cu 4-0.

Aşadar după desfăşurarea acestei etape şi cu doar şase runde înaintea terminării sezonului regulat Divizia A se îndreaptă spre două lupte pasionante: disputa pentru locul 2, în care la această oră se înscrie U Cluj, BC Mureş, Gaz Metan şi Steaua Bucureşti; respectiv disputa pentru ultimele trei locuri de playoff, în care se implică şapte echipe.

Poza 1 și flash: Fotoreporter totalbaschet.ro: Andor Marton
Poza 2: Colaborator totalbaschet.ro: Halmágyi Zsolt

3 comentarii la aceasta stire:
  • tarabostes :

    4-0
    Arnautovic (Bosnia-ASESOFT)- Achim (Romania-Oradea)=1-0,..nu e 4-0

    cu 13 ani în urmă (06.03.2011) Raspunde
  • FC Argeș Pitești Gabitzu01 :

    4-0
    pai cred ca e corect 4-0. caci mai e si Costescu-Petricevici ( Pitesti- Timisoara), apoi Steaua - Otopeni ( Ilie , dar pe antrenorul Stelei nu mai stiu cum il cheama) si Cluj-Medias (Tenter cu Soce)

    cu 13 ani în urmă (06.03.2011) Raspunde
  • tarabostes :

    4-0
    nu am rabdare sa calculez scorul ..dar nu e 4-0..poate fi 4-1 eventual; am vrut sa spun ca cel putin intr-un meci antrenorul strain a castigat; nu asta e important; oricum pe d. Lecca chiar il stimez !

    cu 13 ani în urmă (06.03.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!