Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. Reconstrucția lui Dinamo București, pe modelul Falco Szombathely

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
22.06.2022

Analiză. Reconstrucția lui Dinamo București, pe modelul Falco Szombathely

Până la momentul de față, Dinamo București a anunțat cinci jucători pentru stagiunea următoare. Toți aceștia fac parte din categoria jucătorilor autohtoni, semn că alb-roșii s-au pregătit pentru schimbările de regulament din LNBM.

Începând cu stagiunea competițională 2022-23, echipele din Liga Națională vor trebui să aibă pe parcursul întregii prime reprize cel puțin doi români pe teren, pe când în sferturile trei și patru este obligatorie prezența numai a unuia.

În acest sens, Dinamo și-a asigurat serviciile lui Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu, Rareș Uță, Radu Vîrnă și Ștefan Grasu și are la momentul de față cel mai puternic contingent de jucători români din campionat.

Uță, Moldoveanu și Mandache au fost trei dintre primii cinci marcatori români ai ediției precedente a Ligii Naționale. Dacă la cei doi veterani ne așteptam la prestații de genul, fostul pivot al lui CSU Sibiu a surprins pe toată lumea prin evoluțiile sale și a terminat anul cu medii de 12.5 puncte și 6.2 recuperări, fiind și baschetbalistul cu cea mai impresionantă creștere față de sezonul precedent.

Radu Vîrnă a avut un sezon mai slab din punct de vedere statistic față de precedentele, dar un motiv pentru această scădere a fost dat de rolul în care s-a aflat la Craiova, acela de backup pentru Troy Franklin. În lipsa americanului în play-off, Vîrnă a fost cel mai bun jucător al oltenilor în seria cu FC Argeș, pe care a încheiat-o cu medii de 19.3 puncte, 4.7 recuperări și 4.7 pase decisive.

Ștefan Grasu este unul dintre tinerii cu cea mai mare experiență din campionatul nostru, iar el revine la Dinamo București după trei sezoane alături de U-BT Cluj. În acest timp, el a câștigat două titluri de campion, o Cupă a României și o Supercupă a României și este un jucător mult mai diferit față de cel ce debuta în Liga Națională sub tricoul alb-roșu. Parteneriatul cu un mentor ca Vlad Moldoveanu se poate să îl ajute enorm pe tânărul jucător.

De la numirea lui Hakan Demir pe banca grupării din capitală, s-a putut observa o creștere în rândul minutelor acordate jucătorilor români. David Pătru, Antonio Năsturescu, Ionuț Berceanu, Andrei Calenic sau Alexandru Coconea au devenit piese importante în angrenajul antrenorului turc în sezonul regulat.

În episodul din podcastul Baschet.Ro la care Hakan Demir a fost invitatul nostru, acesta a vorbit despre jucătorii români și cum trebuie crescuți aceștia:

„Deja creștem. Văd asta în echipa mea. Vorbesc de Dinamo București, noi facem asta. Pentru mine, asta face clubul nostru să fie special. Suntem o organizație care face asta. Puteți să încercați să dezvoltați abilitățile tactico-tehnice ale jucătorilor, îi ajutați să arunce mai bine, însă vreau să vă spun un lucru: jucătorii români au inimă. Chiar dacă ratează unele aruncări ușoare, unele libere, unele layup-uri, nu contează pentru mine. Ei evoluează cu pasiune, luptă, nu se dau bătuți și acestea sunt avantaje pe care trebuie să le folosim. Voi încerca să dau ce am mai bun pentru a-i ajuta să își dezvolte tehnica, dar dacă au atitudinea potrivită, atunci lucrurile acestea se pot dezvolta mai ușor. Acum, înainte de toate, mă folosesc de dedicarea lor.”

Între timp, Hakan a părăsit-o pe Dinamo și a fost înlocuit de Aleksandar Trifunovic. Strategia jucătorilor autohtoni și a încrederii acordată lor pare să rămână totuși aceeași după aceste mutări realizate în începutul verii. Această ideologie este similară cu cea a celor de la Falco Szombathely.

Gruparea maghiară lupta în acest moment pentru al treilea titlu consecutiv, cu cei de la Egis Kormend, echipă pregătită de Antonis Constantinides, fost antrenor la Dinamo Știința. Kormend are un avantaj de 2-1 în acest moment și va juca pe teren propriu cu trofeul pe masă.

Deși există posibilitatea să termine fără vreun trofeu pe plan intern, Falco a reușit să impresioneze pe plan european, în Basketball Champions League. În această competiție, maghiarii au surprins multă lume și au devenit rapid una dintre favoritele fanilor neutri.

În BCL, campioana en-titre a Ungariei s-a bazat pe un lot format aproape exclusiv din jucători autohtoni. În faza principală a grupelor, Szombathely a terminat pe primul loc într-o grupă cu Treviso, VEF Riga și AEK Atena, suferind un singur eșec. În această fază a competiției, echipa s-a bazat pe doar doi jucători străini: Marvin Clark și Boris Balac. Între timp, pentru grupa din Top 16, alături de cei doi a mai venit și americanul Deontae Dawkins.

În rest, echipa s-a bazat în mare parte pe jucători maghiari aduși la începutul sezonului. Falco a semnat câțiva dintre cei mai importanți jucători de pe această piață, dintre care amintim nume precum Zoltan Perl, Akos Keler, Szilard Benke, Benedek Varadi, Gyorgy Goloman și tânărul Adam Somogyi.

Un exemplu pentru care această strategie dă roade este evoluția lui Adam Somogyi. Tânărul de doar 21 de ani a venit sub formă de împrumut de la San Pablo Burgos și a avut medii de 4.3 puncte, 1.4 recuperări și 1.8 pase decisive în BCL. Cea mai bună prestație a sa a venit în meciul cu Tenerife, în care a terminat cu 11 puncte și 8 assist-uri.

Pentru puterea exemplului, jucători români de la U-BT Cluj care au evoluat în Champions League, au înscris un total de doar 16 puncte (12 Grasu și 4 Kuti) în toate meciurile studenților. Cu doar cinci mai multe decât a avut Adam Somogyi în cel mai bun meci al său.

Dacă ne uităm mai departe, la cifrele tânărului baschetbalist din competiția internă, el a avut medii de 10.2 puncte, 4.2 pase decisive și 4.1 recuperări cu o medie de 25 de minute în cele 33 de meciuri în care a evoluat. În Liga Națională, un singur jucător autohton U23 a avut un număr mai bun de puncte marcate: Lucas Tohătan.

Succesul acestei strategii a cluburilor maghiare se reflectă și în evoluția echipei naționale, care este o prezență constantă la EuroBasket în ultima vreme și care se luptă cu șanse mari și la calificarea la Cupa Mondială. Nucleul reprezentativei de seniori este format din jucători de la Falco, Kormend și Alba Fehervar, chiar dacă vedeta echipei este Adam Hanga, jucător la Real Madrid.

La polul opus se află reprezentativa Vulturilor, care trebuie să treacă și prin pre-calificări la EuroBasket și care nu s-a mai calificat la această competiție de 55 de ani, dacă excludem ediția din 2017 când România a ajuns direct la turneul final datorită statutului de gazdă.

Cu siguranță că performanțele pe plan european al unor echipe precum U-BT Cluj, CSM Oradea sau CSU Sibiu sunt de apreciat și nimeni nu le poate reproșa ceva pentru modul în care grupările abordează aceste competiții. Dar privind modelul Falco Szombathely și succesul baschetului din Ungaria, nu putem să nu ne gândim că o consecință a nivelului scăzut al naționalei este dat de lipsa încrederii acordată jucătorilor autohtoni, mai ales că studenții se pare că vor aborda noul sezon cu un număr redus de români. Poate că proiectul lui Dinamo București va fi un adevărat succes și va seta un precedent pentru echipele cu pretenții din campionatul nostru.

*foto: sportpictures.eu

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Interesantă analogia, să vedem ce se va întâmpla...
    Sunt câteva diferențe totuși; Perl și Varadi sunt crescuți de Falco... Dinamo nu prea a crescut încă nimic...

    cu 1 an în urmă (23.06.2022) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Mă trece un fior pe șira spinării
    Cînd aud/citesc comparațiile cu "dezvoltarea" și exemplul Ungariei. Da, au mai multe autostrăzi, da, par mai destoinici, da, au o imagine mai bună ( aici trebuia : au avut ). Așa cum foarte demult au avut fotbal, volei, handbal dar mai ales polo. Dar și la ei tranziția i-a tras în spate.
    Dar de vreo zece ani își revin. Și chiar repede...
    Acum e momentul în care fiorul rece pe spate mă paralizează. Vă închipuiți ce naționale de fotbal, baschet, handbal etc am fi avut ? Ce cupe ale campionilor la diverse sporturi ar fi cucerit Avîntul Prăbușirea Alexandria ? Cîte patinoare se făceau prin Teleorman de aveam națională la hochei, de-i băteam pe secui ( pardon pe unguri ) cu praz în loc de crose. Cîți campioni olimpici la toate sporturile individuale ( ca pe vremea lui ceașcă ) răsăreau prin sălile de sport construite de duamna aia cu nume turcesc ( îmi scapă). Cum circulam numai cu elicoptere de 4 locuri, că nu mai aveam nevoie de autostrăzi. Și alte multe "binefaceri" ale kakapitalismului de tip... Da, ați ghicit : Dragnea.
    Și totuși, ungurii așa naționaliști cum îi vedem, pe lîngă bănetul băgat/crescut din fundul curții lui Orban ( probabil ) au adus specialiști și antrenori străini și nu le este rușine să învețe de la modelul Falco! Care este de fapt modelul grecesc, turcesc, spaniol, german de acum 30-40 de ani.
    Altfel nimic nou sub soare.

    cu 1 an în urmă (23.06.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!