Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Succes fără dubiu pentru CSU Ploiești la Târgu-Mureș

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.03.2012

CSU Asesoft Ploiești a confirmat parcursul fără greșeală din ultimele două luni și a bifat cea de-a 11-a victorie consecutivă în Divizia A masculin. Prahovenii s-au impus fără dubiu, scor 93-79, în partida disputată la Târgu-Mureș, împotriva lui BC Mureș din localitate.

Formația pregătită de către Vladimir Arnautovic a controlat jocul încă de la început și a dictat ritmul partidei. S-a instalat la conducere devreme și nu a cedat-o nici măcar o secundă. Acest lucru a fost posibil din mai multe motive.

Din punct de vedere tactic, așa cum însuși antrenorul Ploieștiului a afirmat imediat după meci, prahovenii s-au pregătit să joace împotriva zonei mureșene. Acea apărare care a surprins Clujul la el acasă în acest retur și care a dat roade în multe alte partide de dată mai recentă, consemnată în cadrul seriei de șase victorii consecutive premergătoare acestui meci. Această abordare a dat roade pentru Asesoft, echipă care a executat excelent din punct de vedere ofensiv.

A fost un baschet estetic etalat pe semicerc de către ploieșteni care, prin mișcarea continuă a jucătorilor, au găsit mai mereu omul liber în afara semicercului. De cele mai multe ori acesta a fost fie Arvydas Cepulis, specialistul echipei la aruncările de la distanță, fie Darius Hargrove, un jucător care ne-a reamintit de acel baschetbalist desprins parcă din altă ligă. Fiecare a găsit ținta de câte cinci ori pe procentaje excelente. 

Important este de semnalat faptul că echipa pregătită de către Arnautovic a gestionat foarte bine situația pe toată durata desfășurării jocului. A prestat foarte matur, experiența jucătorilor care alcătuiesc lotul fiind un alt motiv important care a contribuit la acest deznodământ.

În plus, versatilitatea, forma fizică excelentă, implicarea în joc și atitudinea lui Cătălin Burlacu au contat enorm la Târgu-Mureș. Prin experiența dobândită, inteligență și calitățile de lider, Burlacu a coordonat cu real succes defensiva echipei sale și acest lucru a împiedicat formația gazdă să se lupte în aceiași termeni cu Asesoftul. Dovadă este situația recuperărilor, una decentă la final, dar mult mai evidentă în timpul jocului. Spre exemplu, CSU Ploiești, deși a jucat în deplasare, a avut 20-12 la recuperări la jumătatea confruntării. Iar la recuperări ofensive scorul în același punct a fost de 11-2!

Valoarea și experiența tripletei Burlacu - Hargrove - Cepulis nu poate fi pusă la îndoială în acest moment. Cu toate că nu au început foarte bine returul, în acest moment cei doi străini reveniți la echipă după un an și jumătate, demonstrează cât sunt de utili și de importanți în jocul Asesoftului. Prin calitățile de care au dat dovadă de atâtea ori, Hargrove și Cepulis sunt jucătorii capabili de a-l elibera de marcajul sufocant, la care Burlacu a fost supus în absența celor doi. Și nu mă refer doar la sezonul actual. Americanul cu numărul 40 a arătat că poate să redevină ce a fost cândva. Să vedem dacă izbutește astfel de evoluții în mod constant. Cert este că rămâne la fel de periculos cum l-am cunoscut. Poate marca de oriunde, prin orice procedeu și împotriva oricărui adversar din Divizia A.

Pe de altă parte, la acest succes au contribuit și alți jucători. Trebuie menționat aportul lui Vladimir Tica. Din punct de vedere statistic sârbul a avut cea mai dificilă seară în Divizia A, însă el a avut un aport foarte important în limitarea lui Virgil Stănescu. Tica a provocat mai multe infracțiuni în jocul celui mai bun pivot român, iar din această cauză ViSta nu a putut să fie atât de fizic și de implicat precum ar fi putut să o facă sau atât cât și-ar fi dorit.

Tica, alături de Levi Szijarto, a contribuit la recuperările ofensive care au dat bătăi de cap suplimentare echipei lui Srecko Sekulovic

În fine, prestația lui Aleksandar Vlahovic este tot mai încurajatoare. El se apropie de aportul statistic consemnat în turul campionatului și acest lucru trebuie să-l bucure pe antrenorul său. Tânărul fundaș de doar 22 ani nu are un rol atât de important precum un Zlatko Jovanovic, dar nici nu dispune de aceeași experiență precum fundașul Timișoarei. În plus, lui Vlahovic i se cer activități și încredințează alte atribuțiuni. Iar la Târgu-Mureș a găsit omul liber și a punctat atunci când echipa a avut nevoie.

Un aspect interesant se leagă de hotărârea lui Arnautovic de a-l include pe foaia oficială pe fundașul Rade Dzambic în detrimentul lui Drasko Albijanic. Faptul că centrul ex-iugoslav a rămas în afara lotului a privat Ploieștiul de variante pe poziția 5, însă, atât cât a fost nevoie, acest post a fost acoperit cu real succes de tandemul Burlacu - Căpușan.

Despre BC Mureș se poate spune că în acest meci a fost expusă în fața unui adversar mai dotat din punct de vedere tactic. Chiar dacă a folosit o rotație mai lungă, echipa ardeleană nu a găsit soluții împotriva jocului cursiv de pase și a mobilității de care echipa adversă a dat dovadă în acțiunile ofensive.

Mureșenii au încercat cu apărare zonă, dar aceasta a fost insuficient de agresivă și de aproape de semicerc. Astfel, de prea multe ori formația vizitatoare a avut aruncări deschise. Au mai fost înfrângeri interne ale alb-albaștrilor în acest sezon tocmai pentru faptul că au lăsat nesupravegheat semicercul.

În schimb, din punct de vedere ofensiv BC Mureș a produs pe tabela de marcaj exact atât cât a jucat. Deși dispune de un pivot de excepție, a preferat să apeleze la jocul mult prea individualist și destul de previzibil al unui Calvin Watson care în afara faptului că și-a egalat propriul record de puncte și a fost, pe alocuri, spectaculos dar și în alte ocazii neglijent, nu a putut să tragă echipa după el până la capăt. Iar acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată în acest sezon competițional. Nu vă lăsați furați de mișcările sale. Chiar dacă pe alocuri a surprins adversarul direct în relația unu la unu, CSU Ploiești a gestionat foarte bine modul în care și-a dispus apărarea.

BC Mureș a luat multe decizii neinspirate atât din punct de vedere tactic cât și al punerii în valoare a calităților unor oameni importanți. Spre exemplu, Miladin Pekovic părea să fie o variantă de răspuns la aruncările de pe semicerc. A demonstrat-o de-a lungul acestui retur de campionat, însă mingea nu l-a căutat mai deloc deși a petrecut 20 de minute în teren, perioadă în care a aruncat de trei ori la coș. JuJuan Cooley a fost la rândul său extrem de ineficient atât din punct de vedere al ordonării jocului și al siguranței la controlul mingii, cât și din cel al finalizării. Atunci când conducătorul de joc ratează de 11 ori din acțiune înseamnă că este o problemă.

De altfel, niciunul dintre românii cu experiență din lotul lui BC Mureș nu au fost puși în valoare. Împresia după acest meci este că JuJuan Cooley și Calvin Watson au arestat mingea. 

Există o bună posibilitate ca defensiva adversă să fi avut un cuvânt important în afirmația anterioară. Dar cei doi americani nici nu s-au străduit foarte mult să împartă mingea sau să o distribuie în așa fel încât cel puțin să exploreze alte opțiuni. O analiză simplă ne spune următoarele: Watson&Cooley - 12/29 la aruncările din acțiune, restul echipei - 14/25. Cei doi americani au combinat pentru 10 posesii pierdute, ceilalți au pierdut doar șase. E posibil ca statistica să fie cauzată și de numărul mare de minute acordat celor doi și a faptului că ei evoluează pe pozițiile 1 și 2. Dar cred că există o mare problemă de comunicare între anumiți jucători și ceilalți componenți ai lotului respectiv în relația cu antrenorul.

Din punct de vedere defensiv Sekulovic a dat greș în acest meci. A insistat cu o apărare zonă prea puțin mobilă și care a fost surprinsă mai mereu pe picior greșit. Nu a schimbat suficient de rapid și acest lucru a costat echipa mureșeană. În plus, deși a lăsat nesupravegheat semicercul și putea să profite de lipsa obișnuită de variante a Asesoftului pe pozițiile 4-5, BC Mureș a fost dominată la recuperări. De aici rezultă că ardelenii au fost dominați copios pe toate aspectele jocului în propria casă. Iar o echipă de nivelul actual al Asesoftului nu face concesii. Niciodată.

Mureș nu a avut nicio șansă, lucru confirmat de statistică. Tactic a fost măcelărită și nu a avut reacție. Ardelenii nu au condus nici măcar o dată și în afara scorului de la care s-a început doar o dată cele două echipe s-au aflat la egalitate. În rest a fost o dominare categorică a echipei oaspete.

Cert este că în momentul de față CSU Asesoft Ploiești rulează la capacitate ridicată și pare să fie pregătită pentru a juca în ritm de playoff. Rămâne de văzut dacă poate păstra acest mod de a juca și dacă va putea să găsească soluții atât de inspirate împotriva unor adversari cu soluții tactice și mai vigilenți la astfel de aspecte. Ploieștiul va avea nevoie de o nouă reprezentație de forță în ultima deplasare din sezonul regulat, la Timișoara, în penultima etapă. Dacă se impune pe Bega e aproape sigur că Asesoftul are prima poziție înaintea playoff-ului.

1 comentariu la aceasta stire:
  • suporteru lu peste :

    amanunt
    Ca un amanunt in plus, pe langa jucatorii din prim-plan, cred ca mai trebuie remarcate si 2 prestatii defensive esentiale: marcajul facut de Szijarto in prima jumatate a meciului care a taiat avantul ofensiv al lui Forte si l-a scos din mana pe acesta si cele 3 capace administrate de Capusan care cred ca pentru moralul muresenilor au fost niste lovituri serioase.

    cu 12 ani în urmă (24.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!