Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Andrei Calnicenco: „Prometey este precum Cluj în România”

Andrei Calnicenco: „Prometey este precum Cluj în România”

Marți, 1 februarie, U-BT Cluj-Napoca evoluează din nou în Basketball Champions League. Ardelenii joacă în deplasare, pe terenul lui Prometey, campioana Ucrainei, și formație care a trecut în play-in de Hapoel Ierusalim.

În Ucraina, alb-negrii ar putea avea parte de o vizită specială. Andrei Calnicenco, fostul jucător al lui U-BT, plănuiește să parcurgă drumul de șapte ore între Odessa și Zaporojie pentru a vedea echipa despre care spune că a devenit „a doua lui casă”.

Aș vrea să merg, însă depinde de vreme. Ieri a nins, astăzi este ok, vom vedea mâine ce va fi. Mi-e dor de echipă, aștept să îi văd”, a mărturisit Calnicenco într-un interviu exclusiv acordat site-ului nostru.

Andrei Calnicenco s-a retras din baschet în urmă cu o lună pentru a se putea concentra pe academia de juniori pe care o manageriază. În timpul liber, fostul baschetbalist urmărește meciurile clujenilor și spune că se bucură de evoluția lor din acest sezon.

Îmi place foarte mult cum joacă. Sunt foarte fericit pentru modul cum evoluează și pentru că au învins echipe mari. Pentru mine, victoria cu Malaga a fost o surpriză. E foarte, foarte bine. Îi respect pentru ceea ce au realizat în acest sezon. E minunat ceea ce a construit Silvă pe teren.

Cu toate acestea, Calnicenco este de părere că duelul dintre Prometey și U-BT va fi foarte echilibrat, cele două grupări fiind destul de similare.

Cred că va fi foarte strâns și că fiecare echipă are 50% șanse la victorie. Când Prometey a pierdut primul meci cu Hapoel Ierusalim, toată lumea a spus că formația nu e pregătită pentru playoff, că au nume mari, dar nu au experiență. Însă, acum, după victoria din prelungiri și după jocul câștigat în Israel, perspectiva s-a schimbat și ne-am dat seama că e o echipă foarte bună, care va evolua tot mai bine. În liga ucraineană au 24-0, la fel ca Cluj în România. Dar nivelul din Europa e mult diferit. Cluj are un nivel foarte înalt.

După cum menționam în prezentarea trupei ucrainiene, clubul din Slobozhanske a fost înființat în 2018, reușind foarte rapid să urce în elita baschetului din țara vecină. Iată care este explicația dată de Calnicenco:

Au un președinte cu foarte mulți bani, care iubește baschetul. Când a înființat clubul a zis că în doi, trei ani va crea o mare echipă. A investit masiv încă de la început. Jucau în liga a treia cu baschetbaliști străini și nu au pierdut niciun meci. Au câștigat liga a treia, divizia secundă și au promovat în primul eșalon, în Superleague. Anul acesta au mulți bani și jucători de top, precum Miro Bilan, D'Angelo Harrison, cel mai bun marcator al Italiei în stagiunea trecută, sau DJ Kennedy. Investește atât în baschet, cât și în volei. A construit un întreg club. Iubește baschetul, voleiul și mai multe sporturi, dar nu fotbalul.

Președintele Volodymyr Dubynsky a început să investească și în infrastructură iar, în urmă cu un an, a început construcția unei noi săli. Până când va fi gata, elevii lui Ronen Ginzburg sunt obligați să joace în Zaporojie, la o distanță de o oră, o oră și jumătate.

Imaginea lui Prometey în Ucraina este la fel ca cea a Clujului în România. Toată lumea vrea să joace la Prometey așa cum toată lumea vrea să joace la Cluj. Știu că au mulți bani, au o sală bună și tot ce este necesar. Toată țara visează să joace acolo.

Înaintea confruntării cu U-BT, Calnicenco a fost sunat de către cei de la Prometey pentru a afla mai multe detalii despre formația clujeană.

M-au întrebat despre echipă, ce le place, care este situația, cine joacă, cine nu joacă. Întrebări obișnuite. Nimic special.

Prometey are un avantaj în fața clujenilor: faptul că are o rotație de zece jucători. Baschetbaliștii autohtoni ai echipei ucrainiene se descurcă foarte bine și înscriu în medie 20 de puncte/meci.

Au jucători ucrainieni buni. Fundașul Sydorov, Lukashov și Petrov, membri ai naționalei, și Lypovyy. Patru jucători buni care pot înscrie atunci când un american nu joacă bine. Au un potențial uriaș, cu șase străini foarte buni și patru autohtoni.

Totuși, Andrei Calnicenco crede că meciul va fi destul de echilibrat.

Prometey este precum Cluj în România. Aceeași poveste, același nivel, totul e la fel. Au baschetbaliști buni pe toate pozițiile. Clujul îl are pe Stipanovic sub panou, Prometey îl are pe Bilan. Prometey are un fundaș care poate înscrie, Clujul îl are pe Patrick. Aceeași situație și la poziția 4, unde joacă Stefan. De asemenea, au baschetbaliști care sar precum Guzman.

La final, i-am adresat fostului jucător cea mai dificilă întrebare: „Cu cine vei ține marți seara?”. Iată ce a răspuns Calnicenco:

Probabil că voi susține pe Cluj. Aceasta e echipa mea. Prometey e din țara mea, dar nu am jucat niciodată aici. Am primit ofertă de la ei când erau în liga a doua, dar eu eram la Cluj și nu am vrut să merg. Am jucat patru sezoane la Cluj, aceasta e echipa mea și a doua mea casă. De aceea vreau să merg în Zaporojie, să îmi văd foștii colegi și membri ai staff-ului. Voi susține pe Cluj mai mult decât pe Prometey.

Alături de U-BT Cluj-Napoca, Andrei Calnicenco a câștigat două Cupe ale României (2018, 2020) și o SuperCupă (2019). La începutul anului 2022, jucătorul cu triplă cetățenie și-a anunțat retragerea iar, în prezent, se focusează pe academia lui de baschet.

Am fondat în această vară o academie pe care o manageriez. Organizez meciuri amicale, mergem la turnee, vorbesc cu antrenori pe care îi invit la noi, merg la antrenamente. Nu am timp să mă relaxez. Când eram jucător, aveam timp după antrenamente să mă relaxez. Acum nu am timp. În fiecare zi trebuie să plănuiesc ceea ce urmează să fac și așa mai departe. Dar mă bucur de această etapă pentru că locuiesc acasă, cu familia mea, alături de copiii mei. Sunt în fiecare zi cu ei. Când jucam, mă sunau în fiecare zi să mă întrebe când vin acasă, să îmi zică că le e dor de mine. Acum sunt acasă și toată lumea e fericită.

Confruntarea dintre Prometey și U-BT Cluj-Napoca are loc marți, la ora 19:00, în direct pe Look Sport.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

2 comentarii la aceasta stire:
  • KK Crvena Zvezda Telekom Alex Popa :

    Prometey
    De joaca în Zaporizhzhia(asa se scrie sau Zaporozhye) ala e efectiv alt oblast?

    cu 2 ani în urmă (01.02.2022)
    • Istrate David:

      Zaporojie
      Prometey nu are o sală care să respecte standardele cerute de BCL și atunci e obligată să joace în Zaporojie, la o oră, o oră și jumătate de Dnipro. În campionat joacă în orașul lor, iar în BCL joacă în Zaporojie.

      cu 2 ani în urmă (01.02.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!