Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Antrenorul lui JL Bourg a evoluat în Sala Sporturilor „Horia Demian”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
12.10.2022

Antrenorul lui JL Bourg a evoluat în Sala Sporturilor „Horia Demian”

U-BT Cluj-Napoca se pregătește pentru o partidă imensă pentru istoria clubului. Șepcile Roșii vor juca pentru prima oară în Eurocup, iar meciul de debut va fi cel de pe terenul francezilor de la JL Bourg, programat miercuri, 12 octombrie.

Cu acest prilej, Frederic Fauthoux, tehnicianul grupării din Hexagon, și-a amintit la conferința de presă de confruntările sale cu gruparea ardeleană din postura de jucător.

„Suntem pregătiți și nerăbdători să începem această competiție. Am studiat Clujul și știm ce ne așteaptă. Am fost acolo acum 30 de ani așa că va fi foarte distractiv să mă reîntâlnesc cu această echipă. Dacă vom avea aceeași atmosferă ca în meciurile in Betclic Elite, o să meargă totul cum trebuie”, a declarat antrenorul lui JL Bourg.

Într-adevăr, în sezonul 1991-1992, Frederic Fauthoux a jucat în Sala Sporturilor „Horia Demian”, din postura de adversar al Universității Cluj. Ardelenii au dat piept cu Pau Orthez într-o dublă din FIBA European Cup. Meciul de pe teren propriu a fost câștigat de campioana en-titre a României, cu scorul de 107-101, dar francezii au obținut calificarea la retur printr-un succes cu 100-89.

La acea vreme, pe lângă Fauthoux, lotul lui Pau Orthez conținea și alte nume importante precum Mike Johnson sau Andy Phillips, doi dintre marii baschetbaliști de pe bătrânul continent la acea vreme. Această echipă avea să câștige titlul în Franța în sezonul respectiv.

De cealaltă parte, la Universitatea Cluj, cel mai sonor nume era cel al lui Ghiță Mureșan. Pivotul de 2.30 metri urma să încheie sezonul la gruparea din Ardeal cu un titlu câștigat și să se transfere în stagiunea următoare chiar la Pau Orthez, unde a fost coleg cu Frederic Fauthoux. Alături de el, Bruno Roschnafsky și Mircea Cristescu au semnat contracte cu agenția de impresariat ProServ, care îi reprezenta printre alții și pe Michael Jordan sau Patrick Ewing.

“Eram în București la Intercontinental când am semnat cu ei. Eu, Bruno și Ghiță , eram noi trei. Atunci mi s-a spus să rămân acolo, că am ofertă de la Lyon de 20.000 de dolari, dar am refuzat. Am avut mereu un confort financiar bun de acasă, nu-mi lipsea nimic și era ceva prea rapid pentru mine. Cum să-mi las familia și tot ce am ca să rămân așa, pe moment? Am zis că dacă mă vor acum, mă vor și apoi”, spune Cristescu într-un reportaj pentru actualdecluj.ro.

Chiar în etapa următoare, shooter-ul Universității a stabilit recordul de puncte din campionatul României, reușind să înscrie 75 de puncte cu Poli Iași.

„Jucam cu Poli Iași , iar prin minutul 4 aveam deja cinci aruncări reușite de 3 puncte. Până la pauză aveam 9. Atunci au tras toți pentru mine, au zis băieții să joace pentru mine. Noi toți, ca echipă, ne pusesem de acord să aducem la Cluj toate recordurile, ș-așa a fost acel joc pentru că fără echipă ești zero. Ei, toți, m-au ajutat. Am înscris 75 de puncte, 24 de trei și trei libere.”

Din păcate, nu avem statistici de la cele două dispute din FIBA European Cup, însă am găsit în arhive componența celor două loturi.

Partida dintre U-BT Cluj-Napoca și JL Bourg va începe miercuri, 12 octombrie, de la ora 20:30 și va fi transmisă de Prima Sport 5.

*foto: actualdecluj.ro, arhivă personală, lexpress.fr

2 comentarii la aceasta stire:
  • uplifter :

    Ce amintiri!
    Ma furnica prin tot corpul numai cand citesc numele jucatorilor nostri ...
    Mai trebuia adaugat si antrenorul, dl prof Ghita Roman, Dzeu sa-l odihneasca.
    Ce vremuri!

    cu 1 an în urmă (12.10.2022)
    • teddy:

      Pau Orthez
      Imi aduc aminte de meci, de parca a fost ieri. Cristescu a dat vreo 7 cosuri de 3, aveau si Pau un jucator de culoare care a dat bine de 3, parca jucau "obligatea" unul cu celalalt. Pe Ghita nu au reusit sa-l tina, a dat peste 20pct. La ultima faza au scapat pe contratac Cristescu cu Roschnafsky, in prima faza Mircea a vrut sa dea de 3, dar i-a pasat lui Bubu care a marcat de sub cos. In retur, pana prin min 30 i-am condus, dar a iesit Ghita cu 5 greseli si ne-au batut la 11 puncte

      cu 1 an în urmă (12.10.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!