Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Au pornit cu gândul la play-off, însă au terminat cu jocuri în play-out

Lucian Călinescu

Lucian Călinescu
24.04.2013

BCM U Pitesti

Piteştiul a suferit mult în sezonul 2012 - 2013. A avut SuperCupa, Cupa, aşteptări mari în campionat şi un parcurs european în faţă. Toate cele 3 fronturi au măcinat echipa lui Tudor Costescu. Accidentările au apărut şi de aici o bancă scurtă. Uzura s-a creat, şi de aici ineficacitatea la 3 puncte, respectiv la aruncările libere. De multe ori a lipsit şi acel lider care să adune echipa. Să pună mâna şi să ridice moralul.

În Play-out, piteştenii nu le-au dat şanse celor de la Farul Constanţa, câştigând trei partide consecutive.

Până la acest play-out, BCM U a început promiţător sezonul. Jucători noi, ambiţii mari, o Cupă şi o SuperCupă în spate, câştigate, şi chiar o calificare în FIBA EuroChallenge CUP. Toate aceste lucruri au atârnat însă, de gâtul piteştenilor precum un "lacăt de moară" în acest sezon.

Cornel Alexiu, Cosmin Mătăsaru, Lucian Chirof, Alexandru Neguţ, Octavian Popa-Calotă şi Daniel Popescu. Aceştia au fost românii pe care BCM U s-a bazat în acest sezon. Dintre ei, doar ultimii 4 au fost oamenii ce au făcut parte în mod constant din tactica echipei, ultimii doi, chiar componenţi al lotului naţional al României. Deci, aşteptări şi mai mari. În plus, acestora li s-au adăugat mai vechii jucători ai echipei. Căpitanul Slobodan Popovic a rămas la Piteşti, la fel şi Damien Kinloch. Pe lângă ei, BCM U a oţinut semnăturile şi unor baschetbalişti precum Marcel Jones, Pankracije Barac şi Adonte Gennie, ultimul revenit după aventura numită Craiova. În startul de sezon, Piteştiul l-a mai avut în probe şi pe Bojan Radetic. Sârbul nu a început însă şi sezonul alături de echipă. Iar la începutul anului 2013, la Piteşti a apărut şi Sasha Bratic, jucător ce a înclinat în câteva jocuri balanţa în favoarea lui BCM U, însă care mai are nevoie poate de încă un sezon la echipa lui Tudor Costescu, pentru a-şi demonstra şi valoarea.

Primul meci pentru BCM U Piteşti în campionat a consemnat şi prima ieşire în decor. Poate că a contat. BCM U a evoluat eroic la Oradea, echipă ce a dictat mult timp ritmul în acest sezon. Piteştenii au cedat la doar 3 puncte, 66 - 69, cu un coş reuşit pentru orădeni de Ivan Stefanovic, chiar în ultima secundă. Apoi, piteștenii nu prea şi-au găsit ritmul până la startul partidelor din FIBA EuroChallenge. Au mai urmat eşecuri contra celor de la Craiova, Sibiu şi Timişoara, presărate cu victorii contra formațiilor din partea a doua a clasamentului, respectiv în fața celor de la Dinamo, Farul şi Miercurea Ciuc.

Odată cu Europa, piteştenii au început un vis frumos. Totul s-a transformat însă, treptat, de la joc la joc, într-un coşmar ce lasă şi acum urme. Sala a fost plină, evoluţia echipei plăcută, însă eşecurile s-au adunat. S-a simţit şi a durut. Pe deasupra, participarea în cupele europene a mai adus şi accidentări, lucru ce a spart echipa Piteştiului în două, jucători pe bancă şi jucători în tribună. În primul meci din Europa, BCM U a cedat acasă, 75 - 91 cu Paris Levallois, un joc pe care piteştenii l-au avut în mână până spre final. Imediat, oboseala s-a observat şi în campionat. Până la următorul duel din Europa, piteştenii au mai pierdut întâlnirea cu Ploieştiul. Europa a venit din nou, iar BCM U a pierdut şi în Belgia, 68 - 99, contra celor de la Okapi Aalstar.

BCM U Pitesti

Imediat însă, în campionat, piteştenii şi-au făcut bine lecţiile, şi au surprins pe toată lumea. Victorie la Mediaş cu ecorul de 78 - 74, plus un succes acasă, 84 - 55, cu Timba. Păreau semne bune, însă în Europa, BCM U şi-a luat definitiv orice gând de a trece mai departe odată cu partida de la Paris. Şi aici visul a fost frumos, drumul la fel, chiar şi oraşul. Partida a adus însă, cea de-a 4 înfrângere din tot atâtea jocuri, scor 70 - 84.

În campionat, Piteştiul a pierdut şi cu Giurgiu, 74 - 78, iar deja apăreau probleme în "paradis". Dorința de calificare în Europa se terminase, iar în campionat, formaţia se îndepărta tot mai mult de locul 8, ultimul ce ducea în play-off, de altfel, şi obiectivul echipei. În plus, Slobodan Popovic şi Octavian Popa Calotă dădeau primele semne de îngrijorare. Ambii au avut parte de accidentări şi au lipsit perioade lungi. Pentru BCM U, aici pare că s-a rupt totul pe toate planurile. În Europa, piteştenii au înregistrat o victorie cu scorul de 89 - 77, pe teren propriu cu Okapi, şi un eşec, scor 63 - 92, la Mons, însă totul era pentru palmares. Şi în campionat jocul a început să "scârţâie" tot mai rău. Piteştenii au pierdut în serie partidele cu formaţiile din prima parte a Ligii Naţionale, iar eşecurile ce veneau nu au fost niciodată legate.

Până la începutul lui 2013, piteştenii au cedat contra celor de la Târgu Mureş, contra Energiei, şi contra Clujului. A venit o singură victorie, însă ce a contat doar pentru câștigarea unei poziții în clasament. Piteștenii au învins pe teren propriu cu scorul de 103 - 88 pe CSM Bucureşti, formaţie ce a prins ultimul loc de play-off.

Între toate aceste jocuri, şi până la startul duelurilor din 2013, BCM U a câştigat şi sfertul de finală cu Mediaş, de acasă, din Cupa României, scor 74 - 68. Nu a fost însă de ajuns, în startul noului an, piteştenii au cedat, 68 - 87, partida de la Mediaş, şi au ratat astfel şi şansa de a-şi apăra trofeul cucerit în sezonul precedent. Până la urmă, Cupa a mers chiar la Mediaş.

BCM U Pitesti

În 2013, BCM U Piteşti a avut aceeaşi serie de evoluţii. De la etapă la etapă, echipa a mai pierdut câte un jucător, ce acuza probleme medicale, iar acest lucru s-a observat în evoluţia formaţiei. Până la finalul sezonului regulat, Piteştiul a mai învins în cele 4 luni doar două formaţii cu pretenţii și o nou-promovată. 76 - 65, acasă cu Timişoara, 101 - 98, la Bucureşti, cu CSM-ul și 81-68 pe terenul Timbei Timișoara. În plus, dream-team-ul lui Tudor Costescu a suferit un eșec ce nu era prevăzut de multă lume, scor 63 - 82 la Constanţa. Singurele formaţii pe care BCM U le-a mai învins au fost Dinamo București, BC Miercurea Ciuc şi CSȘ Giurgiu. În schimb, cu Oradea, Craiova, Ploieşti, Mediaş, Târgu Mureş, Rovinari şi Cluj, piteștenii au înregistrat eşecuri.

În final, clasarea pe locul 11, cu doar 43 de puncte, la 5 în spatele CSM-ului, nu e aceeaşi pe care şi-au dorit-o piteştenii la startul campionatului. Însă, până la urmă, victoriile şi înfrângerile fac parte din viaţă şi sport. Argeşenii au spălat "ruşinea" prin cele trei victorii din play-out cu CS Farul Constanţa. BCM U Piteşti s-a bazat sezonul acesta pe liderul echipei, Pankracije Barac, baschetbalist ce a avut în medie 17.8 puncte pe joc, pe Damien Kinloch, cel care a contrbuit la recuperările din joc, 7.3 pe meci, dar şi pe Adonte Gennie, cel care are 3.7 pase decisive pe meci.

foto: Daniel Chiriac

1 comentariu la aceasta stire:
  • Adi2 :

    Aiurea
    Articolul pare putin subiectiv referitor la jucatori. Avand in vedere acea regula referitoare la faptul ca pot evolua 5 straini in acelasi timp in teren cred ca cel mai bun titlu al articolului ar fi fost: "BCM U Pitesti a avut cei mai slabi jucatori straini din campionat". Sa fim realisti: Asa e! Eu sincer tot nu inteleg cum poti spune ca s-a bazat echipa pe un jucator care ti-a pierdut meciuri pe final? Kinloch NU este un jucator care ITI CASTIGA meciul! Da, ajuta cateodata dar rateaza enorm de sub cos, rateaza si singur su NU poate castiga un meci! Nu baga nici libere...deci? Singurul strain din echipa care chiar merita felicitat este Barac! Atat!

    cu 11 ani în urmă (24.04.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!