Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Baldwin: „Nu mi-am primit încă banii de la U”

Andrada Comănici(text), Roxana Prichici(foto)

Andrada Comănici(text), Roxana Prichici(foto)
17.02.2011

Antrenorul care a dus ”U” la doar 40 de minute de câștigarea unui nou titlu după cele cucerite în 1992, 1993 și 1996, a vorbit în exclusivitate pentru totalbaschet.ro despre condițiile în care s-a despărțit de echipa universitară, câți bani îi datorează clujenii, cine l-a trădat și cine i-a fost alături.

În 2008, la capătul finalei în șapte acte cu CSU Asesoft, Tab Baldwin era erou la Cluj. De la extaz la agonie n-a fost însă mult. La capătul sezonului 2008-2009, în care ”U” Mobitelco a părăsit Cupa României încă din runda inaugurală, iar în campionat a terminat sezonul regulat pe locul cinci, pentru a fi apoi eliminată din primul tur al play-offului de către CSU Atlassib, toate oalele s-au spart în capul americanului. Baldwin a fost arătat cu degetul în primul rând pentru selecția făcută.

În vara lui 2008, tehnicianul a decis să se despartă de doi jucători emblematici ai clujenilor, Miljan Medvedj și LeVar Seals, restructurând lotul. Nici unul din jucătorii aduși de Baldwin nu a prins rădăcini la Cluj. Jucători precum Kinsella, Glintic sau Majstrovic nici nu au rămas în memoria fanilor clujeni, alții, precum Gibson sau Osby, au avut prestații mai memorabile, dar nu au continuat nici ei colaborarea cu ”U”.

Ce nu a mers bine în sezonul 2008-2009 pe care l-aţi petrecut la “U” Mobitelco? Echipa nu şi-a atins obiectivele propuse. De ce aţi întrerupt colaborarea cu clubul din Cluj?

În lumea sporturilor eşti adesea întrebat cât de realizabilă este performanţa în raport cu aşteptarile. Nu răspund niciodată la astfel de întrebări înainte ca meciurile să fie jucate deoarece sunt pur şi simplu prea mulţi factori care pot influenţa evoluţia unei echipe în timpul unui sezon, factori care nu pot fi prezişi sau controlaţi.

În sezonul 2008-2009 ne-am confruntat cu unii dintre aceşti factori. La început, chiar din presezon, echipa nu s-a legat pentru că am avut un lot refăcut din temelii cu cinci străini, plus un nou jucător cheie în persoana lui Levente Szijarto, era de aşteptat să fie nevoie de timp ca să apară chimia în echipă. Străinii aduşi erau tineri, dar foarte talentaţi şi era normal ca procesul de integrare să dureze. Apoi am avut ghinionul ca Mike Kinsella şi Adrian Majstrovic să se accidenteze şi a fost necesară înlocuirea lor.

Aceste lucruri nu sunt neobişnuite, dar nici aşteptate în sport, dar afectează considerabil consolidarea echipei. Transferurile au fost făcute în limita bugetului şi fiecare în parte a fost aprobat de management, nimic nu s-a semnat fără acordul lui Mircea Cristescu.

Aşa cum probabil mulţi îşi amintesc, în perioada de dinainte de play-off echipa juca chiar bine, iar apoi am suferit o nouă lovitură, accidentarea lui Terrence Roberts, care devenise om de bază în echipă. Aceasta a fost cea mai grea accidentare din pricina momentului în care s-a produs şi s-a dovedit a fi fatală.

Să nu mai punem la socoteală faptul că o mare parte a jucătorilor nu erau cu salariile la zi, sau în multe cazuri nu le primisera deloc începând cu luna ianuarie, în aceste condiţii  era greu să ţi echipa unită. Acest fel de situaţii sunt o distracţie de la ceea ce e de făcut şi o sursă majoră de probleme pentru orice echipă. Au fost multe discuţii între jucători pe această tema care au stricat armonia din echipă şi organizarea, iar eu ca antrenor nu am putut face nimic pentru a stopa aceste gânduri să afecteze echipa.

La fel ca şi jucătorii nici eu nu am fost plătit. Chiar şi în ziua de azi clubul încă îmi datorează mai bine de jumătate din salariul pe sezonul 2008-2009, să nu mai spun că Mircea mi-a promis un contract pe doi ani după succesul din 2008. Mircea, la fel ca şi domnul Nica, m-au asigurat de foarte multe ori că nu e nevoie să semnăm un contract pentru că „pot să am încredere oarbă în ei”. În mod evident lucrurile nu au stat aşa şi de atunci familia mea are lacune financiare. Am învătat că sunt mulţi oameni lipsiţi de scrupule în această afacere şi conducerea Clujului face parte cu siguranţă din această categorie.

Când lucrurile merg bine, Mircea e cel mai bun prieten al tău. Când nu, te abandonează imediat. Nu am mai fost niciodată pus în situaţia de a construi o echipă în condiţiile astea şi, părerea mea, când o organizaţie se conduce pe principiile acestea nu există nici o şansă să creezi o atmosferă prielnică la echipă şi o mentalitate de învingător. Cât despre explicaţiile oferite de Mircea în ceea ce priveşte neplata salariului, a pus totul pe seama rezultatelor avute, în mod special pe selecţia făcută „de mine”, uitând în mod convenient că a fost de acord cu fiecare în parte, aşadar am fost nevoit să suport penalităţile financiare. Am antrenat în şapte ţări diferite la nivel de prima ligă, dar nu am mai păţit aşa ceva.

Până la urmă am fost la un singur coş de a bate Sibiul în deplasare şi să avansăm în următoarea fază a play-off-ului şi dacă s-ar fi întâmplat aşa, luând în considerare toate obstacolele cu care s-a confruntat echipa de-a lungul sezonului, ne-am fi depăşit aşteptările. Acesta este sportul iar diferenţa dintre reuşită şi eşec este o linie extrem de subţire. Admit faptul că sezonul nostru nu a fost un succes, fapt pentru care suntem responsabili, totuşi, date fiind obstacolele ce ne-au stat în cale, nu pot să fiu de acord cu faptul că sezonul a fost un eşec.

Tab Baldwin

Cum a fost colaborarea cu Marcel Ţenter şi ce părere aveţi despre faptul că el e acum antrenor principal la ”U”?

Marcel a fost un secund excelent şi o persoană de încredere. Am simţit că în toate confruntările pe care le-am avut cu conducerea Marcel a fost de partea mea. Ca şi antrenor, înţelege şi simte foarte bine jocul, iar aceştia sunt factori importanţi în a deveni un antrenor bun. Uneori Marcel poate fi emotiv şi impulsiv, însă tocmai aceste elemente îl fac sa aibă o fire competitivă în anumite situaţii. Cu cât se maturizează, Marcel va continuă să aibă rezultate foarte bune, dar doar DACĂ va avea suportul conducerii, suport de care orice antrenor are nevoie pentru a avea succes. Sunt mândru că am avut ocazia de a lucra cu Marcel şi că pot să îl numesc prieten.

Tab Baldwin

Zoran Krstanovic a fost desemnat cel mai bun jucător străin din Divizia A în anul 2010. Cum l-aţi descrie pe jucător?

Zoki e genul de jucător de la care ca antrenor ştii exact ce vei obţine. Este un marcator eficient, un recuperator şi un om excelent. E un om de mare caracter, este o plăcere să ai în echipa ta un astfel de competitor. Îl consider pe Zoki unul dintre cei mai buni coechipieri pe care am avut privilegiul de a-i antrena în cariera mea de 27 de ani. A fost o lovitură foarte grea pentru echipa pe care o aveam în `08 aflarea veştii că a decis să plece în Olanda pentru o ofertă mai bună decât a Clujului, iar când a revenit la echipă la finalul turului aceluiaşi sezon a fost un imens câştig. Am fost toţi foarte entuziasmaţi să îl avem din nou printre noi.

 

Multe echipe s-au întărit în campionatul românesc, dar Asesoftul continuă să câştige titlul. Ce credeţi despre asta?

Ploieştiul se află la mijlocul sau la sfârşitul, nu se ştie niciodată, perioadei de hegemonie şi se bucură de un mare succes pentru că au o mentalitate de învingători, un buget pe măsură şi o conducere dedicată performanţei. Îi felicit pentru performanţele avute şi înţeleg asta ca un apel la celelalte organizaţii spre a-şi ridica standardele la nivelul lor în loc să încerce să îi traga pe ei în jos. Singura grijă sunt acuzaţiile constante de corupţie. Cum mulţi îşi amintesc, în meciurile din seria finală a play-off-ului din sezonul 2007-2008, aruncarile libere acordate în meciurile 5 şi 7 au fost 92 pentru Ploieşti şi 29 pentru Cluj, deciziile arbitrilor fiind greu digerabile. De accea a fost o problemă atât de mare atunci, un subiect de discutie ce încă îmi lasă un gust amar.  Dar succesul lor nu constă doar în câştigarea acelei serii, aşadar ar trebui felicitaţi pentru performanţă reuşită.

Tab Baldwin

Vă mentineţi informat în legatura cu ceea ce se mai întamplă în campionatul românesc? V-aţi întoarce să antrenaţi în România dacă aţi mai primi oferte din ţară?

Urmăresc campionatul românesc atunci când timpul îmi permite. Sunt foarte ocupat deoarece încă antrenez, iar marea majoritate a timpul meu se împarte între slujbă şi familie. Mai vorbesc ocazional cu Branko Cuic sau cu Marcel, dar asta se întâmplă tot mai rar pe măsură ce timpul trece. Am o mulţime de amintiri plăcute cu colegii mei din perioada respectiva şi e întotdeauna o plăcere să conversez cu ei. Nu pot spune dacă m-aş întoarce sau nu în România. Când cineva îţi datorează o sumă semnificativă de bani şi nu îţi răspunde la încercările de a lua legatura cu el în decurs de mai bine de un an, asta afectează oarecum maniera în care priveşti întreg peisajul şi e păcat pentru că fanii lui ”U” sunt cei mai buni pe care i-am văzut în 27 de ani de cariera profesionistă ca antrenor şi asta include şi echipele împotriva cărora am luptat.

 

Ce aţi mai făcut de când aţi părăsit România şi ce faceţi în momentul de faţă?

După ce am părăsit România, am petrecut un an în Turcia la Kepez. Apoi, m-am mutat în Liban, fiind desemnat antrenor al echipei naționale. Mi-am dorit foarte mult să revin în jocurile internaționale, astfel că sunt fericit cu acest angajament.  De curând, am preluat și o echipă de club din Liban, Sagesse, care are un istoric impresionant, iar misiunea mea este de a reda echipei gloria pierdută. Actualmente, suntem pe locul trei și urmărim să ne calificăm în Final Four. Apoi vom vedea ce este de făcut. În vară, voi conduce Libanul la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice. Bineînțeles, va fi dificil, dar muncim din greu pentru a construi cea mai bună echipă posibilă.

Tab Baldwin

A doua parte a interviului cu Tab Baldwin, duminică, doar pe totalbaschet.ro. Accesează site-ul pentru a afla care sunt în opinia americanului cei mai buni jucători români, ce crede despre situația antrenorilor români din Divizia A și ce le transmite iubitorilor baschetului din România.

20 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe ucj :

    cam greu cu gramatica
    REVIN-O e imperativ, deci se scrie legat REVINO

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • Tzepes :

    In sfarsit!
    Vad ca in sfarsit declara cineva public ca se intampla unele lucruri la Cluj. Nu spun ca Tab a avut mari performante la Cluj, insa cei care l-au adus aveau datoria sa isi respecte intelegerile. Aici vedem inca o data "valoarea" lui Cristescu. Inainte sa ii sariti in aparare, uitati-va in vitrina cu trofee de cand e el presedinte. Si uitati-va si la alte realizari personale/materiale pe care le are.

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe fuzzywuzzy :

    .
    Un interviu excelent, sper ca, in fiecare saptamana sa avem parte de cate unul precum cel de mai sus. Are consistenta si vezi lucrurile, macar dintr-un punct de vedere. Tab s-a simtit excelent la Cluj, asta a fost evident pentru ca altfel nu alegea sa continue, dar evidenta ranchiuna care o are Cristescu cu absolut toata lumea care nu este de accord cu el si nu fac cum doreste dansul este decisiva in viitor. Daca vedem cazul Levar Seals sau al altor cativa jucatori straini foarte buni (dar si al unui roman chiar clujean).

    Pacat de acest personaj care tot mitic a ramas in comportamentul sau, fara cuvant, care nu a dat sansa unei reconstructii la nivelul echipei. O echipa nu poate fi formata peste noapte, este nevoie de timp, nu este un joc video, fara personalitate controlat de catre altcineva, sunt jucatori, personalitati diferite si indivizi unici care nu pot fi controlati in aceasta maniera.

    TAB people from Cluj-Napoca still want you back! They have not forgotten what you have done for the team and city in 2007-2008 season!

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • ultras79 :

    NUmai "U"
    O sa iasa multe la iveala ! Cristescu nu are demintate...daca o avea pleca demult...impreuna cu cateii lui ! NUMAI "U" CEL ADEVARAT !

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • ultras79 :

    NUmai "U"
    NU are demnitate !

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    tab
    unul din cei mai buni care a activat vreodata in romania. a avut cea mai buna echipa a clujului pe mana (zoki, gibson, cuic, krstanovic, roberts, osby, lapuste, silva etc.). din pacate accidentarile au aparut chiar inainte de playoff si echipa nu a dat randamentul necesar. in ultimii ani cristescu a adus la club toti jucatorii care probabil ii erau prieteni si chiar daca acestia nu au dat randament, au fost pastrati (mocanu, fometescu). cat despre levar seals, el intre timp a trecut de la otopeni la sibiu. daca s-ar fi dorit readucerea lui la cluj, sigur s-ar fi putut face. gibson s-ar fi intors si cu bani putini la cluj, dar acolo sunt alte interese...:(

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    oups....,
    ...am pus de 2 ori zoki :))... oricum zoki face cat 2 :D. si mocanu si fometescu au activat la echipe din bukarest...unu la dinamo si celalalt la steaua, care joaca in drumul taberei...de unde e si cristescu... dar probabil clujul nu e unicul club in sportul romanesc care aduce jucatori si staff pe prietenii si nu neaparat pe merite

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • basket-U :

    Pentru hightflyer
    Dl. Hightflyer,nu cred ca a jucat vreunul din jucatorii amintiti de tine la Steaua,dar ..mai conteaza???Important este sa aruncam cu rahat,nu?

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    pentru basket U
    sorry ambii au jucat la dinamo. la basketul romanesc am inceput numa din 2008 sa ma uit. si acolo cu precadere la U. dar nu conteaza...ideea e ca nici mocanu nici fometescu nu ar fi trebuit pastrati la U. is curios de evolutia lui morris :)

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • doamna din tribuna :

    bravo
    un articol excelent; interviul - o idee foarte buna; astept continuarea

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    sa fim seriosi
    tab face o relatare subiectiva a evolutiei sale la cluj. are cristescu defectele lui, tenter la fel, insa sa nu uitam ca in acea perioada clujul avea multi bani alocati pentru baschet. jucatorii pe care ii acopera tab ca nu au confirmat din varii motive tot el i-a propus [kinsella, majstrovich, glintic]. un lucru e cert! sub coordonare lui echipa "u" nu s-a legat! ce-l oprea sa studieze calitatile jucatorilor si sa-i utilizeze pe la potentialul lor maxim? acum poate sa tot acuze ca nu a fost platit.

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • basket-U :

    Tot pentru Highflyer
    Si pentru evolutia lui Morris cine va fi vinovat?Tot Cristescu,nu-i asa?Ca si cu Morris,e prieten mai vechi,si la adus la Cluj pe baza relatii dintre ei,cum i-a adus si pe Mocanu si pe Fometescu!!!:)))))Poate da Al de sus sa nu joace Morris ok,ca sa mai ai un motiv in plus sa de legi de Cristescu!Hahahaha!

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • basket-U :

    din graba
    ..am gresit un pic:sa te legi*,l-a*,relatiei*!!Sorry!:)

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • Malagamba :

    Doua lucruri
    Bun interviu.
    Remarc, din pacate, ca si la un club cu pretentii, traditii si cu fani cunoscatori, treaba se face ca la fotbal. Fara contract si pe incredere, asa cum se fac mai toate afacerile la noi. Ma mira cum a putut accepta un om plimbat prin lume ca Tab sa-l imbarlige Cristescu intr-o asa masura.

    Remarc, de asemeni, cuvintele frumoase despre Tenter, care confirma ca Marcel e un caracter, nu doar un fost jucator de valoare si un antrenor de perspectiva.

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • ultras79 :

    pt basket-U
    Toate discutiile de mai sus au fost despre niste faze intamplate. TAB, Fome, Mocanu. De ce sari tu sa zici de Morris care inca nu apucat sa joace pt echipa nici secundele pe care le-a jucat Mocanu in ultmul lui meci? si aporopos vezi ca la Cluj nu exista "basket". Aici se joaca baschet de ani multi...Poate inca nu erai nascut cand ramaneau mii de spectatori in afara salii, pt ca toate locurile erau ocupate!

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • basket-U :

    Ptr.ultras79
    Eu nu am sarit sa zic de Morris,doar i-am raspuns lui Highflyer,asta a fost singura legatura,nu cred ca ai fost atent!Si chiar nu vreau sa intru in polemici cu tine,te-am urmarit si pe "guestbook"-ul clujean,esti un ..fin cunoscator!Bafta maxima!
    P.S."basket" e doar un nick,ales la pura intamplare....

    cu 13 ani în urmă (17.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    Fometescu
    Fometescu a fost adus ca rezerva la postul de conducator de joc. Chiar daca e singurul "specializat" pe acest post. Are o varsta si atat mai poate. Si e bine venit echipei daca tineti cont de acest aspect.
    S-au incercat tot felul de teste de conducatori de joc care n-au dar rezultate, de aceea l-au adus pe Morris - desi s-a cam intarziat aici.

    cu 13 ani în urmă (18.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    completare
    1. sunt absolut sigur ca daca morris nu va juca bine, cel tarziu in vara va fi transferat. s-a mai intamplat si in mijlocul sezonului. vezi vladan jocovic. 2. fometescu a fost adus ca sa fie titular, pentru ca era roman (ceea ce era avantajos din cauza regulamentului) si aveam mare nevoie de un playmaker. starting pg era si a ramas chetreanu...care in perioada lui tab era permanent rezerva. sau din cand in cand playmaker a devenit cuia. atat mocanu cat si fometescu sunt castigatori de titluri nationale. am inteles ca s-a incercat cu ei, nu s-au adaptat, dar nu inteleg de ce au fost tinuti in continuare. 3. daca il naturalizam pe zoki (...daydreaming)...o mare parte din probleme s-ar rezolva :)

    cu 13 ani în urmă (18.02.2011) Raspunde
  • basket-U :

    Si intrebare
    Ai idee cine l-a adus pe Zoki la Cluj?:))

    cu 13 ani în urmă (18.02.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca highflyer :

    ok, point taken
    aici ai dreptate. dar nu poti sa contesti ca echipa lui tab era mult mai spectaculoasa si mai buna decat echipa de acum. ok, erau si mai multi bani... dar nivelul de joc era altul. sper sa mai vedem in curand o echipa cu acele calitati la cluj. dar cu criza asta nu cred ca se vor mai face investitii importante. si mai ramane lucrul cu etica conducerii...daca iti iei un angajament il respecti pana la capat. partea proasta ca in sportul romanesc in general (vezi basket, fotbal, rallye, etc.) castiga cine trebuie (adica cine da bani) iar performanta este doar o simpla sintagma. totul se imparte conform cotizatiilor iar federatiile au grija ca 'sponsorii' sa fie multumiti. in conditiile astea degeaba vrem noi sa vedem investitii in echipe, in jucatori, in infrastructura etc. we are the only ones to care.

    cu 13 ani în urmă (18.02.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!