Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

„Basketball is a game of runs” – cum s-a desfășurat o seară spectaculoasă în playoff-ul LNBM

„Basketball is a game of runs” – cum s-a desfășurat o seară spectaculoasă în playoff-ul LNBM

Marți, 18 aprilie, CSM Oradea, U-BT Cluj-Napoca și CS Rapid București au reușit să se califice în semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin, în timp ce BC CSU Sibiu a preluat conducerea în seria cu CSO Voluntari și poate obține calificarea joi, 20 aprilie.

Dacă ne uităm la scorul seriilor finalizate, probabil că ne gândim că au fost niște victorii ușoare pentru echipele care au terminat pe podium în clasament. Totuși, la capătul zilei de ieri, se putea la fel de bine să avem patru serii în care scorul este 2-1.

Pentru fanii neutri ai baschetului românesc, partidele jucate în 18 aprilie au fost extrem de interesante, iar această zi rămâne drept una dintre cele mai spectaculoase, datorită modului în care s-au desfășurat cele patru confruntări.

CSM Oradea o învinge pe SCM „Warriors” Timișoara în prelungiri

Mai întâi, CSM Oradea s-a deplasat pe terenul lui SCM Timișoara, după două victorii la peste 20 de puncte obținute pe teren propriu. Au dat de o formație hotărâtă să își vândă scump pielea, care, în prima repriză, parcă „a împrumutat” echipamentele de Jr. NBA ale lui Golden State Warriors, marcând 9/12 de la distanță.

Darrion Strong și Nikola Gajic s-au transformat pentru 20 de minute în Steph Curry și Klay Thompson și i-au dat mari bătăi de cap lui Cristian Achim. Bănățenii au continuat să conducă și în repriza a doua și, cu două minute și 46 de secunde rămase din sfertul al treilea, scorul era 57 la 49.

În următoarele două minute și 57 de secunde, orădenii au izbutit un parțial de 15-4, prin care au trecut la conducere. Tudor Gheorghe a dat replica de la distanță, Nikola Markovic a marcat și el o triplă, iar Justin Carter, Mark Ogden și Donatas Tarolis și-au trecut fiecare câte două puncte în cont.

Alb-violeții au rezistat bine, în ciuda revenirii extrem de rapide a adversarilor, și au avut șansa de a câștiga însă, în cele din urmă, la finalul timpului regulamentar, scorul era 79 la 79. În prelungiri, Leii-Roșii au evoluat mai bine, s-au impus cu 91 la 87 și au obținut calificarea în semifinale.

CSU Sibiu continuă să impresioneze în calitate de „Cenușăreasa” Ligii Naționale

Următorul meci a fost cel dintre CSU Sibiu și CSO Voluntari, singura serie în care scorul era 1 la 1, înaintea zilei de ieri. Spre deosebire de precedentele două întâlniri din sferturile de finală, în care fie au dominat galben-albaștrii, fie alb-albaștrii, de această dată jocul a fost echilibrat.

Asta până la începutul sfertului patru, când elevii lui Tomas Rinkevicius au reușit un parțial de 12-4 în patru minute. Cu șapte minute și 16 secunde rămase până la final, CSU Sibiu conducea cu 62 la 60. Patru minute mai târziu, după șapte puncte ale lui Roberts Blumbergs, trei puncte marcate de Mouhamed Barro și două puncte înscrise de Daniel Manchon, scorul devenise 74 la 64.

Încurajate de un public foarte activ, gazdele au gestionat bine avantajul și au câștigat cu 82 la 72, apropiindu-se la un succes de calificarea în penultimul act al campionatului. Jocul cu numărul 4 va avea loc joi, 20 aprilie, de la ora 19:00, tot în Sala Transilvania.

Leo Meindl, transformat în Tracy McGrady, înscrie 11 puncte în 61 de secunde

Disputa cu cel mai spectaculos final a fost, fără discuție, cea dintre SCM U Craiova și U-BT Cluj-Napoca. Foarte disciplinați, oltenii au profitat de forma modestă a clujenilor și au făcut două meciuri bune în BTarena.

Pe teren propriu, alb-albaștrii au evoluat și mai bine și în repriza a doua și-au dominat adversara, conducând în mai multe rânduri la 14-15 puncte. Alb-negrii au fost fără soluții atât în ofensivă, cât și în defensivă și părea că vor mai fi nevoiți să joace încă cel puțin un meci pentru a vedea dacă se califică în semifinale.

Cu 83 de secunde rămase până la finalul timpului regulamentar, SCM U Craiova conducea cu 82 la 70. În următoarele 61 de secunde, Leo Meindl a înscris 11 puncte, Karel Guzman a marcat și el 3 puncte, iar U-BT Cluj-Napoca a egalat la 84.

Probabil că în 9 decembrie 2004, când avea 11 ani, brazilianul campioanei en-titre s-a uitat la meciul dintre Houston Rockets și San Antonio Spurs în care Tracy McGrady a marcat 13 puncte în 33 de secunde, iar ieri, în Sala Polivalentă din Craiova, și-a amintit de acel moment.

De altfel, Meindl a terminat cu 34 de puncte și a devenit primul jucător al alb-negrilor care marchează peste 30 de puncte într-un meci de playoff de la... Mihai Silvășan, antrenorul său. În 23 mai 2014, în cel de-al 4-lea joc al semifinalei cu CSU Asesoft Ploiești, „Silvă” reușea 32 de puncte, cu șapte coșuri de la distanță. Totuși, prahovenii s-au impus cu 87 la 85, au trimis seria în decisiv și apoi s-au calificat în finală.

Revenind în prezent, în prelungirile duelului cu Craiova, Patrick Richard a fost eroul clujenilor, marcând un coș de trei puncte în ultima secundă, iar U-Banca Transilvania s-a impus cu 97 la 94 și s-a calificat pentru a șasea oară la rând în semifinalele Ligii Naționale.

Run de 16-0 pentru Rapid București și trupa lui Tudor Costescu se califică în semifinale

Dacă nu era de-ajuns, seara s-a încheiat cu duelul dintre FC Argeș Basketball și CS Rapid București, echipă ce a fost lipsită de Tyler Stone, baschetbalist care nu a avut drept de joc după ce a primit un fault descalificator în meciul al doilea de la București.

Piteștenii au profitat de acest aspect în repriza secundă, au jucat foarte bine și părea că nimic nu îi va mai opri în cursa lor de a prelungi seria. Cu șapte minute și 15 secunde rămase până la final, FC Argeș Basketball conducea cu 70 la 58.

În următoarele 6 minute și 45 de secunde, elevii lui Milan Mitrovic nu au mai înscris nici măcar o dată, în timp ce oaspeții au marcat 16 puncte prin Jay Threatt (5 puncte), Filip Barovic (5 puncte), Alexandru Olah (3 puncte), Mladen Jeremic (2 puncte) și Josip Bilinovac (un punct).

Astfel, scorul a devenit 74 la 70 pentru CS Rapid București. Cu toate acestea, la ultimul atac, CJ Wilson a avut șansa egalării în mână, însă nu a gestionat bine faza, iar giuleștenii s-au impus cu 75 la 72, calificându-se în penultimul act al campionatului, unde se vor duela cu U-BT Cluj-Napoca.

Așadar, patru meciuri din sferturile de finală jucate aseară și în toate patru formațiile care au câștigat au izbutit niște run-uri impresionante. CSM Oradea a avut 15-4 în două minute și 57 de secunde, CSU Sibiu a realizat un parțial de 12-4 în patru minute, U-BT Cluj-Napoca a reușit un run de 14-2 în 61 de secunde, iar Rapid București a avut 16-0 în șase minute și 45 de secunde.

Cum spune Eduard Popa, unul din veteranii redacției noastre, „basketball is a game of runs”.

*foto: Manases Sandor/u-bt.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!