Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Mureș se impune împotriva unui Ploiești suferind

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.12.2011


Rade Dzambic a fost cel care a comis teren la cea mai importantă fază a partidei

BC Mureș a obținut prima victorie din istoria confruntărilor oficiale cu CSU Asesoft Ploiești. Ardelenii s-au impus la Brazi, scor 77-73, pentru cea de-a 9-a victorie stagională.

Interesant este că această premieră este realizată de un antrenor aflat la primele experiență în baschetul românesc. Srecko Sekulovic a condus pe BC Mureș la primul meci în deplasare!

În debutul partidei, surprinzător cu Radu Paliciuc în garnitura de start, BC Mureș a surprins prin modul în care s-a apărat pe faze de om la om. Astfel, Jason Forte a strâns la Aleksandar Vlahovic, în vreme de JuJuan Cooley s-a apărat la Levente Szijarto. În schimb, gazdele au apelat la o împerechere clasică, post pe post. Totuși, ardelenii au schimbat destul de des, apelând în numeroase situații la apărare zonă, mai ales că aceștia au început să se umple de faulturi.

Pe faza de atac oaspeții s-au trezit liberi în mai multe rânduri pe semicerc și aceștia nu s-au sfiit să arunce și să marcheze foarte mult prin acest procedeu, chiar și prin Vărgil Stănescu, jucător care nu marcase niciun coș din spatele semicercului în primele 12 etape. Astfel diferența a crescut la zece lungimi chiar înaintea expirării timpului de joc în prima secvență. Această desprindere a fost posibilă și pe fondul impreciziei celor de la Ploiești la linia de pedeapsă, acolo unde s-au consemnat șase ratări în primele zece minute.

Asesoft s-a apropiat la cinci puncte pe tabela de marcaj, însă Forte, Lăpuște și Watson au marcat de la distanță pe posesii succesive în finalul reprizei astfel consemnându-se cea mai mare diferență înregistrată, scor 33-47. Diferența în primele 20 de minute s-a făcut pe fondul aruncărilor de la distanță, unde BC Mureș a conectat de zece ori cu procentaj de peste 70%, în vreme ce Ploieștiul a avut doar patru reușite.

n debutul reprizei a doua Mureșul a fost de nerecunoscut. Virgil Stănescu a marcat de două ori din acțiune, dar jocul colectiv al oaspeților a suferit pe ambele faze. Amfitrionii au simțit acest lucru și au profitat din plin. CSU Ploiești a realizat un parțial de 17-4 și a preluat conducerea după greșeala tehnică dictată împotriva băncii mureșene care a protestat într-un moment în care posesia îi aparținea!
Liviu Dumitru a marcat al 3-lea și ultimul coș din acțiune al lui BC Mureș în sfertul al 3-lea, dar în pofida faptului că a dat cu piciorul la tot avantajul construit în prima repriză scorul ăi era favorabil la intrarea în sfertul decisiv, după liberele lui Calvin Watson.

Cele două echipe se mențin aproape pe tabela de marcaj, oaspeții având mai mult inițiativa pe tabela de marcaj. CSU Ploiești a ajuns în penalizare încă de pe la jumătatea secvenței decisive, în vreme ce în aceeași perioadă Mureșul a comis un singur fault. Asta după ce în primele 30 de minute oaspeții au faultat mai mult.
Szijarto și Vlahovic marchează din acțiune dar Virgil Stănescu înscrie o aruncare lungă de două puncte care a dus pe BC Mureș la patru lungimi pe tabela de marcaj. Urmează primul și unicul coș al lui Cătălin Burlacu în acest meci, înainte ca JuJuan Cooley să stabilească scorul final de la linia de pedeapsă. Jucătorii celor două echipe au pierdut posesia mingii pe aceeași fază de mai multe ori, dar asta nu a mai schimbat soarta meciului.

Astfel s-a scris istoria primei victorii mureșene.

Din nou lipsită de Mike Jones, echipa din Ploiești a rulat șapte oameni. Fiecare dintre ei a bifat cel puțin 15 minute de joc. Echipa lui Arnautovic a plătit tribut greșelilor de la linia de pedeapsă, unde statistica a consemnat la final 15/25, adică 60%!

Prahovenii au obținut 12 recuperări ofensive, iar din statistica pe care colegul meu, Costin Marinescu, a ținut-o pe parcursul acestei partide, reiese că gazdele nu au marcat niciun punct. Așadar 12 posesii suplimentare pe care gazdele le-au irosit!

Procentajele la aruncările din acțiune nu au fost grozave, prahovenii având 26 reușite din 59 încercări pentru 44%. Asta în consițiile în care recuperările defensive nu au funcționat la fel de bine, iar numărul de posesii pierdute a fost apropiat de cel al adversarului.

Însă cel mai mult a contat modul în care jucătorii prahoveni au prestat în acest meci. Cătălin Burlacu nu a marcat niciun punct în primele 30+ minute de joc și a terminat cu 2 puncte, 7 recuperări și 3 pase decisive înainte de a fi descalificat cu un indice de 5 la eficiență în 28 minute de joc.

De asemenea, Rade Dzambic a forțat o mulțime de aruncări, având 38% din acțiune și șase ratări de la semicerc. Tandemul Vlahovic - Albijanic a combinat pentru 32 puncte, unul dintre ei fiind cel mai bun recuperator, iar celălalt principalul pasator al echipei în acest meci.

Totuși, Ploieștiul simte din plin lipsa aportului americanului Mike Jones. În această confruntare, cu Burlacu inexistent pe faza ofensivă (nu doar la finalizare), s-a văzut că echipa nu are niciun jucător capabil să producă în mod constant pe faza de atac. Cert este că ploieștenii suferă serios și fără îndoială că se impun niște modificări în efectivul de jucători. Cîțiva jucători din actuala echipa a Asesoftului nu se ridică la nivelul pretențiilor acestei echipe. Sunt ferm convins că urmează câteva modificări, câte una pe posturile de fundași și una sub panou.

Srecko Sekulovic a rulat nouă oameni, șapte dintre ei având contribuții semnificative pe faza ofensivă. El pare să fie pe aceeași lungime de unde cu noii săi elevi. Tactic tehnicianul ex-iugoslav a surprins prin dispunerea oamenilor în faza de apărare om la om dar și cu defensiva zonă pe care adversarul nu a avut cu ce să o contracareze deoarece a aruncat fals și nu a plimbat mingea în așa fel încât să o expună.

Fără îndoială misiunea oaspeților a mult mult simplificată de aruncările de la distanță care au continuat să cadă pe toată durata primei reprize. Iar lucrurile au mers foarte prost în sfertul 3, când BC Mureș a avut trei reușite din acțiune, toate din spațiul de trei secunde și fără ca ardelenii să mai marcheze vreun coș din spatele semicercului în repriza a doua.

Fundașii JuJuan Cooley și Adrian Tudor au avut probleme la aruncări, cel din urmă ratând tot în cele 15 minute de joc. În rest, toți ceilalți jucători ai Mureșului au avut cel puțin 50% din acțiune.

În continuare cvintetul Cooley, Watson, Forte, Lăpuște, Stănescu bifează minute importante de joc. Nu este un lucru neapărat rău, iar pe parcurs și în măsura în care jocul de construcție al ardelenilor se va îmbogăți cu câteva scheme, e posibil ca un număr limitat de jucători să fie folosiți, mai ales dacă aceștia vor oferi satisfacție.

Ca și opinie personală Cooley a aruncat prea mult, însă atât timp căt a fost liber pe semicerc, în prima repriză, acest lucru a fost benefic echipei sale. Totuși, 29% la aruncările de două puncte nu va fi niciodată un procen bun.

Liviu Dumitru, exact acel gen de jucător care poate oferi momente importante de satisfacție în timp limitat de joc, pare să joace mai sigur. Cel puțin în meciurile cu Pitești și Ploiești a făcut-o.

Astfel, Srecko Sekulovic aduce o victorie pe care nu au reușit-o Mihai Corui, Audrius Prakuraitis sau Deri Csaba. De asemenea, ardelenii au 2-0 sub comanda ex-iugoslavului, ambele victorii fiind realizate la capătul unui final echilibrat de meci.

Foto: Radu Roşca (staychill.net)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!