Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Timișoara, liderul meritat al Diviziei A

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.12.2011

Liderul meritoriu al Diviziei A la baschet masculin la jumătatea sezonului regulat în ediția 2011/12 este Baschet Club Timișoara. Formația de pe malul Begăi a strâns 13 victorii și a pierdut de două ori pentru a întâmpina sărbătorile de iarnă cu două puncte mai multe decât principalele urmăritoare.

Conducerea clubului bănățean l-a instalat pe Predrag Badnjarevic în funcția de antrenor principal al echipei în vară. A fost o modificare extrem de importantă după un ciclu în care Dragan Petricevic a adus primul trofeu din istoria clubului, alături de co finală de campionat, două finale de cupă națională respectiv una într-o ligă regională.

Decizia numirii lui Badnjarevic nu putea să fie mai inspirată. Antrenorul ex-iugoslav a remaniat din temelii efectivul de jucători străini. A rămas căpitanul Nenad Markovic, jucător aflat sub contract cu gruparea alb-violetă și a fost înregimentat Branko Cuic, un alt jucător cu foarte bogată experiență în Divizia A.

În continuare lotul a fost fortificat cu nume absolut noi pentru baschetul din țara noastră: Zlatko Jovanovic, Ivan Siriscevic, Dominique Archie, Robert Sarovic, iar mai apoi, după accidentarea celui din urmă, a venit Nikola Jovanovic.

Leii din Banat au pornit ca din pușcă în sezonul competițional 2011/12. Creditați cu șansa a doua în dubla cu BC Mureș din primul tur al Cupei României, baschetbaliștii alb-violeți au surprins întreaga suflare baschetbalistică din țara noastră cu o victorie categorică în prima manșă rezolvând practic calificarea din primul act. Rezultatul final (90-67) a fost prea blând cu ceea ce s-a întâmplat în teren, în timpul unui joc în cadrul căruia diferența maximă a fost la un moment dat de 32 lungimi.

Timișoara a pierdut manșa a doua dar după ce s-a întâmplat în tur ambele protagoniste erau deja cu gândul la startul sezonului regulat. Din punct de vedere sportiv acesta a demarat foarte bine pentru Leii din Banat. Aceștia au câștigat meciul cu CSM București și au pierdut pe terenul campioanei în primele două etape, dar în aceste jocuri nu au beneficiat de aportul lui Robert Sarovic, cel care trebuia să fie pivotul echipei.

Odată cu însănătoșirea pivotulul germano-sârb echipa bănățeană Badnjarevic a avut la dispoziție întregul efectiv de jucători și lucrurile au mers din bine în mai bine. BC Timișoara a prestat fără greșeală în campionat contabilizând 12 victorii consecutive pe fondul unui joc foarte sigur.

Dacă nu e suficient că o echipă complet nouă a realizat astfel de rezultate în prima jumătate a sezonului atunci luați în considerare faptul că BC Timișoara este angrenată și în Liga Balcanică EuroHold. Iar pentru orice echipă de club românească participarea într-o competiție continentală este un adevărat calvar. Lotul este măcinat, antrenamentele nu se mai pot desfășura în ritmul normal și implicit pregătirea jocurilor în funcție de capacitatea sau punctele forte ale adversarului trebuie realizată în timp record.

Rezultă oboseala fizică a jucătorilor, suprasolicitarea staff-ului tehnic, care în România este ridicol de subțire, iar de aici vine și extenuarea mentală a tuturor factorilor implicați la echipă. Așadar, ce a realizat BC Timișoara în turul Diviziei A este de-a dreptul impresionant. Ca și opinie personală, înfrângerea cu BC Mureș a venit scontat. Nu spun că ardelenii nu au avut niciun merit, dar alb-violeții veneau după un șir de meciuri importante și prea multe ca număr.

Dacă pe teren nu au fost probleme, situația a stat altfel în afară lui. O parte a susținătorilor echipei s-au războit cu conducerea administrativă și au întâmpinat dificultăți să accepte înregimentarea lui Bogdan Popescu, jucător declarat persoana non-grata în Sala Constantin Jude după incidentele de pe vremea când a îmbrăcat echipamentul Rapidului respectiv pe cel al Stelei. De asemenea, a existat o problemă cu faptul că Badnjarevic nu mizează pe Nenad Markovic. Situația s-a limpezit pe parcurs, publicul fiind la datorie în meciurile importante disputate pe teren propriu.

Revenind la ceea ce se întâmplă pe teren, să vorbim puțin despre rotație. Dacă vă imaginați că Timișoara folosește o rotație adâncă aș spune că vă înșelați. Nu este una foarte scurtă, dar țineți cont de faptul că Leii din Banat au bifat 22 de meciuri oficiale în trei luni. Cu alte cuvinte un meci la patru zile.

Badnjarevic folosește cu regularitate cuplul Zlatko Jovanovic - Branko Cuic pe posturile de fundași, doi jucători originari din aceeași localitate și care se simt excelent împreună, iar Dragoș Andrei bifează, dacă îmi este permis, prea puține minute de joc pentru potențialul evident. Mă refer la principalele calități ale acestui jucător: este român și vorbim despre un jucător inteligent.

Antrenorul și-a construit o echipă în care poate roti cu ușurință rolurile jucătorilor. Astfel, Timișoara a avut foarte multe momente în care a jucat fără un pivot clasic. Nu mă refer doar la talia ci și la jocul de pivot. Desigur acest lucru e posibil atunci când ai la dispoziție jucători ca Bogdan Popescu sau Dominique Archie. Poate cel mai dinamic și puternic cuplu de extreme în Divizia A pe parcursul primelor 15 etape, iar din punct de vedere individual ei se numără printre cei mai prolifici realizatori în folosul echipei.

Nu trebuie să minimalizăm aportul lui Ivan Siriscevic, una dintre rezervele cu cea mai consistentă contribuție în prima jumătate a sezonului. El s-a remarcat în special pe faza ofensivă, la aruncările din afara semicercului.

În fine, pe postul de pivot, în cele 25-30 de minute ale unui meci în care acesta este folosit, Badnjarevic a mizat în prima parte a sezonului pe Sarovic, iar în luna decembrie l-a rulat pe ultimul venit Nikola Jovanovic. De asemenea, Dan Păltinișanu a fost a doua opțiune în centru, dar el este departe de prestațiile din era Petricevic.

Într-o competiție foarte disputată, așa cum este Divizia A în acest sezon competițional, BC Timișoara se situează pe locul 3 la puncte marcate pe meci (88.9) respectiv pe poziția a 4-a la puncte încasate (73.9). Vorbim despre singura echipă care a pierdut un singur meci în deplasare și una care s-a luat la întrecere pe parte de angajament fizic indiferent de numele adversarului. Iar în Divizia A sunt câteva echipe extrem de puternice din acest punct de vedere.

BC Timișoara va rămâne una dintre echipele de urmărit în partea a doua a sezonului și cu siguranță fanii acestei echipe au de ce să-și facă planuri la primăvară.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!