Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BIBL. Mingea de baschet nu e întotdeauna la fel de... "rotundă"

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
08.11.2011

Cât de mult contează "marca" de pe mingea de baschet?

Acest material nu este unul publicitar. Şi nici nu se doreşte a fi. Nu va face remarci pozitive asupra unui brand sau altul. Ştim cu toţii câte lucruri mai mari sau mai mici contribuie la succesul unei echipe, indiferent de meci şi de competiţie.

Vorbim în cazul de faţă despre duelul dintre BC Timişoara şi Torus Skopje şi un element care ar putea afecta ambele echipe, asta ca să nu fim părtinitori. Pentru că, indiferent de elementele din jurul unui meci, acestea se răsfrâng asupra ambelor echipa combatante.

Celebra expresia "mingea e rotundă" ar putea avea o altă nuanţă marţi seara. Este vorba despre mingea cu care se joacă în Liga Balcanică, una marca Spalding. Balonul este diferit de cel cu care echipele sunt obişnuite din Divizia A, unde se folosesc mingi Molten.

Există sau nu aşadar o diferenţă între cele două mărci? Timişorenii spun că DA. Astfel, alb-violeţii au făcut prima dată cunoştinţă cu o minge Spalding la meciul din Bulgaria, din prima etapă a Ligii Balcanice cu Rislki Samokov. Astăzi, la partida cu Torus, bănăţenii şi macedonenii vor evolua cu acelaşi tip de minge.

Care este însă diferenţa dintre cele două "obiecte" ale jocului?

Ca dimensiune, baloanele sunt la fel. Mingea Molten este însă una cu o suprafaţă mai moale şi mai elastică, astfel că după contactul cu parchetul, aceasta sare mai mult de la podea. În schimb, mingea Spalding are o textura mai rigidă, o sufrafaţă mai mată şi sare mai puţin după contactul cu podeaua.

Astfel, în reflexul sportivilor care evoluează în România cu Molten ar putea apărea un mini scurt-circuit pentru că şi reperele lor vor fi altele. E evident că un baschetbalist care se respectă şi are şi experienţă nu urmăreşte niciodată mingea în timp ce driblează sau o bate de parchet şi ştie mereu la ce distanţă să o "aştepte" înapoi în mână. Marţi însă, baschetbaliştii ambelor formaţii vor trebui să îşi "reconfigureze" reperere, pentru că mingea Spalding nu va fi atât de... săltăreaţă.

Antrenorul timişorenilor a vorbit şi despre acest aspect înaintea meciului cu Torus Skopje. Predrag Badnjarevic spune că "mingea e destul de ciudată, nu suntem obişnuiţi cu un astfel de balon care sare ciudat, dar e la fel de adevărat că nici adversarii noştri nu sunt obişnuiţi cu ea".

Rămâne de văzut până la urmă cât de mult este influenţat un joc de baschet atunci când mingea nu e întotdeauna la fel de... "rotundă".

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!