Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Calcule. Patru pentru locul 4

Adrian Micinic

Adrian Micinic
18.03.2013

După ce am discutat despre lupta pentru prima poziție la încheierea sezonului regulat în Liga Națională de baschet masculin, a venit momentul să luăm în discuție disputa pentru locul al 4-lea.

Poziția a 4-a este accesibilă, după 27 de etape disputate, pentru o serie impresionantă de echipe. Ținând cont de programul pe care îl mai au de disputat este prea puțin probabil ca echipele situate pe podium la ora actuală. E cât se poate de posibil ca locurile între ele să se schimbe, dar e prea puțin probabil ca vreuna dintre ele să alunece în afara primelor trei clasate la încheierea fazei regulate.

Pe de altă parte, poziția a 4-a constituie un avantaj în condițiile în care echipa care va încheia sezonul regulat pe acest loc își creează un avantaj important și anume beneficiază de avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului. Ca fapt divers, în sezonul precedent locul 4 în sezonul regulat a câștigat campionatul.

Concret, în acest moment lupta pentru locul 4 implică și poziționarea pe următoarele trei locuri. În această discuție intră, în ordinea actuală a clasamentului, următoarele echipe: SCM U Craiova, Gaz Metan Mediaș, BC Timișoara și U Mobitelco Cluj-Napoca.

Iată programul celor patru echipe în ultimele trei etape:

Et. SCM U Craiova U Mobitelco Cluj Gaz Metan Mediaș BC Timișoara
19-8 18-9 18-9 18-9
28 Cluj @Craiova Ploiești @Timba
29 @Mediaș @Oradea Craiova Giurgiu
30 Oradea Pitești @Timba @Farul

Observăm, așadar, că în ultimele patru etape sunt programate două jocuri între locurile 4-7.

Cel mai avantajos program îl are BC Timișoara. Leii din Banat nu întâlnesc nicio echipă din primele 11 clasate.

Mediaș și Cluj întâlnesc două echipe din jumătatea superioară a clasamentului, iar Craiova are trei astfel de adversari în ultimele trei runde.

Iată rezultatele consemnate în meciurile directe, întrucât e posibil ca două sau chiar mai multe echipe să se afle la egalitate de puncte după 30 de etape:

Meci Tur Retur General  Egalitate în doi 
Craiova vs Cluj  86-77    1-0 ?
Mediaș vs Timișoara  69-77   80-86  0-2 avantaj Timișoara
Cluj vs Mediaș  80-92   59-84  0-2 avantaj Mediaș
Timișoara vs Craiova  70-83   85-81  1-1 avantaj Craiova
Craiova vs Mediaș  82-70    1-0 ?
Cluj vs Timișoara  89-79   95-84  2-0 avantaj Cluj

Așadar, Craiova are avantaj în fața Timișoarei în caz de egalitate de puncte. Pe de altă parte, a învins în tur atât pe Cluj cât și pe Mediaș. Pentru a avea avantaj în caz de egalitate în fața ambelor trebuie să câștige ori să piardă la cel mult 11, respectiv 8 puncte.

Pe de altă parte, observă că Timișoara, Mediaș și Cluj au câte un avantaj și un handicap fiecare în caz de egalitate în doi.

Va fi extrem de interesant un eventual calcul la egalitate în trei sau chiar patru.

Citiți și

Calcule. Lupta pentru locul 1 la încheierea sezonului regulat 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!