Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Carmen Tocală: "Peste doi ani echipele vor trebui să evolueze cu un jucător U22 pe toată durata primului sfert"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
26.12.2011

Carmen Tocală a fost prezentă joia treuctă, 22 decembrie, într-o emisiune despre baschet pe postul TV Digi Sport 3. În cadrul acestei emisiuni s-a discutat despre regula de un jucător român pe teren pe tot parcursul meciului. Preşedintele FRB concluzionează că "în şase ani de zile nu am dovedit că naţionala noastră a crescut datorită acestei reguli".

Suntem într-un conflict cu noi înşine. Vrem să jucăm în euroligă, dar dorim să avem şapte jucători români. Dacă ne uităm la echipele care sunt înscrise nu au limită. În acelaşi timp dorim să avem în campionat jucători români de valoare. Jucătorii care s-au ridicat în acest moment sunt foarte tineri: jucători de 19 ani, 20 de ani respectiv 21. Se va discuta situaţia în Adunarea Generală. Avem jucători valoroşi cu o vârstă mai ridicată, experimentali. Ce se întâmplă dacă acest jucători renunţă la baschet ? Rămânem cu regula de un jucător român. Nu am dovedit în şase ani de zile că naţionala noastră a crescut datorită acestei reguli.

Tocală afirmă că regula de un jucător pe tot parcursul terenului ar putea fi adaptată. Astfel, peste doi ani, echipele din Divizia A vor trebui să evolueze cu un jucător U22 pe tot parcursul primului sfert. Adică cu un jucător născut în anii 1991 respectiv 1992 sau mai tineri, generaţia U20 de acum care nu a fost înscrisă în Campionatul European, din vara anului 2012, pentru că se consideră că nu este de valoare.

Peste doi ani, numai în primul sfert fiecare echipă va trebui să evolueze cu un jucător sub 20 de ani sau sub 22 pentru că sunt generaţiile 91-92 la care nu facem referire. Asta este intenţia noastăr să schimbăm regula de un jucător român cu aceasta.

Referitor la salariile din România, preşedintele FRB este de părere că sportivii autohtoni au profitat de această regulă ca să câştige mai mult.

Sunt jucători care au salariul mare pentru că, este normal, au valoare. Vine linia a doua a jucătorilor care şi-au ridicat cota salarială datorită acestei reguli. Nefirescul s-a întâmplat în momentul în care jucătorii străini şi au salarii mai mari decât ale românilor şi comparabile cu cele din EuroCup şi EuroChallenge, dar ca valoare mult sub. Salariile mari ale românilor au dus ca cele ale străinilor să sară. Cazul lui LeVar Seals. A ajuns în România pe o sumă mică, s-a afirmat, a auzit că jucătorii români sunt mai bine plătiţi decât el chiar dacă sunt mai slabi şi ajunge imediat la dublul salariului.

5 comentarii la aceasta stire:
  • cristi_g :

    baschet in Romania
    Fiul meu practica baschetul, dar pentru ca in Romania NU SUNT ANTRENORI sunt antrenori capabili sa formeze jucatori cel putin de nivelul diviziei A, in plus FRB este ingrijorata ca jucatorii romani castiga prea mult, voi avea grija ca fiul meu sa o lase mai usor cu baschetul. Nu merita sa practici baschetul in Romania. Principalul motiv este ca FRB este incapabila sa formeze antrenori. Jucatorii romani intra in concurenta cu jucatorii straini care au fost formati de ANTRENORI de baschet care in Romania NU EXISTA. Antrenorii actuali fac totul dupa ureche .. niste amatori de care profesionalismul e foarte departe, iar FRB e deranjata ca jucatorii romani castiga prea mult. Ok, ramaneti voi cu baschetul vostru, ca nu merita ca tinerii sa-si consume energia cu baschetul de performanta. Sport de masa, da, merita pentru intretinere si relaxare ... incet-incet ajung la concluzia ca baschetul de performanta este o alegere proasta.

    cu 12 ani în urmă (26.12.2011) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    marea noastra problema
    este ca nu stim sa ne organizam. hai sa presupunem ca la nivel de spectacol, baschetul din romania comparativ cu alte sporturi de sala este acum destul de ridicat. salile incep sa se umple, televiziunile sa fie atente la fenomen, sa speram ca si publicitatea sa fie mai interesata. dar jucatorii? cred in continuare ca baschetul la noi nu va evolua, atat timp cat nu va exista un sistem ORGANIZAT pentru instruirea jucatorilor de orice varsta, coroborat cu o baza materiala adecvata si competente tehnice si organizatorice. suna cam a limba de lemn, dar asta e. asadar antrenorii, arbitrii si conducatori competenti, prin modul in care vor actiona, vor genera jucatori de valoare. pana atunci ... o sa avem parte de jucatori romani de valoare doar prin exceptii sau formati in strainatate. liberalizarea numarului de jucatori straini in echipele noastre ar elimina acum total romanii din echipe. chiar si antrenorii romani ii numeri pe degete. cu ce incepem? sa investim in INSTRUIREA ANTRENORILOR care au chemare spre acest sport la toate nivelurile de varsta a jucatorilor daca dorim jucatori de valoare!

    cu 12 ani în urmă (26.12.2011) Raspunde
  • crina :

    Trial Brașov
    Daca cei care au fost la fete U16 au avut surpriza de a vedea ca cei de acolo nu știu sa explice ce tre sa facă fetele,au văzut bine.Am fost acolo si nu am înțeles mai nimic.Puneti antrenori ce sunt in stare sa si vorbească nu doar sa asculte,sa priceapa ce spun ei acolo,ca altfel o sa fim la fel de handi in baschet ca si pana acum.Imi doresc sa nu mai dureze mult aceasta mascarada a asazisilor antrenori de lot.

    cu 12 ani în urmă (26.12.2011) Raspunde
  • CSU Asesoft Ploiești ineacsu :

    @tocala
    si cum or sa arate echipele peste 2 ani? sa zicem sibiu.. un junior umflat cu pompa care poate sa si dea viata pe teren 10 minute si inca 7 americani in lot dintre care probabil 3-4 or sa joace 40 de minute. E cea mai mare tampenie pe care am auzit-o. Mai bine obliga fiecare echipa sa isi bage jucatorii la U23. Mai bine se infiinteaza o liga pro cu 12 echipe maxim potente din punct de vedere financiar care prezinta garantii. Liga a 2-a ar fii mai disputata. Ar trebui sa se faca etape cum sunt acum la A. Cu 12 echipe in divizia A s-ar putea face ceva gen NBA. 2 conferinte si mai multe meciuri sau nu stiu.. Sa aiba fiecare echipa 40-50 de meciuri pe sezon. Meci la 3-4 zile. Asa ar putea sa creasca baschetul in Romania si asa s-ar indrepta si media mai mult catre fenomen. Cu 12 echipe puternice si cu niste recompense ca in liga campionilor or sa inceapa sa vina si sponsorii gandindu-se ca isi pot recupera investitiile la sfarsitul anului si or sa fie din ce in ce mai multi bani. Nu o sa mai castige Asesoft 7 ani la rand campionatul. Fiecare echipa s-ar bate la titlu nu ca acum..la ora actuala primele 8 echipe cu cateva exceptii arata ca pot ajunge in finala. Insa sunt sigur ca nu o sa fie asa. In retur o sa iasa la lumina experienta jucatorilor in comparatie cu banii putini pe care au fost adusi..

    cu 12 ani în urmă (27.12.2011) Raspunde
  • cristi_g :

    @crina
    Antrenorii pe care ti-i doresti adusi nu exista in Romania. Ori ii formeaza cineva (dar n-are cine) ori sunt adusi din strainatate si antrenorii romani invata de la straini. Mai este cate un antrenor strain de juniori ratacit prin Romania dar cand omul vede ce brambureala este in sistem nu sta mai mult de 1-2 ani, timp in care n-ai ce sa implementezi la nivel de juniori. In cazul antrenorilor adusi din strainatate, FRB nu-si pune problema sa le plateasca munca ... ca deh ... nu le-o plateste nici la antrenorii romani. Ei nu vor pricepe ever ca nimeni NU FACE PERFORMANTA GRATIS. Si daca vor progrese la nivel de baschet juvenil, trebuie sa-si faca un BUGET destinat formarii ANTRENORILOR. Daca FRB crede ca in Turcia (este model FRB) baschetul a crescut fara investitii masive in antrenori straini, se inseala amarnic. FRB pretinde ca cluburile private sa le plateasca salariile antrenorilor straini de juniori si federatia sa se foloseasca doar de ei. FRB nu pricepe niste lucruri elementare: nimeni nu lucreaza pe gratis in ziua de azi, cantonamentele in ziua de Craciun sunt o tampenie (tine de epoca in care Craciunul se numea Mos Gerila) etc. etc.

    cu 12 ani în urmă (27.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!