Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Carte fără precedent scrisă de un baschetbalist român

Carte fără precedent scrisă de un baschetbalist român

Într-o țară în care sportul și educația sunt văzute ca două drumuri distincte, care nu au nimic de-a face unul cu celălalt, faptul că un baschetbalist român a scris o carte de dezvoltare personală pentru copii este un aspect remarcabil.

Sebastian Ionescu, jucătorul lui CSM Miercurea Ciuc, a publicat o carte intitulată „Ca sportivii”, prin care își propune să îi ajute pe copii și adolescenți să își formeze o mentalitate sănătoasă. Titlul este sugestiv și îi arată pe sportivi ca niște modele demne de urmat, datorită mentalității pe care aceștia o au și a gradului ridicat de conștientizare.

Basti Ionescu a înțeles că gândirea unui om nu poate fi schimbată cu niște sfaturi rostite direct, ci e nevoie ca cei în cauză să înțeleagă principiile, să le asimileze și să își tragă propriile concluzii. Această intuiție l-a determinat pe tânărul autor să scrie o carte funny, dar în care este ascuns un set de învățături. În ciuda limbajului simplu utilizat, Basti avertizează că lucrarea sa are o profunzime ce trebuie descoperită.

Ca sportivii” e relatată într-un stil ușor de înțeles și de-aici se deprind unele învățături. Adică sunt sugerate de către personaje. Nu sunt niște pași care trebuie urmați. Puștiul din carte trage singur concluziile în urma unor chestii pe care le întâmpină. Deși pare o lectură ușoară, ascunde un set de învățături bine structurate.

Mai mult decât atât, baschetbalistul în vârstă de 24 de ani nu pretinde că are toate răspunsurile, ci scrie din propria lui experiență, ca o persoană care a trecut prin dificultățile specifice vârstei căreia i se adresează. Basti ne-a povestit de o perioadă mai grea din viața lui în care a avut nevoie de ajutor.

Deşi am îmbraţişat baschetul de la o vârstă fragedă şi am învăţat cum să trec peste stres şi să acţionez în situaţii critice, tot m-am lovit de momente grele, de depresie, anxietate şi stări negative. Atunci când am semnat în Germania, am vrut să mă detaşez de stresul pe care îl simţeam în campionatul intern. Chiar dacă am vrut să evit asta, tot am fost afectat de „sindromul jucătorului român". Analizând, ambele asociat cât şi disociat, mi-am dat seama că momentele de „reuşită" ale jucatorilor români, se ating cu mult mai mult stres decât ar fi necesar. Orice jucător român poate vorbi subiectiv despre asta, pentru că odată ajunşi la nivelul de seniori, suntem supuşi la inflamaţii mentale care nu sunt necesare...în urma cărora apar frustrări şi stări de depresie. Factorii principali cred că sunt favorizarea jucătorilor străini şi neluarea în considerare a abilitaţilor românilor tineri. Spun asta fiind conştient de paşii pe care am mers crescând, nu pe baza unor frustrări - sunt realist şi ştiu că experienţele neplăcute din trecut, nu le determină pe cele din viitor!

Fostul component al naționalei României a trecut cu bine peste momentele dificile și s-a dezvoltat foarte mult în acest proces. Experiența aceasta l-a motivat pe Basti să își dorească să îi ajute și pe alții în propria lor călătorie, iar unul dintre instrumentele alese este această carte.

În carte este vorba de un puști introvertit, în jurul vârstei de 10 ani și despre parcursul său. El petrece două săptămâni cu vărul lui mai mare, care e baschetbalist. Acesta, prin propriul exemplu, îi sugerează modalități de a-și crea o mentalitate organică, prin care să fie conștient de ce se întâmplă în viața lui, cu scopul de a fi liniștit și încrezător în propriile puteri… ca un baschetbalist profesionist! Momente dificile vor exista, însă contează modul în care sunt asimilate şi reacţia propriu-zisă! La final, Patric află cum să fie conştient de fiecare moment şi asta îl ajută să-şi înfrunte temerile şi să fie mai liniştit şi încrezător!

Întâmplările din viața lui Patric nu au avut efect doar asupra lui, ci și asupra cititorilor. Cartea a ajuns în două școli private din Craiova și a fost analizată la orele de Limba și Literatura Română, unde a fost dată ca exemplu pentru specia literară „jurnal”. Iată ce spune o elevă care a citit „Ca sportivii”:

Această carte este exact ce mi-a trebuit într-un moment în care mă simţeam secată şi indiferentă. Momentul în care simţi că lucrurile îţi scapă de sub control nu este unul plăcut. Această carte îţi dă toate „uneltele” să te pui din nou pe picioare şi să fii cea mai bună versiune a ta.

În viziunea lui Basti, a fi cea mai bună versiune a ta înseamnă a avea un spirit critic, a reuși să discerni între informațiile utile și cele nefolositoare și a lua decizii cu sens, care să contribuie atât la dezvoltarea ta, cât și la sănătatea ta psihică.

Observ în jurul meu că mulți oameni posedă o „mentalitate împrumutată”. Asta înseamnă că lipsește conștientizarea... se vede că majoritatea suferă de “gânduri sponsorizate”. Adică se comportă cum au fost învățați, fără să-și treacă acțiunile prin filtre personale. Organic/sănătos este să fii conștient de propriile gânduri și acțiuni, să știi scopul și intenția comportamentului tău. Această carte oferă, printr-un limbaj ușor de înțeles, toate uneltele care te ajută să îți formezi un grad de conștientizare, care prin disciplină duce la o mentalitate sănătoasă!

Sebastian Ionescu (n. 1997, Craiova) este baschetbalist de performanță. La vârsta de 16 ani a fost convocat pentru prima dată la echipa națională a României (la categoria sa de vârstă). După patru ani de activitate în campionatul juvenil, dar jucând și pentru diferite echipe profesioniste de baschet, în vara anului 2017, a facut parte din selecția națională care a câștigat Campionatul European (divizia B) la categoria sub 20 de ani. Ulterior, în aceeași vară, a condus echipa națională a României, în calitate de căpitan, la Universiada din Taipei, Taiwan. În momentul scrierii acestei cărți, el continuă să joace baschet la cel mai înalt nivel din țară, pentru CSM Miercurea Ciuc, dupa ce a petrecut sezonul 2019/2020 în liga regională a Germaniei, unde a fost votat, de către Eurobasket.com, în echipa ideală a Regionalliga de Nord.

Cartea „Ca sportivii” poate fi achiziționată de pe următorul link: casportivii.com/comanda-cartea.

*foto: arhivă personală – Sebastian Ionescu

4 comentarii la aceasta stire:
  • Popescu Marcu-George :

    Bravo
    Sebastian Ionescu

    cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    • sebastianionescu:

      Apreciez!
      Multumesc frumos pentru sustinere!

      cu 2 ani în urmă (14.10.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca romeovura :

    Frumos
    O concepție bună pusă pe foaie.

    cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    • sebastianionescu:

      Sanatate!
      Ma bucur ca imi recunoasteti intentia! Apreciez asta foarte mult!

      cu 2 ani în urmă (14.10.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!