Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Câți bani câștigă campioanele din principalele ligi ale Europei

Câți bani câștigă campioanele din principalele ligi ale Europei

Câștigarea titlului de campioană în principalele ligi ale Europei vine la pachet cu o recompensă financiară.

BasketNews a făcut o anchetă în care a inclus primele 9 ligi ale Europei și bonusurile pe care echipele le încasează. Valoarea bonusirilor variează de la competiție la competiție și puține ligi oferă sume substanțiale. Bonusurile sunt generate în cea mai mare parte din drepturile TV sau din alte contracte de sponsorizare.

Liga Endesa, cel mai puternic campionat din Europa, conduce, cum era de așteptat, la acest capitol. Echipele din primul eșalonul al Spaniei împarte 13.1 milioane de euro la final, iar campioana primește 900 de mii de euro, puțin mai mult decât restul formațiilor.

Baschetul din Grecia beneficează la rândul său de un contract avantajos cu televiziunile. Forțele campionatului, Olympiacos și Panathinaikos, primesc 1 milion de euro anual, iar campioana mai încasează un bonus de 100 de mii de euro. Celelalte echipe se aleg cu 500 de mii de euro sau mai puțin.

În Turcia, premierea financiară la final de sezon se face după clasamentul final. Aici campioana primește în jur de 400 de mii de euro.

În Lituania, cele 11 echipe împart la final de sezon puțin peste 500 de mii de euro, în funcție de locul ocupat la final de stagiune. Noua campioana din 2022, Rytas Vilnius, a încasat 76.5 mii de euro.

În Israel toate echipele primesc 600 de mii de euro, iar echipele din playoff primesc bonusuri suplimentare în funcție de clasarea finală. Campioana se alege cu 110 mii de euro în plus, iar locurile 6-8 cu 35 de mii de euro.

În Germania și Italia nu există bonusuri de performanță, toate echipele fiind remunerate la fel. În Bundesliga fiecare participantă primește 250 de mii de euro, iar în Lega A jumătate, 125 de mii de euro.

Liga Adriatică și prima ligă din Franța nu oferă bonusuri financiare pentru echipele participante. În Franța lucrurile nu au stat tot timpul așa, în urma cu câțiva ani s-a pierdut un contract „gras” din drepturile TV.

Ligă

Bonus pentru titlu

Câștiguri financiare din ligă

Spania

0

Câștigătoare primește €900k, puțin mai mult decât restul echipelor

Grecia

€100k

PAO și Oly se aleg cu €1M fiecare, restul în funcție de clasament

Israel

€110k

Echipele din playoff au bonusuri+fiecare echipă încasează €600k

Turcia

0

Campioana ia €400k, restul bonusurilor se împart după clasament

Lituania

€76k

Echipele împart €554.5k în funcție de clasarea finală

Germania

0

Fiecare echipă primește €250k

Italia

0

Fiecare echipă primește €125k

ABA

0

0

Franța

0

0

 

Și în România echipele primesc bani din drepturile TV. Din informațiile noastre, bonusurile financiare se împart în funcție de clasarea finală și de numărul de meciuri transmise la TV de-a lungul unui sezon.

Șerban Sere, președintele lui CSM CSU Oradea, într-o conferință de presă a declarat că echipa lui a primit suma de aproximativ 14 mii de euro din drepturi TV la finalul sezonului 2021/2022, pe care formația orădeană l-a încheiat pe poziția a 3-a.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Asta inseamna
    ca nu suntem chiar ultimii :))
    Daca U partricipa in EUROCUP atunci ar fi minim 9 jocuri acasa, la care as conta pe o medie de 5-6 mii de spectatori. De vazut pretul biletelor, posibil 20 lei maxim 50 lei. Restul calcului il face fiecare. Poate stie cineva care ar fi drepturile de televiziune in EuroCup. Sa nu uitam contributia Primariei Cluj. Pina acum in total mie imi da circa jumatate de milion. Iar cu cel putin 2-2,5 milioane de la BT, cred ca putem face fata cu onoare la noul an competitional.

    cu 1 an în urmă (16.06.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!