Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce a câștigat CSM Oradea prin transferul lui Țibîrnă

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.12.2011

Bogdan Țibîrnă, cel mai disputat jucător al perioadei de iarnă în Divizia A masculin, a semnat pentru CSM Oradea. Cele două părți au parafat o înțelegere valabilă pe un an și jumătate. Baschetbalistul originar din Iași va face joncțiunea cu echipa bihoreană la începutul lunii ianuarie a noului an.

CSM Oradea a dat lovitura prin acest transfer. Nu pentru că l-a suflat celorlalte rivale care aveau nevoie la fel de mult de un asemenea jucător. Dar pentru că bihorenii formează un grup solid, bine legat în angrenajul căruia se potrivește foarte bine un pivot cu calitățile lui Bogdan și pentru că sub comanda lui Cristian Achim acest jucător are garantată rețeta succesului pe termen lung.

Cei doi se cunosc încă de pe vremea când Achim a fost antrenorul echipei naționale U18 masculin. El l-a avut printre elevi pe Țibîrnă, alături de o serie întreagă de jucători care astăzi joacă la nivel de Divizia A. Ei au fost reuniți la lotul național universitar, unde tehnicianul vâlcean a fost asistent, iar Bogdan a făcut parte dintr-un lot dominat de nume precum Vlad Moldoveanu sau Titus Nicoară.

Echipa de pe malul Crișului Repede a construit un joc extrem de eficient cu pivotul pe parcursul primei jumătăți de sezon. Colaborarea cu Milos Pesic, dar și relația centrului cu fundașii pe faza ofensivă au devenit lucruri esențiale în destinele bihorenilor. Sasha Topcov se simte excelent în teren alături de Maric, Navickas sau Lupusavei. Pivotul ex-iugoslav este, așa cum însuși antrenorul său a recunoscut-o, în formă fizică de excepție după un început de sezon greu, datorat problemelor pe care jucătorul le-a întâmpinat în cantonamentul efectuat în Ungaria. Dacă Țibîrnă deslușește sistemul de joc și se pregătește cu aceeași conștiinciozitate care l-a propulsat atât de sus el nu va avea probleme. La Oradea va avea parte de o atmosferă sănătoasă, propice performanței. Movitație suficientă pentru un jucător talentat și capabil. Nu mai vorbesc de faptul că poate pentru prima dată în carieră Țibîrnă are șansa unei situații stabile din punct de vedere material. Un aspect totuși important pentru oricine, indiferent că vorbim de vârstă ori domeniul de activitate.

Țibîrnă a dovedit că este un jucător complet pentru postul pe care joacă. Capabil să puncteze împotriva echipelor cu jucători consacrați pe poziția sa, dar să se și apere cu real succes pe relație unu la unu. Cu siguranță într-o echipă în care antrenamentele se efectuează la intensitate maximă și cu tot lotul de jucători, în care cerințele sunt la fel de mari atât pe parte de pregătire fizică cât și din punct de vedere tactic, șansele lui Bogdan de a progresa și de ce nu să devină pivotul de bază al echipei naționale sunt cu adevărat reale.

Din punct de vedere valoric Țibîrnă are șanse să se impună imediat și să devină românul de bază. De fapt pe acest lucru va miza și antrenorul Cristian Achim, care pentru prima dată va avea la dispoziție un nucleu de patru jucători pentru posturile 4-5. Foarte diferiți, dar toți importanți în sistemul echipei. Este vorba despre Milos Pesic, Sasha Topcov și Laci Lazar alături de Bogdan. Dacă refacerea lui Roland Torok decurge bine, alături de Vladimir Milosevic, Oradea va avea șase oameni la antrenamente. Imaginați-vă ce ședințe de pregătire vor fi la CSM Oradea în aceste condiții.

Jucătorul în vârstă de 20 ani va avea foarte mult de lucru pentru a desluși sistemul în care noua sa echipă joacă. Dar experiențele Steaua București și CS Otopeni confirmă faptul că acest băiat este capabil să acumuleze iar modul în care se lucrează la CSM Oradea îl avantajează să-și continue procesul de dezvoltare ca jucător. Între timp Oradea poate avea multe de câștigat dacă Bogdan confirmă așteptările.

Foto: Zoltan Biro

4 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea nexco :

    Forta !
    Da , Oradea e o forta !!! Cel putin semifinale !!!

    cu 12 ani în urmă (23.12.2011) Raspunde
  • radu79 :

    radu79

    Lupta CSM! Echipa cea mai frumoasa din campionat! Daca nu ia titlul anul asta, speram sa il ia la anul!

    cu 12 ani în urmă (23.12.2011) Raspunde
  • radu79 :

    radu79

    Lupta CSM! Echipa cea mai frumoasa din campionat! Daca nu ia titlul anul asta, speram sa il ia la anul!

    cu 12 ani în urmă (23.12.2011) Raspunde
  • BC Mureș Târgu Mureș hubatheo :

    Bravo
    Un transfer frumos, Oradea va avea de castigat. Cu siguranta Achim il va pune in valoare.

    cu 12 ani în urmă (23.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!