Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce s-a întâmplat în Sala Transilvania, la pauza meciului dintre CSU Sibiu și U-BT Cluj-Napoca

Ce s-a întâmplat în Sala Transilvania, la pauza meciului dintre CSU Sibiu și U-BT Cluj-Napoca

Miercuri, 4 ianuarie, în Sala Transilvania din Sibiu a avut loc un nou episod al rivalității dintre BC CSU Sibiu și U-BT Cluj-Napoca. Formația antrenată de Mihai Silvășan și-a respectat statutul, a controlat jocul de la început până la final și s-a impus cu 88 la 67.

În ciuda înfrângerii dureroase, după terminarea partidei, rezultatul final a trecut pe plan secund, iar majoritatea discuțiilor s-a centrat în jurul unui subiect: presupusa evacuare a unor suporteri sibieni, la pauza meciului, din cauza faptului că aceștia au cerut demisia lui Horațiu Floca, directorul lui CSU Sibiu.

Într-adevăr, în timpul primei reprize, în mai multe rânduri s-a auzit scandarea „Demisia, demisia” adresată lui Horațiu Floca. Însă, după pauză, scandările au încetat, iar conform comentariilor de pe pagina de Facebook a clubului sibian, motivul a fost reprezentat de faptul că suporterii vinovați ar fi fost evacuați și reduși la tăcere.

„Foarte urât să scoți afară proprii suporteri din sală. Am rămas șocat când am auzit că au fost scoși cu mascații...”, a scris unul dintre suporteri pe Facebook.

„Niciodată în istoria clubului nu au fost dați afară fani care și-au exprimat nemulțumirea. Niciodată. Nu am crezut că se va ajunge vreodată atât de jos. Să vă fie rușine”, a fost remarca altui fan.

„Cea mai mare umilință si palmă zdravană asupra suporterilor a avut loc astăzi, 3.01.2023. Si nu pe parchet, pentru ca acolo am mai digerat înfrângeri și am știut să le primim.

Înfrângerea a avut loc in tribune, acolo unde mereu am triumfat indiferent de rezultat.

Însă, in seara asta, cei care au chemat mascații să le pună mâna pe gura acelor fani care au cerut demisia conducerii, sunt cei care au pus o pată mare neagră pe istoria acestui club si pe marea familie galben – albastră”, a comentat un alt suporter al Sibiului.

Știrea despre aceste acțiuni s-a răspândit rapid, ajungând astăzi și în presa locală din Sibiu. În același timp, conducerea lui BC CSU Sibiu a luat decizia de a organiza o conferință de presă în cadrul căreia să își expună punctul de vedere. La această conferință au fost prezenți Horațiu Floca, directorul CSU Sibiu, Laurențiu Buduleci, președintele secției de baschet a CSU Sibiu, Marian Cărăuș, președintele CSU Sibiu, și Valentin Bisericescu, responsabil de ordine și siguranță.

Primul care a luat cuvântul pentru o perioadă mai îndelungată a fost Valentin Bisericescu, acesta explicând ce s-a întâmplat miercuri seara, în Sala Transilvania. Conform responsabilului de ordine și siguranță, acesta a primit informații că la partida cu U-BT va exista un grup de suporteri care va încerca să boicoteze meciul și, din acest motiv, la pauza jocului a luat decizia de a merge să discute cu acești suporteri și să le transmită să stea pe locurile care apar pe bilet. Acești fani au fost conduși în coridorul sălii, unde au discutat cu Valentin Bisericescu, în compania celor de la jandarmerie, iar intervenția s-a oprit în acest moment. Responsabilul de ordine și siguranță menționează că niciunul dintre acei spectatori nu a fost evacuat din sală, toți membrii acelui grup au rămas și în a doua repriză la meci, chiar dacă o parte din ei s-a mutat în altă parte.

„Ieri am primit câteva informații vis-a-vis de intenția unor suporteri de a participa, cu sau fără tichet, la competiția sportivă și de a boicota manifestarea. Bineînțeles că am dat curs, acesta este rolul meu în club – de a asigura bunul mers al partidelor. M-am consultat cu colegii de la Inspectoratul Județean de Jandarmerie ce urmau să conducă misiunea de la Sala Transilvania. Împreună ne-am organizat și ne-am structurat dispozitivele de securitate de așa natură încât să prevenim orice faptă care să pună în pericol buna desfășurare a evenimentului. Astfel, după ce am pornit accesul, colegii de la pază sau securitate au fost axați pe identificarea persoanelor despre care vă spuneam. Eu, personal, am participat la tot procesul acesta de control acces. Am identificat trei dintre aceste persoane, le-am abordat, le-am pus în vedere că comportamentul într-o arenă sportivă este unul civilizat și că au obligații și drepturi. Știind ce comportament au dânșii sau ce comportament au avut în trecut, le-am adus în vedere că trebuie să își respecte locul pe care l-au cumpărat și care este scris pe bilet.

Se pare că nu a fost așa. În timpul partidei, începând de prin jumătatea sfertului prim, au început scandări care nu fac obiectul muncii mele, însă prin modul lor de exprimare și prin ceea ce au făcut suporterii acolo, în nucleul constituit lângă galerie, au dus la câteva situații neplăcute și tensionate între cele două grupuri. Am așteptat până la sfârșitul celui de-al doilea sfert apoi, personal, am fost la acel grup. Din acel grup, am arătat „tu, tu și tu, vă rog să mă urmați până la gura sectorului A pentru a putea discuta civilizat” și să prevenim lucrurile care urmau să se întâmple cu siguranță dacă nu interveneam. Cum, în baza Legii 4, eu nu pot să acționez singur, fără colegii de la Jandarmerie, care de-asta sunt aici, să prevină și să ne ajute în aplicarea legii, dacă este cazul, colegii noștri de la Jandarmerie erau pe hol. Nu a fost legitimat niciunul dintre suporteri. Nu a fost scos afară din sală niciunul dintre suporteri. Din sală nu a fost însoțit de către jandarmi niciunul dintre suporteri. Eu, personal, am fost acolo, eu, personal, i-am condus. Afară, pe hol, în prezența mai multor persoane, am discutat cu ei, le-am pus în vedere lucrurile pentru care i-am chemat acolo, i-am întrebat unde au locurile cumpărate. Clar nu le aveau acolo unde s-au poziționat dânșii în primele două sferturi. I-am rugat să-și regândească puțin poziția și să-și ocupe locurile cumpărate sau, dacă refuză, la fel, în baza Legii 4, articolul 20, sancționat de articolul 22, scrie foarte clar, refuzul dânșilor de a se așeza constituie contravenție și se va sancționa de către colegii de la Jandarmerie, ca măsură complementară, vor fi evacuați din sală.

Asta a fost absolut toată discuția, absolut tot ce s-a întâmplat. Suporterii au ieșit la fumat, au ales să se întoarcă în sală, unii tot pe locurile acelea, alții au rămas în gura accesului A până la finalul partidei. Dar au avut un comportament civilizat. De-aia am ales să le permitem în continuare, din poziția de unde se aflau, să urmărească partida. Cam asta a fost tot. Alte forțe nu au fost implicate, nici agenții de securitate, nici jandarmeria nu a fost implicată. Dânșii au fost acolo doar dacă se impunea să se aplice o sancțiune, să poată interveni dânșii”, a declarat Valentin Bisericescu.

Evident, această expunere a faptelor a ridicat o mulțime de întrebări din partea reprezentanților presei, prezenți la conferință, aceștia fiind curioși să afle mai multe informații despre grupul de suporteri care a scandat „demisia”, despre potențialul pericol pe care aceștia îl reprezentau dar și despre motivele pentru care Valentin Bisericescu, în calitate de responsabil de ordine și siguranță, a considerat că trebuie să ia măsuri.

În cele din urmă, conferința de presă s-a întins pe durata a 45 de minute, timp în care Horațiu Floca și Laurențiu Buduleci au răspuns și la întrebări legate de sponsori și de declinul echipei din ultimele sezoane.

Așadar, concluzia conferinței de presă a fost că niciun suporter sibian nu a fost evacuat din sală, însă că într-adevăr grupul de fani care a cerut demisia lui Horațiu Floca a fost condus pe coridor la o discuție în care li s-a explicat comportamentul permis într-o arenă sportivă. Conform lui Valentin Bisericescu și a conducerii sibiene, motivul pentru care s-a luat această măsură a fost reprezentat de informații privitoare la un posibil boicot al jocului de către acel grup.

*foto: Răzvan Spechea/BC CSU Sibiu

6 comentarii la aceasta stire:
  • DiMaria :

    CSU
    Atat timp cat vor fi sub tutela ULBS, asa vor fi... Ce inseamna asta: inseamna niste marionete puse la conducere, inseamna incompetenta si lipsa de transparenta! Pacat ca acest club a ajuns sa fie condus de neica nimeni (torusi, neica nimeni ala are"girul" clubului, girul eternului Vulc, al unor "sponsori", dar CEL MAI GRAV, ARE GIRUL CELOR 2 CARE CONDUC GALERIA! Deja este un circuit inchis, din care, din pacate, acei minunati suporteri sunr exclusi! Ca sa nu avem alte "implicatii", AM RENUNTAT SA MERG IN SALA! Cat despre acel domn Bisericescu, nu cred ca ar trebui sa punem prea mare pret pe cuvantul lui...

    cu 1 an în urmă (06.01.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu clamun :

    e greu asa
    In timpul meciului au fost ceva scandari. Horatiu Floca fiind pus prima oara in fata acestor fapte, s-a speriat si a solicitat ajutorul baietilor de la paza. Ulterior, online, HF a fost depasit de situatie. A facut o conferinta de presa, in care firma de paza a incercat sa dreaga busuiocul. In rest, chiar credeti ca se vor retrage HF si Cata Vulc? Ce credeti ca vor scrie in CV de angajare. Asa, o intindem la maxim, anul trece, suporterii ne injura, viitorul campionat va veni, noi conducem mai departe.

    cu 1 an în urmă (06.01.2023) Raspunde
  • BC CSU Sibiu undercat _ :

    pe scurt
    Pe mine ca suporter, fara niciun interes sau afinitate fata de vre-un individ, grupare de interese sau orice increngatura se mai poate identifica, nu ma intereseaza aceste actiuni antagonice.
    Faptul ca situatia a luat-o pe aratura odata cu conflictul cu DF (aka elefantul), complicatiile juridice si toate pozitiile beligerante de dupa, coincide cu o performanta, delicat spus, proasta, din pdv sportiv si evident ca asta ma intereseaza.
    In orice inlocuire de regim, exista riscul ca cei care sunt noi sa faca o treaba si mai slaba, in speta intr-un climat cu atatea ancore.
    Eu astept de la conducere o comunicare coerenta, de substanta si cu un calendar previzibl cu fanii, pentru ca tot ce am avut parte pana acum au fost declaratii izolate, reactive.
    Dar in buna traditie, aceste opinii sunt soapte la urechea surdului. Cei care pot face ceva sunt sponsorii s conducerea ULBS si asta as sublinia, pentru ca ULBSe comporta ca un strut ...

    cu 1 an în urmă (07.01.2023)
    • Soare:

      Da
      Cel mai pertinent comentariu auzit (văzut) în ultimele zile.

      cu 1 an în urmă (07.01.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca cata2106 . :

    Urâtă situație
    Nu știi exact toate substraturile, am participat la meci doar în calitate de suporter al lui U, însă e penibil sa scoți afara un grup de suporteri pentru ca striga demisia și nimic mai mult.
    Am urmărit și conferința de presă a celor de la Sibiu, însă pare ca mai mult s-au afundat în propria mocirlă cu explicații incoerente. Păcat ca s-a ajuns la o echipa cu o asemena tradiție sa apară astfel de episoade, nu de asta are nevoie sportul romanesc.

    cu 1 an în urmă (07.01.2023)
    • Soare:

      @
      N-a scos nimeni pe nimeni din sală, idioții de la pază au reacționat exagerat, mai mult ca sigur la cererea conducerii, și s-a ajuns unde s-a ajuns. Dacă știi că ai un grup care ți-ar putea face probleme pui frumos 3-4 stewarzi în fața lor și dacă vezi că se manifestă inacceptabil atunci reacționezi. Era clar că ăia veniseră să facă scandal însă până la pauză, în afară că au înjurat și au strigat demisia nu au făcut nimic care să impună scoaterea lor “la discuții” pe hol. Dar uite așa ai reușit să faci niște scandalagii martiri și să împarți Sibiul în 2 tabere

      cu 1 an în urmă (07.01.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!