Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cholet Basket, următoarea adversară a Oradiei, are multiple prezențe în Euroligă și EuroCup

Cholet Basket, următoarea adversară a Oradiei, are multiple prezențe în Euroligă și EuroCup

Miercuri, 12 octombrie, CSM Oradea începe un nou sezon de FIBA Europe Cup, având-o drept primă adversară pe Cholet Basket. Formația franceză ocupă locul 6 în campionat, având două victorii și o înfrângere.

În stagiunea 2021-2022, Cholet Basket a terminat pe poziția a 8-a în Franța, cu un bilanț de 18 victorii și 16 înfrângeri. În playoff, ASVEL s-a dovedit a fi o nucă prea tare pentru trupa lui Laurent Vila, cu toate că Cholet a reușit să câștige primul meci în deplasare (70-74) și a oferit o replică solidă și în partida decisivă (84-82 pentru ASVEL).

În preliminariile FIBA Europe Cup, Cholet Basket s-a descurcat excelent, trecând fără probleme de Besiktas (93-62) și de ZZ Leiden (71-59). Astfel, formația din vestul Franței a ajuns în grupa E, alături de CSM Oradea, Rilski Sportist și Kangoeroes Mechelen.

Patru americani cu experiență în NBA și în ligile de top ale Europei

Vila se bazează pe un lot alcătuit din patru americani și opt francezi. Dominic Artis și-a început cariera în Polonia, la Czarni Slupsk, și a mai evoluat pentru Igokea (Bosnia & Herțegovina), VL Pesaro (Italia), Dabrowa Gornicza (Polonia), Cedevita Olimpija Ljubljana (Slovenia) și Kolossos Rodou (Grecia).

Justin Patton este un pivot cu 22 de meciuri în NBA, la Minnesota Timberwolves, Philadelphia 76ers, Oklahoma City Thunder și Houston Rockets. De asemenea, Patton a evoluat pentru mai multe formații în G-League, în timp ce sezonul precedent l-a petrecut în Israel, la Hapoel Eilat.

Și Perry Ellis are experiență în G-League, unde a jucat pentru Greensboro Swarm. Jucătorul în vârstă de 29 de ani a mai trecut pe la Sydney Kings (Australia), Pallacanestro Cantu (Italia), Wurzburg (Germania), Istanbul BB (Turcia), Osaka Evessa, Ehime Orange Vikings și Saga Ballooners (Japonia).

Ultimul american din lotul lui Cholet Basket este TJ Campbell. Acesta și-a început cariera în Australia, la Melbourne Tigers și apoi a plecat în Turcia, la TED Ankara. A urmat în sezon în G-League, la Canton Charge, și încă patru în Franța, la JDA Dijon și Nanterre. Până în prezent, fundașul originar din Phoenix, Arizona, a mai evoluat în Turcia (Socar Petkim, Turk Telekom, Ayfon Belediye) și în Spania, la Real Betis. În 2015, când juca pentru Nanterre, TJ Campbell a câștigat EuroChallenge, o competiție la capătul căreia Energia Târgu Jiu a obținut medaliile de bronz.

Cholet i-a lansat în baschetul mare pe Gobert, De Colo și Rigaudeau

Iată autohtonii din lotul lui Cholet Basket: Naoll Balfourier, Hugo Robineau, Boris Dallo, Neal Sako, Kim Tillie, Matheo Leray, Enzo Goudou-Sinha, Gaylor Curier și Lucas Dufeal. Cholet este recunoscută pentru academia sa de juniori, fiind o echipă care a lansat mai mulți jucători importanți precum Rudy Gobert, Antoine Rigaudeau, Mickael Gelabale, Rodrigue Beaubois sau Nando de Colo.

Următoarea adversară a Oradiei nu doar că a produs jucători de Euroligă, ci a și evoluat în mai multe rânduri în principala competiție europeană. Ultima participare a francezilor în Euroligă a avut loc în sezonul 2010-2011, după câștigarea titlului național. De asemenea, Cholet a evoluat de mai multe ori în EuroCup și în EuroChallenge, fiind finalistă în 2009. Din acea echipă făcea parte Randal Falker, fostul baschetbalist al Stelei și al Sibiului, care a ieșit campion în 2010, alături de Cholet.

Legătura între Cholet și un baschetbalist legendar al României

Cholet Basket a fost înființată în 1975, când echipa s-a desprins dintr-un club mai mare, numit Tineretul Francez. Ultimul antrenor al secției de baschet a organizației Jeune-France de Cholet a fost reputatul Dragoș Nosievici, participant la șase ediții ale Campionatului European și căpitanul naționalei din 1967, când România a terminat pe locul 5. După ce o parte din jucători au plecat de la Tineretul Francez, fondând clubul Cholet Basket, Nosievici a devenit antrenorul lui Denain Voltaire și, mai târziu, al lui Bayer Leverkusen.

Cholet va primi vizita Oradiei în La Meilleraie, o arenă cu o capacitate de 5191 de spectatori. Confruntarea are loc miercuri, 12 octombrie, la ora 21:00, și va putea fi urmărită, în direct, pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!