Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cine este BC Kalev/Cramo, formația cu care SCM U Craiova se luptă pentru calificarea în grupele FIBA Europe Cup

Cine este BC Kalev/Cramo, formația cu care SCM U Craiova se luptă pentru calificarea în grupele FIBA Europe Cup

SCM Universitatea Craiova este la doar un meci distanță de accederea în premieră în grupele FIBA Europe Cup, „Leii Băniei” reușind să se califice în finala turneului preliminar din Lituania. Aici, formația lui Vitaly Stepanovski urmează să se întâlnească cu BC Kalev/Cramo.

Kalev/Cramo este un club din Tallin, Estonia, înființat în urmă cu 24 de ani și care este una dintre cele mai importante formații din zona baltică. De când a apărut, Kalev/Cramo a cucerit 12 titluri în Estonia, de trei ori a fost vicecampioană și în două ocazii a terminat pe poziția a treia. Începând cu sezonul 2004/2005 nu a existat an competițional în Estonia în care Kalev/Cramo să nu fie pe podiumul campionatului. În plus, echipa are un trofeu de campioană și în liga comună dintre Estonia și Letonia.

Pe plan european a existat o participare anul trecut în grupele Basketball Champions League, unde echipa din Estonia a ajuns tot după preliminarii, cum este cazul în prezent cu FIBA Europe Cup. Grupele le-au încheiat cu un bilanț de 2 victorii și 4 eșecuri într-un cvartet cu Tofaș Bursa, SIG Strasbourg și Filou Oostende. Ultima calificare în grupele FEC datează din 2015/2016, sezonul inaugural al întrecerii, când Kalev/Cramo a fost fără victorie în șase partide.

Turneul preliminar din Lituania a adus victorii la diferențe importante pentru reprezentanta Estoniei, mai întâi 93-73 cu Cedevita Junior și apoi 98-61 cu Sigal Prishtina. Prestațiile ofensive clasează Kalev/Cramo pe primul loc între toate formațiile participante în aceste preliminarii la media de puncte pe meci.

Patru sportivi sunt în double figures după două partide, fiind vorba despre Kristjan Kitsing (15.0 puncte), Martins Meiers (13.0), Alterique Gilbert (12.5) și Tanel Kurbas (10.0). Lotul conține 5 străini, aceștia fiind americanii Wesley Van Beck și Alterique Gilbert, letonii Zigmars Raimo și Martins Meiers, respectiv ucraineanul Oleksandr Kovliar.

Ce legătură este între baschetul românesc și Kalev/Cramo?

Printre cei mai experimentați jucători din lotul pregătit de Heiko Rannula se numără Tanel Kurbas, Kristjan Kitsing, Martin Dorbek și Martins Meiers. Kitsing a participat cu Estonia la EuroBasket 2022 și a fost printre marcatorii importanți ai naționalei baltice, iar Meiers este jucătorul cu CV-ul cel mai interesant, el având anterior meciuri la VEF Riga, UNICS Kazan, Buducnost Podgorica, Elan Chalon sau Slask Wroclaw și multe prezențe la națională.

De numele lui Kalev/Cramo se leagă și doi jucători care sunt sub contract în acest moment cu cluburi din LNBM, fiind vorba despre Vlad Moldoveanu și Tekele Cotton, ambii evoluând în trecut în Estonia. În plus, Branko Mirkovic sau Morris Curry, foști baschetbaliști în Liga Națională, s-au regăsit în trecut în lotul formației din Tallin. Mai mult, nu o să fie primul duel între un club din Estonia și unul din România, din 2010 încoace existând câteva întâlniri între Gaz Metan Mediaș, Energia Târgu Jiu sau BC Mureș cu Tartu Rock și Tallina Kalev/TLU.

Craiova are șanse bune să prindă grupele FIBA Europe Cup și cu o înfrângere, fiind trei locuri de lucky loser pentru tabloul principal. Criteriul care se va avea în vedere prima dată o să fie coșaverajul din semifinale și finale, după care o să conteze punctele marcate în cele două meciuri. În cazul în care două echipe sunt la egalitate în urma acestor criterii, o să existe o tragere la sorți pentru a decide cine merge în grupele FEC.

Duelul dintre SCM U Craiova și BC Kalev/Cramo este programat vineri seara, 30 septembrie, de la ora 19.00 și va putea fi urmărit pe YouTube FIBA - The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Momentul adevarului
    Intrucat Kalev e cu adevarat o echipa foarte puternica,avand ca element central tot un joc de echipa colectiv si de mare intensitate,noi avand aici dezavantajul unui lot restrans.Indiferent insa de rezultat,felicitari baietilor pentru ce au aratat pana acum si abia astept sa ne revedem in Polivalenta!

    cu 1 an în urmă (29.09.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!