Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cine este BC Siauliai, primul oponent pentru CSO Voluntari în ENBL

Cine este BC Siauliai, primul oponent pentru CSO Voluntari în ENBL

CSO Voluntari este prima formație din România care va începe aventura europeană în sezonul 2023/2024, fosta deținătoare a Cupei României și vicecampioana LNBM de acum două stagiuni fiind prezentă în European North Basketball League. Primul adversar pentru ilfoveni este BC Siauliai, un club din Lituania.

Aflată în premieră în această competiție dedicată formațiilor din nordul și centrul Europei, CSO Voluntari a fost repartizată în grupa B, unde le are drept adversare pe Basket Brno, BC Siauliai, Enea Zastal Zielona Gora, Keila Coolbet, Liege Basket, Newcastle Eagles și Valmiera Glass Via.

Debutul ilfovenilor, dar și al noii ediții a întrecerii, va avea loc marți, 19 septembrie, în fieful lui Siauliai.

Deținătoarea recordului de medalii de bronz în prima ligă a Lituaniei

Înființat în 1984, clubul din Siauliai are la activ multiple prezențe pe plan european (Korac Cup, FIBA Champions Cup, FIBA Europe Cup, EuroCup, EuroChallenge sau Basketball Champions League). În plus, această formație a ieșit în evidență cu cele nouă medalii de bronz pe care le deține pe plan intern, cifră pe care nimeni nu a atins-o de când s-a înființat LKL (liga de baschet din Lituania).

Performanțele mai mari au venit în anii 2000, după care între 2014 și 2016 au urmat trei trofee în Liga Baltică. Declinul s-a petrecut în perioada ultimelor reușite, Siauliai fiind prezentă o singură dată de atunci mai sus de locul 5 în campionatul intern. În precedentul sezon, aceștia au ratat prezența în playoff-ul campionatului.

Galben-negrii încep al treilea sezon în ENBL

În ceea ce privește ENBL, Siauliai este una dintre echipele care s-au regăsit la startul întrecerii încă de la fondarea ei. Astfel, în primul sezon, lituanienii au jucat finala cu Anwil Wloclawek și au pierdut-o cu 79-90, după care anul trecut nu au trecut de grupe și au câștigat doar de două ori în șase apariții.

Sezonul 2023/2024 este abordat cu un nume nou și pe banca tehnică, după despărțirea de Antanas Sireika, antrenor văzut drept legendă la adversara Voluntariului. Nikolajs Mazurs a preluat postul de tehnician în această vară.

O serie de foști sau actuali jucători din LNBM au trecut pe la Siauliai

În decursul istoriei au existat mai mulți jucători trecuți prin LNBM într-un punct al carierei care au jucat și pentru Siauliai. Aici îi amintim pe Isaiah Armwood (ex-Dinamo), Kevin Hardy (ex-CSU Sibiu), Lukas Aukstikalnis (ex-Laguna), Bambale Osby (ex-Cluj, Pitești), Arvydas Cepulis (ex-Asesoft), Dave Dudzinski (ex-Steaua CSM) sau Chris Cooper (ex-Asesoft, Steaua, Sibiu). Cel mai recent nume, care acum are legătură cu Liga Națională și a evoluat la Siauliai este Bryce Douvier, transferat la FC Argeș în această vară.

Cinci străini în lotul lituanienilor

Trei americani (Antwan Walker, LJ Thorpe, Dachon Burke Jr.), un slovac (Tomas Pavelka) și un sârbo-croat (Nemanja Bezbradica) sunt străinii lui Siauliai. Pe lângă aceștia se regăsesc o serie de autohtoni precum Karolis Giedraitis, Eimantas Stankevicius, Daniel Baslyk, Jokubas Rubinas, Jokubas Stropus, Rokas Norutis, Dovydas Romancenko, Deividas Zukauskas și Paulius Danusevicius. Cel mai experimentat din lot este Bezbradica, jucător de pozițiile 4-5 în vârstă de 30 de ani.

Asemenea lui CSO Voluntari și Siauliai a debutat deja în meciurile oficiale, cu o primă partidă din campionat. Aceștia au jucat acasă duminică (17.09) în fața lui BC Wolves și au pierdut la două puncte, 66-68. Thorpe și Danusevicius au fost liderii echipei cu 19, respectiv 16 puncte.

Jocul din Lituania programat marți, 19 septembrie, va începe la ora 18.30 și va fi transmis pe Digisport 3, dar cel mai probabil și pe canalul de YouTube al ENBL.

*foto: Facebook BC Siauliai

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!