Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cine sunt adversarii Stelei CSM EximBank din Grupa D a EuroCup?

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
11.07.2015

Steaua CSM EximBank București a preluat ștafeta de la CSU Asesoft Ploiești și va participa în sezonul 2015/2016 a EuroCup. După tragerea la sorți de la Barcelona, formația militară a fost repartizată în Grupa D a celei de-a doua competiții europene ca valoare, alături de Unics Kazan, Banvit Bandirma, Trabzonspor, Buducnost Podgorica și Aris Salonic. Mai jos vom realiza o prezentare a fiecărei echipe cu care Steaua CSM își va măsura forțele în stagiunea viitoare a EuroCup.

Unics Kazan

Unics este singura adversară Stelei CSM care a reușit să cucerească titlul EuroCup, în 2011. Echipa din Kazan a luat ființă în anul 1991 iar la nivel intern a reușit să cucerească trei cupe ale Rusiei, în 2003, 2009 și 2014. În 2004, Unics Kazan a cucerit FIBA Europe League, echivalentul EuroChallenge. Echipa rusă este o obișnuită a fazelor superioare din EuroCup sau ULEB Cup. În EuroCup, Unics nu a ratat niciodată accederea în Top 16 iar în ULEB Cup, vechea denumire a competiției, rușii au ajuns cel mai departe în semifinale, bifând și un sfert de finală.

Actualul președinte a Stelei CSM, Virgil Stănescu, a evoluat pentru Unics Kazan în sezonul 2007/2008 când formația rusă ajungea până sferturile ULEB Cup.

Unics își dispută meciurile de pe teren propriu în Basket Hall Arena, o sală cu o capacitate de 7.500 de locuri.

În acest moment Unics Kazan este antrenată de Evgeniy Pashutin iar sub contract se află jucători importanți precum Keith Langford, Curtis Jerrells, Kostas Kaimakoglu și Artsiom Parakhouski.

Banvit Bandirma

Formația turcă se pregătește pentru al 6-lea sezon consecutiv în EuroCup. Banvit Bandirma vine pentru al doilea sezon consecutiv în România. Turcii au fost adversarii lui CSU Asesoft Ploiești în sezonul trecut al competiției europene, reușind să învingă de două ori campioana României. La fel ca Unics, Banvit este o echipă relativ „tânără”, înființată în anul 1994. Echipa din Bandirma nu a are nici un trofeu în palmares. În sezonul trecut al EuroCup, turcii au ajuns până în semifinale unde au fost eliminați de către Khimki Moscova, viitoarea campioană. În campionatul intern, Banvit a fost eliminată în prima rundă de playoff de Pinar Karsiyaka, echipă care la rândul ei urma să devină campioană.

Kara Ali Acar Sport Hall este sala de casă al lui Banvit, o arenă cu o capacitate de 3.000 de locuri.

Echipa turcă va fi condusă în sezonul viitor tot de antrenorul Selcuk Ernak. Banvit l-a transferat în această Courtney Fortson, conducător de joc american care a trecut pe la Steaua.

Trabzonspor

Finalista din EuroChallenge este o cunoscută pentru baschetul românesc după ce în stagiunea precedentă a trecut în semifinale de Energia Târgu Jiu, iar în grupe de ”U” BT Cluj-Napoca. Clubul turc a fost fondat abia în 2008 iar sezon 2014/2015 a fost cel mai bun din istorie prin finala din EuroChallenge și prin accederea în premieră în playoff-ul primei ligi din Turcia. Pentru echipa turcă aceasta va fi prima participare în EuroCup.

Trabzonspor joacă meciurile de pe teren propriu în Hayri Gur Arena. Sala cu o capacitate de 7.500 de locuri a fost gazda Final Four-ului EuroChallenge în sezonul 2014/2015.

Nenad Markovic este tehnicianul lui Trabzonspor care se va putea baza în sezonul viitor pe Dwight Hardy, Darius Johnson-Odom, Novica Velickovic, Damian Kulig și Andrija Stipanovic.

Buducnost Podgorica

Clubul muntenegrean a fost fondat în anul 1949 și are un palmares bogat. Buducnost a câștigat 3 titluri ale Yugoslaviei, 3 cupe ale Yugoslaviei, 8 titluri ale Muntenegrului și 7 cupe. La fel ca și Banvit, echipa din capitala Muntenegrului va juca pentru al 6-lea sezon consecutiv în EuroCup. În stagiunea anterioară a EuroCup, Buducnost a ajuns până în faza Last 32 a competiției.

Buducnost îşi desfășoară meciurile de pe teren propriu la Moraca Sports Center, o arenă cu o capacitate de 4.500 de locuri.

Igor Jovovic va sta la cârma lui Buducnost în sezonul viitor și se va putea baza pe Nikola Ivanovic care la doar 21 de ani va juca pentru al 5-lea sezon în EuroCup dar și pe Darko Planinic și Robert Rikic.

Aris Salonic

Grupare elenă are cea mai bogată istorie dintre formațiile cu care Steaua CSM se va duela în Grupa D din EuroCup. Aris Salonic a luat ființă în anul 1922, timp în care a cucerit 10 titluri ale Greciei, 8 cupe al Greciei, o cupă a cupelor și o cupă Korac. În 2002, Aris a cucerit FIBA Europe Cup după o finală cu Trefl Sopot, trofeu ca avea să ajungă în România în anul 2005, cucerit fiind de CSU Asesoft Ploiești. Aris revine în EuroCup după trei sezoane de absența. Clubul grec s-a confruntat cu grave probleme financiare dar acum pare că totul a revenit pe un făgaș normal.

Arenă de casă a lui Aris este Nikos Galis Hall, sală cu o capacitate de 5.500 de locuri.

În această vară, Michalis Pelekanos a semnat cu Aris după ce în sezonul 2014/2015 a cucerit titlul în România alături de CSU Asesoft Ploiești.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!