Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Costel Cernat. Legenda care continuă să scrie istorie

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.06.2012

Constanța va avea echipă de Divizia A în baschetul masculin. Județul care i-a dat sportului cu mingea la coș pe Costel Cernat sau Antonio Alexe va juca cu băieții grei din sezonul următor.

Povestea reînființării și revenirii în prim planul baschetului românesc pentru echipa de la malul Mării Negre poartă amprenta unuia dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare, nume pe care baschetul românesc l-a produs vreodată. El este Costel Cernat.

Farul Constanța a promovat în primul eșalon al baschetului românesc la capătul primului sezon de la reînființare. Implicat în acest proiect pentru că și-a dorit să pună umărul la renașterea sportului cu mingea la coș din Constanța, Cernat a realizat cea de-a doua promovare din cariera de antrenor. Prima datează din anul 2006, atunci când s-a aflat pe banca tehnică a echipei CS Otopeni.

Cine este Cernat? O întrebare pe care e posibil ca cei mai tineri dintre dumneavoastră să și-o pună pe bună dreptate dacă ați urmărit meciurile de la Arena de Baschet de la finele acestei săptămâni.

O parte din răspuns îl găsiți în articolul publicat sâmbătă (02.06), pe TotalBaschet, cu aproximativ 20 de ore înainte ca Cernat să o aducă pe Farul în Divizia A în mod cât se poate de cert, vorbind din punct de vedere matematic.

Revenind la întrebare, Cernat s-a născut în anul 1953 în județul Constanța. El a început baschetul aici, dar adevărata consacrare a cunoscut-o alături de Steaua București, acolo unde a ajuns în anul 1971. A petrecut 19 ani în culorile roșu-albastru și prin ceea ce a realizat poate fi considerat cel mai emblematic jucător al echipei care a reprezentat România de atâtea ori în cele mai importante competiții baschetbalistice pe bătrânul continent.

Cernat a cucerit titlul de campion al României de 11 ori și a fost unul dintre oamenii de bază ai echipei militare. A fost atracția confruntărilor de legendă dintre Steaua și Dinamo disputate la Sala Floreasca din capitală, un loc pe care iubitorii baschetului de vârsta a 2-a sau a 3-a din țara noastră îl consideră, pe bună dreptate, templul baschetului din România.

Alături de Steaua a jucat în Cupa Campionilor Europeni și în Cupa Cupelor. El a înscris peste 1.000 de puncte în meciuri oficiale disputate împotriva echipelor din alte țări. Memorabil este meciul în care Cernat a înscris 63 de puncte lui Maccabi Tel-Aviv, o forță a baschetului european (și) la momentul respectiv. A jucat la Campionatul European de baschet în edițiile din 1973, 1975, 1985 și 1987. Are peste 160 de selecții în echipa națională, pentru care a totalizat 1.500 de puncte.

La începutul anilor 90 el a părăsit România alături de familie stabilindu-se în Franța. În 1997 a devenit maestru emerit al sportului și după mai bine de zece ani petrecuți în Hexagon a revenit în țară pentru a încerca să recompenseze baschetul pentru satisfacțiile ce i le-a oferit de-a lungul carierei.

A fost director tehnic la CSU Asesoft Ploiești, echipă care a cucerit FIBA EuroCup Challenge. Apoi a devenit antrenor principal la CS Otopeni, echipă alături de care a promovat în Divizia A masculin. De asemenea, Cernat a pus bazele reînființării echipei Steaua București, un club de care se leagă atâtea amintiri în baschetul din țara noastră și pentru care a jucat timp de 19 ani.

În sezonul 2011/12, primul pentru Farul Constanța după aproape un deceniu de absență din baschet, Costel Cernat a orchestrat campania de calificare și promovare în elita baschetului românesc. Farul a câștigat grupa din care a făcut parte în sezonul regulat, considerată cea mai disputată având de înfruntat două echipe care și-au propus să promoveze la rândul lor. Este vorba despre CSU Galați și Concordia Chiajna. Apoi, la turneul semifinal și cel final, Farul a învins pe toată lumea până în momentul în care și-a asigurat, matematic, eligibilitatea de a evolua în Divizia A din sezonul 2012/13. Constănțenii, conduși de Cernat, au strâns 17 victorii și 3 înfrângeri.

Datorită realizărilor de o viață, toate în baschetul românesc, Costel Cernat este un adevărat monstru sacru al disciplinei în țara noastră. E omul care a făcut ca despre România să se vorbească la superlativ în baschet. Și este atât de bine pentru noi, cei care iubim și admirăm această disciplină, să-l avem pe Cernat în prim plan.

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Ahilosu :

    Cota
    Cota 1.05 ca nu prinde finalul campionatului la Constanta

    cu 11 ani în urmă (03.06.2012) Raspunde
  • Gil :

    Ha,ha
    Si poate vine la...Chiajna, nu ?...vulpea cu strugurii...:)))

    cu 11 ani în urmă (03.06.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!