Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Condițiile în care s-a jucat această finală și acest joc nu au fost egale”

Cristian Achim: „Condițiile în care s-a jucat această finală și acest joc nu au fost egale”

Finala Ligii Naționale de Baschet Masculin – ediția 2020/2021 dintre U BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea a avut nevoie de meci decisiv. Clujenii au profitat de avantajul terenului propriu și a cucerit titlul național, după un 86-67 în meciul decisiv.

Cristian Achim, antrenorul orădenilor, ne-a oferit o declarație la finalul acestui sezon, în care a făcut o mică retrospectivă a stagiunii pe care echipa s-a a parcurs-o:

„Aș dori să vorbesc despre altceva, pentru că acum este ora bilanțului. Pentru noi aceste lucruri sunt foarte importante și vreau să le împărtășesc cu dumneavostră. În primul rând am avut un sezon pe care îl consider de un succes fantastic. Un sezon în care am ajuns în toate finalele competițiilor în care am jucat, ceea ce este extraordinar. Am încheiat cu o premieră pentru clubul nostru și un rezultat ieșit din comun, din punctul meu de vedere în cupele europene. Acea medalie de bronz este pentru noi ceva la care cu greu am fi putut spera. Aș vrea să vă spun că sunt extrem de mândru de jucătorii mei, într-un sezon foarte dificil, un sezon pandemic, un sezon în care am stat săptămâni întregi închiși în hoteluri. A fost un sezon în care am încercat și cred că am și reușit să trecem peste foarte multe probleme, legate și de pandemie și de accidentări și de gestionarea unui număr imens de meciuri într-o perioadă foarte scurtă. Aș dori să mulțumesc încă o dată jucătorilor, familiilor lor, care sunt fantastice și care au avut un mare rol în succesul nostru din acest sezon. Aș vrea să mulțumesc staff-ului meu, celor doi antrenori secunzi, Rade Markovic și Milan Mitrovic, preparatorului fizic Marius Marinău, Cristi Dan, fizioterapeutul nostru, domnului doctor Alin Iova. Doresc să le mulțumesc de asemenea factorilor de sprijin, domnului primar și nu în ultimul rând aș dori să le mulțumesc fanilor, care au parte de doar două meciuri pe teren propiu dar au fost factorul determinant. Să știți că i-am simțit aproape de-a lungul întregului sezon iar pentru noi relația cu fanii este un deosebită și este una care pe noi ne împinge de la spate. ”

Antrenorul bihorenilor a vorbit și despre cele întâmplate în finală și în special în meciul 5, disputat ieri, 20 iunie, la Cluj-Napoca:

„Condițiile în care s-a jucat această finală și acest joc nu au fost egale. Sigur, Clujul este o echipă foarte bună și vreau să-i felicit pe această cale. Bravo lor, am un deosebit respect pentru ce se întâmplă aici.

Este o finală pe care noi am reușit să o ducem până în meciul 5. Ne bucurăm foarte mult pentru acest lucru. Nu am reușit să ne apărăm la aceeași intensitate. Era greu de crezut că o să-i ținem la 60 de puncte pentru al 3-lea meci consecutiv. Era greu de crezut și pe teren propriu și cu publicul și cu altă energie. Consider că a fost un meci frumos, o finală frumoasă. Ne bucurăm de acest spectacol oferit.”

Întrebat despre cât de mult a contat faptul că Valeika și Markovic au încasat rapid câte două faulturi, Cristian Achim ne-a spus:

„Despre asta discutam. Nu aș vrea să intru în aceaste detalii pentru că eu nu pot umbresc meritele Clujului. Eu nu vreau să intru în aceste detalii. Cine a văzut, cine se pricepe, cine înțelege, trage concluziile singur. Eu nu pot să-mi permit să le stric eu bucuria cu acest lucru. Cine a văzut să judece. Evident însă că toate aceste lucruri au contat.”

În final, întrebat de ce Valeika nu a mai fost utilizat în ofensivă ca în meciurile precedent, antrenorul lui CSM CSU Oradea a încheiat:

„Acum nu am putut, din minutul 1. Acum nu am mai putut, dacă era pe bancă, nu putea să fie pe teren. Simplu, nu am putut, asta este.”

foto: Valentin Todea

58 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Achim
    What a sore loser...

    cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Sau altfel spus...
      Atunci când îți place să-ți ciugulească pelicanul din palmă, învață-te și cu spinii ciulinului....

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • CSM CSU Oradea nailman:

      We're on the road to nowhere
      Pentru că aproape toți participanții de pe acest forum înțeleg farmecul metaforei și gustă magia parabolei, dar puțini pot să se bucure de ele folosindu-le și tu gyke ești printre cei aleși, îți dezvălui în premieră vestea cea bună pentru sibienii tăi. La anul jucăm finala cu voi!

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Poștașul sună întotdeauna de două ori...
      Șansele să se întâmple ceea ce-ți dorești mai sus sunt la fel de mari precum Cibinul să se verse în Criș (sau invers)...

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    ...
    Nea Achim,
    Doar doua observatii scurte . Pro primo, in sezonul regulat, pe primul loc a fost U . Pro secundo, adunand punctele in cele 5 meciuri din finala, Oradea a adunat 348 pct, iar UBT, 393 pct " numai " cu 45 mai mult . Asa ca ...

    cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • Slabutzu:

      Nea Vasss
      In primul rand vreau sa iti zic ca nu sunt fan CSM Oradea sau UBT.....sunt fan baschet.;) Am vazut toate meciurile la acasta finala....si concluzia mea este ca,UBT era castigatoare inainte de a incepe meciurile.:)) restul cancan......adevarata valoare nu se vede in campionatul nostru ci in cupele europene .....

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      slabule,
      fan al baschetului :)))
      e primul tau comentariu pe TB, pe care il vad eu cel putin, sau cel putin cu acest pseudonim. Coincidenta?
      s-a umplut netul de troli, frate. vai de capul nostru

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • Snake:

      Chiar atât
      Unii suporterii din Oradea și nu putini au recunoscut ca nu a fost capac corect deși nu a fost atât de clar nici pe reluări, e chiar atât de greu sa se recunoască lucrurile evidente și anume arbitrajul cu dubla măsura, chiar atât de greu având in vedere ca nu s-a zis ca doar din aceasta cauza s-a pierdut meciul... chiar atât de greu 🤔

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Gyke,
    Ar fi bine sa reflectezi si tu la ce am scris pt Achim . Te stiu inteligent, m-ar mira sa zici ca am luat campionatul cu arbitri .

    cu 2 ani în urmă (21.06.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    It's just blowing in the wind
    Coach Ach, întreabă-l pe Coach Costrăș de la echipa noastră de polo cum se bate cu Steaua în ultimii cinci ani, cum nouă ne elimină cel puțin dublul jucătorilor și luăm goluri decisive în inferioritate numerică, cum trebuie să fim de trei ori mai buni decât miticii la fiecare joc ca să-i batem, întreabă-l cum e să fii orădean într-o lume de barosani! Sezonul viitor va fi mai simplu pentru noi în Europa decât în LNBM.

    cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • Silvois:

      Oda lui Malone
      Domnu Malone, io mi-s taran de la Cluj, nu ca dumneatale, fata subtire de la Oradea Mare, da is plin de intelepciune populara, asa ca o sa-t impartasesc si dumitale din prea plinu meu, daca nu te superi mataluta. Deci, admir sincer verbu dumitale, chiar si pa ala engliteresc, pa care nu-l pre inteleg intatdeauna, da pot sa constat ca esti un baiet de familie buna, cu educatie sanatoasa si solida. Sa vede asta din textele dumitale antologice, uneori, pline de ironie subtire si, as zice, uneori chiar de autoironie, ceea ce te onoreaza, de buna sama. Faptu ca esti de un subiectivism crancen in privinta echipei favorite e doar o aparenta, de fapt totul e invaluit in acea ironie de care vorbeam, adeseori autoironica. Oricum, e un site al suporterilor, deci, dumneatale faci cinste masei de suporteri ai Oradeei, cu stilul inconfundabil. Da amu, la final, tre sa te si urechez o tara. Mi sa pare mie ca dumneatale cunosti Cluju destul de bine, asta ma face sa cred ca bunicii ti-s de pan satu asta si ca ai copilarit p-aici, asa ca, nu mai fi ase suparat ca ati pierdut campionatu, bucura-te un pic si pentru Cluj, e si o bucatica din tine acolo! Si inca ceva, de nu te superi. Nu umbri bucuria celor ce sarbatoresc acum, cu felurite acuze, crezute de tine sau preluate de la coach-ul tau, ca e pacat. Uite, in meciu trei, U a fost dezavantajata la final, ceea ce o putea costa campionatu, daca voi castigati meciu cinci. Hai sa o lasam asa, recunoasterea infrangerii e inceputul revansei care ar putea veni in campionatul urmator. Sa traiasca baschetul, sportul minunat care, de fapt, ne uneste pe toti in aceasta comunitate. No, ramas bun, dragu badelui, Karlutu lu mosu.

      cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sean Barnette :

    Felicitari U Cluj Napoca!
    Cateva observatii, daca e permisa libera exprimare aici:
    1. U Cluj a dominat intreg campionatul, fara dubii. Au dupa parerea mea cel mai valoros lot, si au fost pe bune camionii sezonului regulat.
    2. In aceasta finala au parut peste Oradea per total, si cred ca titlul merge la Cluj pe merit, au fost cea mai buna echipa.
    3. Nu poti sa nu vezi, maniera tendentioasa de arbitraj, in meciurile 4 si 5. Cand 2 echipe sunt in finala, sunt de valori apropiate, un Ciulin asa cum a inteles el sa fluiere, chiar poate inclina balanta, si a si facut-o.
    Nu cred ca Clujul avea nevoie de asta, aveau tot ce le trebuie, ca sa castige finala, fara mizerii.

    cu 2 ani în urmă (21.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Sean,
      sper ca la meciul 4 te referi la Ciprian Stoica și l-a faptul că a refuzat lui U posibilitatea teoretică la prelungiri ? Altfel iar comentăm să ne aflăm în treabă. Umila mea părere este că avem arbitri extrem de slabi care au legile lor personale, ba a compensației, ba pro gazde. Sunt și ”jmekerii ” gen Ciulin, Grigoraș, Stoica sau Bukaresti care au feeling-ul de a face în așa fel încît fiecare parte să spună că a fost dezavantajată. In finală fiecare gazdă a fost avantajată în aceiași proporție și nu se poate spune că arbitrii au stabilit campioana. A se vedea procentajele aruncărilor, că doar nu o fi stat ”capac” alde Ciulin sau Stoica.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Din nou am uitat un amănunt
      Chestia cu ” dacă este permisă libera exprimare aici ” mi se pare ușor la ” shto ” scrisă. Putem întreba redacția, dar din ce știu nu cred că au fost cenzurate părerile cuiva. Poate înjurăturile...

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      .
      Astfel de umile pareri le intalnesti doar acum. Imaculabilele analize de arbitraj s-au intamplat numai la o singura faza impotriva clujului, unde toate galeriile s-au unit cu cea a clujului pentru a sustine in unele cazuri conspiratii. Pe de alta parte vad ca nu se poate recunoaste ca au inclinat arbitrii intr-o parte de frica sa nu se stirbeasca victoria clujenilor. Nu, nimeni nu spune ca clujul n-a castigat pe merit, sunt 2 conversatii diferite. Nu se recunoaste sa zicem, eu cred pur si simplu ca cei de la cluj chiar n-au observat nimic dubios, probabil ca n-au fost atenti, ca altfel se stie ca dreptatea pe forumul acesta e de partea lor, daca am voie sa ma exprim liber.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    Raspunde
  • teddy :

    Arbitraj
    In meciurile desfasurate la Cluj, inclusiv cel de ieri, Oradea a jucat mult mai bine cu Baciu in teren, decat cu Valeika. Spre exemplu ieri, cat timp a fost Baciu in teren, Oradea a fost pe +7, deci Achim, prin introducerea lui Valeika a ajutat Clujul sa castige. Apoi se leaga de arbitraj... O singura intrebare: de ce nu a functionat sistemul video la Oradea? Toata lumea a dat vina pe arbitrii la faza din meciul 3, dar alta a fost problema: sistemul video nu a functionat tot meciul. Mie mi se pare ca a fost cu premeditare...

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • Snake:

      ...
      O fi nu o fi trebuie dovedit, însă doar o faza însă sunt și altele, ultimul minut din sfertul 2 , ultimele 2 pct ale sfertului marcate de U arată exact ce s-a jucat și cum s-a arbitrat. 😉

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • CSM CSU Oradea Sean Barnette:

      Titi Acs
      Meciul 4 a fost arbitrat de Maestru Ciulin. Intradevar, in meciul 3, Stoica nu a judecat corect capacul lui Watson, dar a si fost o faza dificila, Chiar si la reluare.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @sean
      Cer scuze , am rămas setat pe meciul 3 , implicit pe magistrul Stoica. Pur și simplu am uitat că Ciulin și-a bătut joc de meciul 4 așa că U a cîștigat ! Sau nu ! A, Oradea a cîștigat meciul 4 ? Atunci , jos pălăria, ești primul bihorean care spune că meciul 4 a fost decis de Ciulin , în așa fel să cîștige Oradea. Ăsta da fair-play !

      Pentru cei care nu știu despre ce este vorba , citat dintr-o postare Sean Barnette : ” Nu poti sa nu vezi, maniera tendentioasa de arbitraj, in meciurile 4 si 5. ”

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • Snake:

      ...
      Ultimul Cos a lui U din sfertul 2 la 36/35 pt U perfect regulamentar, nu?? Greu sa recunoști adevarul, greu de tot... sau despre lucruri evidente nu vb? Aștept o faza judecată la fel pt CSM in meciul 5 sau 4...

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @Titi...
      Nu tot timpul o maniera tendențioasa de arbitraj este suficienta pt a câștigat. La Oradea Ciulin a fost mai "discret" pt ca era în fata suporterilor orădeni. În meciul 3 a fost o singura faza judecata greșit, e adevărat ca una foarte importanta. Însă asta nu justifica sa schimbi total maniera de arbitraj pt următoarele meciuri. Oare de ce? Probabil ca sa-l pedepsească pe Sere, ca observ ca el e considerat "cel de la butoane".

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Asta chiar ar fi culmea
      la echipe de aceiași valoare ( după părerea mea cazul U , Oradea și nu U-Focșani sau Oradea-Constanța ) să fie arbitraj tendențios în favoarea unei echipe și să cîștige cealaltă. Iar subiectul Sere, Cuic, Vermeșan, Iacobescu sau alți din echipa de zgomot al unui club, chiar nu mă interesează. Cuic și cîteodată Silvășan ne-au pierdut meciuri cu tehnice în ultimele minute. La fel probabil și Sere. Mulți cunosc faptul că sunt o seamă de persoane pe lîngă echipe al căror scop este de a pune presiune pe arbitrii sau de a provoca publicul ( aici n-am cum să-l uit pe Vulc cînd era conducător, nu antrenor ). Dar fac și ei parte din peisaj, au stomac mare la cîte înjurături își iau. Am mai spus și o repet : sunt o seamă de arbitrii în frunte cu Ciulin, dar și Grigoraș, Stoica care au șmecheria necesară să facă ambele părți să spună că au fost furate. Ce este curios că foarte mulți spun ( sau sugerează) că U BT a meritat să ia campionatul , dar că l-au cîștigat prin furtul arbitrilor. Aici este ceva ce-mi scapă !
      Orădenii nu trebuie să fie supărați pe echipă sau pe antrenor ( o parte dintre suporteri ), Achim este unul din cei mai buni antrenori români, deși eu cred că creierul principal este secundul sîrb ( îmi scapă numele ). Dar fără Achim și mai apoi Sere , nu știu unde era Oradea astăzi în baschet. La fel cum la Cluj, Cristescu și Țenter au salvat tradiția baschetbalistică a orașului. Alături de sibieni , timișoreni și ceva bucureșteni ar trebui să ne bucurăm de firavul spectacol sportiv. Din păcate au cam dispărut Iașul, Brașovul , Constanța.
      La Ploiești a fost doar ambiția frustratului ghiță. ( pentru cei care nu-și aduc aminte sau au impresia a nu știu cărui fenomen, povestea este simplă.) Băiatul ghiță s-a supărat că nu era băgat la joc cînd echipa era în B, el participînd la maxim 2 antrenamente, dar începuse să se înșurubeze politic mai ales la banul public. Cînd a dat de cașcaval... a jurat răzbunare, iar mai apoi cînd contractele curgeau ( la fel și banul ) a început sfidarea. Restul este cunoscut.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      @snake
      ala de care zici tu a fost un falt grosolan, care trebuia vazut din avion. Dar e o faza (si ca tot veni vorba, Green era pe jos la orice mica atingere, faultul ofensiv fluierat la Stipanovici in primul sfert de fapt nu a fost, dar daca a cazut green in fund s-a dat). Baciu, tot in primul sfert a faultat de 3 ori in doua faze.... si iar nu s-a fluierat nimic. Greseli putem gasin dar arata-mi intentia tendentioasa. Cum a fost in meciul 3, cand doua faze clare cu capac dupa ce mingea atinge panoul nu se acorda cos; in schimb se fluiera [corect] cos valabil la celalalt panou, deci arbitrii cunosc "procedura". Plus o sumedenie de faulturi (ale oradenilor) nesanctionate, asa ca nu vorbim "doar de o faza". In meciul 4 si 5 s-a fluierat mult mai corect-pentru ca Oradea faulteaza la greu - doar daca il urmaresti pe Fometescu sau pe Baciu tot timpul isi imping/trag adversarul, chiar daca asta va deranjeaza/nemultumeste. Oare de ce nu vede nimeni diferenta de ... varsta dintre cele doua echipe? Cu "strainii" Oradei avand o medie de aproape 32 ani (versus 28 la Cluj!!!) Cu un Waston nascut in acelasi an cu Silva... Baiatul era groggy in repriza a doua - dovada ca in meciurile cu "U" de abia a reusit o medie de 7.6 puncte/meci! Sau cu mega jucatorul Moore care a reusit 2 (da, doua ) puncte in 4 meciuri sau 37 min cumulat - pai mai bine jucai cu Fometescu decat cu asta! Voi chiar va inchipuiti ca Oradea putea tine o serie de cinci meciuri intense impotriva unui adversar extrem de mobil care stie sa se apere? Uita-ti-va doar cat de greu ajung la cos (de multe ori pe final de atac), iar asta inseamna un consum suplimentar de energie. Energie care s-a terminat prin sfertul 3 - cand "U" a marcat in medie cu 10 puncte mai mult decat Oradea.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • Snake:

      razv-an
      Nici măcar un moment nu am zis sau am crezut ca Oradea a pierdut din cauza arbitrajului meciul. Și motivele care le-ai scris tu sunt adevărate și mai sunt și altele printre care și diferența de valoare la U23 de ex, noi îl avem pe fometescu și punct pe când voi, da faulturi de “joc” putem găsim enorm de multe de ex ca tot te-ai legat de Watson el a fost fluierat pentru in fault la Wright in sf 3 pentru ceva ce făcuse jucătorul Clujului, nu vb de tehnic luat pe bune, Markovici a pus mâna pe un jucător și a luat fault pe bune in sf 1 Stipa da cu cotul și îl tranteste pe jos in fata arbitrului și nu e nimic??? Nu am zis de intenție ca aceasta trebuie dovedita și nici nu am cum nici nu vreau sa cred asta însă DA in multe situații s-a judecat cu alta măsura iar acest aspect nu aveea ce caută in aceasta finala. Felicit încă odată U pt ce a realizat in campionatul României in acest an !! Ma înclin in fata publicului din Cluj de la meciul 5 însă îmi doresc ca acești arbitri sa nu mai aibă ocazia sa jignească spectatorii prin aceste decizii ridicole.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      @ snake
      S-a fluierat destul de usor/repede (Dar la Markovic erau corecte, a dat cu mana intinsa de fiecare data) - si la Stipanovic faultul in atac a fost f usor acordat, sau faulturi la Wright / Guzman usor acordate (doar ca ex., pt ca e la fel de ambele parti). S-a fluierat si abatere de 3 sec de ambele parti (desi am gasit una nefluierata la Grasu in sf 1). Greseli au mai fost (a mai intrat Santa la recuperare inainte sa atinga mingea inelul) sau la un atac Green il loveste cu cotul pe Tarolis, dar tot banca oradeana protesteaza (si ia pe merit tehnic). Ce vreau sa spun ca au fost destule greseli - si de o parte si de alta, dar nu poti veni sa zici ca a existat intentie sau tendinta de a avantaja vreo echipa - cum vad multe pareri pe aici. Cat despre arbitraj, in cele mai multe cazuri e nestiinta/prostie din partea arbitrilor. Si crede-ma pt ce ne-a facut in meciurile cu Asesoft, Ciulin e unul dintre cei mai huliti arbitri la Cluj - si pt ca stie sa arbitreze corect, dar n-a vrut

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Șto tî pișet? (în lb. rusă)
    Să nu vă fie cu supărare Domñișor Silvois, că io' mi-s țăran prost nu dumetale și vorovește gura fără mine cât-o dată. Dacă am pledat aci pro-bono cauza lui Achim, am făcut-o după ce am încurajat asistența să își păstreze răbdarea și odată cu ea și antrenorii, în special pe Silvă, contestat aici de analiștii casetei tehnice și tehnico-tactice adepții sectei "dă-l bă afară pe antrenor!". Io' am tot zis că antrenorii trebuie păstrați ca să se obișnuiască lumea cu figurile lor și să-și formeze reflexul de a veni la sală ca într-un loc familiar. Închei spunând ca aici s-a închegat și o comunitate de chibiți care e pătimașă, subiectivă, partizană, fair-play, agresivă, sportivă și vulgară adică la fel ca în fiecare sală de la noi, fie de 7000 sau de numai 500 de locuri. Suntem ceea ce suntem fiecare, îndemnul e să ne privim în oglindă.

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Concluzii
    1. A câștigat campionatul echipa mai buna, mai valoroasa. La începutul campionatului toată lumea spunea ca la ce lot are Clujul va defila în acest an. A câștigat pe merit , dar nu a defilat, și aici au merite Sibiul (pt sezonul regulat), Voluntariul (pt cupa) și Oradea pt play-off. S-a dovedit încă o data ca nu bugetul e cel care joaca, chiar dacă în acest an a câștigat ce e mai important. Sa speram ca și sezonul viitor vom continua sa avem echipe cu bugete competitive pt ca momentan doar Clujul pare sa nu-si facă probleme în acest sens.
    2. E de multe ori frumoasa aceasta "inclestare" a suporterilor dar ar trebui sa nu uitam de fair-play. In meciul 3 s-a greșit în favoarea Oradiei și tuturor li s-a părut normal ca Silvasan sa critice arbitrajul și sa acuze ca au fost privați de prelungiri, deși corect era ca au fost privați de aceasta posibilitate. Au urmat meciurile 4 și 5 și Achim recunoaște victoria meritata a Clujului dar acuza maniera de arbitraj. Dintr-o data nu mai normal: nu știe sa piardă, umbrește victoria adversarului etc. De ce aceasta diferența? Un antrenor are voie sa critice arbitrajul și nici măcar nu considera meritata victoria adversarului deși cu excepția ultimului minut aceștia au condus ostilitățile. Celalalt antrenor, chiar daca recunoaște ca adversarii au câștigat meritat, nu are voie sa critice arbitrajul. În ambele situații antrenorii au dreptate cu privire la arbitraj. De ce ii privim diferit? Achim e unul dintre cei mai titrați antrenori romani și unul dintre cei mai buni care au activat în campionatul nostru. Silvasan, cu toate criticile primite, se dovedește de la an la an ca merita sa fie pe banca Clujului și e cel mai titrat tânăr antrenor. Eu zic sa-i privim cu respect pe amândoi și sa ii tratam în consecința.

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Ciulin
    Am sperat ca după "epoca" Asesoft acest arbitru își va etala adevarata valoare, pt ca e fără dubiu cel mai bun antrenor roman. Din păcate m-am înșelat șide acum abia aștept sa se retragă.

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Din lirica clujeană
    Cat ciulinul e în floare
    Nici in bt nu ne doare !

    Mai glumim si noi,nu trebuie sa fim asa incrancenati.

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ahile89 - :

    Pam pam
    Și când sere-i la butoane,
    Nici pe Oradea nu o doare,
    Ca sa vadă Achim poate
    O finala cu de toate

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ydesh_apu :

    Absurd
    Sa dai vina pe arbitri cand esti batut la 20 de puncte ... cam trasa de par scuza asta, nu?

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @ide...
      A spus ca a câștigat Clujul meritat, dar arbitrajul nu a fost ok. Cel mai important: când joci contra lui Stipanovic și Târgoviște iar tu îl ai pe Zekovic accidentat, te bazezi sub cos pe 3 jucători. Cei mai importanți primesc ca 2 greșeli personale rapid, trebuie sa-i menajezi, automat se schimba toată strategia pregatita și Clujul defilează su cos.
      Asta nu diminuează cu nimic meritele Clujului, doar ca nu e ok și asa cum Silvasan a putut acuza arbitrajul și a fost ascultat inclusiv de federație, nu vad de ce Achim nu are acest drept.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • pipzn:

      @jordan23
      Nu inteleg lamentatiile astea. Au iesit cei doi cumva pentru 5 greseli personale si au putut fi folositi prea putin pentru ca arbitrii "ostili" i-au scos pe tusa prematur? Nici vorba. Valeika a terminat meciul tot cu cele 2 greseli iar Markovic cu 3. Oradea nu a avut niciun jucator eliminat, Clujul l-a avut pe Stipanovic (dar da, la acea ora meciul era cam jucat) plus jucatori cu cate 3 greseli dar au avut grija cum sa si le distribuie intre ei (cum au mai facut si in alte meciuri importante). Dar astea fac parte din niste detalii care pot face diferenta in meciuri dintre echipe echilibrate valoric. Si la numarul general de faulturi a fost aproape egalitate (ceva de genul 24-23)
      Asa cum au mai remarcat si altii, oare cand veti recunoaste ca Oradea s-a descurcat mai bine cu Baciu decat cu Valeika dar, nu, alea doua greseli a lui le-a luat suprematia sub panou.

      Mai uitati ca peste 40% din punctele clujenilor au venit de la 3 (o raritate la nivel de intreg sezonul) si ca, impreuna cu punctele venite din aruncarile libere (iar procentajul a fost rar in sezon) inseamna 60% din punctele realizate.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      greseli
      Pai primesc greseli pentru ca ... faulteaza - as vrea sa imi arati si mie care au fost faulturile "inexistente" fluierate impotriva Oradei - eu am vazut unul in meciul 4, cand Markovic s-a aruncat dupa minge si nu cred ca a fost fault. Dar restul?. Vrei sa spui faulturile din primul sfert ca nu au fost corect fluierate? Sau ce vroia, daca a facut deja o greseala, restul i se scuza? Sauo fi vina clujenilor ca Oradea nu poate/ nu stie sa se apere altfel??

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Contestatarilor,
    repet scorul general al celor 5 meciuri, 393-348 pt UBT . Arbitrajul a facut diferenta de 45 puncte ?! Si eu as suferi daca pierdeam finala, dar nu explicam esecul cu arbitri, ci pe slabiciunile echipei . Si chiar daca am luat titlul, am avut destule slabiuciuni la Oradea, ca si la Voluntari , ca si la Cupa Romaniei . Despre astea, putinmai incolo .

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Cred că
      statistica este mai relevantă pentru a putea vedea diferența ( în această finală, ca valoare cred că echipele au fost extrem de apropiate. Cineva ( unghiuță de exemplu ) ar putea spune ca diferența de puncte total 5 meciuri nu este relevantă deoarece la un meci o echipă putea să joace ( implicit să piardă la 50 puncte) doar cu juniorii din motive de dureri la burtică. De aceea zic că statistica spune aproape tot. De exemplu toate cele 5 meciuri au fost cîștigate de echipa cu mai puține turn-over-uri. Acum rămîne de văzut dacă Ciulin, Stoica, Păun , Voinescu, Cuic sau Sere ( de ce nu vreo funcționară de la ghișeul BT sau Superbet ) au pus unsoare pe minge de scăpau băieții mingea din mînă.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • CSM CSU Oradea Sean Barnette:

      Succes!
      Felicitari Clujului si suporterilor!
      Ati castigat pe merit, no doubt!
      La final atat va mai urez, sa aveti parte doar de arbitraje corecte, precum a avut Oradea in ultimele 2 meciuri! Si cu asta nu am cum sa supar nici un clujean. Pace!

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @vass...
      Ai dreptate, Clujul a fost mai buna. Problema e ca după ce Clujul face scandal vine Ciulin și "reglează" conturile. Oricum câștiga Clujul, poate nu la asa diferența, dar sigur cu minim 10 pcte. Ce nu înțeleg în multe comentarii e : de ce nu ai voie sa critici arbitrajul? Vouă vi s-a părut ca a arbitrat corect Ciulin? Ok, dar de ce sa îmi impui și mie aceasta părere. Am dreptul de a contesta ce mi se pare greșit. Nu trebuie sa fii de acord cu mine sau cu suporterii orădeni sau chiar cu Achim. Trebuie doar sa ne dai dreptul la o părere.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      pareri
      una e sa ai pareri, si alta sa le argumentezi. Ca la parerologie suntem primii.
      Prin urmare, unde si ce a fluierat pro Cluj?
      Ca asta se pare ca e singura problema a oradenilor dupa finala asta - arbitrajul care nu i-a lasat sa se apere cum vor ...

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Oradea
    Pt cei care încă susțin ca Oradea nu a recunoscut ca a meritat Clujul victoria :
    https://csmoradea.ro/csm-oradea-felicita-u-bt-cluj-napoca-pentru-castigarea-titlului-national-editia-2020-21/

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Arbitrajul
    Discuții pro și contra arbitrajului din meciurile finalei sunt și nu îndreptățite. Se poate da replica orădenilor că singura greșeală care putea să fie decisivă a fost cea din finalul meciului trei. Eu îmi mențin părerea că mai erau 9 secunde și nu se știe ce se putea întâmpla. Puteau orădenii să înscrie și cu asta se terminau discuțiile. Ceea ce doresc să spun este că sunt de acord cu majoritatea celor de pe forum: NU ARBITRAJUL A FĂCUT DIFERENȚA! Arbitrajul nu a fost cu nimic mai deosebit de cel practicat până acum, în acest sezon. Aceasta este valoarea, aceștia sunt actorii! Haideți să închidem aceste polemici inutile acum, din punctul meu de vedere. Nu cred că există o singură persoană de pe acest forum care să nu fi avut nemulțumiri la adresa tuturor arbitrilor români. Să ne ajute Dumnezeu să ne vedem la anul cu loturi mai bune și cu arbitraje excelente!

    cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      :)
      Nu vad comentariul acesta la discutiile de dupa meciul 3. Morale vad ca tot primim si cand suntem acuzati, si cand acuzam.

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      răspuns
      Te rog să vezi comentariul meu la „Fază controversată pe finalul partidei....”

      cu 2 ani în urmă (22.06.2021)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      Cu drag
      L-am recitit, probabil ca trebuia sa observ citatul asta? "problema nu este doar că „au greșit arbitrii”, pentru că asta se mai întâmplă. Problema este că această „greșeală” a fost făcută cu intenție. "

      Sau partea in care spui ca faze similare s-au judecat diferit? Exact ce spunem si noi? Numai ca noi primim morale, ca si cum nu prea conteaza ce scrii, ci din partea carei echipa scrii. Poate veti ramane doar voi sa va aprobati unii pe altii non-stop, ce paradis!

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Așa e cum spui!
      Nu știu cum de ți-ai ales numele. Nu are rost să îți mai răspund din moment ce rupi din context. Ai dreptatea ta! Ca să fii liniștit, recunosc că neacordarea coșului din finalul meciului 3 a fost corectă, iar în rest, în toate cele 5 partide arbitrii au fluierat numai impotriva Oradei! Îți doresc sănătate, să te liniștești și să ne ierți că am câștigat cu ajutorul arbitrilor.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • Snake:

      SC
      E convenabil sa fii ironic dacă nu ai curajul de a recunoaște niște fapte sau de a veni cu contraargumente. Sunt curios dacă in viitor pentru ca din păcate vor mai fi greșeli in favoarea sau defavoarea acestor combatante vei scrie la fel sau vei reveni la referenul cu greșeli intenționate? Care se pare ca se fac doar împotriva lui U .... pana una alta felicitări pentru campionat, bafta in Europa pentru ca tre sa demonstrați și acolo, măcar sa se iasă din grupe cum au făcut alții și sa speram ca la anul sa se arbitreze fără greșeli sau legi compensatorii ...capacul era in meciul 3 de ce tot vb lumea de el in meciul 5? Dacă sa gresit acolo trebuia acordatceva compensatoriu in meciul 5? Dacă da atunci într-adevăr arbitrajul a fost corect!

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Contraargumente?
      In primul rând rog să se citească TOT COMENTARIU. În al doilea rând cu ce contraargumente să venim dacă voi nu veniți cu argumente clare: minutul, jucatorul implicat. Există meciul pe YouTube și putem să analizăm fazele încriminate. Unii dintre voi, din fericire puțini, generalizați. Ce putem să intelegem decât că arbitrii au fost aceia care au decis campioana! Din păcate nu veți accepta niciodată că nu aveți dreptate. Repet, singura greșeală de arbitraj care PUTEA să fie decisivă a fost cea de la finalul meciului 3. Oameni buni, în meciul 5, la un moment dat erau 30 de puncte diferență și să susții că s-a câștigat pe greșeli de arbitraj. Oradea are cea mai matură echipă din campionat și s-au pierdut cu firea din cauza arbitrilor! Dar, în fine sunt fani care acceptă realitatea și alții care au dreptatea lor și care nu pot fi convinși de argumente.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • Snake:

      SC
      Ultimul minut al sfertului 2 la ultimul cos a lui U la scor de 36/35 sub ochii arbitrului, ce putem comenta de faza respectiva? Eu cred ca indiferent ce am zice sau ce faze am arată adevarul este doar la voi și da nu are rost sa mai discutam... tot discutam despre meciul 3 pe bune... aici discutam despre faptul ca oamenii mari pun mâna pe adversar se da fault probabil pe buna dreptate, Stipa i-a in brațe un adversar da cu el de pământ in fata arbitrului, da cos și totul e corect... da așa e, e corect pentru U însă urat pentru sport...

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      Mda
      Imi spui sa ma uit peste comentariul tau din meciul trecut, am facut-o si raspunsul tau a fost de parca ti-am citat din caragiale. Din nou, vad ca nu poti sa faci diferenta dintre 2 subiecte diferite: arbitrajul si cine a jucat mai bine. As vrea sa imi dai si tu secunda si secventa tuturor fazelor care te-au facut sa spui ca s-au judecat faze asemanatoare in mod diferit, altfel, nu?, De ce ai mai spus asta? Ar trebui sa sarim acum si noi ca n-avem linkuri si faze concrete.

      Cel mai scandalos insa mi se pare sa ne acuzi pe noi ca nu recunoastem, cand efectiv au fost vreo 2 comentarii care erau in dezacord.

      Clujenii: oricum nu am fi meritat sa castigam, dar s-a gresit la arbitraj si stam aici sa comentam pana cand cei 2 contestatari sunt de acord cu noi. Recunoasteti si toate conspiratiile si basmele aparute aici. Predici si morale...
      Oradenii: recunoastem, csf...
      Meciul 5
      Oradenii: oricum ati fost mai buni si meritati sa castigati, insa recunoasteti ca arbitrajul a fost cu dubla masura
      Clujenii: cee? Nici poveste! Numai asta stiti! Va lamentati intr-una! Lamentati-va numai cand primiti acord stampilat de la cluj. predici si morale.

      In schimb ma bucur ca macar sa te enervez un pic reusesc, daca tot esti pus pe a nega realitatea. E si foarte usor sa traiesti paralel la voi ca sunteti multi si ati invatat sa cantati pe aceeasi nota.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Faza incriminată
      Da, este o impingere. Hai să discutăm și alte faze pe care le încriminezi și care ar justifica faptul că meciul 5 a fost decis de arbitri.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • Snake:

      SC
      Nu am zis ca a fost decis de arbitri... am zis doar ca la unele faze sa folosit o alta unitate de măsura și nu e corect, doar atât.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Snake
      OK. Atunci să ne oprim. Dau o bere când ne vedem.

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • Snake:

      ...
      Abia aștept 👍

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      :))
      Nici nu stiu de ce ne certam. Eu am treaba numai cu ciulin. Lasa-ma sa fiu saparat pe ciulin. :))

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    • U BT Cluj-Napoca SC:

      Supărare pe Ciulin
      Nu am nimic împotrivă. Cred că numai cei de la asesoft nu aveau motive să fie supărați pe Ciulin!

      cu 2 ani în urmă (23.06.2021)
    Raspunde
  • teddy :

    Sistem video Oradea
    Toate discutiile despre arbitrajul din meciul 3 nu ar fi avut loc daca sistemul video ar fi functionat la meciul 3 de la Oradea. Acest sistem este instalat la toate salile ce gazduiesc meciuri din Liga 1. Acest sistem nu a functionat pe parcursul meciului 3. Daca suporterii oradeni nu cred acest lucru sa ii intrebe pe oricare din conducatorii clubului CSM Oradea. Informatia ca acest sistem nu a functionat este de la Sefer Bedir - presedinte interimar al Colegiului Central al Arbitrilor de Baschet, deci Stoica, Bukuresti si Faur au fost victime colaterale ale conducatorilor oradeni care au sabotat meciul 3 prin intreruperea functionarii sistemului video de reluari.
    Sunt discutabile cateva faze din meciul 5, mai multe favorabil pentru "U", dar nu i-a bagat Ciulin 4/4 de la 3pct lui Tarolis sau 7 puncte lui Santa fara aruncare ratata 😉.

    cu 2 ani în urmă (23.06.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca DanielM :

    Finala LNBM
    Stimați orădeni de pe site, simt nevoia să intervin, cu toate că de obicei doar citesc, nu scriu.
    Îmi pare rău să o spun, dar mi-ați stricat bucuria câștigării titlului de către U. Împreună cu dl. Achim.
    Total lipsit de fairplay și, mai ales, de obiectivitate. Nu are nicio valoare faptul că feliciți adversarul dacă spui apoi că, de fapt, nu are meritul total.
    Citat de mai sus, din Achim: „Nu aș vrea să intru în aceste detalii pentru că eu nu pot umbresc meritele Clujului. Eu nu vreau să intru în aceste detalii. Cine a văzut, cine se pricepe, cine înțelege, trage concluziile singur”. Ce ne zice de fapt? Că ne lasă, cu mărinimie, să ne bucurăm de ceva ce nu merităm. Fără să aibă puterea să zică lucrurilor pe nume. Prin asta mi se pare că, de fapt, se scuză în fața orădenilor.
    A mai zis cineva: de ce tot insistă cu Valeika, atâta timp cât Baciu a jucat foarte bine? A cui este vina? Ce este așa de anormal să faci două greșeli în primul sfert? De acolo se blochează toată tactica ta? Chiar dacă este vorba de doi jucători. Nu mai țin minte greșelile date la Valeika, dar, din sală, cele ale lui Markovici mi s-au părut foarte clare.
    Meciul l-ați pierdut în sfertul 3, atunci când U a început cu 4 sau 5 coșuri consecutive de 3 puncte, când U a crescut intensitatea iar CSM nu a putut face față. Tot Valeika ar fi rezolvat problema. Întâmplător știu (foarte sigur) părerea lui Achim despre Valeika, exprimată acum vreo 2 ani : am parte de singurul lituanian care nu știe să arunce la coș. Dar acum este esențial.
    Revenind: Oradea s-a prezentat mult mai bine decât mă așteptam în meciurile 3 și 4, le-a câștigat meritat. Cu toate că putea pierde nemeritat meciul 3 dacă se dădea (corect) coșul lui Wright. Aici am de făcut un comentariu despre procedura de arbitraj (aflând ulterior că o fază nu poate fi revăzută dacă nu este fluierată și nu știam că oricum nu funcționa sistemul video): la acea fază cel mai bine ar fi fost să fluiere coș foarte probabil valabil chiar și în ochii arbitrilor, fapt care le-ar fi dat dreptul să vadă faza. Așa nici nu ar fi trecut secunde importante până la fault.
    Despre CSM: toată finala a stat în Broussard, singurul care a făcut față meciurilor. Foarte bun! Watson foarte slab, iar asta pentru CSM este letal. Plus lipsa lui Zekovic.

    Nu vreau să fiu malițios, dar niciodată Oradea nu a avut parte de așa de mulți spectatori care să-i aplaude ca la festivitatea de premiere. Orădenii care au fost la meci cred că sunt de acord. Toată sala, și cu intensitate, pentru că au meritat. Dar de aici până la a susține că arbitrajul a făcut diferența este cale lungă.
    De ce nu s-a rămas la starea de respect de la finalul jocului? Totul a fost fals?

    PS: discuțiile de aici se poartă fără să fi revăzut meciul integral. Cred că așa ar trebui procedat înainte de a analiza.

    cu 2 ani în urmă (23.06.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca DanielM :

    Finala LNBM 2
    Revin după ce am revăzut meciul.
    Concluzia: arbitraj absolut normal, cu mici scăpări inerente oricărui joc.
    Singurele neclarități/decizii contestate pe care le-am remarcat (mă refer doar la cele care ar fi putut dezavantaja Oradea):
    Decizii corecte, dar contestate:
    - cele 2 faulturi (și singurele) ale lui Valeika: corect sancționate;
    - cele 3 faulturi ale lui Markovic: primele două clare, al treilea nu prea a fost, dar, culmea, recunoscut de jucător;
    - coșul lui Baciu anulat pentru expirarea timpului: corect anulat; singurele argumente împotrivă: crucea făcută de Baciu și capul pe spate al lui Sere;
    - palmă pe panou la Guzman: cred că a fost după expirarea timpului;
    - pătrundere împrăștiată a lui Green, se cere fault: nu cred că se poate acorda așa ceva, cine joacă cât de cât baschet este de acord; parcă s-a dat și tehnic la bancă, reacție neprofesionistă
    - 3 secunde la Valeika: corect acordate, au fost 5 secunde; iarăși capul pe spate Sere;
    Decizii care s-ar fi putut lua:
    - un fault pe pasă la Watson, dar oricum nu urmau libere, iar mingea fost la Oradea;
    - un brânci al lui Wright la Watson undeva pe la mijlocul terenului;
    - alte câteva mici împinsături, dar au fost de ambele părți.
    Decizie într-adevăr greșită:
    - fault la Green din partea lui Stipanovic, în atac, la scorul de 36-35.

    Și de partea cealaltă au fost mici nemulțumiri, inerente.

    CONCLUZIA: rezultat nicidecum influențat de arbitraj, comentarii subiective și lipsite de fairplay, fără analiză obiectivă a faptelor.

    dacă cineva are de sesizat și alte probleme să o facă cu trimitere directă la faze.

    cu 2 ani în urmă (23.06.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!