Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Cred că am demonstrat din nou că avem locul nostru în baschetul european”

Cristian Achim: „Cred că am demonstrat din nou că avem locul nostru în baschetul european”

CSM CSU Oradea s-a calificat pentru a cincea oară consecutiv în primele 16 echipe din FIBA Europe Cup, vicecampioana României fiind în rândul echipelor care au încheiat pe locul secund faza sezonului regulat. Orădenii au avut 4-2 bilanț la finalul grupei J, după 93-74 în meciul decisiv cu Legia Varșovia.

„Leii Roșii” au fost nevoiți să aștepte și celelalte rezultate ale serii de miercuri, 22 noiembrie, pentru a avea locul confirmat în Top 16, lucru bifat în cele din urmă. Antrenorul Cristian Achim a oferit mai multe declarații pentru csmoradea.ro în urma trecerii în faza următoare din FIBA Europe Cup:

„Mă bucur pentru victorie, în primul rând. Evident că ne gândim cu toții la calificare, însă am obținut o victorie în manieră foarte clară și convingătoare, la scor. Asta împotriva unui adversar care nu a pierdut până acum în actuala ediție FIBA Europe Cup. Legia Varșovia este o echipă de excepție. Rezultatul a venit pe fondul unei prestații foarte bune din partea echipei noastre, ceea ce este iarăși un lucru îmbucurător.

Maniera în care am obținut victoria este iarăși de evidențiat. Am început meciul cu 33 puncte încasate, după care au reușit să anihilăm ofensiva echipei adverse. E foarte greu să reacționezi după un astfel de început în orice condiții, cu atât mai dificil atunci când pentru echipa noastră meciul prezenta o miză uriașă. Practic timp de 28 minute de joc, din startul sfertului 2 și până în minutul 8 din sfertul 4 am ținut echipa adversă la doart 29 puncte marcate.

Asta împotriva unei echipe alcătuite din jucători capabili să facă oricând diferența din calitate individuală. Chiar i-am spus lui Șerban (Sere) că în debutul partidei am avut cinci acțiuni de apărare. Repet, nu am comis nicio eroare în apărare, dar am încasat coș la fiecare din primele cinci acțiuni de apărare în acest meci.

Aș vrea să remarc prestațiile lui Bobe Nicolescu și Cătălin Baciu. Au adus un boost de energie și sunt jucătorii care au schimbat direcția în care s-a dus acest meci. Desigur, toată echipa a luptat fantastic. A fost ca de obicei un efort colectiv, fără de care nu ai nicio șansă să câștigi. Nu aș vrea să se înțeleagă greșit. Kris Richard a fost absolut fabulos. Tarolis la fel, Nijal de asemenea, Erick a avut din nou 10 pase decisive și încă vreo șase care puteau foarte ușor să se transforme în pase decisive.

Indiferent care ar fi fost deznodământul acestei lupte, indiferent că ne-am calificat sau chiar dacă nu ne-am fi calificat, cred că am demonstrat din nou că avem locul nostru în baschetul european. Amintesc că am avut trei meciuri cruciale, cu o presiune uriașă. Mă refer la jocul din Finlanda. Pe care dacă-l pierdeam nu mai aveam cum să ne calificăm. Al 2-lea a fost în Slovacia. La fel, dacă pierdeam acolo lucrurile se încheiau pentru noi. Al 3-lea meci a fost cel cu Legia. Din nou, dacă am fi pierdut nu ne-am fi calificat. Asta demonstrează caracterul echipei.”

Tehnicianul a amintit și debutul lui Jonathan Arledge:

„Este un jucător care ne va ajuta. Sunt ferm convins de asta. Întrunește calitățile pe care le-am căutat, de care este evident că avem nevoie la echipă. Nu a jucat de 7 luni, ceea ce se vede. Este un mare dezavantaj. Ne-am asumat acest lucru tocmai pentru că este profilul dorit de noi și am încredere că are valoarea necesară pentru a ne confirma așteptările. Va trebui să avem răbdare cu el.”

În încheiere, Achim a făcut referire și la modul în care pică pentru echipa sa pauza până la următorul meci, orădenii nefiind implicați în etapa a 10-a din Liga Națională:

„Nu știu dacă ne pică bine, dar asta este viața. În general nouă nu ne priesc aceste vacanțe. Acesta este programul și trebuie să ne conformăm. Sunt mândru de felul în care am performat până în acest punct al sezonului.”

CSM Oradea va juca mai departe în grupa N din FIBA Europe Cup, unde le va avea drept adversare pe Niners Chemnitz, Itelyum Varese și ZZ Leiden. Debutul fazei Top 16 va avea loc pe 6 decembrie, când bihorenii vor juca pe terenul lui ZZ Leiden.

*foto: fiba.basketball

15 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Love to be an underdog!
    Papa H'Akeem, cunoscut de apropiații săi texani sub porecla sioux " Sly Fox" (antrenorul sioux din mandatul de președinte de club al mult mai celebrului Sitting Bull), vrea să-și schimbe porecla în renume: deoarece U alături de Sibiu, Rapid și Voluntari, "pornește ca favorite" și anul acesta, Papa CoAch a exersat și în Euro Cup tactica prepeliței rănite, tactica underdog-urilor, ca pe o repetiție la campionat și a mers! Iar sezonul ăsta s-a gîndit ce-ar fi să-l lase pe Blîndul Silvă să termine returul pe 1 și în finală să-i dea ce merită...

    cu 5 luni în urmă (23.11.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Blandul
    si necontestatul Silva, i-o va trage si anu asta colericului CoAch H' Akeem, asa ca singura sansa a team -ului vostru va fi sa castige cupa lu FIBA! 😂

    cu 5 luni în urmă (23.11.2023)
    • CSM CSU Oradea returnofthesnek:

      :)
      Trebe sa ai ...... orgoliul mic mic sa te lauzi ca o echipa de 3 milioane juma va castiga tot in Romania. Serios? Nu mai spune. Cluj adica.

      cu 5 luni în urmă (23.11.2023)
    • pensee:

      $$
      Pristanda, bugetul nostru ii de 5 jumate. Si daca mai pune si conu Malone jumate, suntem la 6 jumate. Deci hai mai numara o data.

      cu 5 luni în urmă (24.11.2023)
    Raspunde
  • Silvois :

    Stiu
    ca nu e linia mea privata de mesagerie, da mesajul meu era strict un raspuns la misto pentru oradeanul verde Malone, cel pe care nici macar voi, oradenii, nu prea il luati de hipen. Mie tipu imi place la nebunie si imi face placere sa-i dau cate o replica, pe masura "aberatiilor" destepte pe care le debiteaza. Nu, stai linistit, nu ma laudam ca U, o echipa cu buget urias (eu, unul, nu stiu cat e bugetu ala, se pare ca tu stii mai bine), castiga tot ce prinde in tara, eu faceam doar o constatare a raportului de forte actual. Am mai spus-o, nimeni nu are de castigat de pe urma unui raport de forte atat de disproportionat cum pare in acest moment. Am fost primul care, ieri, am laudat performanta echipei voastre cu Varsovia, aveti nevoie sa cresteti in forma si incredere in fortele proprii, pentru a oferi o lupta interesanta in competitiile interne. Sincer, as vrea sa se echilibreze lupta la titlu. Deci, n-o lua ca pe o ofensa!

    cu 5 luni în urmă (23.11.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Mamă dacă vii la Cluuj, nu mă căutaa la cuurs...
    Papa H'Akeem are mesaje greu de înțeles pentru plebeii tatuați pe burți, iar despre mesajele noastre de pe acest forum nici nu mai are rost să vorbim: sînt doar pentru cei inițiați... Iar problema de căpătîi a suporterului de baschet din ziua de azi este că la Oradea studenția se face prin "corespondență" și aia cu emoticoane în loc de cuvinte, iar la Cluj studenția se face la IT-iști care știu doar cod binar și nu prea leagă expresii. De aia nici unii și nici ceilalți nu înțeleg postările noastre, de aia niciunii nu au habar ce-i umorul, de aia niciunii nu trec mai departe de număratul out-urilor și al foulelor. Umorul și inteligența fac casă bună împreună, aroganța și prostia merg ținîndu-se de mînă...

    cu 5 luni în urmă (23.11.2023)
    • m4riu5:

      @ Malone Karl
      :-))) :-)))
      adică Lolz!

      cu 5 luni în urmă (23.11.2023)
    Raspunde
  • Silvois :

    No
    nu fii asa rau, oamenii is doar patimasi, un pic prea incordati. Eram si eu, odinioara, asa ...

    cu 5 luni în urmă (23.11.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    Silva
    niciodata doar lotul lui U ne-o trage care e de departe cel mai valoros. Cind ati avut un lot doar cu ceva mai tare decit al nostru marele silva a inceput sa plinga si si-a dat demisia daca tineti bine minte.
    Deci voi ne bateti cu lotul nu cu antrenorul. silava e prea plin de el

    cu 5 luni în urmă (24.11.2023)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      Si totusi
      Silva a facut si face performanta la nivel european cu un lot mult sub medie.
      Deasemenea, asta vara loturile au fost apropiate si cu tot cu terenul propriu Oradea a putut contesta real finala.
      Anul asta s-au pierdut din banii de la primarie din cauza crizei si nu e vina lui Silva ca nu s-au gasit alti bani. Oradea are nevoie de finanțare locala sustenabila asa cum obtine Clujul (nu doar BT, mai sunt si multe alte firme).
      Cel mai grav mi se pare la Bucuresti care e clasat ca unul din cele mai bogate orase din europa si este peste Belgrad sau Atena (GDP per capita) de exemplu si totusi nu se gasesc bani pentru baschet.
      Roamania are nevoie de conpetitie interna reala si corecta.

      cu 5 luni în urmă (24.11.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Ce-mi place
      de voi oradenii ( nu de toti), mai deunazi il propuneati pe Achim la U, numai sa scapati de el, acum e peste toti antrenorii din tara ( sper, nu din lume), dar in mod special peste Silvasan ( si culmea, nu pentru rezultate, ci doar pentru ca echipa are un buget mai mare).
      Adevarul este ca in general antrenorul este cum sunt rezultatele raportat la lotul si/sau bugetul echipei. Credeti ca Silva sau Achim ar face mare brinza la ( pur aleatoriu) Focsani ?
      Astazi se pare ca Silva este peste Achim, acum 3-4 sezoane Achim era peste Silva. Asta e viata cam ca marea cu valuri, te poarta cum este bugetul ! Dibacia este sa folosesti bugetul in asa fel sa ai si rezultate. Iar cei doi ( ajutati totusi si de altii din staff) sunt acum pe cai mari. Pina acum ( sa zicem perioada recenta de 10-15 ani) cred ca doar Costescu si partial Sapera s-au ridicat de citeva ori peste conditia impusa de lot. Cu sublinierea ca Sapera s-a descurcat mai bine la Pitesti cu buget mai mic, decit la Tg. Jiu unde a avut aproape tot la dispozitie.
      Chestia asta cu cine-i mai tare in sat, tine de un anumit nivel de ...
      Si mai am o intrebare : Ce vina are U ca are un sponsor ca BT, iar celelalte echipe se chinuie sa-si incropeasca bugetul ?

      cu 5 luni în urmă (24.11.2023)
    • CSM CSU Oradea b4:

      Discuție
      TitiAcs, mă bag și eu în discuție.

      E clar că nu aveți nici o vină că banca vă susține financiar. Că cea ce se întâmplă la Cluj-Napoca e o anomalie, e o altă discuție.

      La ce cred că ar trebui să lucrați, în paralel cu campania din Europa, e atragerea de mult mai mulți sponsori. Pentru că, la un moment dat, așa cum a apărut BT e posibil să se și retragă. Iar atunci când pierzi un sponsor principal care bagă 100-200 K pe an e mai ușor să găsești înlocuitor.

      Dar când pierzi un susținător, aproape proprietar al clubului aș putea spune, e posibil să cazi rău în cap. S-a întâmplat la Steaua pe vreme TURABO, s-a întâmplat la Asesoft într-o oarecare măsură.

      Iar legat de cine e cel mai tare din ogradă cred că ai punctat bine. În urmă cu câțiva ani Achim reușea să performeze peste nivelul lotului. Acum e diferența prea mare deși, dacă ne gândim că anul trecut am început cu 2-0 și am avut parte de o finală frumoasă putem spune că Oradea a performat peste nivelul bugetului și chiar al așteptărilor.

      Că la capitolul români formați sau crescuți stăm foarte rău e un subiect de discuție. Dar nici aici nu putem spune că Silvășan a excelat. Să zicem doar că e mai curajos ca și Achim.

      Că cei doi nu ar face mare brânză la Focșani e adevărat. Dar cred că amândoi ar reuși să obțină mai mult decât valoarea lotului, respectiv situația actuală.

      cu 5 luni în urmă (27.11.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @b4
      "Că cea ce se întâmplă la Cluj-Napoca e o anomalie, e o altă discuție." N-am inteles de ce este o anomalie ?
      Chestiunea asta cu sponsorizarea ( in Romania nu exista institutia SONSORIZARII, doar POMANA si/sau IMPRUMUTURI) este asumata. Daca ai un singur sponsor , da, este posibil ca la un moment dat sa cazi. Daca ai noroc si ceva rezultate posibil sa te ridici. Cred ca ar trebui sa-l intrebi pe Sere, ce prefera, sa aiba un sponsor mare pe 5-7-10 ani ( gen Digi ) sau sa umble tot timpul cu mina intinsa pe la enspe "sponsori" ?
      Probabil ca suntem citiva clujeni, care ne asumam faptul ca la un moment dat , BT nu va mai sponsoriza, din diferite motive. Asta este viata, cu speranta ca va veni altcineva. [Sincer nu-mi aduc aminte cu ce se ocupa firma TURABO, cit despre asesoft, demonstrat furt pe fata ( de la stat ). Si au mai fost "aventuri" de o vara.]
      Pe de alta parte, remarc tot mai multa subtilitate in a-l face pe Achim sa plece. Prima data il propuneti la U ( doar este mai bun ca Silvasan), acum il vedeti facind minuni la Focsani, cu lot si buget ca vai mama lor. Cred ca daca va fi sa plece mai degraba va merge la Vilcea ( acasa) ca tot sunt in LNBM.
      P.S. Hai sa uitam de acel 2-0, ca iara il pomenesc pe faur ! Fara faur era 1-1 ! Case closed. Si nu ma refer la cazul Ranga ! Voi ati iesit primii in Campionat, noi am cistigat un amarit de amical pe care ferebeul l-a numit Finala de Play-off.

      cu 5 luni în urmă (27.11.2023)
    • CSM CSU Oradea b4:

      Anomalie
      E o anomalie pentru că rar se întâmplă să apară un astfel de sponsor, care mai degrabă bagă bani ca și cum ar fi proprietar. În general, un sponsor alocă o anumită sumă pentru vizibilitatea pe care ar putea să o aibă în urma marketing-ului. La voi nu e cazul și o situație atipică.

      Probabil că majoritatea ar prefera un sponsor care să ofere, anual, o sumă în creștere și care asigură cea mai mare parte a bugetului.

      Nu sunt și nici nu pot fi purtătorul de cuvânt al orădenilor care îl vor plecat pe Achim. Iar la Focșani cred că ar putea face mai mult și Silvășan, nu doar Achim.

      Eu nu îl vreau plecat pe Achim. Nu cred că dacă am fi adus alți antrenori am fi avut rezultate mai bune în ultimii 10 ani. Marele reproș pe care i-l pot aduce este faptul că nu a știut să formeze și să cizeleze jucătorii români.

      Cum a fost, cum nu a fost finala de anul trecut noi cred că am performat peste nivelul lotului.

      Să vedem ce iese anul ăsta, deși la prima vedere, în urma transferurilor din vară, m-am așteptat la mai mult.

      În încheiere, nu cred că e cazul să fii așa de ofensiv în toate comentariile. Sigur există persoane care își atacă sau înțeapă adversarii.

      Când am făcut comparația cu Steaua sau cu Asesoft nu mă gândeam la sursa banilor companiilor care i-au sponsorizat (apropo, am uitat de EXIMBANK). Mă refeream la faptul că atunci când există doar un sponsor care asigură cea mai mare parte din finanțare e greu să te redresezi în momentul în care se retrage acel sponsor.

      În fine, felicitări pentru că banii băncii sunt folosiți așa cum trebuie și reușiți să creșteți în Europa de la an de an. Banii sunt importanți, dar nu îți asigură succesul. E bine că, cel puțin până acum, s-a demonstrat că sunt folosiți așa cum trebuie.

      Și e bine și că există orgoliile acestea dintre Cluj și Oradea. Chiar dacă pentru voi sunt doar niște meciuri ceva mai tari în competiția internă, iar noi nu facem altceva decât să visăm că putem învinge un club net superior.

      cu 5 luni în urmă (27.11.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Eu
      ma bucur ca mai gasesti oradeni care apreciaza munca lui Achim. N-am absolut nici un orgoliu vis-a-vis de oricare alta echipa. La fel ca anul trecut, fac parte dintre chibitii lui U care nu considera ca este cistigat campionatul. Oradea sau Sibiu sau alta echipa pot da oricind peste "un filon de aur" si sa schimbe situatia la primavara. Bine-nteles ca-mi doresc sa cistige U, dar nici nu fac un capat de tara daca ar pierde. Eu ma bucur mai mult de faptul ca baietii ( staff+jucatori) ne-au adus SPECTACOLUL unei competitii europene ( modesta, mediocra sau nesemnificativa pentru unii ).

      cu 5 luni în urmă (27.11.2023)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!