Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Cupele europene sunt un obiectiv foarte important pentru noi”

Cristian Achim: „Cupele europene sunt un obiectiv foarte important pentru noi”

CSM CSU Oradea debutează astăzi, 13 octombrie, în ediția 2021-2022 a FIBA Europe Cup. Vicecampioana României primește vizita Legiei Varșovia, într-un meci disputat în Arena Antonio Alexe.

Bihorenii vin după o înfrângere dură suferită pe terenul rivalei U-BT Cluj-Napoca (82-55) și au avut doar două zile de pregătire pentru începutul campaniei europene. Cristian Achim, într-un interviu pentru Baschet.ro, a vorbit despre meciul pierdut în BTarena:

Concluzia este una simplă: aceasta este diferența de valoare la această oră. Scorul nu minte, asta este. Noi am ratat extrem de mult, incredibil de mult. Asta este valoarea, înseamnă.

Antrenorul Oradiei recunoaște că rezultatul din etapa a treia a Ligii Naționale și-a pus amprenta asupra jucătorilor săi:

Moralul nu e foarte bun. Nici n-are cum să fie și nici nu e normal să fie. Cum să fie bun când noi am arătat așa cum am arătat? N-are cum să fie bun. Problema este cum vom continua. O înfrângere nu este un capăt de țară niciodată. Problema este cum gestionezi înfrângerea și ce se întâmplă după. Așa și Anadolu Efes a luat bătaie de la Real Madrid în prima etapă, la douăzeci și ceva de puncte. Ca și noi, n-au existat. Campioana Europei. Lucruri de genul acesta se întâmplă și nu e singurul exemplu. Sunt sute de exemple, nu asta-i problema. Uită-te, astăzi, de pildă, în Euroligă, Bayern Munchen conducea cu 15 puncte când mai erau două minute din sfertul trei. Au reușit să piardă la vreo opt. La nivelul acesta, adică nu la nivel de România. Eu mereu am spus că dacă se întâmplă în Euroligă lucrurile astea, în România se poate întâmpla de două ori mai rău. Pentru că nu avem nici jucătorii, nici antrenorii, nici pregătirea, nimic de nivelul acela.

Achim pune rezultatele obținute în începutul sezonului pe seama schimbărilor de lot care s-au produs în această vară la Oradea. Mai exact, roș-albaștrii au făcut transferuri noi pe pozițiile cele mai importante.

Întotdeauna, când se schimbă poziția 1 și poziția 5, este cel mai complicat lucru. Dacă schimbi un shooter, să spunem, nu te afectează atât de tare. Dar, în momentul în care schimbi principalele două poziții în echipă, chiar că necesită timp. Oricum, în general, echipele pe care le antrenez își dau drumul mai târziu, pentru că avem multe principii și e greu să le punem în aplicare pe toate de la început. În situația asta particulară, cu schimbarea, repet, a principalelor două poziții, va necesita ceva timp. Problema e că vin aceste cupe europene peste noi și eu îmi doresc foarte mult să trecem de grupele acestea. Să vedem.

În prima etapă a FIBA Europe Cup, CSM Oradea o întâlnește pe Legia Varșovia, formație ce a încheiat stagiunea 2020-2021 pe locul al 4-lea în Polonia.

Iar despre meciul de mâine, să vedem, o să încercăm să câștigăm. Cupele europene sunt un obiectiv foarte important pentru noi. După sezonul trecut, cum să spunem, ni s-a deschis și mai mult apetitul. Noi oricum am încercat tot timpul să jucăm pe toate planurile posibile. Ne dorim foarte mult. Nu ne aflăm în cea mai bună formă sportivă, asta este clar. Avem o echipă mult, mult, mult schimbată. Lucrul acesta se vede. Va mai necesita ceva timp. Meciul acesta din Europa vine cam repede pentru noi, în această situație, pentru că, efectiv, noi am cam schimbat toată coloana vertebrală a echipei. Este dificil. Efectiv, este foarte dificil”, ne-a spus tehnicianul în vârstă de 51 de ani.

Cristian Achim a dat detalii și despre situația lui Martynas Paliukenas, jucător care a început marți antrenamentele cu echipa și care s-ar putea să fie pe teren în disputa cu polonezii.

În momentul de față, se antrenează cu echipa. Să vedem dacă va putea juca mâine. A făcut azi antrenament cu echipa. Sunt șanse, da. A făcut astăzi primul antrenament. Acuma, na, cât o fi după un antrenament... E complicat. El a avut opt zile de pauză totală. Adică nu a făcut nici măcar un pas de alergare sau de nimic altceva, doar tratament. Apoi a luat-o ușor, ușor cu alergări ușoare și tot așa. Astăzi este ziua a 14-a și azi a intrat pentru prima oară să joace puțin. Acum nu știu cum va fi, cât va fi de bun, cât va fi de legat...pentru că și el joacă tot pe pozițiile 1-2. Adică, noi cădem din lac în puț. După ce că e nou, nici nu a mai fost cu echipa. Acestea sunt datele.

În final, antrenorul orădenilor a vorbit despre punctul forte al Legiei Varșovia.

Este o echipă care are foarte mulți shooteri. Sunt cred că patru jucători care au peste 40% la 3. Cred că cinci. De patru sunt sigur, nu știu dacă este unul la 38-39%. E clar că va trebui să jucăm foarte, foarte agresiv. Apărarea va fi cheia. Deși, până în momentul de față, la noi problema pare să fie atacul, nu apărarea. Să sperăm că vom găsi soluții.

Meciul va începe la ora 19:00 și va fi transmis, în direct, pe Digisport și pe canalul de YouTube al FIBA.

*foto: Valentin Todea

5 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Scuze...
    ...peste scuze. Oradea nu e singura echipă din istorie ce a schimbat oamenii de pe pozițiile 1 și 5. Ce era să spună Cluj anul trecut când a schimbat PG de 3 ori? Ăla e accidentat, nu a jucat, e nasol. Da, știm, s-a întâmplat sezoane la rând tot la Cluj (compar cu U pentru că mi-e cel mai la îndemână) și nu s-a plâns nimeni. Și nici nu și-a preconstituit nimeni circumstanțe atenuante.

    Și tot ce spune legat de Europe Cup e despre ce nașpa e, ce nasol e și că o să fie greu... așa că practic dacă se pierd meciuri e de aștptat, că e greu, că am zis. Dacă se câștigă uite ce tari suntem că am reușit să învingem!... serios... parșivă atitudine.

    Iar justificarea cu dacă se întâmplă în Euroligă se poate întâmpla aici de două ori mai rău... uite că Zalgiris și-au concediat antrenorul după ce-a prierdut urât în primele două meciuri din sezon... pe exemplul ăsta, ce-ar înseamna în România de două ori mai rău? Trebuie să piardă 2 x 2, adică 4 meciuri ca să fie un antrenor dat afară?... întreb pentru un prieten...

    cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    • CSM CSU Oradea fcbihor:

      @hunterUCJ
      parca il aud pe Dan Petrescu...

      cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Pt Achim si Sere
    Stimati domni,aveti taria de caracter sa recunoasteti ca transferul celor doi lituanieni este o eroare.Cu un PG lipsit de imaginatie ,cu aruncare modesta de 3,si control al mingii discutabil,echipa nu are cum sa meargă.
    Nu sunt specialist in baschet ,sunt doar consumator,dar aceste lucruri se vad de la distanta.
    Poate aveți curajul de a îndrepta lucrurile pina nu va fi prea tarziu.
    Urez succes echipei si voi fi alaturi de ei diseara.
    Hai CSM!

    cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      Serban Sere..in presa locala..
      ...„În primul rând, doresc să-mi cer scuze suporterilor noștri pentru aceste rezultate. Sunt însă convins că nu aceasta este adevărata față a echipei noastre. Nu putem face altceva decât să lăsăm capul în pământ și să muncim mai mult, pentru a crește în valoare și a obține rezultatele dorite și așteptate de suporteri. Avem niște probleme de bucătărie internă, care sperăm să se rezolve cât mai curând, dar acest lucru nu constituie în niciun caz o scuză pentru evoluțiile echipei”... Recunoste doar probleme de bucatie interna, dar totusi recunoste ca sunt probleme pe care doar spera sa le rezolva....!!!!! Speram si noi...

      cu 2 ani în urmă (13.10.2021)
    Raspunde
  • pipzn :

    Din ce
    am vazut pana acum, Oradea nu si-a facut echipa pentru Cupa Romaniei ci pentru campionat si, eventual, cupe europene.

    Eu m-am gandit ca evolutia slaba din meciul cu "U" are putea sa aiba ca explicatie, cedarea usoara intr-un meci care in acest moment chiar nu are nicio miza reala pentru campionat in favoarea conservarii resurselor pentru meciul european.
    Altfel, jocul echipei arata o neclaritate in abordare: sezoane intregi s-a bazat pe jocul colectiv (frumos de urmarit dar si eficient) iar cand au fost adusi jucatori cu valente individuale deosebite, a fost "cireasa de pe tort".
    In prezent, jocul colectiv nu arata prea bine iar a te baza prea mult pe 1-2 jucatori isi are riscurile sale. Ma bucur ca cel putin in acest sezon nu am mai vazut asta la "U".

    cu 2 ani în urmă (13.10.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!