Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim, despre finala LNBM: „S-a fluierat cu dublă măsură”

Cristian Achim, despre finala LNBM: „S-a fluierat cu dublă măsură”

În aceste momente, la Oradea, are loc o conferință de presă la care participă Șerban Sere, directorul clubului CSM Oradea, Cristian Achim, antrenorul principal al bihorenilor, și alți antrenori din cadrul formației roș-albastre.

Achim a abordat diverse subiecte, atât legate de stagiunea 2022-2023, cât și de sezonul 2023-2024. De asemenea, tehnicianul vâlcean a vorbit despre finala cu U-BT Cluj-Napoca, explicând că arbitrajul a făcut diferența:

„Intrăm într-un subiect care este foarte sensibil și nu am discutat cu Șerban despre acest aspect. S-au întâmplat niște lucruri care nu au ținut de noi. Există această problemă foarte mare a arbitrajului. Noi considerăm că echipa noastră a fost dezavantajată chiar, în anumite situații, flagrant. Mă refer, în special la meciul 3, care a fost o rușine absolută. Noi eram într-o stare foarte bună mentală, fizică, psihică. Însă în momentul în care simți că orice ai face, nu poți să dai un coș, evident că totul se răstoarnă. Repet, nu știu cât mă pot duce cu discuția în acest sens. Eu m-aș opri aici. Este foarte greu ca tu să muncești de 3 ori mai mult să dai un coș decât alții. Suntem de acord că Clujul era o echipă mai bună. Dar condițiile nu au fost egale.”

Întrebat cum evaluează prestația elevilor săi în meciurile 3-6, Achim a răspuns următoarele:

„În primul rând, într-o serie de best of 7, niciun jucător nu poate să joace constant. Nici de la Cluj nu a jucat nimeni constant. Cum să joace Tarolis bine când el primește două faulturi într-un minut și jumătate. Cum vă imaginați, care este starea lui psihică? Îți dai seama la un moment dat că nu ai ce să faci. Exact despre asta este vorba. Cine înțelege, cine pricepe, cine se va uita cu foarte mare atenție va vedea că s-a fluierat cu dublă măsură. Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat. Repet, meciul 3 ar fi fost o rușine. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi câștigat meciul 3? Am fi câștigat noi finala, garantat. Noi suntem frustrați. Nu neg valoarea Clujului. Foarte bine, bravo lor că pot să facă acele investiții. Mă bucur că ne reprezintă în EuroCup și nu o spun cu ironie. Însă condițiile nu au fost egale. Asta a fost situația. Pe de altă parte, să îți menții nivelul în 7 meciuri era imposibil. De ce unii trebuie să fie ajutați? De ce? Aveau valoare oricum să ne bată pe bune.”

Cristian Achim a făcut o radiografie a întregului sezon, vorbind despre prestația echipei atât pe plan intern, cât și pe plan extern, CSM Oradea având un procentaj al victoriilor de 80% (44-11).

De asemenea, antrenorul Leilor Roșii a declarat că își dorește să păstreze 80% din echipa din sezonul 2022-2023, urmând să aibă loc discuții cu aceștia:

„Vom încerca să menținem coloana vertebrală a echipei de anul trecut. Rămâne de văzut în ce măsură vom și reuși să facem acest lucru. Evident, din cauza resurselor financiare limitate. Există echipe care au investit masiv care nu au obținut rezultate bune. Dorim să păstrăm cam 80% din echipă. Dar de la dorință până la putință este o cale lungă. Noi considerăm că, după cum s-a văzut, continuitatea este mama rezultatelor. Sigur că nu doar continuitatea. În următoarele zile vom vedea ce vom reuși să facem. Sigur că dacă jucătorii vor avea oferte financiare mai bune decât aici, nu vor rămâne aici. Noi suntem într-un cerc vicios: Erick Neal a avut cel mai bun sezon al carierei; Tarolis a avut unul dintre cele mai bune sezoane ale carierei. Însă asta se va întoarce împotriva noastră pentru că, jucând atât de bine, vor fi căutați de alte echipe. Dar n-avem ce face. Sincer, în momentul de față, nu știm [cine rămâne și cine nu rămâne]. Este prea devreme. Noi am vorbit cu toată lumea însă urmează să vedem. Nu am avut răspunsuri ferme. Alte echipe se mișcă și noi deocamdată suntem un pic blocați.”

Nu în ultimul rând, atât Cristian Achim, cât și Șerban Sere au anunțat că CSM Oradea își propune să evolueze în preliminariile Basketball Champions League:

„Sperăm ca anul viitor să participăm, cel puțin, în calificările BCL, ceea ce ar putea atrage niște jucători de valoare mai mare și poate nu pe niște salarii atât de mari ca și cum dacă n-am juca acolo. Nu știu dacă putem accede direct în grupele BCL”, a spus antrenorul Oradei.

„Azi am primit o notificare din partea FRB prin care ni s-a solicitat să ne exprimăm punctul de vedere în legătură cu competiția europeană în care vrem să participăm. Noi ne-am manifestat intenția de a participa în preliminariile BCL. Aceasta este o decizia a board-ului FIBA care va lua în considerare această cerere. Noi, ca club am aplicat pentru BCL”, a adăugat directorul bihorenilor.

Vom reveni și cu alte declarații, conferința de presă fiind încă în curs de desfășurare. Aceasta poate fi urmărită pe canalul de YouTube al lui CSM Oradea.

*foto: fiba.basketball

11 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    Da
    Dincolo de penibilul frustrarii si declaratiei per general, nu scapam de amatorismele consacrate, nu suntem in stare sa platim un Zoom sau sa folosim alta aplicatie ca sa nu se intretupa transmisia in timp ce vorbea. Dar pe de alta parte e mai bine asa, cine stie ce alte prostii mai putea scoate pe gura. Mi se pare jenant sa dai vina pe arbitraj cand tu nu ai cos din actiune 2 meciuri la pozitia 1 si 2. Sper ca fanii Oradeni nu sunt in asentimentul acestor frustrari. Neal si Tarolis au oferte bune si de la noi si din alta parte, daca raman bine, daca nu suntem in buda.

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • bela57 :

    achim,
    are dreptate, scorul corect trebuia sa fie 4-0 pt ei . Ca noi am avut 4 victorii consecutive, inclusiv la Oradea, asta se datoreaza exclusiv arbitrajului, trupa lui achim zburda pe teren, noi aproape ko , dar fluierasii au scos efectiv mingea din cos, nu i-au lasat sa marcheze nici de la 3 pct, iar pe noi ne-au impins de la spate, ce mai, bine ca duetul achim-stere n-a facut infarct la asa mari hotii !
    Subliniez ca mesajul de mai sus nu se adreseaza suporterilor oradeni, care au fost super in toate partidele, ci exclusiv duetului amintit !

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • varu silvois :

    usor penibil
    Il credeam mai echilibrat pe Achim mai ales ca se vrea a fi un Ferguson al echipei Manchaster. E neplacut sa pierzi ultimile editii asa ca hai sa-i acordam circumstante. Nu cred ca oradenii il vor lasa netaxat.

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • Virtus :

    Nea Achime nu prea le ai tu cu mentalitatea de învingător
    Nu înțeleg ce are de câștigat conducerea de la Oradea cu asemenea mentalitate. 80% din echipă, nu cred că ar fi sănătos să îi păstreze pe Holt, Bostic, Carter, Markovic și Baciu(da la ăsta e un pic altfel că nu prea sunt mulți big men români pe piață), iar dacă Neal, Tarolis, Ogden nu pot fi păstrați atunci omul își taie craca dacă ține morțiș să păstreze 80% din lot

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023)
    • CSM CSU Oradea returnofthesnek:

      :)
      Omul nu intelege, nu vrea. Daca pastram Holt, Bostic, Carter si Baciu nu cred ca ar trebui sa avem tupeul sa incercam sa ne inscriem in BCL, cu asemenea lot nu ai ce cauta la nivelul ala. Ii e efectiv frica, paralizeaza cand trebuie sa se sudeze cu alti oameni si sa lucreze cu alte personalitati, altfel nu-mi explic de ce nu vede ce vede orice om de baschet si suporter de o etapa cum ii numeste dl. presedinte Sere pe unii, si anume exact jucatorii pe care trebuie sa-i inlocuiesti. Eu sincer pe Markovic l-as tine, la cati bani ia, e un 4-5 capabil. Daca retinem Ogden, Tarolis si Neal, aratam a echipa de BCL cu Richard si Bobe. Dar banca, restul transferurilor, trebuie sa fie in nota celor de anul trecut. Prospetime si VALOARE.

      cu 11 luni în urmă (08.06.2023)
    • Virtus:

      Markovic
      Fg slab la 3 puncte în finală și nu prea recuperează, plus că are deja 34 de ani, nu poate să aibă o evoluție mai bună, orădenii dacă asta vor atunci să își asume plafonarea, dacă l-ar schimba cu bircevic care are 34 de ani dar e mai valoros ar fi un progres pentru echipă

      cu 11 luni în urmă (08.06.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sean Barnette :

    Penibil
    Mai bine ramaneau in silenzio stampa. Se spune ca nu e face bine sa te exprimi la cald, si m-am gandit ca conducerea CSM Oradea, intelepti fiind, au zis ca na, sa treaca emotiile, sa ne asezam, sa facem o analiza, etc. si cand colo, iar cu arbitrajul. Cum naiba sa acuzi arbitrajul? Cand chiar Achim a fost cel care a laudat preztatia lor. E greu sa inteleg.
    Sa ne spuna domn Profesor, sa ne explice cum a cazut echipa in halul asta, in ultimele 4 meciuri, si ce a facut el, sa schimbe acel trend. Incep sa cred ca are Achim un complex sever de inferioritate, fata de UBT, si asta explica de ce nu am mai stiut sa ne facem jocul.

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • Silvois :

    Sambure de adevar
    Ma mir de baietii din Oradea ca sunt atat de vehementi impotriva lui CoAch! Desi nu prea-mi vine sa recunosc, in legatura cu meciul 3, cam are dreptate. Acolo s-a intors soarta finalei, iar U a primit in acel meci o mana de ajutor din partea fluierasilor. Am mai spus asta!

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023)
    • CSM CSU Oradea Sean Barnette:

      Silvios
      Asa o fi. Nu e primul meci, si nici ultimul in care gazdele au un avantaj. S-a intamplat. Dar tu ca antrenor, trebuie sa reactionezi. Ori in urmatoarele meciuri Oradea nu a mai jucat aproape nimic. Asta in conditiile in care nici Clujul nu a fost intr-o mare forma.
      Cu asemenea declaratii, induci o fatalitate, si nu o mentalitate de invingator.

      cu 11 luni în urmă (08.06.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea ajax :

    CSM
    In privinta arbitrajului nu are rost sa discutam, o fi fost, n-o fi fost dezavantajata Oradea, chiar nu mai contează. Eu zic ca s-a scos maximul de la aceasta echipă, care, in anumite momente ale finalei s-a autodepasit. Mai mult nu au putut. Iar aici as zice ca banca a facut diferenta, neavand un lot echilibrat valoric. Vestitul shooter Holt, castigator de ASG, sa nu fie in stare sa inscrie de 3 din nicio poziție? Sa joci cu Markovici 3 meciuri in care doarme efectiv in teren, sa joci cu Bostic, care nu a adus niciun plus valoric lotului, cu mici exceptii in meciul 1, cu un Carter scos total din formă, cu un Richard si Tarolis sufocati, nu mai vorbesc de contingentul de romani care este inexistent valoric (exceptie Bobe - bravo baiete!), nu aveai cum emite pretenții mai mari. Iar aici, dle Achim, ar trebui sa fii transant si sa le vezi limitele. Ghinionul nostru a fost ca U si-a facut LOT mai bun, au pus constant presiune, iar noi nu am avut cu ce sa raspundem. Probabil si psihic unii jucatori sunt căzuți, iar continuand cu ei nu vad un progres sezonul urmator. Iar referitor la declaratia conform careia nicio echipa nu poate castiga 3 meciuri consecutive in finala, eu zic ca ai pus presiune pe echipa si ai indarjit si mai mult adversarul. Trebuie s-o lasi asa.

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Arbitrajul
    Chiar daca Achim are dreptate iesirea sa este tardiva.Daca avea ceva de spus trebuia sa o faca dupa meciul 3.Poate ca cei de la baschet.ro vor gasi timp sa faca si o analiza a arbitrajului din campionatul nostru.
    Dar trebuie sa fim corecti,finala am pierdut-o pe mana noastra.
    Reducerea de buget a clubului nu este de bun augur.Daca vrem sa participam in BCL cu ceva succes,era nevoie de o suplimentare a acestuia.
    Poate ar trebui sa cautam sponsori privati prin cele patru parcuri industriale ale Oradiei,sa urmam exemplul Sibiului.
    Dar pentru acest lucru Sere trebuie sa-si puna echipa serios la treaba,si oricine stie ca e mai usor sa gestionezi bani publici.
    Referitor la lot ar trebui facute remanieri importante.
    Dintre straini ar trebui pastrati numai Ogden,Tarolis si Neal,daca ar fi posibil.
    Stiu ca Achim nu este adeptul schimbarilor de anvergura,dar daca nu le face isi asuma riscul.
    Cat despre romani poate reusim sa aducem ceva mai de valoare,poate se intoarce Torok acasa.

    cu 11 luni în urmă (08.06.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!