Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim, înaintea duelului cu Sporting: „Contează să dăm tot ce putem în fiecare moment”

Cristian Achim, înaintea duelului cu Sporting: „Contează să dăm tot ce putem în fiecare moment”

CSM CSU Oradea joacă astăzi, 18 februarie, din nou în FIBA Europe Cup. Vicecampioana României primește vizita lui Sporting Lisabona într-un meci care va decide care dintre cele două formații va termina pe primul loc în grupa K.

Cu această ocazie, Cristian Achim a oferit un interviu, în exclusivitate, pentru Baschet.ro, în care a vorbit despre duelul cu trupa portugheză, dar și despre alte aspecte ale sezonului avut de gruparea roș-albastră.

În primul rând, plecăm de la ce ați spus dumneavoastră și, anume, faptul că ambele echipe sunt calificate. Ceea ce, cumva, micșorează presiunea într-un fel. Sigur că ambele echipe își doresc să câștige jocul. Sporting Lisabona este o echipă cu o energie inimaginabilă, o echipă cu niște jucători de valoare foarte, foarte ridicată. Este o echipă foarte fizică, care aleargă foarte bine, care recuperează foarte bine, care, să zic așa, muncește foarte, foarte mult. Nu întâmplător sunt pe primul loc în Portugalia, nu întâmplător i-au bătut pe Benfica Lisabona în ultimele patru jocuri, cred că în trei săptămâni, ceea ce e foarte greu de făcut. Asta arată o forță mentală, în primul rând, deosebită. De altfel, în afara înfrângerii cu noi, ei au câștigat absolut toate jocurile. Sunt o echipă foarte incomodă. Sunt o echipă de la care nu știi la ce să te aștepți. Toată lumea aruncă de la 9 metri distanță dar, datorită calității lor individuale, de multe ori marchează. Atunci nu mai contează dacă decizia a fost una grăbită sau bună. Pentru că, până la urmă, tot ce este important este să marchezi. Chiar dacă toți aruncă foarte repede, au o chimie foarte bună. Se luptă foarte tare pentru a recupera mingea, au un număr foarte mare de mingi furate. De asemenea, au un număr foarte mare de aruncări venite de pe urma recuperărilor. Va fi un meci foarte interesant de care pe care. Noi avem șansa noastră, dacă vom reuși să fim la același nivel de intensitate pe care îl au ei. Joacă cu o intensitate aparte. Rar mi-a fost dat să văd o echipă care joacă cu o asemenea intensitate, cu o asemenea energie. Am văzut foarte multe meciuri cu ei. Rar mi-a fost dat să văd, în toată cariera, sincer.

Pentru CSM CSU Oradea, disputa cu Sporting Lisabona va reprezenta cel de-al 75-lea joc european din istoria clubului. L-am întrebat pe antrenorul Leilor-Roșii ce semnificație are această performanță pentru clubul bihorean.

Mă bucură foarte, foarte mult. Enorm de mult. Din câte știu, cred că avem un bilanț pozitiv. Ne bucură foarte mult lucrul acesta. Pentru noi, pentru Oradea, cupele europene tot timpul au constituit niște întâlniri pe care le-am tratat tot timpul cu toată plăcerea. Sentimentul de a juca în cupele europene este unul cu totul deosebit. Să ieși un pic din țară, să vezi ce se întâmplă nu doar din punct de vedere sportiv. Să vezi ce se întâmplă din punct de vedere organizatoric în alte cluburi sau în alte țări. Să pășești în săli realmente istorice. Să iei contact cu altă cultură baschetbalistică pentru noi tot timpul a fost o mare plăcere. Am căutat să învățăm de-a lungul acestor sezone cam din tot ceea ce am văzut. Să joci cu echipe din Italia, Portugalia, Polonia, Turcia, liga VTB sunt niște încercări extraordinar de frumoase, până la urmă. Indiferent că asta vine la pachet cu oboseală inevitabilă, cu multe călătorii, cu multe ore stând în avioane sau în aeroporturi. Ultimele nouă zile, între primul meci cu polonezii și cel jucat la Constanța, am avut patru partide iar, din celelalte cinci zile rămase, în patru am fost efectiv pe drum. Sigur că e foarte dificil. Gândiți-vă, în nouă zile, într-o singură zi am stat și ne-am antrenat. În rest, fie am avut meci oficial, fie am călătorit. În plus, două jocuri au fost decisive pentru calificare. Dar, eu am spus mereu, noi nu trebuie să ne plângem pentru că noi ne dorim asta, noi vrem asta. Soluția nu este să nu mai jucăm în cupele europene. Soluția este să încercăm să jucăm cât de mult putem. Numai așa luăm contact cu lumea. Nu putem să rămânem aici în bula noastră și să jucăm doar cu Cluj, Craiova, Galați, etc. Este foarte, foarte bine și ne dorim acest lucru chiar dacă asta creează niște probleme adiacente și care sunt firești, până la urmă. Dar pe noi nu ne interesează acest lucru și ne dorim foarte mult să continuăm.

Primele două formații din grupa K se vor duela în sferturile de finală cu Avtodor Saratov sau cu Bascesehir Koleji, două echipe din campionate puternice.

Meciul de deseară va avea, în schimb, o importanță pentru cine ocupă primul loc în grupă. Asta va decide dacă vom juca împotriva lui Avtodor Saratov, din Liga VTB, sau împotriva lui Bascesehir, din Turcia. Din păcate, să spunem așa, am avut ghinionul că ne-am împerecheat, zic eu, cu cele mai bune două echipe rămase în competiție. Așa apreciez eu. Liga VTB și prima ligă turcă nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare. Va fi foarte dificil dar, indiferent cu cine vom juca, noi ne vom juca șansa și vom încerca să ne calificăm mai departe. Însă ne bucură foarte tare pe toți, club, oraș, oficialități, sponsori, public, că am reușit în al doilea an consecutiv să avem, zic eu, niște performanțe foarte frumoase la nivel european. Pentru noi este foarte important. Sponsorii își doresc foarte mult acest lucru.

CSM Oradea nu a început foarte bine sezonul 2021-2022 și a pierdut primele două încleștări din prima fază a FIBA Europe Cup. Treptat, orădenii au avut evoluții din ce în ce mai solide, au obținut calificarea în Top 16, însă a urmat o pauză uriașă provocată de îmbolnirea cu Covid-19. Drept urmare, am fost curioși să vedem dacă Achim se aștepta la o revenire atât de rapidă și la calificarea în sferturile de finală ale competiției europene.

Da, din păcate, am avut un ghinion major, zic eu, care ne-a dat înapoi foarte mult. Deci noi am stat 14 zile în carantină cu absolut toată echipa, 11 jucători plus tot staff-ul. Asta într-un moment în care ne aflam într-o formă sportivă, sincer, deosebită. Eram pe un val ascendent extraordinar. Am avut un ghinion foarte mare. Nicio echipă, repet, nu a pățit ce-am pățit noi. Asta este realitatea. Nu este nicio scuză. Din fericire, uite că ne-am calificat mai departe. Foarte tare m-am temut pentru că, în general, în toate sporturile contează foarte tare și încrederea pe care o ai. Eu eram sigur că vom pierde câteva meciuri după revenire pentru că n-aveam cum altfel. Mi-era teamă să nu ne pierdem încrederea în forțele proprii, să uităm unde am fost. Dar, din fericire, eu zic că meciul din Polonia a fost cel mai important din acest punct de vedere. Victoria aceea, practic, ne-a apropiat foarte mult de calificarea în următoarea fază. Acela a fost un meci foarte important și nu a fost un meci senzațional de bun. Dar cu atât mai importantă a fost victoria.

La final, tehnicianul lui CSM Oradea a vorbit despre importanța publicului orădean, despre impactul pe care acesta îl are asupra echipei sale și despre cum este să joace cu sala sold-out.

Mă rog, sold-out în limita locurilor, din păcate. E clar că sala s-ar fi umplut. E o cerere de bilete fantastică doar că, din păcate, suntem limitați la asta. Nu stă în mâinile noastre. Noi ne-am fi dorit foarte tare să avem sala plină. Știți cum e, întotdeauna publicul îți dă o energie și te ajută să treci peste momentele, poate, mai puțin bune din meci. Îi așteptăm foarte tare. Noi trăim prin fani. Ceea ce până la urmă e firesc. Acesta este rolul echipelor din sport. Ele nu pot să trăiască de unele singure. De-asta eu nu înțeleg echipele care, de pildă, nu au fani. Practic, nu au cum să reziste. Tot ceea ce se întâmplă, se întâmplă pentru ca lumea să vină la sală și să se bucure. Sigur că există și critici uneori. Până la urmă, însă, nimeni nu e perfect. Până la urmă, nu s-a născut echipa care să câștige tot. Eu nu am întâlnit-o. Nu există așa ceva. Cine își imaginează că bate din palme și echipa va câștiga 40 de meciuri din 40 se înșeală. Nu există. Nu există, cu atât mai mult, la echipele care joacă multe meciuri într-o perioadă mai scurtă de timp. Repet, noi încercăm să dăm tot ceea ce putem tot timpul. Iar atâta timp cât fiecare om din această echipă, începând cu antrenorii, cu maseurii, cu jucătorii, vor da tot ce vor putea, eu îi voi aplauda și îi voi aprecia foarte, foarte mult. Pentru mine, le-am spus-o de nenumărate ori, asta e tot ce contează: să dăm tot ce putem în fiecare moment. Sigur că există momente în care nu poți să faci multe lucruri. Există, se întâmplă. Dar nu ni se întâmplă numai nouă. Asta li se întâmplă și la Real Madrid și Barcelona. Cine urmărește cu atenție fenomenul sportiv, în primul rând trebuie să urmărească Euroliga. Pentru că acolo este o lecție de baschet, de viață, de psihologie și de absolut orice. Acolo este un nivel extrem de ridicat al antrenorilor, al jucătorilor, al staff-urilor, al recuperării. Dacă acolo se pot întâmpla atât de multe lucruri, atât de multe fluctuații și în bine, și în rău, înseamnă că, la nivelul nostru, care este mult mai scăzut, se pot întâmpla de două ori mai rău sau mai bine. Însă, repet, ceea ce le cer tot timpul jucătorilor noștri este să dăm tot ceea ce putem în fiecare meci. Că putem 10% din capacitatea noastră sau că putem 99%, asta dăm. Și atunci, cu siguranță, lumea te va aplauda chiar dacă vei pierde. Lumea înțelege momentul în care tu faci tot ce poți la momentul acela. Se vede. Iar eu cred că, cu mici excepții, ne-am făcut treaba din acest punct de vedere. De-asta sunt foarte mândru de jucătorii noștri.

Duelul va începe la ora 19:00 și se va putea urmări, în direct, pe Digisport 3 și pe canalul de YouTube FIBA – The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    simpatic coach Ach
    ...are niste exprimari bombastice cand vorbeste de Sporting Lisabona, de poti crede ca nu vede alte meciuri in afara de campionatul nostru si FIBA EuropeCup:
    "Sporting Lisabona este o echipă cu o energie inimaginabilă, o echipă cu niște jucători de valoare foarte, foarte ridicată."
    sau
    " Rar mi-a fost dat să văd o echipă care joacă cu o asemenea intensitate, cu o asemenea energie. Am văzut foarte multe meciuri cu ei. Rar mi-a fost dat să văd, în toată cariera, sincer."

    Pe de alta parte, macar nu te plictiseste cand ii citesti interviurile...

    cu 2 ani în urmă (18.02.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!