Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: „Oradea nu va avea același buget ca în sezonul trecut”

Cristian Achim: „Oradea nu va avea același buget ca în sezonul trecut”

În ediția 2019-2020, România a avut trei echipe în grupele FIBA Europe Cup. CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca au reușit să se califice mai departe, în grupele principale ale competiției europene, acolo unde le-au oferit suporterilor două dueluri intense.

În sezonul următor, CSM Oradea va evolua tot în FIBA Europe Cup, iar Cristian Achim a spus într-un interviu acordat baschet.ro că există o posibilitate ca aceștia să înceapă direct în grupe, fără niciun tur preliminar.

Din ce știu eu acum, vom juca în Europe Cup. Nu știu încă [dacă vor juca direct în grupe], așa se pare. Însă văd că sunt o grămadă de schimbări și la nivel de FIBA.

Campioana ultimelor două sezoane a avut parte de un an competițional foarte bun și era una dintre principalele favorite la titlu. Antrenorul Oradiei este mulțumit de prestația jucătorilor săi, chiar dacă stagiunea nu a putut fi încheiată.

Mi se pare că am avut un sezon bun. În campionat am terminat în top, în cupele europene am reușit să trecem de primele grupe și am fost foarte aproape, practic la coșaveraj am pierdut calificarea în sferturi, în Cupa României am jucat finala, am câștigat Supercupa că, practic, este un trofeu. Sincer, suntem satisfăcuți de sezonul pe care l-am avut. Avem un regret prin faptul că nu am încheiat sezonul. Considerăm că șansele erau bune pentru noi, dar asta e viața, nu putem să controlăm noi ceea ce s-a întâmplat. Una peste alta, apreciem sezonul care s-a încheiat ca fiind unul bun, chiar foarte bun.

Având în vedere că strategia clubului din vestul României este de a menține cât mai mulți dintre jucătorii din ediția 2019-2020, conducerea echipei și, implicit, Cristian Achim au fost în permanentă legătură cu baschetbaliștii ce au îmbrăcat echipamentul roș-albastru în sezonul proaspăt încheiat.

La momentul acela nu știam și nu ne-am gândit că treaba asta poate să dureze foarte mult. Ca pentru toată lumea, era o necunoscută ceea ce urma să se întâmple. N-am știut la ce să ne așteptăm. În primul rând, într-adevăr am ținut contactul cu jucătorii pe tot parcursul acestei perioade. Sigur că mai mult ne întrebam unii pe alții de sănătate că asta era foarte important atunci. Am urmărit cu mare atenție și ceea ce se întâmplă legat de această pandemie. Ușor, ușor am început să ne facem planuri pentru sezonul care urmează și să sperăm că vom avea un început al sezonului. După cum se vede și după cum cresc din nou cazurile, un pic mi-e teamă, sincer.

Între timp, situația s-a mai relaxat și CSM Oradea a anunțat transferul lui Nikola Markovic, unul dintre cei mai valoroși jucători din Liga Națională de Baschet Masculin. Achim ne-a explicat care au fost motivele pentru care a dorit continuarea colaborării cu baschetbalistul sârb.

Ca de obicei, noi încercăm să spargem barierele. Este foarte important, e un jucător pe care eu îl iubesc, țin foarte tare la el, este jucător de mare valoare. Este un jucător care a demonstrat ce poate și, nu în ultimul rând, este un jucător care a înțeles situația financiară. Atunci, de-asta am și ajuns la această concluzie, să facem contract mai lung pentru a fi toate părțile mulțumite.

În următoarele luni, bihorenii își propun să completeze lotul și să înceapă pregătirile pentru stagiunea 2020-2021. Cristian Achim nu este prea încântat de Liga de Vară, fiindcă echipa de U18 a clubului va fi angrenată în Turneul Final, în timp ce perioada în care ar urma să aibă loc acest campionat va fi dedicată antrenamentelor pentru noul sezon.

Planurile ar fi să completăm echipa. Cu siguranță, Oradea nu va avea același buget ca în sezonul trecut. Nu putem lăuda cu acest lucru. Cu siguranță, va fi diminuat într-un mod consistent. Dar asta nu înseamnă că noi vom renunța la obiective înalte. Vom încerca să facem, să aducem jucătorii pe care ni-i dorim sau să îi ținem pe jucătorii pe care ni-i dorim și să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem.

Sincer să fiu, nu știu. Nici nu știu ce părere să am [legat de Liga de Vară]. Nu știu ce să zic. Pare un proiect ok. Mi se pare foarte complicat cine va juca în această ligă. La noi, la Oradea, cine să joace? Jucătorii care sunt tineri oricum au un rol de bază, iar pe jucătorii de U18 nu poți să îi iei că sunt la turneul final. Atunci eu nu văd pe cine aș putea să testez și, sincer, nu cred că există vreun jucător nedescoperit de echipele de Divizia A, să apară de undeva din spuma mării. Eu mă uit la noi, la Oradea. Fometescu, Bobe Nicolescu sunt deja jucători consacrați. Pe jucătorii de la juniori îi știu foarte bine și ăia vor merge la U18. Poate în București, unde sunt foarte multe echipe de juniori, cine știe, poate fi valabilă. Plus că probabil că noi vom fi în pregătire cu toată echipa la acea dată. Dacă lucrurile se vor desfășura conform planului, noi teoretic pe 15 august începem pregătirea cu toată echipa, jucând în cupele europene. Nu văd cum aș putea să împart echipa în două. Va trebui să mă gândesc foarte atent la chestia asta. În cazul nostru va fi foarte complicat.

*foto: Roby Boroș/CSM Oradea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!