Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CS Rapid București și BC CSU Sibiu luptă pentru medaliile de bronz

CS Rapid București și BC CSU Sibiu luptă pentru medaliile de bronz

Ediția 2022-2023 a Ligii Naționale de Baschet Masculin se apropie de finală însă, până atunci, ne mai așteaptă încă două serii ce se anunță a fi extrem de interesante. Una dintre ele se joacă între CS Rapid București și BC CSU Sibiu, formații care luptă pentru medaliile de bronz.

Într-un fel, cele două echipe au o poveste similară. Rapid a promovat în 2021 pe scena principală a baschetului masculin românesc și, după un prim sezon complicat, a izbutit să impresioneze în a doua stagiune petrecută în Liga Națională.

Investițiile făcute au dat roade, iar alb-vișiniii și-au construit o grupare puternică, antrenată de Tudor Costescu, un tehnician care a ajuns în mai multe rânduri în semifinalele campionatului.

Cu jucători precum Tyler Stone, Mladen Jeremic sau Alexandru Olah, dar și cu nume precum Darius Johnson-Odom sau Chris Evans, CS Rapid București a fost depășită în clasamentul Ligii Naționale doar de CSM Oradea și de U-BT Cluj-Napoca.

În cele două faze ale sezonului regulat, trupa din Giulești a adunat 18 victorii și 8 înfrângeri și apoi, în sferturile de finală ale LNBM, elevii lui Costescu au câștigat cu 3-0 în fața lui FC Argeș Basketball.

În semifinale, gruparea din Capitală a dat de U-BT Cluj-Napoca și, chiar dacă a reușit să obțină un succes, misiunea de a accede în finală s-a dovedit a fi prea dificilă. Rapid a pierdut cu 3-1 și va lupta pentru medaliile de bronz.

De partea cealaltă, CSU Sibiu a reprezentat întotdeauna un nume important în baschetul românesc însă, în ultimii ani, nu s-a mai ridicat la nivelul așteptărilor, iar începutul slab de sezon a intensificat sentimentele de frustrare și dezamăgire ale suporterilor sibieni.

Totuși, odată cu înlocuirea lui Miguel Angel Hoyo cu Tomas Rinkevicius și cu efectuarea câtorva transferuri, galben-albaștrii au întors soarta sezonului și nu doar că s-au calificat în Top 10, ci au izbutit și să termine faza secundă pe poziția a cincea a clasamentului.

CSU Sibiu nu s-a mulțumit doar cu participarea în playoff-ul Ligii Naționale, ci a evoluat excelent în fața lui CSO Voluntari și, după o serie dramatică, a reușit să se impună cu 3 la 2, revenind în semifinalele campionatului.

La fel ca Rapid, trupa lui Rinkevicius a dat în penultimul act de un adversar foarte dificil: CSM Oradea. Echipa lui Cristian Achim a gestionat bine momentele complicate și a câștigat cu 3-0, calificându-se în finală pentru a șasea oară în istoria clubului.

Așadar, în finala mică se întâlnesc două formații care au avut parte de sezoane grele și care au reușit să impresioneze și să depășească așteptările. Lupta pentru bronz se desfășoară tot în sistemul „best of five”, iar programul confruntărilor este următorul:

  • Meciul 1: CS Rapid București vs. BC CSU Sibiu – sâmbătă, 13 mai, ora 18:30, FRB TV
  • Meciul 2: CS Rapid București vs. BC CSU Sibiu – luni, 15 mai, ora 20:00, Digi Sport 2, FRB TV
  • Meciul 3: BC CSU Sibiu vs. CS Rapid București – joi, 18 mai, ora 20:00, Digi Sport, FRB TV
  • Meciul 4 (dacă este nevoie): BC CSU Sibiu vs. CS Rapid București – sâmbătă, 20 mai, FRB TV
  • Meciul 5 (dacă este nevoie): CS Rapid București vs. BC CSU Sibiu – marți, 23 mai, FRB TV

Pentru Rapid, cei mai importanți jucători rămân Vaidas Kariniauskas, Tyler Stone și Alexandru Olah. Stone, MVP-ul sezonului regulat, nu a avut o serie strălucită în fața campioanei en-titre, reușind de-abia în meciul 4 să aibă o prestație ofensivă caracteristică lui. În schimb, Kariniauskas și Olah au fost protagoniștii partidei cu numărul 3, cea care a fost câștigat de alb-vișinii.

Costescu mai dispune și de alți baschetbaliști talentați, precum Jay Threatt, Josip Bilinovac, Demitrius Conger sau Mladen Jeremic. De asemenea, Tudor Gîrbea și Matei Dorneanu vor avea roluri importante, evoluând din postura de jucători autohtoni.

De partea cealaltă, se ridică o întrebare legată de starea medicală a sportivilor sibieni. Roberts Blumbergs și Rareș Uță s-au accidentat în seria cu CSO Voluntari și au jucat doar în meciul al treilea cu CSM Oradea, însă și atunci s-a observat că nu evoluează la capacitate maximă.

Rămâne de văzut dacă cei doi s-au recuperat și vor fi disponibili pentru duelul cu Rapid. În cazul în care aceștia vor fi pe teren, Sibiul ar avea doi jucători capabili să se lupte cu Stone și Olah.

Rinkevicius mai mizează pe Gaston Whelan, Mouhamed Barro sau pe Dani Manchon, dar cei mai importanți rămân Blumbergs și Uță. Galben-albaștrii ar putea avea un avantaj la capitolul autohtonilor, acolo unde Mirel Dragoste și Aurelian Gavriloaia au o experiență mai mare decât adversarii lor. În plus, Sebastian Ionescu a arătat foarte bine în multe momente ale acestui sezon, punctul său forte fiind aruncarea de la distanță.

În sezonul regulat, CS Rapid București și BC CSU Sibiu s-au întâlnit de două ori, iar ambele dispute au fost câștigate de formația din Capitală. În Sala Transilvania, elevii lui Costescu s-au impus cu 78 la 74, iar, pe teren propriu, giuleștenii au învins cu 88 la 83.

Totuși trebuie menționat că loturile celor două formații s-au schimbat considerabil de la acele partide. De exemplu, pentru Rapid au evoluat atunci Darius Odom-Johnson, Marcu Badiu și Chris Evans, iar pentru Sibiu au jucat Dallas Walton, Vuk Djordjevic și Baris Ozkan. De asemenea, Miguel Angel Hoyo se afla pe banca tehnică a galben-albaștrilor.

Seria dintre CS Rapid București și BC CSU Sibiu va începe sâmbătă, 13 mai, la ora 18:30, meciul putând fi văzut pe FRB TV.

*foto: Răzvan Spechea/BC CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!