Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM CSU Oradea – U-BT Cluj-Napoca, derby-ul etapei a patra din FIBA Europe Cup

CSM CSU Oradea – U-BT Cluj-Napoca, derby-ul etapei a patra din FIBA Europe Cup

Miercuri, 22 ianuarie, CSM CSU Oradea primește vizita lui U-BT Cluj-Napoca într-un meci din cadrul rundei a patra din FIBA Europe Cup. Partida va începe la ora 19:00 și va putea fi vizionată, în direct, pe Digisport 4 și pe canalul de Youtube al FIBA.

La fel ca în prima fază, echipele românești au avut ghinion și în faza secundă și au nimerit în aceeași grupă, fiind nevoite să se lupte una cu cealaltă pentru calificarea în sferturile de finală ale competiției europene. Din grupa J mai fac parte Ironi Ness Ziona și Tsmoki Minsk, două grupări foarte puternice.

Așa cum era de așteptat, situația este foarte echilibrată, existând două echipe cu două victorii și o înfrângere (Tsmoki Minsk și U-BT Cluj-Napoca) și două cu un bilanț de 1-2 (CSM CSU Oradea și Ironi Ness Ziona).

Prin urmare, este de înțeles de ce derby-ul dintre ultimele două campioane ale României are o miză așa de mare. Pentru gazde, victoria este necesară pentru a rămâne în cursa pentru calificare. Într-adevăr, și în cazul unei înfrângeri, CSM CSU Oradea ar mai putea accede în sferturile de finală, însă misiunea trupei lui Cristian Achim ar fi foarte dificilă și ar depinde de mai multe rezultate.

În schimb, cu un succes, U-BT Cluj-Napoca s-ar apropia foarte tare de faza eliminatorie a FIBA Europe Cup. Alb-negrii mai au nevoie de două partide câștigate pentru a fi siguri că termină pe una din primele două poziții și o victorie în deplasare le-ar face viața mai ușoară în ultimele etape. Totuși, clujenii s-ar afla într-o poziție bună și dacă ar pierde la o diferență mică în Arena Antonio Alexe.

În acest sezon, cele mai bune echipe ale României s-au mai întâlnit de trei ori și de fiecare dată s-a impus trupa-gazdă. U-Banca Transilvania a câștigat în turul LNBM (89-82) și în turul FIBA Europe Cup (81-76), în timp ce CSM Oradea s-a impus în returul campionatului intern (82-74).

Așadar, „studenții” au 2-1 în această stagiune, însă dacă ne uităm la ultimele zece dueluri directe, Leii-Roșii conduc cu 6-4. Mai mult decât atât, campioana României a învins-o pe rivala sa în ultimele cinci jocuri disputate în Oradea, demonstrând importanța publicului bihorean.

De asemenea, CSM CSU Oradea pare să fie într-o formă excelentă, având opt victorii în ultimele zece meciuri. De partea cealaltă, U-BT Cluj-Napoca a câștigat de șase ori și a fost înfrântă de patru ori. Totuși, pe plan extern, elevii lui Dusko Vujosevic au un bilanț de 9-2, în timp ce gazdele au cinci partide câștigate și patru pierdute.

Din punct de vedere statistic, luând doar cifrele din FIBA Europe Cup, oaspeții stau mai bine la următoarele capitole: puncte (87,5 – 77,3), recuperări (37,1 – 31,2), pase decisive (22,5 – 20,2), capace (2,2 – 2,1), eficiență (104,4 – 89,2), aruncări de două puncte (60,4% - 54,2%) și aruncări de la linia de libere (77,2% - 73,1%).

În opoziție, CSM CSU Oradea înregistrează mai multe intercepții (8,7 – 7,6), mai puține mingi pierdute (13,4 – 15,2) și aruncă mai bine de la distanță (36,9% - 35,5%).

Cristian Achim are în lot opt baschetbaliști care nu s-au născut în România, doi dintre ei fiind naturalizați: Giordan Watson și Kris Richard. Conform regulamentului FIBA, cei doi nu sunt considerați jucători autohtoni și fiecare echipă are dreptul la șapte străini pe foaia de joc. Prin urmare, antrenorul vâlcean se află în fața unei alegeri dificile de a-l lăsa pe unul dintre elevii săi în afara lotului.

CSM CSU Oradea are avantajul omogenității, păstrând o mare parte a sportivilor din stagiunea precedentă. Aceștia se cunosc foarte bine unul pe celălalt și evoluează excelent împreună, având și capacități individuale decisive.

De partea cealaltă, U-BT Cluj-Napoca îl are în lot pe Darko Planinic, jucător nominalizat la premiul de MVP al FIBA Europe Cup. Pe lângă baschetbalistul croat, Mihai Silvășan mai mizează pe șase străini: Patrick Richard, Kerron Johnson, Artis Ate, Andrei Calnicenco, Karlo Zganec și Donatas Tarolis.

La nivel de români, alb-negrii se bazează în integralitate pe jucători U23: Nandor Kuti, Rareș Uță, Ștefan Grasu, David Vida, Toma Lungoci și Anton Rotaru. Unul dintre aceștia nu va avea loc pe foaia de joc, având în vedere că aceasta trebuie să cuprindă doar 12 componenți.

În schimb, CSM CSU Oradea are o absență importantă la acest capitol: Bobe Nicolescu. În sezonul 2019-2020, tânărul baschetbalist al naționalei României a suferit multiple accidentări care l-au ținut departe de teren. Totuși, Leii-Roșii au și alte opțiuni: Cătălin Baciu, Tudor Fometescu, Edward Petrescu, Enzo Vescan, Vlad Marinău sau Darius Meluț.

Liderii campioanei României în FIBA Europe Cup au fost: Nikola Markovic (13,3 puncte), Aaron Broussard (4,6 recuperări, 16,0 la eficiență) și Giordan Watson (5,6 pase decisive). Din tabăra adversă, s-au remarcat în mod special: Darko Planinic (17,0 puncte), Karlo Zganec (6,1 recuperări), Kerron Johnson (5,8 pase decisive) și Patrick Richard (17,9 la eficiență).

Ca o concluzie, mă aștept la o confruntare foarte intensă în Arena Antonio Alexe unde extrem de importantă va fi presiunea pusă de publicul orădean asupra adversarilor. Cu siguranță, duelul va atinge cote înalte de agresivitate și formația care va rezista psihic, va câștiga. Elevii lui Silvășan sunt nevoiți să fie foarte atenți la felul cum au grijă de posesii, în timp ce jucătorii lui Achim vor trebui să găsească soluții pentru a echilibra lupta la recuperare.

Reamintim că derby-ul poate fi urmărit atât pe Digisport 4, cât și la următorul LINK.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

6 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    să nu te lăcomești la vreun lucru al aproapelui tău!
    Dacă Srafful nostru ar cunoaște porunca a zecea, poate că biletele la jocurile FIBA ar avea un preț accesibil suporterilor orădeni și Idolii noștri n-ar mai juca iarăși cu Sala pe jumătate goală... Atunci ar rămâne și clujenii veniți să-si susțină echipa, cu bani de buzunar pentru Aquaparcul orădean. Pentru cei care nu cunosc acest detaliu: un bilet la Polivalenta din Cluj în turul FIBA a costat 10 lei, iar un bilet la returul de mâine costa 25 lei! Lăcomia e rușinoasă, e păguboasă atât pentru plătitorii orădeni cât și pentru echipa noastră slab susținută acasă de un public cu salarii mai mici decât au clujenii!

    cu 4 ani în urmă (21.01.2020) Raspunde
  • pipzn :

    re
    Probabil nu este vorba exclusiv de lacomie ci si de raportul cerere-oferta. Poate suporterii sibieni pot confirma: si la meciurile lor, preturile la bilete sunt mai mari decat cele de la BT Arena din Cluj chiar daca vorbim de sezonul regulat.

    Eu sunt convins ca in momentul in care Oradea (/ Sibiul) va avea o noua sala, sensibil mai mare decat cea din prezetn, nu vor exista nici preturi asa de "piperate".

    cu 4 ani în urmă (21.01.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @uplifter
      depinde cum alegi sa privesti lucrurile... la Sibiu sunt probabil cele mai scumpe abonamente (700/400/300 lei) si bilete (25 lei)...exista cu siguranta componenta cerere/oferta in stabilirea acestor preturi. Unii aleg sa spuna ca un club care procedeaza asa este lacom, eu aleg sa vad altfel si sa spun ca sunt foarte fericit ca suporterii asigura direct cam o cincime din bugetul clubului, lucru care este chiar unic in baschetul romanesc.
      Am vazut si nemultumiri ca jocul prestat de echipa nu se ridica la inaltimea pretului, dar probabil sunt genul de oameni care nemultumiti de calitatea filmului de la cinema, la iesire isi cer banii pe bilet...

      cu 4 ani în urmă (22.01.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Cel mai sigur
    de văzut pe net. Cine știe ce meci oldboys de bambilici mai găsește Digi de difuzat.

    cu 4 ani în urmă (22.01.2020)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      O mică observație
      în lotul lui U-BT evolueaza TONI (Anton) Rotaru. E drept chiar băiatul lui Horea Rotaru fostul jucător a lui U.

      cu 4 ani în urmă (22.01.2020)
    • Istrate David:

      Dap
      Așa este. Mulţumesc pentru observaţie!

      cu 4 ani în urmă (22.01.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!