Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea câștigă primul meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
14.05.2023

CSM Oradea câștigă primul meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin

CSM Oradea a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin. Într-un meci cu foarte multe răsturnări de situație și cu numeroase acțiuni extrem de spectaculoase, Leii Roșii au reușit să se impună cu scorul de 79-73  în fața lui U-BT Cluj, în ciuda celor 19 mingi pierdute de-a lungul partidei. De partea cealaltă, studenții au ratat 14 aruncări de libere dintre cele 24 încercate.

CSM Oradea: Erick Neal, Kris Richard, Bobe Nicolescu, Donatas Tarolis, Mark Ogden

U-BT Cluj-Napoca: Patrick Richard, Karel Guzman, Jalen Jones, Leo Meindl, Emi Cățe

Jones a deblocat tabela cu un slam-dunk. Tarolis a egalat după un procedeu impecabil în căciulă. Patrick Richard și Nicolescu s-au duelat apoi în coșuri de afară și scorul era 5-5. După câteva posesii ratate pentru ambele formații, Kris Richard s-a alăturat și el balului coșurilor de la distanță și bihorenii conduceau pentru prima oară, înainte ca Jones să ducă scorul la 8-9 printr-o reușită similară. Nicolescu a punctat apoi pe recuperare ofensivă. Neal a lovit apoi din spatele semicercului și scorul era 13-11. Jones a egalat cu un coș pe pătrundere, dar Neal a izbutit să marcheze din nou de afară. Gazdele s-au distanțat la șapte lungimi după un coș dificil de la semi-distanță al lui Ogden (20-13). După un timeout, Meindl a oprit run-ul de 10-2 al adversarilor. Bostic s-a trecut și el pe lista marcatorilor de la distanță cu un coș în ultima secundă de atac. Stipanovic a punctat imediat după o pătrundere. Bostic a revenit în partea cealaltă de teren cu un nou coș extrem de dificil de afară. Lăpuște a redus diferența cu un and-one și scorul după primul sfert era 28-21.

Bircevic a deschis sfertul al doilea cu un coș de afară. Bostic a răspuns imediat de sub inel. Au urmat două minute și jumătate în care cele două formații nu au mai înscris, înainte ca Guzman să puncteze de la linia de libere. Cățe a redus diferența la doar o posesie cu un semi-cârlig din căciulă (30-28). Guzman a restabilit egalitatea după un timeout cerut de Silvășan. Leii Roșii n-au reușit în continuare să găsească coșul din acțiune, iar studenții au revenit în avantaj după două puncte în tranziție ale lui Kuti. Neal a adus totuși patru puncte de la libere pentru echipa sa și scorul era 34-34. Markovic a redat inițiativa echipei sale printr-un coș de afară.  Jones a replicat cu un dunk pe recuperare ofensivă, înainte ca Neal să descoasă toată apărarea clujeană pentru un lay-up dificil. Richard a majorat avantajul gazdelor printr-o triplă. Jones a punctat imediat prin același procedeu. Cățe a egalat la 42 după o contră rapidă. Scorul la pauza mare era 45-42 după o triplă pe sirenă transformată de Richard.

A doua repriză a debutat cu un coș din căciulă transformat de Stipanovic. Neal a răspuns finalizând o pasă spectaculoasă a lui Tarolis. Guzman a adus patru puncte consecutive pentru echipa sa și U-BT a revenit la conducere (47-48). Jones a forțat timeout-ul adversarilor după ce a finalizat un alley-oop din pasa aceluiași Guzman. Tot el a transformat deficitul în unul de două posesii, dar Holt a înscris apoi primele sale puncte. Shepherd a punctat din interior, dar Oradea a reușit să țină aproape prin coșul lui Bostic de sub panou cu care ducea scorul la 51-54. Tot el a restabilit apoi egalitatea la 56 cu o triplă din zero grade. Meindl a răspuns și el cu un coș extrem de dificil din spatele arcului de cerc. Brazilianul a adus alte trei puncte la rând pentru echipa sa. Înaintea sfertului patru, U-BT conducea cu 59-62, în urma unui and-one înscris în ultima secundă de Tarolis.

Lituanianul a lovit apoi primul în actul decisiv și reducea ecartul la un singur punct. Bircevic a reușit apoi un four-point-play, după ce a fost faultat de același Tarolis pe o reușită de la distanță. Nicolescu a replicat cu o triplă din zero grade. Shepherd a dus scorul la 64-68 după o pătrundere rapidă. Neal a atacat inelul și a bifat un nou coș din interior. Bobe a readus-o pe Oradea la conducere cu o triplă din pasa lui Markovic (71-68). Kris Richard a transformat diferența în una de două posesii după ce l-a pus pe poster pe Patrick Richard, în tranziție. Acesta nu a ezitat să răspundă și a marcat imediat de la mare distanță. Neal a dus scorul la 77-73 după un fade-away din apropierea inelului. În cele din urmă, Oradea s-a impus cu scorul de și are un avantaj de 1-0 la general în finala LNBM.

Erick Neal a fost MVP-ul confruntării, adunând 22 de puncte, 4 recuperări și 6 pase decisive, dar și 7 mingi pierdute. Josh Bostic a venit cu 13 puncte de pe bancă. Bobe Nicolescu și Kris Richard au marcat câte 11 puncte.

Din tabăra clujenilor s-a remarcat Karel Guzman. Cubanezul a terminat cu 13 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive, dar a fost eliminat în sfertul al patrulea pentru cumul de faulturi. Jalen Jones a fost cel mai bun marcator pentru U-BT, cu 17 puncte. 

Meciul al doilea al finalei este programat marți, 16 mai, de la ora 18:00. Cel de-al doilea joc din Oradea Arena va putea fi urmărit pe Digi Sport 2 și Prima Sport 2.

*foto: csmoradea.ro

16 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    OF"U"GA
    Schema lui Silvă pentru această finală, s-a dovedit funcțională:"Oradea F*uck "U"s Great Again". Urmează încă trei...

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Sean Barnette :

    Meci frumos
    Un meci frumos, echilibrat. Oradea ia un prim avantaj datirita procentajului mai bun la 3pts, dar si la libere. Clujenii domina clar in caciula, insa nu a fost suficient.
    Din fericire, arbitrii nu a stricat meciul, cu toate ca unele faulturi au fost fluerate mult prea usor impotriva Oradiei, in special in prima parte, dar poate sunt eu subiectiv. De exemplu antisportivul la Bostic a fost evident o exagerare. Hai CSM!!!

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Cu părere de rău
    Jalnic Patrick Richard. De o vreme.
    Sub orice critică Meindl, în această partidă.
    Singurii care pot fi lăudați, Guzman și Jones.
    Cu astfel de joc, slabe speranțe. Asta e. Mai vedem.

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023) Raspunde
  • CSM Ploiești CONSTANTIN MIRCEA :

    I love this game
    Frumos meci.

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Țuți...
    ...Țuți a fost aproape destul de bun să ajungă la Cluj, dar nu suficient de bun încât să rămână... mai multe în episodul următor.

    P.S. legat de meci - linia se trage sub libere. Asemenea zi proastă noi nu avem cum să mai prindem. Asemenea zi bună n-o să mai prindă ei niciodată. Așa că e bine.

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    • Virtus:

      Zi bună
      Depinde cum definești, ei au avut 19 to iar cluj 14 sub aspectul ăsta nu e neapărat o zi bună, ogden, tarolis nu au făcut chiar cel mai bun meci, liberele oricum sunt o problemă pentru u, meciul 2 va fi la fel de disputat

      cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    • CSM CSU Oradea Raul:

      Procentaj
      13/28 2 pct - 12/27 3 pct - 19 turnovers . Sa crezi ca Oradea nu o sa prinda o zi la fel de proasta ca asta nu ma face decat sa fiu de acord cu tine. In schimb Clujul ale caror 4/5 patrunderi erau fault la orice contact nu stiu daca va mai beneficia de astfel de arbitraj. Si sper macar ca la un meci sa fie si Oradea avantajata macar 25% din cat este Cluj.
      P.S. ✅️⏳️⏳️⏳️

      cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    • U BT Cluj-Napoca zol21:

      Cj
      Ce 25% visezi baiatule? Mai incet cu deliru.

      cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea ion 777 :

    meci
    o victorie care nu ma face cu nimic maiiii optimist decit l inceput. Clujul cu o zi in care le inntra liberele ne arde, nnoi fiind obligati sa faultam mai mult deoareca ei joca cu mingi in trei secunde noi nu prea

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca radu V :

    @ion777
    Aici nu stiu ce sa zic, totuși Oradea nu ii Rapid deși meciu asta a semănat intr-un fel cu primul meci de la Rapid în sensul ca Oradea a avut procentaje foarte bune.
    Acuma noi, ce sa zic, ne-am aparat bine, as zice ca apărarea ne-a ținut în meci și spre final de sfert 3 mi se părea ca controlam meciu deși aveam doar 5-6 puncte.
    De data asta excesul de zel a lui Meindl nu ne-a ajutat, și tare cred ca ne-a lipsit Gordic având în vedere ca Shepherd nu a prins cel mai bun meci.
    Cred ca jucătorul ținut pe banca în aceasta serie cu Oradea nu ar trebui sa mai fie conducător de joc.
    Despre arbitraj șincer sa fie discret mi se pare ca a tras cu noi deși multe decizii au venit dupaaceea în compensație și pentru Oradea.
    Sper sa ne mobilizam și sa luam următorul meci.
    Hai U

    cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      arbitraj
      sper sa nu fie mai prost in nici o prtida. Au fost citeva greseli dar na acu asta e. un pic ati fost mai avantajati dar nu decisiv, cu toate ca daca Meindl nu gresea la ace aut care trebuia sa fie al nostru nu se stie cum se termina

      cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    • CSM CSU Oradea north.finder:

      Liber
      Ca o concluzie scurta si la subiect, meci pierdut de Cluj la linia de aruncari libere. In rest, meci echilibrat. Oradea a castigat pe merit.

      cu 11 luni în urmă (14.05.2023)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca R Razvan :

    meci pierdut
    Chiar daca am avut un procentaj execrabil la libere si unul prost la 3 pct, meciul s-a pierdut mai degraba pe insistenta de a arunca de 3 (uneori si in criza de timp) pe final de meci. Astfel in ultimele 5 min am avut 6 aruncari de 3 si 0 (zero) de 2 pt, desi atu-ul nostru e exact jocul sub panou .... de neinteles aceasta decizie ... Putem sa ne ascundem dupa cele 14 aruncari ratate (ca daca eram in "media" play-off-ului castigam) , sau dupa procentajul f bun al Oradei de la 3 (la fel, daca erau in "media" play-ofului erau 2 reusite mai putin, dar pana la urma ramane decizia de a nu ataca cosul pe final de meci...

    cu 11 luni în urmă (15.05.2023)
    • pipzn:

      Re
      Pai ce sa faci daca dupa un campionat intreg + multe meciuri internationale te prezinti la fel de prost atat la libere (procentaj de amatori) cat si la 3 puncte, adica abosolut nicio o imbunatatire, dimpotriva...
      Mie mi se pare ca exista o logica foarte simpla:
      -nu esti in stare sa ameninti real cu aruncari de 3 astfel incat apararea adversa sa se mai desfaca (in incercarea de a te bloca) si sa ai mai mult loc in spatiul de 3 secunde, adversarul poate aglomera zona si nu prea este loc de altceva. Da, am dat multe puncte de acolo... cand era loc si pasele erau rapide si precise (adica mai ales sezonul trecut). Vedeti aseara cu cata greutate (si uneori destul de norocos) a punctat Cate, Stipanovic si ratarile fara numar ale lui Meindl. Guzman si Jones au reusit pentru ca sunt mai mobili si au pus umarul serios dar nici lor nu le-a fost prea usor.
      -cand ai (tot sezonul) procentajele astea la libere si echipa adversa are o banca suficent de buna ca sa isi permita sa gestioneze pierdere de jucator pe motiv de greseli personale... asta este. La meciuri echilibrate intra la categoria detaliilor care fac diferenta. Cand pierzi 14 puncte la libere (si adversarul reuseste tot) astea nu mai sunt detalii, sunt carente.
      Asadar procentaje bune la 3+foarte bune de 1 > procentaje foarte bune de la 2

      Una peste alta, meci frumos cu cateva realizari spectaculoase de ambele parti, sala plina (foarte bine, la cat mai multe sitatii de acest fel!)
      Ma bucur ca am vazut baschet

      cu 11 luni în urmă (15.05.2023)
    • Silvois:

      Subscriu
      celor spuse de tine, intr-adevar, metehnele cele mari ale echipei actuale au fost si sunt aruncarile de 3 puncte si liberele. Astea ne-au impiedicat si sa obtinem ceva mai mult de la Eurocup si astea s-ar putea sa ne coste acum campionatul! Asta e echipa, alta nu se poate in momentul asta, ar trebui, normal, sa se invete ceva din toata tarasenia. Oradea, in mod clar, a meritat victoria in primul meci, eu cred ca, in continuare, vor avea o superioritate in ce priveste reusitele de 3, poate nu si la libere. Om vedea ce o fi, cel mai bun sa castige!

      cu 11 luni în urmă (15.05.2023)
    Raspunde
  • Bihor :

    finala
    1. un meci frumos, tipic pentru o finala, disputat, care te tine cu sufletul la gura pana la final. daca si celelalte meciuri vor fi pe acelasi tipar, ne asteapta cea mai frumoasa finala din ultimii ani
    2. meciul de ieri a semanat, ca desfasurare, izbitor de mult cu cel din sezonul regulat ... noi ne-am desprins la inceput, credeam ca decisiv, apoi clujul a revenit, a preluat conducerea si parea sa aiba situatia sub control, dupa care oradea a intors jocul si a dominat finalul
    3. inainte de meci stipanovic spunea ca ambele echipe se cunosc la perfectie, ceea ce s-a adeverit ... ambele echipe au fost preocupate sa anihileze (sau macar sa limiteze) piesele grele ale adversarului, ceea ce au si reusit, daca vedem evolutiile slabe ale lui tarolis, ogden, cate, meindl ...
    4. presiune exista pe ambele echipe, dar in mod cert e mai mare pe cluj ... cel mai bun etalon in sensul asta sunt liberele ... acolo nu ai adversar in fata, nu trebuie sa iei o decizie in fractiune de secunda, sa cauti cu privirea un coechipier ... si nici de lipsa de valoare nu se pune problema, referindu-ne la jucatorii clujului ... in situatiile acestea tine de stapanirea de sine, iar inamicul ei numarul unu este presiunea ...
    pe oradea vad presiune in meciurile de acasa ... pentru noi e simplu, castigam meciurile de acasa, suntem campioni
    in schimb, pe clujul presiunea e mult mai mare ... in primul rand, bugetul de care a beneficiat anul asta (inteleg ca undeva la 4 milioane) avea 2 tinte, una era consacrarea pe plan european, a doua dominatia pe plan intern
    primul obiectiv a fost ratat, rezultatele fiind slabe (daca ne raportam la rezultatele din alti ani, cu exceptia precedentului) sau foarte slabe (daca ne raportam la rezultatele de anul anterior si la asteptarile de la inceputul sezonului)
    prin urmare, a ramas al doilea obiectiv, campionatul (cupa fiind totusi prea putin, nejustificand un asemenea buget)
    personal, presiunea asta cred ca explica prestatia destul de crispata a multor jucatori, a caror valoare e indubitala, de la cluj

    cu 11 luni în urmă (15.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!