Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea dă piept cu una dintre cele mai titrate echipe din Campionatul Germaniei

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
12.12.2022

CSM Oradea dă piept cu una dintre cele mai titrate echipe din Campionatul Germaniei

CSM Oradea evoluează pe terenul uneia dintre cele mai titrate echipe din baschetul european inter-cluburi în primul joc din Top 16 al FIBA Europe Cup. Leii Roșii se duelează miercuri, de la ora 21:00 cu Brose Bamberg.

Gruparea bavareză a fost înființată în anul 1955 și până în prezent a reușit să își treacă în palmares nouă titluri de campioană a Germaniei, cinci Cupe ale Germaniei și alte cinci supercupe. Din punct de vedere al campionatelor câștigate, Brose ocupă locul trei în ierarhie, după Bayer Leverkusen (14) și Alba Berlin (11) și la egalitate cu USC Heidelberg.

Prima promvoare în eșalonul de vârf al Bundesligii a venit în 1970, dar echipa nu s-a putut menține la acel nivel pe o perioadă constantă, astfel că în 1988, în fața falimentului, clubul s-a despărțit în două și a preluat numele sponsorului Tapeten-Teppichboden-Land, o companie de covoare și tapete.

Patru ani mai târziu, această decizie s-a dovedit de succes, întrucât micuța formație din Bamberg câștiga primul trofeu din istorie: Cupa Germaniei. Această performanță coroborată cu prima poziție obținută în sezonul regulat în câteva rânduri a condus la primele participări ale lui Brose în cupele europene, în FIBA Korac Cup.

Echipa și-a atins prima perioadă de glorie la începutul acestui mileniu. După două medalii de argint, Brose Bamberg a câștigat primul titlu din istoria echipei în stagiunea 2004-05, care a coincis cu debutul echipei în ULEB Cup. Un an mai târziu, Bamberg a ajuns și în Euroligă, dar nu a reușit să obțină o nouă medalie în Bundesliga.

Gruparea din partea de nord a Bavariei a alternat prezențele în Euroligă și Eurocup, înainte de a își impune hegemonia peste campionatul Germaniei. Între 2009 și 2017, Brose a câștigat șapte titluri dintre cele opt puse la dispoziție și a fost o prezență aproape constantă în Euroligă.

Titlul din sezonul 2016-17 a fost și ultimul pentru Brose Bamberg. De atunci, echipa a reușit să mai câștige o singură Cupă a Germaniei și să bifeze doar o prezență în Euroligă, înainte de a pica în Basketball Champions League, unde a evoluat preț de patru sezoane. Nemții au pornit în BCL și în această stagiune, dar nu au reușit să treacă de calificări.

Astfel, Brose a revenit în FIBA Europe Cup și a reușit să încheie cu 4 victorii și 2 înfrângeri în grupa A, alături de Niners Chemnitz, Hapoel Halil Elyon și Golden Eagle. Vaidas Kariniauskas, jucător revenit în LNBM în această săptămână, a fost prezent pe parchet la patru dintre aceste jocuri.

Disputa dintre CSM Oradea și Brose Bamberg are loc miercuri, 14 decembrie, de la ora 21:00 și poate fi urmărită pe canalul de YouTube FIBA – The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!