Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea debutează în noul sezon de FIBA Europe Cup cu un meci în fața campioanei Slovaciei

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
16.10.2023

CSM Oradea debutează în noul sezon de FIBA Europe Cup cu un meci în fața campioanei Slovaciei

CSM Oradea își pornește campania din FIBA Europe Cup cu un meci pe teren propriu. În Oradea Arena vine în postura de vizitatoare Patrioti Levice, campioana en-titre din Slovacia. Disputa este programată miercuri, 18 octombrie. Ambele grupări vin după victorii în competițiile interne.

Levice este un club înființat în 1941, perioadă în care concura doar în competiții de baschet la nivel de liceu. Cincisprezece ani mai târziu, gruparea a beneficiat de o nouă sală de sport, „Dom sportu”, iar prima perioadă de succes a venit între 1964 și 1967 când echipa s-a menținut în cel de-al doilea eșalon baschetbalistic din Slovacia pentru trei sezoane consecutive.

Prima promovare pentru „Lei” a venit în 1996, iar în vara acelui an clubul a trecut de la statutul de club amator la cel de club profesionist, fiind ajutată de sponsorul principal de atunci: Istroenergo Group. De asemenea, echipa se numea BK Istroenergo Levice.

La aniversarea de șaizeci de ani a clubului, echipa din Levice a reușit să obțină și prima distincție din istorie. După ce a terminat sezonul regulat pe locul al patrulea, Istroenergo a reușit să ajungă pe podiumul campionatului din Slovacia, după ce a câștigat cu 3-0 la general finala mică cu Inter Bratislava.

Au mai trecut fix zece ani, iar Istroenergo își trecea în cont și primul titlu din istorie, în sezonul 2010/11, după o finală câștigată cu 3-2 împotriva celor de la Nitra. În 2014/15, clubul a căpătat numele sub care activează acum. Palmaresul formației mai conține alte trei titluri, obținute în sezoanele 2017/18, 2021/22 și 2022/23, precum și o Cupă a Slovaciei în 2019 și o Alpe Adria Cup în 2021/22.

Sezonul anterior a fost primul în care Levice a participat într-o cupă europeană desfășurată sub egida FIBA. Slovacii au luat startul în preliminariile Basketball Champions League, unde au învins Egis Kormend și Karhu Basket, dar au cedat împotriva celor de la Unicaja Malaga.

Echipa a trecut apoi în FIBA Europe Cup, unde a reușit să își facă loc în Top 16, terminând pe locul al doilea o grupă cu Keravnos, Opava și Balkan din sezonul regulat. În a doua fază a competiției, Levice a încheiat pe locul al treilea în grupa J, sub Karhu Basket și Budivelnik, dar peste Hapoel Haifa.

Și în acest an, Patrioti a pornit tot din preliminariile Champions League, unde a pierdut încă din primul tur de calificare, 66-74 cu AEK Larnaca. În campionat, echipa are patru victorii și un singur eșec, venit cu scorul de 78-80 împotriva Handlova.

Jalen Adaway este până acum principalul marcator al echipei în Extraliga, având medii de 16.8 puncte și 5 recuperări. Rob Howard se face remarcat prin cele 13.8 puncte și 10.3 recuperări. În double-digits mai este și Aaron Wheeler, cu 12.8 puncte, 8.4 recuperări și 2.6 pase decisive.

Disputa dintre CSM Oradea și Patrioti Levice are loc miercuri, 18 octombrie, de la ora 19:00 și poate fi urmărită în direct pe Digi Sport 3 sau pe canalul de YouTube FIBA – The Basketball Channel.

*foto: Facebook/Patrioti Levice

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!