Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea învinge la Sibiu în ultimele 12 minute de joc

Adrian Micinic

Adrian Micinic
21.01.2013

Foto: Andor Marton

CSM Oradea a învins pe CSU Sibiu, scor 83-76, într-un meci extrem de dificil pentru liderul la zi al campionatului. Formația pregătită de către Cristian Achim a realizat una dintre cel emai palide prestații în actuala ediție de Liga Națională, însă a dat dovadă de maturitate în momentele cheie ale jocului pentru a înclina balanța în favoarea sa.

Lipsită de Bogdan Țibîrnă, respectiv ținând cont de problemele medicale ale lui Ivan Stefanovic și Laci Lazar, formația bihoreană a avut probleme în a contracara intensitatea și nivelul de implicare din punct de vedere fizic al adversarului în anumite momente ale jocului. Totuși, roș-albaștrii au făcut risipă de efort și s-au încăpățânat să lupte până la sfârșit într-un meci în care la un moment dat se părea că le va fi extrem de dificil să preia conducerea.

CSU Sibiu a beneficiat de mai multe reușite de la mare distanță pentru a se instala la conducere. Echipa lui Miodrag Perisic a aruncat de la mare distanță cu regularitate indiferent că adversarul s-a apărat om la om sau a făcut-o în sistem colectiv. Atât timp cât aruncările de la mare distanță au intrat (6/13 la acest procedeu în prima repriză) Sibiul a fost în meci. Însă din momentul în care mingea nu a mai vrut să intre (2/11 în repriza a doua la trei puncte), lucrurile au devenit complicate. E limpede că un cuvânt important îl are și adversaru, adică cât te lasă el să joci. Iar CSM Oradea a decis meciul pe apărare. Aceeași zonă match-up cu care bihorenii au triumfat și în confruntarea tur cu această echipă. Dovadă cele doar 30 de puncte (doar 22 din acțiune) înscrise de ardeleni în a doua jumătate a meciului, adică după ce bihorenii au schimbat sistemul defensiv.

Un meci se câștigă cu apărare, însă dacă nu bagi mingea în coș nu prea ai șanse să părăsești terenul în calitate de învingător. Iar la un moment dat Oradea părea în criză la capitolul finalizare. Totuși, roș-albaștrii nu au renunțat și s-au întrebuințat serios pentru a învinge. Execuția ofensivă din sfertul decisiv a demonstrat că CSM Oradea are potențial pe faza de atac.

Interesant este faptul că în secvența decisivă la rampă a ieșit WIlliam Franklin. Americanul nu a strălucit în primele 30 minute de joc, dar a salvat o minge la ultima fază de joc din actul al 3-lea, pe care a transformat-o în pasă decisivă pentru Nemanja Maric. A fost o reușită ce a avut o valoare morală mult mai mare decât cele două puncte înscrise pe foaia oficială. Will a înscris 9 puncte în sfertul decisiv, având sânge rece la linia de pedeapsă și a distribuit două pase decisive.

El a beneficiat de ajutor din partea lui Silviu Lupusavei, autor a două coșuri de la mare distanță. 'Lupu' s-a apărat mai agresiv decât o face de obicei și a izbutit trei intercepții. De asemenea, s-a revanșat pentru ratările din prima repriză, incluzând-o pe cea care a propulsat Sibiul pe contraatac la încheierea primei secvențe. Totuși, Silviu a terminat cu 10 puncte, 4 recuperări și 3 intercepții!

Deși nu a fost foarte vizibil, Daniel Dillon a contribuit cu câteva contraatacuri. De asemenea, Sasha Topcoiv și Nemanja Maric au avut contribuții majore pe tot parcursul meciului. Cei doi au fost liderii echipei orădene din punct de vedere statistic.

Milos Pesic a avut dificultăți în faza ofensivă, în special la controlul mingii, dar a compensat la recuperare și a contabilizat un double double.

Un aport extrem de important, deși de-a dreptul invizibil din punct de vedere pur statistic, a avut Ivan Stefanovic. El a bifat 18 puncte de joc și a avut zero la eficiență. Însă cei care au urmărit meciul au putut observa faptul că acesta a intrat în teren în minutul 28, la scorul de 57-49 fără să mai iasă din teren și meciul s-a terminat cu un parțial de 34-19 în favoarea CSM-ului!

De cealaltă parte, trebuie notat faptul că Devon Austin este o confirmare. De la numirea lui Miodrag Perisic în funcția de antrenor al lui CSU Sibiu, extrema americană s-a transformat într-un catalizator pe faza ofensivă. El a avut 21 puncte și 7 recuperări cu 22 la eficiență, fiine liderul echipei la aceste capitole statistice.

Sasho Gruev a avut o contribuție majoră pe faza ofensivă, în special la finalizare. El a avut procentaje foarte solide.

În schimb alți jucători nu au avut controbuții prea evidente. Niciun alt jucător nu a avut 50% la aruncările din acțiune. Au fost destule situații, inclusiv atunci când avea avantaj pe tabela de marcaj, când Sibiul a beneficiat de ricoșee sau de situații norocoase. Însă, astfel e greu să învingi în fața unei echipe ce refuză să piardă.

De notat în mod deosebit faptul că pivotul Christopher Lee abuzează de aruncări de la semidistanță și nu se sfiește să trimită mingea la coș chiar dacă este apărat agresiv sau se situează într-o zonă a terenului în care nu este avantajat pentru a finaliza.

CSM Oradea a dominat la recuperare (46-32), dovadă că s-a implicat și dăruit în joc. De asemenea, bihorenii au fost mai preciși la finalizare și au ratat o singură aruncare liberă în repriza a doua, când au revenit pe tabela de marcaj. De altfel la încheierea partidei CSM-ul avea cinci jucători cu cel puțin 10 puncte înscrise. Jocul colectiv nu a fost la fel de productiv pe faza ofensivă și în plus s-au consemnat o serie de posesii pierdute.

În schimb, Sibiul prestează un baschet în care nu are posibilitatea de a beneficia de prea multe vizite la linia de pedeapsă. Iar în acest meci mai multe aruncări libere ar fi putut să o ajute pe CSU. E limpede că există foarte multe probleme în ceea ce privește jocul colectiv pe ambele faze, iar entuziasmul dispare în jocul etalat de baschetbaliști în momentul în care înfrângerile se strâng.

În concluzie, după un meci modest a învins echipa mai matură, care nu a jucat neapărat mai bine decât adversaru, însă a avut mai mult sânge rece și parcă s-a dăruit mai mult. CSM Oradea a învins grație defensivei combinate și a sângelui rece cu care a abordat ultimele 12-13 minute de joc. Oradea a mai găsit o cale să învingă colectiv. Chiar dacă ofensiv nu a strălucit jocul în echipă, defensiv apărarea combinată a făcut diferența. În plus, pe final mai mulți jucători au avut contribuții.

1 comentariu la aceasta stire:
  • uskatu :

    csm
    oradean fiind nu am decat sa-i multumesc lui Mihai Paul ca,dupa declaratile facute pe acest site,a ajutat echipa din sibiu "sa castige" cu 1 din 6 la 2 si 1 din 4 la 3 in 37 minute de joc.

    cu 11 ani în urmă (21.01.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!