Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea își face datoria și o învinge pe Szolnok în ultimul meci al grupelor Europe Cup

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
17.11.2021

CSM Oradea își face datoria și o învinge pe Szolnok în ultimul meci al grupelor Europe Cup

CSM Oradea și-a câștigat ultimul meci din Grupa H a Europe Cup, împotriva celor de la Szolnoki Olaj, cu scorul de 78-70, după o repriză de prelungiri excelentă, alimentată de un sfert 4 foarte bun. FC Porto a pierdut duelul cu Legia Varșovia, astfel că reprezentanta României și-a asigurat calificarea în fazele eliminatorii ale FIBA Europe Cup.

Cristian Achim a început cu Bickauskis, Richard, Holt, Green și Gavrilovic. Omologul său, Gaspar Potocnik, i-a trimis pe parchet pe Solano, Pongo, Badzim, Subotic și Taiwo.

Primele puncte ale partidei i-au aparținut lui Bickauskis. Acesta a oprit un atac advers și a înscris cu o pătrundere excelentă în tranziție. Kris Richard a dus scorul la 6-0 cu un coș de trei puncta, înainte ca Solano să înscrie primele puncte pentru Szolnok. Holt a înercat să înscrie în zona de trei secunde, dar Taiwo i-a respins aruncarea. Coșuri ale lui Solano și Gavrilovic, respectiv liberele lui Bickauskis au dus scorul la 10-4. Subotic a înscris și el pentru oaspeți cu un floater din unghi de zero grade, dar lituanianul Bickauskis și-a continuat startul bun cu un coș de trei puncte.

 Baciu l-a înlocuit pe Gavrilovic la jumătatea primului act pentru a se duela cu oamenii mari ai adversarilor sub panou. Pongo a dus scorul la 13-11 după ce a înscris din afara semicercului, iar Kovacs a egalat cu un coș în tranziție. Green a readus avantajul echipei sale după o reușite pe recuperare ofensivă, dar Subotic a replicat imediat. Szolnok a preluat pentru prima dată avantajul (17-18) după un stepback de trei puncte al lui Badzim, moment în care Achim a cerut timeout. Acesta nu a avut succes, întrucât Cakarun a mărit avansul maghiarilor. Richard a înscris un coș din zona de aruncări libere și după 10 minute scorul era 19-20.

Actul secund a început cu un parțial de 5-0 al oaspeților, realizat de Solano și Cakarun. Fometescu, intrat de 2 minute pe parchet, a dus scorul la 22-25 cu o aruncare de la distanță. Green a strâns ecartul la doar 2 puncte cu un and one, dar adversarii s-au distanțat din nou la 6 lungimi prin Cakarun și Subotic. Gavrilovic a înscris în fața adversarului său direct cu un cârlig din apropiere, însă Pongo a replicat imediat din afara semicercului și Szolnok conducea cu 34-27. Holt a marcat și el prin același procedeu, din zero grade. Bobe Nicolescu l-a forțat pe antrenorul advers să ceară timeout după o reușită de la distanță. La pauza mare, maghiarii conduceau cu 40-33.

Partea a doua a debutat cu un coș înscris de Subotic ce a mărit avantajul lui Szolnok la 9 puncte. Richard a spart gheața pentru bihoreni cu o reușită din spatele semicercului și scorul devenea 42-36. Tot Kris a reușit un capac impresionant în fața lui Badzim, dar croatul s-a revanșat cu 3 puncte înscrise pe tranziție, înainte de a fi înlocuit de Solano. După ce Holt a puncat de la semi-distanță, Pongo a găsit impresionant culoarul de pătrundere. Subotic a punctat din nou și el, iar oaspeții conduceau cu 49-38, înainte ca Achim să ceară timp de odihnă. După acesta, Paliukenas, tocmai trimis pe parchet de tehnicianul orădenilor a înscris sub inel după o pasă impresionantă a lui Gavrilovic. Markovic și-a continuat prestația bună de pe teren cu un slam-dunk spectaculos și a dus scorul la 51-44. Solano, Badzim și Rudner au făcut ca ecartul să devină de 14 lungimi, scor la care Szolnok mergea mai departe în Europe Cup. Înaintea ultimului sfert, elevii lui Gasper Potocnik conduceau cu 58-45.

Ultimul act a fost deschis de un slam-dunk sub panou al lui Garlon Green, lăsat liber de adversari. Markovic a fost protagonistul reaprinderii speranțelor vicecampioanei României. După reușitele sale, CSM venea la 7 puncte (51-58), iar adversarii au cerut imediat timeout. După acesta, Bickauskis a transformat două libere. Lituanianul și-a adus echipa la o singură posesie, 55-58, după o pătrundere superbă. Kovacs a încheiat parțialul gazdelor de 10-0, dar Dovis a înscris din nou la inel. După nesincronizări în defensiva Oradiei, scorul devenea 57-64. După liberele lui Subotic, maghiarii reveneau la +9. Ofensiva gazdelor și-a reintrat în mână și după o piruetă a lui Gavrilovic, Szolnok conducea cu 61-66. Bobe Nicolescu a înscris după o pasă excelentă a lui Green și elevii lui Achim veneau la doar două lungimi. Cu 10 secunde rămase de jucat, Richard a înscris un coș de la semi-distanță ce a trimis partida în prelungiri. În același timp, în Portugalia, Legia Varșovia se vedea egalată de Porto. Astfel, ambele partide din grupa H au avut nevoie de minute suplimentare.

Markovic a spart gheața în overtime cu un coș din spațiul de trei secunde, iar Richard a înscris un layup după o intercepție. Tot pe tranziție a înscris și Bickauskis și scorul devenea 72-66 pentru Oradea. După timpul de odihnă cerut de Potocnik, Gavrilovic a înscris 2 libere și a făcut ca echipa sa să aibă un avans de 8 puncte. Cakarun a înscris primul coș al maghiarilor în minutele de prelungiri. Holt a eliminat aproape orice dubiu legat de câștigătoarea meciului cu un coș de trei. În cele din urmă, CSM Oradea s-a impus cu scorul de 78-70.

Patru jucători ai Oradiei au fost în double digits. Este vorba despre Bickauskis (15 puncte), Richard (12 puncte), Alex Gavrilovic (11 puncte) și Stephen Holt (10 puncte). Kris a reușit un double double, datorită celor 11 recuperări. Din tabăra adversă, cei mai buni jucători au fost Cakarun (14 puncte și 13 recuperări) și Subotic (14 puncte, 6 recuperări, 4 pase decisive).

*foto: fiba.basketball

15 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca C S :

    Bravo Oradea
    Legia a bătut pe Porto și CSM s-a calificat.

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Acs Titi :

    Felicitari
    Oradea. Legia a cistigat la un punct dupa prelungiei. Mama ce seara pentru baschet !

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ereticus :

    Oradea
    Mno fain asa!

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca 1234567 :

    Super
    Foarte bine că merge Oradea mai departe în ciuda începutului slab în Europe Cup. Foarte strânsă grupa, ce meciuri am avut azi, prelungiri la ambele.

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • CSM CSU Oradea CrisM :

    Felicitari Csm!!
    Porto rateaza ultima aruncare...Oradea se califica!!!!
    Felicitari U Bt,Petrica a fost genial in prelungiri,meci foarte fain!!!

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • CSM Oradea 2 bulcul 1 :

    Incredibil
    Am vazut 3 prelungiri superbe azi. La cat mai multe!

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • Ricardo :

    Oradea
    Felicitari pentru calificare!

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Felicitări Oradea!
    Mă bucur pentru ei și le doresc un parcurs cât mai lung în competiție (cu atât mai mult cu cât calificarea lor profită și UBT).

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • pipzn :

    Felicitari!
    Nu am vazut meciul dar voi aprecia intotdeauna o performanta a unei echipe romanesti.

    Sper ca Richard al vostru sa fie mai putin obosit decat Richard al nostru in vederea urmatorului meci al nationalei. :))

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021) Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Felicitari!
    Felicitari Oradea! Felicitari Cluj! Ambele echipe se califica din grupe cu echipe mai bine cotate si sa speram ca nu se opresc aici. Pe Cluj o vad candidata la finala!
    Chiar daca nu a facut un joc stralucit in prima parte, Oradea a arata ca ramane o echipa solida si a revenit puternic in ultimul sfert si in OT. Ma bucur ca au vrut victoria chiar daca nu era importanta pt calificare. Asa joaca o echipa cu caracter. Ar fi fost pacat sa se califice fara victorie doar pe baza victoriei unei echipe calificate deja de 2 saptamani.
    Oricum portughezii vor avea sansa sa se razbune: Oradea e in grupa cu Sopot din Polonia, Benfica si Sporting din Portugalia. Se reintalnesc cu Brussard.

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      nu prea
      cred finala. mi se pare ca avem rotatie cam scurta, ne bazam pe aceeasi 3-4 maini fierbinti. in comparatie cu holon la care cam oricine intra o cam baga in cos. aici mi se pare ca pe termen lung, pe masura ce inaintam in sezon, se poate face diferenta in favoarea favoritelor, care au loturi mai echilibrate, jucatori mai buni pe banca.

      cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    • CSM CSU Oradea Ion777:

      calificare
      Oradea nu se califica fara victorie indiferent de restul rezultatelor.
      calificare importanta dar atacul inca scirtie serios, sper sa ne rvenim cit mai repede, in rest felicitari pt victorie

      cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      calificare
      Daca Oradea si Porto pierdeau, atunci Oradea, Porto si Szolnok erau la egalitate de puncte. In acest caz departajarea nu se mai face dupa meciurile directe ci dupa cosaveraj. Oradea avea cel mai bun cosaveraj dintre cele 3 si trebuia sa piarda la peste 12 puncte cu Szolnok, caz in care se califica Szolnok.

      cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    Raspunde
  • CSM CSU Oradea sup.OR.ter :

    Felicitari CSM
    Ne-am calificat dupa un meci de mare lupta , chiar daca meritul acestei calificari nu ne apartine 100%.
    Kris a avut sange rece si a trimis meciul in OT,după care baietii au rezolvat problema.
    Pina la reluarea competitiei poate reusim remanierea putin a lotului.

    cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      remaniere
      Nu o sa se faca nici o remaniere acum. E inceput de sezon si nu gasesti jucatori buni liberi. O eventuala remaniere sde va face probabil anul viitor in ian-feb. Pana atunci pt multe echipe se va termina campania europeana si sunt multi jucatori adusi doar pt aceasta perioada.
      Nu e exclus totusi un transfer, daca ramane liber un jucator foarte bun de la echipele deja eliminate din cupele europene e posibil sa-l ia ca sa nu-l piarda, dar pana acum Oradea a facut mutarile in ian-feb.

      cu 2 ani în urmă (18.11.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!