Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSO Voluntari dorește să obțină prima victorie în grupele FIBA Europe Cup

CSO Voluntari dorește să obțină prima victorie în grupele FIBA Europe Cup

CSO Voluntari dispută miercuri, 19 octombrie, primul meci în FIBA Europe Cup în calitate de formație gazdă, în Sala Olimpia din Ploiești urmând să sosească Norrkoping Dolphins, campioana Suediei.

Înființată în 1963, formația suedeză a evoluat timp de aproape trei decenii sub denumirea de Hageby BK, iar începând cu 1992 este cunoscută drept Norrkoping Dolphins. Istoria echipei pe plan european este una interesantă, cu participări în Saporta și Korac Cup, dar și în Europe Cup Challenge, EuroChallenge sau EuroCup. În ultimii ani suedezii și-au încercat norocul și în preliminariile Basketball Champions League, fără să ajungă însă pe tabloul principal.

Pe plan intern au șase titluri sub actuala denumire, ultimele fiind consecutive (2021 și 2022). În ambele cazuri pe bancă a stat Mikko Riipinen, cel care conduce formația începând cu 2018.

Norrkoping a produs o surpriză în prima etapă a grupei H

Suedezii au deschis grupele cu un rezultat surprinzător, 93-87 acasă cu Crailsheim Merlins în urma unei reprize suplimentare. Victoria a venit în contextul în care nemții au condus confortabil în sfertul de debut, de multe ori cu o diferență formată din două cifre și cu cel mult +18.

Norrkoping a limitat apoi ofensiva adversă la 11 puncte marcate în sfertul doi și la 8 în repriza de prelungiri. Cei trei jucători străini din lotul lui Dolphins au marcat împreună 67 de puncte.

Înaintea acestei întâlniri cu Voluntari, campioana Suediei a evoluat la Kalmar în întrecerea internă, unde s-a impus cu 96 la 69 și are 3-1 bilanț. Majoritatea jucătorilor au prins între 12 și 18 minute în acea partidă, doar doi depășind 23 de minute pe parchet.

Un jucător din echipa suedeză a prins Best 5-ul rundei inaugurale

Koby McEwen, Zach Thomas și James Murray-Boyles sunt străinii din lotul lui Dolphins, iar Nicholas Spires și Elias Desport au dublă cetățenie. McEwen chiar a fost ales în echipa ideală a primei runde din faza grupelor, după cele 27 de puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive pentru 30 index la eficiență cu Crailsheim Merlins.

Zach Thomas are în carieră echipe din Belgia, Italia, Ucraina, Polonia sau Finlanda, cele mai important cluburi fiind Pesaro și Budivelnyk. Nick Spires și Adam Ramstedt sunt alți baschetbaliști care au putut juca în diferite părți ale Europei, primul fiind în trecut la Obradoiro sau Betis Sevilla.

Formațiile românești stau mai bine în ultimele dueluri directe cu cele suedeze

Deși Voluntari și Norrkoping o să se afle în premieră față în față într-un meci oficial, între reprezentatele României și Suediei în competițiile europene au mai avut loc întâlniri în trecut.

Cele mai recente dueluri în cupele europene între o formație din România și una din Suedia au fost în sezonul 2019/2020 al FIBA Europe Cup, când Sodertalje Kings s-a duelat cu U-BT Cluj-Napoca în grupa G, ardelenii având câștig de cauză în ambele întâlniri. Anterior a fost și o dublă între Sodertalje și BC Mureș în 2016/2017 tot în cadrul competiției amintite, acestea împărțindu-și victoriile.

Meciul de la Ploiești, din Sala Olimpia, va avea loc miercuri (19.10) începând cu ora 20.00 și o să fie în direct pe Metropola TV și disponibil pe YouTube FIBA - The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!