Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSU Sibiu: „Considerăm că o sancțiune nu poate avea repercusiuni asupra dreptului de muncă al unui sportiv”

Baschet .ro

Baschet .ro
28.08.2019

CSU Sibiu: „Considerăm că o sancțiune nu poate avea repercusiuni asupra dreptului de muncă al unui sportiv”

Forurile Federației Române de Baschet au decis sancționarea a doi jucători actualmente legitimați la BC CSU Sibiu. Aurelian Gavriloaia a primit patru etape suspendare din partea Biroului Federal, iar Rolland Torok a fost suspendat pentru o perioadă de patru luni de zile. Gruparea de pe Cibin a dat publicității un comunicat de presă privitor la cele două decizii afirmând că va susține orice demers al sportivilor săi, indiferent dacă va fi vorba de Comisia de Apel sau Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. 

Vă prezentăm întregul comunicat de presă:

BC CSU Sibiu a luat la cunoștință deciziile venite din partea Federației Române de Baschet: Aurelian Gavriloaia a fost suspendat 4 etape de către Consiliul Director, iar Rolland Torok a fost suspendat 4 luni de către Comisia de Disciplină a FRB și facem următoarele precizări:

În cazul lui Aurelian Gavriloaia considerăm că acesta a depus eforturi extraordinare pentru a face față cu brio atât la nivel sportiv, cât și la nivel educațional în acest an. A avut rezultate cu echipa de club și a muncit mult pentru a-și câștiga locul în reprezentativa României.

BC CSU Sibiu descurajează actele de indisciplină și suntem de acord cu nevoia unei rigori în cazul pregătirii sportivilor convocați la loturile naționale, dar apreciem faptul că există situații în care trebuie să fim flexibili iar balanța analizei să fie una echitabilă și echidistantă. Fără a dori să îi luăm măcar 1% din culpă lui Gavriloaia, în urma ambelor situații menționate drept motive pentru excluderea sa din lot și pentru suspendarea lui din Liga Națională pentru 4 etape (”comportament inadecvat”) – după o cină și terminarea programului a cumpărat de la restaurantul hotelului câte 2 beri pentru el și colegul său de cameră și, după câteva zile de la acest moment și ca un capăt de acuzare distinct, au întârziat la micul dejun – el a fost singurul sancționat, exclus și suspendat.

Aurelian Gavriloaia este sportivul BC CSU Sibiu din sezonul trecut și a dovedit extrem de multă seriozitate în ceea ce privește pregătirea și participarea în competiții. Mai înainte de toate, ne bucurăm pentru faptul că a reușit să termine cu succes examenul de bacalaureat, obținând o diplomă și un volum de cunoștințe care îi vor oferi o fundație pentru un nou drum pe care, la un moment dat, va trebui să meargă.

Considerăm și sugerăm pe această cale Federației Române de Baschet că ar fi normal ca fiecare lot național în parte să aibă un set de reguli foarte clare – posibile abateri și sancțiuni – care să le fie adus la cunoștință sportivilor în momentul în care aceștia se prezintă la loturi și pe care să îl semneze. Suntem de acord că ei trebuie să respecte regulile de conduită impuse și trebuie să acționeze responsabil. Dar primul pas este ca ei să fie conștienți de ce nu au voie să facă și ce riscă dacă se abat de la reguli – așa cum se întâmplă la cluburi prin Regulamentele de Ordine Interioară. Așa vom descuraja eventuale incidente acționând într-un mod profesionist și preventiv.

În cazul lui Rolland Torok,  facem în primul rând precizarea că sportivul nu a fost sub contract cu echipa noastră la data la care acesta a fost convocat oficial. Cu toate acestea, sancțiunea dictată împotriva sa defavorizează atât echipa sa actuală - BC CSU Sibiu -  dar mai ales un jucător român de valoare, care a bifat în ultimii 15 ani prezențe la loturile naționale.

Facem precizarea că sportivul a fost convocat oficial la lot în urma unei adrese transmise prin Whatsapp de Ioan Constantin, directorul tehnic al naționalei, pe 25 iunie – cu mai puțin de 30 de zile înainte de data convocării, așa cum prevede regulamentul - și acesta a confirmat prezența, cu rugămintea de i se oferi o învoire de o zi și jumătate, din cauza unor probleme personale. Rolland Torok și-a cumpărat pe 26 iunie, din bani săi, biletul de avion Oradea – București, care urma să ajungă în ziua de 23 iulie, ora 10:30, pe Aeroportul Henri Coandă. Sportivul nostru și-a organizat programul de presezon pentru a veni la lotul național, nefiind niciun moment vorba de un refuz! Torok i-a informat încă din acea clipă pe Claudiu Fometescu – antrenor Federal - și pe Marius Toma, managerul echipei naționale. Acesta din urmă i-a transmis lui Torok că va face vizita medicală la întoarcerea din Italia, acolo unde România a participat la un turneu amical, față de colegii săi care au susținut testele medicale pe data de 22 iulie, la București, plecând apoi spre Ploiești.

Mai mult decât atât, pe 28 iunie acesta l-a anunțat și pe antrenorul lotului, Tudor Costescu, referitor la întârzierea sa. În Regulamentul RGOC al FRB, în articolul 16.6 referitor la această situație de convocare se comunică următoarele: ”Pentru alte situații decât cele medicale, cererea de motivare va fi analizată de către antrenorul principal împreună cu antrenorul coordonator iar decizia va fi luată imediat ce au fost informați de solicitare!”.

În cazul lui Rolland Torok decizia a venit de-abia pe data de 22 iulie, la 21:30, atunci când Marius Toma l-a anunțat telefonic că nu mai este nevoie să vină la echipa națională și că este decizia ”știi tu cui”. Astfel, cu câteva ore înainte de plecare, Torok a aflat că un mai face parte din lotul antrenat de Tudor Costescu.

În urma acestei decizii, Rolland Torok i-a adresat o scrisoare exclusivă președintelui FRB Horia Păun, în care a explicat cele petrecute.

Am vrea să menționăm că Rolland Torok și-a dorit foarte mult să meargă la prima reprezentativă, dorind să continue munca la care și el a pus din plin umărul: reconstrucția echipei naționale. Am fost plăcut surprinși când am aflat că noul nostru jucător a încercat totuși să ia legătura cu antrenorul Costescu, oferindu-și din nou serviciile atunci când a aflat câ Orbeanu și Vârnă acuzau probleme medicale. Din păcate s-a lovit de un refuz politicos.

Fără a fi în vreun fel notificați oficial de momentul în care sportivul nostru va fi judecat, Colegiul de Antrenori și Tudor Costescu întocmind niște rapoarte separate, am transmis Federației Române de Baschet, în 5 august 2019, o adresă prin care solicitam ca cei doi sportivi (Gavriloaia și Torok) să fie audiați, ascultați și luate în considerare punctele lor de vedere, în cazul în care aceste cazuri vor intra în atenția Comisiei de Disciplină sau a altei structuri. Menționăm că am punctat de atunci perioada în care nu vom fi în România. Totodată, am cerut să ni se permită și nouă, în calitate de actual club al sportivului, un punct de vedere și să ne fie transmis raportul întocmit de antrenorul Tudor Costescu. Din păcate, solicitarea noastră a rămas fără ecou iar intenția a fost efectiv ignorată de Federația Română de Baschet, cei doi fiind  judecați în lipsă, fără a li se comunica măcar formal acuzarea, fără a li se cere o poziţie faţă de faptele de care sunt acuzaţi şi/sau eventual să li se permită justificarea acestora, fără să le fie pus la dispoziţie documentaţia înaintată Comisiei de Disciplină, ca atare fără a li se dea șansa de a se apăra în niciun fel.

Ieri, 27 august, pe siteul Federației, Comisia de Disciplină își prezintă decizia menționând: ”În cazul Rolland Torok, Comisia de Disciplina a analizat toate adresele și documentele depuse la dosar (din partea sportivului și a clubului CSU Sibiu, precum și rapoartele antrenorului Tudor Costescu și Departamentului Tehnic FRB) și decide, în conformitate cu art. 16.7 si 16.8 din RGOC, cu unanimitate de voturi, urmatoarele: suspendarea de 4 luni, incepand de la data inceperii sezonului competitional 2019-2020 (aplicabilă doar în competițiile organizate de FRB). ” Sportivul nostru nu a transmis nicio adresă în atenția Comisiei, nu a avut șansa de a-și prezenta punctul de vedere, biletul de avion, de a relata și demonstra discuțiile telefonice și de pe Whatsapp avute cu reprezentații echipei naționale – Ioan Constantin, Marius Toma, Claudiu Fometescu și Tudor Costescu . El un a fost nici măcar citat pentru Comisia de Disciplină întrunită pe  26 august într-o formulă de trei membri.

Tot ieri, într-un comunicat de presă emis de către FRB, s-a făcut următoarea precizare: ”Secretarul General al Federatiei Romane de Baschet, domnul Dan Berceanu, in calitate de garant al respectarii prevederilor Statutului si regulamentelor FRB, a luat act de Decizia Comisiei de Disciplina din data de 26.08.2019 (n.a. pot fi consultate aici https://www.frbaschet.ro/stiri/stiri/decizii-ale-comisiei-de-disciplina-din-data-de-26.08.2019-0 ). 

Avand in vedere prevederile Statutului FRB, Art. 17.3.1, Secretarul General al FRB i-a solicitat astazi presedintelui Comisiei de Disciplina o reanalizare a cazurilor discutate in sedinta din data de 26.08.2019, pentru o aplicare unitara a articolelor din RGOC referitoare la convocarea sportivilor la actiunile loturilor nationale ale Romaniei.

In acest sens, Secretarul General a solicitat convocarea de urgenta a Comisiei de Disciplina, in componenta completa, pentru a reanaliza cazurile, tinandu-se cont de toate prevederile RGOC referitoare la convocarea sportivilor la echipa nationala a Romaniei.”

Astfel, Rolland Torok va aștepta reanalizarea cazului său în perioada următoare și o decizie care ar trebui să fie finală din partea Comisiei de Disciplină.

BC CSU Sibiu va susține orice demers legal al spotivului echipei noastre, în cadrul Comisiei de Apel și ulterior, dacă se impune, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, fiind alături de el în acest moment difícil al carierei sale și înțelegându-i pe deplin dezamăgirea și frustrarea față de ceea ce i se întâmplă.

Considerăm, de asemenea, că orice sancțiune, fie ea și de suspendare, ca urmare a unor disensiuni ivite la un lot național, nu poate avea repercusiuni asupra dreptului de muncă al unui sportiv, așa cum este cazul de față. 

6 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu Markus :

    fapte
    1. FRB trimite convocarea dupa termenul impus de ei si nu oricum, ci pe whats app. HAHAHA
    2. Se pare ca in anul 2019 prezenta la echipa nationala este mai riguroasa/stricta decat la armata. Omul a anuntat ca intarzie o zi doua, nu ca vine direct in ziua primului meci oficial si vrea sa fie titular.
    3. In acest caz apar numele unor indivizi care sunt angajati si la cluburi din 1-8. Am citit interviul stufos in care maestrul Costescu incearca sa ne fraiereasca si ne vinde gogosi ca el si cei de prin comisii/comitete/consilii/bla bla bla sunt 100% obiectivi.
    4. Cea mai normala si logica sanctiune ar fi trebuit sa fie suspendarea de la echipa nationala si eventual o amenda.

    cu 4 ani în urmă (28.08.2019)
    • BC CSU Sibiu Marius_M:

      Da
      De aceeasi parere eram si eu pana acum, insa cu informatiile nou aparute chiar si punctul 4 devine amuzant de aplicat.
      Pai tu Federatie te erijezi in dreptatea suprema, insa incalci principiile de baza neconvocand un jucator in termenul stabilit tot de catre tine? Il anunti pe whatsapp? Romanisme mai mari nici ca am vazut.

      cu 4 ani în urmă (28.08.2019)
    Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca ARM :

    Torok
    Celor din federatie impreuna cu numitul costicla dop zis zero absolut sau nulitatea galaxiei ar trebui sa le fie interzis sa mai consume degeaba oxigenul in toate cele patru luni in cere Rolland Torok nu are drept de joc!

    cu 4 ani în urmă (28.08.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca chair 13 :

    Gluma buna
    Pai atunci Federatiei ce sanctiuni ar trebui aplicate, ca nu a respectat termenul de convocare? Nici macar nu l-au convocat pe Torok oficial, adica daca stam sa ne gandim pe baza a ce il suspenda pentru ca omul nu a primit nimic oficial din parte Federatiei. WatsApp-ul nu este o cale oficiala din cate stiu eu......

    cu 4 ani în urmă (28.08.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu CountJustice :

    Ce stim noi...
    Astia vor sa arate ca sunt in pas cu tehnologia, mai. Inca un pic si o sa trimita convocari prin Snapchat. Daca nu esti atent la ce scrie si dispare in 5 secunde... PAC - suspendare.

    cu 4 ani în urmă (28.08.2019)
    • CSS Târgovişte păunul:

      multumesc de pont...
      ...baiatule...iam transmis deja la costica...sa vedem daca percuteaza ca la el e mai greu putin de abea sa obisnuit cu vazap

      cu 4 ani în urmă (29.08.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!